Tu niestety muszę się trochę rozpisać.......
AdamS. pisze: ↑2025-12-02, 09:28
Przeemek pisze: ↑2025-12-02, 00:42
Hasło
„Kościół katolicki jest JEDEN” brzmi pięknie, ale historia i struktura samego katolicyzmu - jeżeli mówimy o nazwie w nowomowie kościelnej - mówią coś innego
Tak, jest jeden, bo mamy ciągłość apostolską od czasów Chrystusa. Można to prześledzić jak dobrze udokumentowane genealogie, w których apostołowie kładą ręce na kolejnych biskupach wspólnot Kościoła, stanowiąc tym samym nieprzerwany łańcuch wyświęceń - a jednocześnie spójny przekaz wiary, oparty na pokorze, posłuszeństwie oraz szacunku wobec Starszych całej wspólnoty i jej Tradycji (tej przed duże "T").
A różnice, które przytoczyłeś, dotyczą już tylko kultury lokalnej i tradycji (przez małe "t") - czyli krótko: FORMY, nie treści. Uznanie papieża za głowę Kościoła gwarantuje nam jedność - w przeciwieństwie do swoistej "wieży Babel", która powstaje tam, gdzie panuje nieposłuszeństwo i samowładztwo. Przyznaję Ci, że i w naszym Kościele zdarzają się odszczepieńcy, którzy kwestionują aktualne nauczanie Kościoła i autorytet papieża, ale oni sami stawiają się już poza Kościołem.
Dobrze, Adam.
Wiesz, chciałbym, żebyś zrozumiał moją perspektywę jako osoby z zewnątrz. Bo o to w tej dyskusji chodzi – o czytelność i uczciwość wobec nowych użytkowników. A z zewnątrz wygląda to jednak zupełnie inaczej, niż to opisujesz i nie mówię o mim widzimisię.... ale o tym co cały świat zna, "gazety piszą", sami katolicy non stop dyskutują.
Wielokrotnie słyszałem – także od samych katolików – jakie cechy mają definiować „prawdziwy katolicyzm”. Z reguły pojawiają się cztery punkty,
i Ty sam je tutaj w zasadzie wymieniłeś:
1. Jedność z papieżem
(rozumiana głównie jako posłuszeństwo, komunia z Rzymem itd.)
2. Posłuszeństwo
Użyłeś słów:
" A dzieje się tak dzięki posłuszeństwo.", ale w zasadzie nie do końca sprecyzowałeś komu? Czemu?
Czy można założyć, że Papieżowi? Magisterium? Kurii Rzymskiej? Całemu nauczaniu? Soborom? Dogmatom? Ex Cathedra? Czy każdemu papieżowi po kolei, nawet jeśli kolejni zmieniają akcenty?
Sam widzisz, że to wcale nie jest taka prosta sprawa..........
3. Sukcesja apostolska
4. Piszesz: „spójny przekaz wiary,(....) i jej Tradycji (tej przed duże "T").”
Jeśli chciałbym porozmawiać z „prawdziwym katolikiem z krwi i kości”, to jak mam go rozpoznać? Na podstawie tych czterech kryteriów? Bo każde z nich w praktyce prowadzi do innego problemu, czy do odłamu katolicyzmu, który twierdzi, że to on jest wierny.
I teraz przechodzę do tego, jak to wygląda z zewnątrz – i naprawdę, widzą to nie tylko protestanci, ale i wielu katolików (chociaż mogą udawać, że problemu nie ma).
Zacznę od ad. 3
Piszesz o niej jak o żelaznym fundamencie, ale
Sukcesję mają też Kościoły Wschodnie –
więc nie wyróżnia to katolicyzmu. Bo Sukcesję mają starokatolicy, mają prawosławni, mają także Kościoły Wschodnie – nie będące w jedności z Kościołem obrządku łacińskiego, a nawet nie uznają papieża....nie są „w jedności”.
To pokazuje, że sukcesja nie rozstrzyga, który Kościół jest „tym jedynym”.
A pominę na chwilę inny problem, próbowałem swego czasu prześledzić tę „ciągłość” sukcesji i im dalej wstecz, tym mniej twardych danych. Z punktu widzenia historii
nie istnieją nieprzerwane rejestry wyświęceń sięgające apostołów.
Annuario Pontificio kończy się na tym, na co są źródła, a nie na czasach apostolskich. Ogrom części sukcesji opiera się na tzw. Tradycji przez duże T – czyli na twierdzeniach doktrynalnych, nie historycznych, a do tego dochodzą epizody, które sukcesję stawiają pod ogromnym znakiem zapytania:
- trzech papieży naraz,
- papieże wzajemnie się ekskomunikujący,
- papieże uznawani później za heretyków,
- okresy bez papieża,
- wybory kwestionowane przez część Kościoła.
- papieże wybierani przez Cesarzy tzw. Cezaropapizm...to okres tysiąca lat....
To wszystko nie są „złośliwości protestanckie”.
To są fakty historyczne. I naprawdę trudno na tej podstawie mówić o sukcesji jako o nieprzerwanym, jednoznacznym łańcuchu.
Po trzecie, piszesz:
"Tak, jest jeden, bo mamy ciągłość apostolską od czasów Chrystusa....(...) Różnice dotyczą tylko kultury lokalnej i tradycji – czyli formy, nie treści. Uznanie papieża gwarantuje jedność."
Adam,
z całym szacunkiem – ale to jest dokładnie odwrotnie niż piszesz. Ciągłość apostolska NIE rozwiązuje problemu pęknięć i sprzecznych nauk.
Możesz mieć nawet najpiękniejszy łańcuch „nakładania rąk”, ale jeśli na końcu tego łańcucha masz: biskupów Leferbe wyświęcających bez zgody papieża, sedewakantystów twierdzących, że papieża „tak naprawdę nie ma”, środowiska, które wybierają własnych „biskupów” (przypadek Mysiora i jemu podobnych), duchownych otwarcie odrzucających Vaticanum II,frakcje, które uważają Novus Ordo za nieważne, itd......
.... to przepraszam, ale sam sakrament święceń niczego tu nie „cementuje”. To jest właśnie różnica między teorią a rzeczywistością, i tak tą rzeczywistość widać z "zewnątrz".....
Po drugie.........
Wśród 24 Kościołów katolickich (
sui iuris)
różnice dotyczą także:
- teologii sakramentów (np. chrztu dzieci, bierzmowania, eklezjologii),
- rozumienia autorytetu biskupów i patriarchów,
- prawa kanonicznego (które jest inne dla wschodnich i inne dla łacińskich),
- dyscypliny sakramentalnej (inny celibat, inne formy spowiedzi, inne normy eucharystyczne),
- liturgii, duchowości i interpretacji akcentów teologicznych.
Jak widzisz, właśnie dotyczą też "treści" - to nie jest kosmetyka. To są realne różnice w treści życia Kościoła,
uznane przez Watykan.
A jeśli dodamy do tego współczesne frakcje wewnątrz samego Kościoła łacińskiego, to już w ogóle nie sposób mówić o „jednolitości”.
Ad.1 i ad.2
Posłuszeństwo i jedność z papieżem?
Dobrze, Adam – to w takim razie wyjaśnij mi, jak mam to rozumieć w świetle
słów papieża Leona XIV, wypowiedzianych podczas Mszy św. w Bazylice św. Piotra, 26 października 2025 r., na zakończenie Jubileuszu zespołów synodalnych:
"Nikt nie jest powołany do rozkazywania, wszyscy są powołani do służenia; nikt nie może narzucać swoich idei, wszyscy musimy wzajemnie siebie słuchać; nikt nie jest wykluczony, wszyscy jesteśmy powołani do uczestnictwa; nikt nie posiada całej prawdy, wszyscy musimy szukać jej pokornie i szukać jej razem”
(...)
Pomóżcie nam zrozumieć, że w Kościele, przed wszelkimi różnicami płci i ról, jesteśmy wezwani do wspólnego podążania w poszukiwaniu Boga, odrzucając klerykalizm i chełpliwość, aby przyoblec się w uczucia Chrystusa; pomóżcie nam poszerzyć przestrzeń eklezjalną, aby stała się ona kolegialna i gościnna” – prosił Leon XIV. Zaznaczył, iż bycie Kościołem synodalnym oznacza uznanie, że prawdy się nie posiada, ale szuka się jej wspólnie." [
"Leon XIV o Kościele synodalnym w duchu św. Augustyna: prawdy musimy szukać pokornie i szukać jej razem" , dostępny -katolickie źródło Opoka:
https://opoka.org.pl/News/Swiat/2025/le ... e-i-szukac ]
Adam, jeżeli posłuszeństwo papieżowi i jedność z nim mają być kryterium prawdziwego katolicyzmu, to znaczy, że każdy wierny musi uznać również te słowa:
- „nikt nie posiada całej prawdy”,
-„prawdy się nie posiada – szuka się jej wspólnie”.
Czyli katolik – w jedności z papieżem – musi przyjąć, że sam Kościół katolicki nie posiada pełni prawdy? Bo inaczej nie byłby posłuszny nauczaniu papieża, prawda?
Jeśli tego byłoby mało, papież dodał również, odwołując się do św. Augustyna:
"W „Wyznaniach” Augustyn opisuje, jak jego własne poszukiwanie prawdy prowadziło przez różne wspólnoty: manichejczyków, przyjaciół filozofów, a w końcu wspólnotę chrześcijan. To właśnie dzięki relacjom i wspólnemu poszukiwaniu odkrywał, że prawda nie jest jedynie ideą, ale Osobą – Bogiem." [
"Leon XIV o Kościele synodalnym w duchu św. Augustyna: prawdy musimy szukać pokornie i szukać jej razem" , dostępny -katolickie źródło Opoka:
https://opoka.org.pl/News/Swiat/2025/le ... e-i-szukac ]
Więc, jeśli
posłuszeństwo papieżowi wymaga przyjęcia perspektywy synodalnej,
to logicznie wynika z tego:
- poszukiwanie
prawdy może dziś prowadzić również przez wspólnoty protestanckie,
- skoro prawdy „nikt nie posiada”, to nikt – również Kościół katolicki jako instytucja – nie ma monopolu,
- skoro papież wzywa do
„wspólnego szukania”, to posłuszeństwo mu zakłada wejście w dialog, a nie zamykanie się w murach jednego modelu.
I teraz pytanie, Adam – bardzo szczere: Dlaczego o tym NIGDY nie słyszałem od katolików w jakiejkolwiek formie?
Jeśli posłuszeństwo papieżowi i jedność z nim są kryterium zachowania „2000 lat Tradycji”, to te słowa papieskie pokazują,
że ta Tradycja właśnie odchodzi – bo w tych wypowiedziach nie ma mowy o posiadaniu pełni prawdy, ale o jej wspólnym szukaniu.
Po drugie.... Najbardziej ironiczne jest to, że największe spory w Kościele katolickim dotyczą właśnie... papieża. I to wśród biksupów z ważną Sukcesją Aposotolską...... jedni mówią, że trzeba go słuchać absolutnie. Drudzy – że tylko częściowo. Trzeci – że obecny papież „nie jest prawdziwy”. Czwarty odłam – że papież jest, ale „błądzi”, więc trzeba go ignorować. A świeccy czasem nazywają go "Ojcem Alkoholikiem", bo pobłądził.....
Ale każdy twierdzi, że jest „wierny Kościołowi”????
Jeśli to jest wasza definicja „jedności”, to jedność zaczyna przypominać raczej kategorię czysto deklaratywną, nie faktyczną.
Ad.4
I tutaj znowu wracamy do kwestii, o której pisałeś –
„spójny przekaz wiary i Tradycji (tej przez duże T)”.
No więc, Adam...
Jak tę spójność ocenić, skoro aktualny urząd nauczycielski sam odrzuca to, co przez wieki krążyło w Kościele jako pełnoprawne tytuły teologiczne?
Mam na myśli dokument
Dykasterii Nauki Wiary, zatwierdzony i podpisany osobiście przez papieża:
"(....) używanie tytułu Współodkupicielki dla określenia współpracy Maryi jest zawsze niewłaściwe. Tytuł ten grozi bowiem zaciemnieniem(....)"
Albo:
" Kardynał Ratzinger wyjaśnił, że tytuł Maryi Pośredniczki wszystkich łask nie jest wyraźnie oparty na Boskim Objawieniu[98], a zgodnie z tym przekonaniem możemy dostrzec trudności, jakie stwarza to zarówno w refleksji teologicznej, jak i w duchowości."
[ DYKASTERIA NAUKI WIARY, Mater Populi fidelis, Nota doktrynalna dotycząca niektórych tytułów maryjnych odnoszących się do współpracy Maryi
w dziele zbawienia, https://www.vatican.va/roman_curia/cong ... c210918442 ]
Adam, to jest głośny temat, wszyscy o nim dyskutują –
więc zakładam, że dobrze o tym wiesz.
I teraz dochodzimy do sedna - protestanci od zawsze twierdzili, że tytuły typu
„Współodkupicielka” czy
„Pośredniczka wszystkich łask” są dodane, problematyczne i nie mają podstaw biblijnych.
Przez lata byli za to wyszydzani, uznawani za „nieznających Tradycji” A teraz... dokładnie to samo mówi Watykan.
I mówi to z taką stanowczością, że określa używanie tytułu
„Współodkupicielka” jako zawsze niewłaściwe.
A kiedy piszesz
„Spójny przekaz wiary i Tradycji"..od razu przypomina mi się Jan Paweł II, Maksymilian Kolbe, niezliczeni święci i teologowie XX wieku, cały nurt duchowości i mistyki maryjnej...oni wszyscy regularnie używali te tytuły.....
Sam dokument pokazuje, że istniej od ponad 500 lat w Tradycji ta terminologia......
I teraz pytanie, Adam – zadane zupełnie poważnie - jak w takim razie „spójność Tradycji przez duże T” ma być kryterium prawdziwego katolika, jeżeli to właśnie Tradycja jest teraz korygowana, reinterpretowana, a niekiedy wręcz odrzucana?
Czyli, używając Twojego kryterium:
– setki lat katolickiej duchowości maryjnej nie były spójne,
– wielu świętych i papieży nie głosiło zgodnie z Tradycją,
– „spójność przekazu wiary” zmienia się wraz z kolejnymi dokumentami.
P.S.
Żeby nie było -
ja nie uderzam w waszą wiarę, tylko w mitologię.
Ja nie neguję, że jest w katolicyzmie ogrom żywej wiary, wspaniałych ludzi i pięknych dzieł.
Ja tylko stwierdzam fakt - nie ma żadnej realnej „idealnej jedności”, którą niektórzy tu próbują kreować.
Jest ogromna różnorodność – tak jak u protestantów. Z tą różnicą, że u protestantów mówi się o niej wprost, a u was chowa pod dywan, nazywając ją „różnicami formy”.
Ile niepotrzebnych dyskusji i kłótni byśmy ominęli, gdybyście to z góry przyznali...... gdybyście po prostu przyznali to, co wynika z waszych własnych źródeł..... Wtedy dałoby się budować wspólny grunt, rozmawiać normalnie, szukać prawdy razem.
Ale skoro dla was my jesteśmy „braćmi odłączonymi”, to nawet nie próbujecie słuchać - tylko ustawicie się automatycznie „nad bratem”, w pozycji pouczającej. I to ma być dialog?
To właśnie jest paradoks - mówicie o „Tradycji”, ale jej nie znacie, mówicie o „dokładności doktryny”, a sami tworzycie mitologię na temat własnej doktryny.