Oszuści podający się za zbierajacych datki na chore dzieci

Rozmowa na temat upadłego anioła, czyli szatana, jego cel w świecie, początek jego istnienia, itp.
ODPOWIEDZ
Pepe33
Przybysz
Przybysz

Oszuści podający się za zbierajacych datki na chore dzieci

Post autor: Pepe33 » 2025-12-13, 00:18

Cześć

Mam takie pyt ostatnio dałem sporą sumke na chore dzieci pewnej fundacji z okolic Białegostoku.Wolontariusz wydawał się miły lecz nahalny dałem np 5 zł lecz wolontariusz ,ze to mało i jeszcze powinienem dać 20 zł.I co wy myślicie czy cieszyć się ,ze pomogłem chorym dzieciom ,czy wolontariusz okazał się zwykłym naciàgaczem.

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1217 times
Been thanked: 2049 times

Re: Oszuści podający się za zbierajacych datki na chore dzieci

Post autor: abi » 2025-12-13, 06:13

oszuści się mówi wtedy gdy cel zbiórki okazałby się inny
a co do zbiórek to moim zdaniem najlepiej jeśli kogoś znasz osobiście ( np sąsiadce z 4 piętra na leki) albo fundacjom o znanym statusie np siepomaga
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Pepe33
Przybysz
Przybysz

Post autor: Pepe33 » 2025-12-13, 10:07

Abi

Czytałem też ,że ludzie tak jak ja dawali pokaźne sumy a pieniądze miały iść na konto fundacji lecz pieniędzy tam nie było.

Kalart

Post autor: Kalart » 2025-12-13, 10:23

Nie daje się pieniędzy przypadkowym wolontariuszom. Po prostu nie. Zazwyczaj mają zwykłe puszki, które łatwo opróżnić.
Może jeden WOŚP przyłożył się do ograniczania kradzieży na tym etapie, tworząc zabezpieczone puszki i wykorzystując statystykę by wytypować potencjalnych wolontariuszy, którzy wrócili z zaskakująco małą kwotą.
Choć złośliwi pewnie dodadzą, by Owsiak mógł więcej ukraść dla siebie.

Jeśli już, to należałoby domagać się pokazania identyfikatora, sprawdzić fundację, weryfikować otrzymane informacje... a wtedy i tak lepiej zrobić przelew na konto bankowe z odpowiednim tytułem, bo takie pieniądze trudniej zdefraudować.
Wcale nie jest zaś łatwo o transparentne fundacje, których działanie jest niezależnie weryfikowane.
Fundacje już dawno powinny zrezygnować z takich zbiórek, zaś wolontariusze powinni po prostu udzielać informacji.
Ale zapewne mimo oszustów i tak to ciągle praktykowany zwyczaj, bo niektórym jak nie przystawisz puszki do nosa, to nawet 5 zł rocznie nie dadzą na cele charytatywne.
Jak czasem z puszką chodzi oszust, to po prostu "koszt" konieczny.

Chcesz pomagać świadomie, unikaj pośredników jak możesz. Nawet uznanych fundacji, choć przelew do fundacji to ciągle lepsza decyzja niż przypadkowy "puszkowy".
Jeśli jesteś wierzącym, znasz swojego proboszcza i ufasz mu, to możesz pomagać zgodnie z jego zaleceniami. Z racji swojej pracy księża czasami dobrze znają się na znajdowaniu tych, którzy naprawdę potrzebują pomocy i dobrze ją wykorzystają.

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 1217 times
Been thanked: 2049 times

Post autor: abi » 2025-12-13, 16:00

Pepe33 pisze: 2025-12-13, 10:07 Abi

Czytałem też ,że ludzie tak jak ja dawali pokaźne sumy a pieniądze miały iść na konto fundacji lecz pieniędzy tam nie było.
dla mojego syna wpłynęło wszystko co rodzina deklarowała że wpłaciła
ma subkonto na zdazyczpomoca
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Awatar użytkownika
Ambrossia
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 37 times
Been thanked: 44 times

Post autor: Ambrossia » 2025-12-13, 16:20

Nikt tu nie jest w stanie stwierdzić, czy człowiek którego spotkałeś był wolontariuszem, czy oszustem.
Może zależało mu na sprawie, na którą zbierał, dlatego poprosił o więcej. Trudno powiedzieć.

Pepe33
Przybysz
Przybysz

Post autor: Pepe33 » 2025-12-13, 16:50

Ambrossia

A jak by się zachowywała dajesz pieniądze a wolontariusz w podzięce chce ci dać kartkę np z pieskiem,kotkiem a na odwrocie jest podana nazwa fundacji z adresem stroną www i kontem bankowym do wpłacania datków.

Awatar użytkownika
Galvatron
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 17 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Galvatron » 2025-12-13, 17:30

Wręczenie komuś ulotki z namiarami na fundację to jak najbardziej normalne zachowanie, zwłaszcza w wypadku mniejszych organizacji, które nie są tak znane i łatwo rozpoznawalne, jak WOŚP, Caritas czy Fundacja TVN.

Awatar użytkownika
Ambrossia
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 37 times
Been thanked: 44 times

Post autor: Ambrossia » 2025-12-13, 21:30

Jeśli bardzo męczy Cię ta sprawa do zadzwoń do tej fundacji i zapytaj, czy w danym miejscu i czasie ich wolontariusze zbierali pieniądze. Będziesz miał odpowiedź.

Pepe33
Przybysz
Przybysz

Post autor: Pepe33 » 2025-12-14, 23:05

Ambrossia

Pytałem się znajomego kolegi czy oszust był a było ich 2 młoda kobieta i starszy facet i młoda kobieta chodziła po mojej ulicy a naciągacz chodził po klatkach od strony kolegi i dziewczyna kolegi też uległa i też dała po kilka złotych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szatan, grzech”