NAUKA czy WIARA

Luteranie, Adwentyści, Baptyści, Zielonoświątkowcy, itd. Rozmowy na temat protestantów, czy rzeczywiście, to co mówi protestantyzm jest biblijne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2804 times
Been thanked: 3108 times

Re: NAUKA czy WIARA

Post autor: sądzony » 2025-12-13, 20:23

nTomasz pisze: 2025-12-12, 15:48 Chodzi mi o ten malutki fragmencik , gdzie cała kwintesencja Adamowej "prostoty"
377 "Władanie" światem, które Bóg od początku powierzył człowiekowi urzeczywistniało się przede wszystkim w samym człowieku jako panowanie nad sobą. Człowiek był nieskazitelny i uporządkowany w swoim bycie, ponieważ był wolny od potrójnej pożądliwości 239 , która poddaje go przyjemnościom zmysłowym, pożądaniu dóbr ziemskich i afirmacji siebie wbrew nakazom rozumu.

Stan rajski , mówisz szczytem intelektualnej sprawności? Ciekawe, o czym mógł ten bidaczyna rozmyslać? Jakie problemy rozwiazywać? Gdzie literatura i sztuka którą w raju z Ewą wytworzyli? A przy okazji, ile czasu mieli od ulepienia do grzechu i wypędzenia?
Rajskie klimaty są oczywistym marzeniem ludzi borykających się z rzeczywistością tamtego czasu. Stąd taka akurat narracja. Z podobnych przyczyn w ST prawie całą relacja z Bogiem to prośby o unicestwienie wrogów. Inaczej po prostu być nie mogło.
Co z tego, że możesz rozmyślać, być na szczycie intelektualnym, mieć literaturę, dialogować skoro nie jesteś sobą samym, bo nad sobą nie panujesz, a co za tym idzie nie jesteś wolny?
Jesteś, moim zdaniem, intelektualnie dość rozwinięty. Siedzisz tu z nami już jakiś kawałek czasu. Cóż ci z tego? Czy to nie strata czasu, czy tak inteligentna osoba może sobie na to pozwolić?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

nTomasz

Post autor: nTomasz » 2025-12-13, 21:20

Nie rozumiem. Możesz konkretnie?

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4775 times

Post autor: Andej » 2025-12-13, 21:47

sądzony pisze: 2025-12-13, 20:23 Jesteś, moim zdaniem, ...
Cóż za dyplomacja. Ale ciekawym skutków.

Ale dlaczego w wątku na temat komplementarności nauki i wiary?
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Przeemek
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Protestantyzm
Has thanked: 54 times
Been thanked: 204 times

Post autor: Przeemek » 2025-12-15, 10:34

nTomasz pisze: 2025-12-12, 15:48 Chodzi mi o ten malutki fragmencik , gdzie cała kwintesencja Adamowej "prostoty"
377 "Władanie" światem, które Bóg od początku powierzył człowiekowi urzeczywistniało się przede wszystkim w samym człowieku jako panowanie nad sobą. Człowiek był nieskazitelny i uporządkowany w swoim bycie, ponieważ był wolny od potrójnej pożądliwości 239 , która poddaje go przyjemnościom zmysłowym, pożądaniu dóbr ziemskich i afirmacji siebie wbrew nakazom rozumu.

Stan rajski , mówisz szczytem intelektualnej sprawności? Ciekawe, o czym mógł ten bidaczyna rozmyslać? Jakie problemy rozwiazywać? Gdzie literatura i sztuka którą w raju z Ewą wytworzyli? A przy okazji, ile czasu mieli od ulepienia do grzechu i wypędzenia?
Rajskie klimaty są oczywistym marzeniem ludzi borykających się z rzeczywistością tamtego czasu. Stąd taka akurat narracja. Z podobnych przyczyn w ST prawie całą relacja z Bogiem to prośby o unicestwienie wrogów. Inaczej po prostu być nie mogło.
Tomaszu... problem w Twoim rozumowaniu polega na tym, że utożsamiasz doskonałość z „rozrywką intelektualną”, a brak cierpienia z „wegetacją”. To jest całkowite odwrócenie porządku chrześcijańskiej antropologii.

Katechizm (KKK 375–377) jasno mówi, że stan rajski oznaczał pełnię porządku rozumu, woli i poznania, a nie ich brak. Adam nie był „prostakiem bez problemów”, tylko człowiekiem wolnym od pożądliwości i wewnętrznego chaosu, czyli dokładnie od tego, co dziś obniża nasze zdolności poznawcze.

Pytasz „o czym mógł rozmyślać?” - odpowiedź jest w samej Biblii:
– nadawanie nazw zwierzętom (akt poznania istot i ich natur, tysiące gatunków....),
– dialog z Bogiem,
– panowanie nad sobą i światem.

To są akty rozumu w najwyższej formie, nie „wegetacja”.

Twój argument - „gdzie literatura, sztuka, problemy?” zakłada, że cierpienie i braki są warunkiem inteligencji. Chrześcijaństwo mówi dokładnie odwrotnie: to grzech i upadek wprowadzają "fragmentację"(rozpad pierwotnej jedności człowieka - wewnętrznej, rozum–wola–uczucia, poznawczej, relacyjnej i egzystencjalnej - który chrześcijaństwo wiąże bezpośrednio z Upadkiem), choroby, lęk i chaos - także intelektualny.

Jeśli twierdzisz, że życie skażone śmiercią, rakiem, demencją i depresją jest „rozwojowo wyżej” niż stan pierwotnej harmonii, to w praktyce wychwalasz skutki Grzechu Pierworodnego jako postęp. A to już nie jest chrześcijańska wizja świata, tylko jej odwrócenie.

Raj nie był intelektualną pustką - był maksimum ładu. To upadek stworzył „problemy”, z którymi dziś się zmagamy - i które mylisz z rozwojem.
Ostatnio zmieniony 2025-12-15, 10:37 przez Przeemek, łącznie zmieniany 1 raz.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1127 times
Been thanked: 586 times

Post autor: Pompieri » 2025-12-15, 10:50

O tym Raju to wlasnie od dawna pisze - po upadku mamy zmiany - nawet ewolucyjne.

Przeemek
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Protestantyzm
Has thanked: 54 times
Been thanked: 204 times

Post autor: Przeemek » 2025-12-15, 11:14

To znaczy, że przed "Upadkiem" nie było zmian nawet ewolucyjnych?

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-12-15, 13:35

Tzn., że przed GP wszelkie zmiany były ku Bogu. Po już raczej niekoniecznie.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 621 times
Been thanked: 1219 times

Post autor: Albertus » 2025-12-15, 17:25

Pompieri pisze: 2025-12-15, 10:50 O tym Raju to wlasnie od dawna pisze - po upadku mamy zmiany - nawet ewolucyjne.
Tylko gdzie ten Raj był?

I czy jest częścią historii ludzkości?

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-12-15, 18:20

To trochę jakby zapytać "Tylko gdzie to Królestwo Niebieskie / piekło i czy będą częścią historii ludzkości?"

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: Albertus » 2025-12-15, 18:39

sądzony pisze: 2025-12-15, 18:20 To trochę jakby zapytać "Tylko gdzie to Królestwo Niebieskie / piekło i czy będą częścią historii ludzkości?"
Nie wiem co to Królestwo Niebieskie? ( przypominam sobie film o tym tytule)

Chyba chodzi ci o Królestwo Boże?

O ile Królestwo Boże z jednej strony można uznać za część przyszłej historii ludzkości ale z drugiej strony przestaje to być historia doczesna bo jest początkiem wieczności o tyle Raj i grzech pierworodny jest , zgodnie z nauczaniem Kościoła, jak najbardziej częścią doczesnej historii ludzkości.:

Katechizm KK:
390 Opis upadku (Rdz 3) używa języka obrazowego, ale stwierdza wydarzenie pierwotne, fakt, który miał miejsce na początku historii człowieka 251 . Objawienie daje nam pewność wiary, że cała historia ludzka jest naznaczona pierworodną winą, w sposób wolny zaciągniętą przez naszych pierwszych rodziców
Ostatnio zmieniony 2025-12-15, 18:39 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-12-15, 18:54

Albertus pisze: 2025-12-15, 18:39
sądzony pisze: 2025-12-15, 18:20 To trochę jakby zapytać "Tylko gdzie to Królestwo Niebieskie / piekło i czy będą częścią historii ludzkości?"
Nie wiem co to Królestwo Niebieskie? ( przypominam sobie film o tym tytule)
Chyba chodzi ci o Królestwo Boże?
"«Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem do nich należy królestwo niebieskie." Mt 5,3
O ile Królestwo Boże z jednej strony można uznać za część przyszłej historii ludzkości ale z drugiej strony przestaje to być historia doczesna bo jest początkiem wieczności o tyle Raj i grzech pierworodny jest , zgodnie z nauczaniem Kościoła, jak najbardziej częścią doczesnej historii ludzkości.:
Nie wspominałeś nic o doczesności.
Katechizm KK:
390 Opis upadku (Rdz 3) używa języka obrazowego, ale stwierdza wydarzenie pierwotne, fakt, który miał miejsce na początku historii człowieka 251 . Objawienie daje nam pewność wiary, że cała historia ludzka jest naznaczona pierworodną winą, w sposób wolny zaciągniętą przez naszych pierwszych rodziców
Nie ma tu mowy o doczesności.

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: Albertus » 2025-12-15, 18:56

sądzony pisze: 2025-12-15, 18:54
Katechizm KK:
Jest.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-12-15, 19:04

Albertus pisze: 2025-12-15, 18:56
sądzony pisze: 2025-12-15, 18:54
Katechizm KK:
Jest.
Zwiększ czcionkę proszę.

EDIT:
A nawet jeśli to nie mów o Raju jako doczesności, a o GP jako pierwotnym wydarzeniu, początku historii.

Dodano po 20 minutach 16 sekundach:
"KKK375 Kościół, interpretując w autentyczny sposób symbolizm języka biblijnego w świetle Nowego Testamentu i Tradycji, naucza, że nasi pierwsi rodzice Adam i Ewa zostali ukonstytuowani w stanie "świętości i sprawiedliwości pierwotnej". Tą łaską świętości pierwotnej było "uczestnictwo w życiu Bożym"".

@Albertus
Raj to stan świętości i sprawiedliwości pierwotnej czyli uczestnictwo w życiu Bożym.
Czy to doczesność, fakt historyczny?
Ostatnio zmieniony 2025-12-15, 19:09 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: Albertus » 2025-12-15, 19:34

Oczywiście że doczesność jak sama nazwa wskazuje.

Zostali stworzenie w stanie świętości i sprawiedliwości który nie trwał wiecznie a obecnie rodzimy się w stanie skażenia grzechem pierworodnym i ten stan też nie trwa wiecznie. To są rzeczy doczesne.

No i oczywiście jest to fakt historyczny bo stan ten dotyczył ludzi stworzonych z ziemi i upadek też dokonał się po stworzeniu ich z ziemi. Nie stało się to w niebie i nie dotyczyło duchów.
Ostatnio zmieniony 2025-12-15, 19:49 przez Albertus, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-12-15, 20:04

Albertus pisze: 2025-12-15, 19:34 Oczywiście że doczesność jak sama nazwa wskazuje.

Zostali stworzenie w stanie świętości i sprawiedliwości który nie trwał wiecznie a obecnie rodzimy się w stanie skażenia grzechem pierworodnym i ten stan też nie trwa wiecznie. To są rzeczy doczesne.

No i oczywiście jest to fakt historyczny bo stan ten dotyczył ludzi stworzonych z ziemi i upadek też dokonał się po stworzeniu ich z ziemi.
Wydaje się to rozsądne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Protestantyzm”