Czy Jezus, Maria i Józef byli Żydami?
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Has thanked: 6103 times
- Been thanked: 3824 times
- Kontakt:
Re: Czy Jezus, Maria i Józef byli Żydami?
Co poradzisz ? takie czasy, że takie rzeczy trzeba tłumaczyć i udowadniać, więc ty się nie dziw tylko dołóż swoją cegiełkę bo to ważna i poważna sprawa - wierz mi bracie.
Ostatnio zmieniony 2025-12-26, 22:50 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- Jockey
- Super gaduła

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 244 times
- Been thanked: 198 times
@Dezerter tylko co tutaj tłumaczyć?
Jezus narodził się w rodzinie żydowskiej. Ma rodowód żydowski. Przestrzegał prawa żydowskiego nadanego przez Mojżesza który otrzymał je od Boga.
Ofiarowany w Świątyni jak wymagało to prawo żydowskie. Obrzezany. Najpewniej przeżył swoje Bar micwa. Wiem że jako takie wprowadzono chyba w XIII w. Ale był pewnie moment inicjacji mężczyzny w Izraelu i mógł zacząć czytać Torę w synagodze.
Wszystko co robił to robił dla dzieci Izraela.
Misja do pogan była dopiero później. Maria też przestrzegała prawa żydowskiego. Świadczy o tym cała ewangelia.
A to że ówcześni Żydzi dodali mnóstwo różnych dodatkowych zobowiązań to Jezus pokazywał dokładnie że to nie jest to o co Bogu chodzi.
Jest zachowana chusta z Manoppello gdzie możemy zobaczyć jak wyglądał Jezus. Wprawdzie twarz była zmasakrowana ale ewidentnie widać rysy semickie.
Co jeszcze potrzebne do tego żeby uznać Jezusa za żyda?
Jezus narodził się w rodzinie żydowskiej. Ma rodowód żydowski. Przestrzegał prawa żydowskiego nadanego przez Mojżesza który otrzymał je od Boga.
Ofiarowany w Świątyni jak wymagało to prawo żydowskie. Obrzezany. Najpewniej przeżył swoje Bar micwa. Wiem że jako takie wprowadzono chyba w XIII w. Ale był pewnie moment inicjacji mężczyzny w Izraelu i mógł zacząć czytać Torę w synagodze.
Wszystko co robił to robił dla dzieci Izraela.
Misja do pogan była dopiero później. Maria też przestrzegała prawa żydowskiego. Świadczy o tym cała ewangelia.
A to że ówcześni Żydzi dodali mnóstwo różnych dodatkowych zobowiązań to Jezus pokazywał dokładnie że to nie jest to o co Bogu chodzi.
Jest zachowana chusta z Manoppello gdzie możemy zobaczyć jak wyglądał Jezus. Wprawdzie twarz była zmasakrowana ale ewidentnie widać rysy semickie.
Co jeszcze potrzebne do tego żeby uznać Jezusa za żyda?
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.
- abi
- Złoty mówca

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 1215 times
- Been thanked: 2046 times
nie wiem gdzie to zanotować dla pamięci, ale fakt że Jezus jest postacią historyczną uznaną i przez wierzących i przez historyków bardzo podtrzymuje mnie w dołkach wiary 
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Mnie też ale w malutkim stopniu.
Bardziej to, że wierzący, obrzezani wyznawcy/zwolennicy Jezusa (Maryja, 12, Paweł i pozostali apostołowie, pierwsi judeochrześcijanie ) chcąc go wyznawać, musieli wybierać, Jezus, czy pozostanie żydem. Właściwie zostali wykluczeni przez ziomków i uznani za zdrajców religii ojców, narodu i państwa. Takie ryzyko, taką ofiarę ponosi się tylko dla najważniejszej ze spraw, co do której nie ma się wątpliwości, że jest Prawdą i że jest takiej ofiary warta. Jeśli do tego dołoży się życie w prześladowaniu i często śmierć męczeńską w imię wyznawanych idei - to właśnie to jest dla mnie kotwicą, opoką i ostoją wiary.
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4777 times
Nie ma to związku z tematem wątku, ale skoro dryfujemy w kierunku tego, co nas podtrzymuje w wierze, albo tym, co ją umacnia, nadaje wartość, to wyznam, że tym czymś jest dla mnie przemiana dokonana przez Ducha świętego. Tym, że w wieczerniku zgromadziła się banda tchórzy ze strachem przemykających, aby nikt ich nie zauważył. Bojących się publicznie przyznać do Jezusa. A po wyjścia stali się odważnymi, bezkompromisowymi głosicielami Chrystusa, za cenę własnej wolności, bezpieczeństwa, życia. Zesłanie Ducha Świętego i dokonana przezeń przemiana ze wszech miar uwiarygadnia wszystko, co Jezus nam przekazał.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Andeju Jezus historyczny, był Żydem, więc jak nie ma związku?
tak samo moja wypowiedź jest o byciu, lub niebyciu i wykluczeniu z plemienia Judy
tak samo twoja wypowiedź łatwo mogła stać się połączona z tematem wątku.
tak samo moja wypowiedź jest o byciu, lub niebyciu i wykluczeniu z plemienia Judy
tak samo twoja wypowiedź łatwo mogła stać się połączona z tematem wątku.