Pieniądze z kolędy

Rozmowa na temat upadłego anioła, czyli szatana, jego cel w świecie, początek jego istnienia, itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lolek2020
Bywalec
Bywalec
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 57 times
Been thanked: 18 times

Pieniądze z kolędy

Post autor: Lolek2020 » 2026-01-09, 16:54

Mam dylemat, jestem lektorem, u mnie na wsi jak chodzi się po kolędzie to wiadomo chodzimy z puszką i zawsze ktoś tam coś wrzuci, mamy ustalone z księdzem procentowo ile idzie do nas a ile na kasę wspólną. Zdarzają się sytuacje, że ludzie dają trochę do puszki a resztę wpychają nam po kieszeniach, z reguły i tak wrzuca się wszystko do puszek, ale ostatnio chodząc po kolędzie, kolega starszy stażem powiedział że to co dostajemy do kieszeni to jest "nieopodatkowane" i że ludzie chcą dać tak i mamy brać tak. Jak on swoich pieniędzy tych "nieopodatkowanych" nie wrzucił do wspólnej puszki to ja też nie wrzuciłem bo to by znaczyło że ja mu połowę tego zarobku oddaję za darmo, nie było by to fair. Chciałem go namówić żebyśmy obaj wrzucili i będziemy kwita ale nie chciał. Więc wziąłem te pieniądze osobno a resztę to co było w puszce podzieliliśmy tak jak ma być. Teraz mam dylemat czy to był grzech ciężki? To że wziąłem te pieniądze, czy to było nieuczciwe?
Pax et Bonum

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1215 times
Been thanked: 2046 times

Re: Pieniądze z kolędy

Post autor: abi » 2026-01-09, 18:11

Lolek2020 pisze: 2026-01-09, 16:54 mamy ustalone z księdzem procentowo ile idzie do nas a ile na kasę wspólną.
tego się trzymaj moim zdaniem
a nie patrz co kolega
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1344 times
Been thanked: 1604 times

Post autor: AdamS. » 2026-01-09, 22:54

Lolek2020 pisze: 2026-01-09, 16:54 Mam dylemat, jestem lektorem, u mnie na wsi jak chodzi się po kolędzie to wiadomo chodzimy z puszką i zawsze ktoś tam coś wrzuci, mamy ustalone z księdzem procentowo ile idzie do nas a ile na kasę wspólną. Zdarzają się sytuacje, że ludzie dają trochę do puszki a resztę wpychają nam po kieszeniach
Jeśli taka jest wola dającego, to znaczy, że chce się podzielić prywatnie - i nie robiłbym z tego problemu. Co innego gdybyście podbierali ze wspólnej skarbony, albo zataili, że taka skarbonka jest, biorąc tylko do kieszeni. Ale gdy skarbonka jest widoczna, a ktoś mimo to daje do skarbonki i do kieszeni, to znaczy, że taka jest jego wola. Nie widzę w tym nieuczciwości.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6103 times
Been thanked: 3824 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-01-09, 23:09

abi pisze: 2026-01-09, 18:11
Lolek2020 pisze: 2026-01-09, 16:54 mamy ustalone z księdzem procentowo ile idzie do nas a ile na kasę wspólną.
tego się trzymaj moim zdaniem
a nie patrz co kolega
Zgoda, że rób tak jak uważasz i jak ci sumienie dopowiada a nie patrz na kolegę
Natomiast ustalenia z księdzem dotyczą tego co dostajecie do puszki.
Darczyńca ma jednak prawo zadecydować czy daje do wspólnej puszki, czy np chce docenić ciebie np za dobrą służbę ołtarza, czy czytania, czy za ...
Moim zdaniem nie ma tu mowy o grzechu ciężkim, ale oczywiście dopytaj księdza na kolejnej spowiedzi
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szatan, grzech”