Tek de Cart pisze: ↑2026-01-09, 13:55
myślę że dobrym rozróżnieniem będzie - apostoł to biskup który osobiście znał Jezusa w czasie Jego ziemskiego nauczania (taki był warunek wybrania Macieja). A ponieważ ludzie się starzeją to w pewnym momencie już nie było nikogo kto był uczniem Jezusa (w szerokim gronie 120stu a może nawet szerszym) - więc nie można było już powołać nowego Apostoła. Natomiast biskupów jak najbardziej można było - bo mamy przecież nawet w NT opisane sytuacje gdzie kogoś kto nie był uczniem Jezusa ustanawiano 'zarządcą' (po grecku to episkopos - czyli po naszemu biskup) lokalnej wspólnoty. I tak czynili Apostołowie gdy 'poszli w świat' i np. w Grecji czy w Indiach zakładali nowe kościoły lokalne, ustanawiając tam biskupów z lokalnych chrześcijan.
To chyba jakiś twój autorski pomysł, ale nie powiem ciekawy
Maciej został wybrany do węższego grona czyli 12, a apostołów było 18 w NT, czyli 12 + 6
Jednak fakty są takie, że NT 18 osób nazywa "apostoł", więc dla każdego chrześcijanina nie powinno być żadnych wątpliwości, że apostołów było 18 i.
Zarówno 12 , jak i szerzej Paweł i Barnaba ( a może i pozostałych 4 apostołów?) wyznaczali w założonych wspólnotach, ale nie drogi Tecku biskupów, a starszych i zazwyczaj
nie jednego a grono starszych. Biskup monarchiczny jak uczą historycy KK, to nieco późniejsze lata i zostawał nim zazwyczaj jeden z grona starszych. Wyjątkiem zdaje się być Jakub brat Pański Jerozolimie, ale to chyba nikogo nie dziwi. NT wymiennie stosuje prezbiter i biskup, ale nawet tam gdzie pada episkopi,
to jest to liczba mnoga tak samo jak starsi
Dodano po 13 minutach 28 sekundach:
Pompieri pisze: ↑2026-01-09, 11:27
Warto uzmyslowic sobie, ze tytul "rowna Apostolom" tyczy godnosci, a nie zarzadzania.
(...)
To w tym wypadku ja jestem bardziej Maryjny niż ty brachu, bo wyrażając na Sesji Apologetycznej swoje zdanie krytyczne o "Traktatu o doskonałym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny" św. Ludwika gdzie on niewłaściwie moim zdaniem nazwał Ją po trzykroć święta, co moim zdaniem jest mocno niewłaściwe

zaproponowałem następującą gradację
święty, święty, święty - tylko i wyłącznie Bóg
święta, święta - Maryja
święty - pozostali zasługujący na to ludzie
więc jak widzisz, ja Maryi przyznaje godność nie równą apostołom (święty), a wyższą (święta, święta)
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.