16 Apostołów? Doprawdy?

Matka Kościoła świętego, Matka Jezusa Chrystusa, nasza Matka. Panna Najświętsza. Rozmowy na temat Maryi.
Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6103 times
Been thanked: 3824 times
Kontakt:

Re: 16 Apostołów? Doprawdy?

Post autor: Dezerter » 2024-10-11, 21:07

Albertusie - jak zwykle nawracasz mnie na ortodoksję , bo ja chyba liczyć nie umiem :-\
12 + 6 to oczywiście jest 18
Więc
odpowiedź na pytanie 16 Apostołów? Doprawdy?
nie , bo 18
że też do tej pory nikt mnie nie poprawił
Dezerter pisze: 2024-10-10, 16:26
Zacytuje siebie z innego wątku
Dezerter pisze: 2016-01-02, 18:50 (...)

Apostoł znaczy wysłannik

Poza Dwunastoma Apostołami(w tym Maciej zamiast Judasza), którzy byli szczególnie wybrani i ustanowieni przez Jezusa i mieli autorytet najwyższy wśród uczniów i apostołów pierwotnym Kościele mamy jednak jeszcze innych:

- Św Paweł - apostoł z ustanowienia i wybrania Jezusa, ale już po Wniebowstąpieniu, apostoł posłany do pogan, ale nie należał do Dwunastu

- Św Barnaba - był apostołem nazwany razem/na równi z Pawłem

- Andronik i Juniasz (ew. Junia) - nazywa ich tak Paweł w Liście do Rzymian 16,7

- Tymoteusz i Sylwan (Sylas), towarzysze Pawła, których wraz ze sobą nazywa "apostołowie Chrystusa" w 1. Liście do Tesaloniczan

Więc mi wychodzi wyraźnie 18 apostołów - tak podaje NT
ale wyraźnie wyróżnia i tak często ich nazywa dwunastu (apostołów)

Jeśli pozostaną jakieś wątpliwości to podam szerokie uzasadnienie.
Ostatnio zmieniony 2026-01-08, 20:42 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1127 times
Been thanked: 586 times

Post autor: Pompieri » 2024-10-11, 21:48

Fakty sa takie, ze Apostolowie zostali powolani ( wyznaczeni ) , a kilku ( prawdopodobnie wiecej, niz wyczytac mozna z Pisma ) sa p.o apostolami, a nie Apostolami.

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 621 times
Been thanked: 1219 times

Post autor: Albertus » 2024-10-11, 21:56

Pompieri pisze: 2024-10-11, 21:48 Fakty sa takie, ze Apostolowie zostali powolani ( wyznaczeni ) , a kilku ( prawdopodobnie wiecej, niz wyczytac mozna z Pisma ) sa p.o apostolami, a nie Apostolami.
Po to znaczy "p.o apostolami" ?

Pełniący obowiązki w czasie braku czy nieobecności apostoła?

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Pompieri » 2024-10-11, 22:42

Pelniacy to pelniacy. Nie mamy jakichs blizszych ilustracji tegoz poslania, procz wiadomego, iz nie zostali obrani/wyznaczeni ... ale wyposazeni w atrybut pomocniczosci w sluzbie ewangelizacji.
Ostatnio zmieniony 2024-10-11, 22:43 przez Pompieri, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2024-10-11, 23:09

Pompieri pisze: 2024-10-11, 21:48 Fakty sa takie, ze Apostolowie zostali powolani ( wyznaczeni ) , a kilku ( prawdopodobnie wiecej, niz wyczytac mozna z Pisma ) sa p.o apostolami, a nie Apostolami.
Ty chcesz NT poprawiać serio?!

Dodano po 2 minutach 37 sekundach:
masz problem, bo nie odróżniasz 12, od szerszego zbioru apostołów i zapewne od szerszego zbioru uczniów
Ilu było uczniów w NT Pompieri ?
Ostatnio zmieniony 2024-10-11, 23:12 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Pompieri » 2024-10-11, 23:19

O ile jest problem, to w nadinterpretacji, ktora probujesz przepchnac.
Czyli ... moze byc, ze tak, moze byc, ze nie.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Pompieri » 2026-01-09, 11:27

Warto uzmyslowic sobie, ze tytul "rowna Apostolom" tyczy godnosci, a nie zarzadzania.
Apostol Judasz z pewnoscia - choc zdrajca, byl Apostolem, ale czy w godnosci jest rownym Matce Bozej?

Awatar użytkownika
Tek de Cart
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 345 times
Been thanked: 757 times
Kontakt:

Post autor: Tek de Cart » 2026-01-09, 13:55

myślę że dobrym rozróżnieniem będzie - apostoł to biskup który osobiście znał Jezusa w czasie Jego ziemskiego nauczania (taki był warunek wybrania Macieja). A ponieważ ludzie się starzeją to w pewnym momencie już nie było nikogo kto był uczniem Jezusa (w szerokim gronie 120stu a może nawet szerszym) - więc nie można było już powołać nowego Apostoła. Natomiast biskupów jak najbardziej można było - bo mamy przecież nawet w NT opisane sytuacje gdzie kogoś kto nie był uczniem Jezusa ustanawiano 'zarządcą' (po grecku to episkopos - czyli po naszemu biskup) lokalnej wspólnoty. I tak czynili Apostołowie gdy 'poszli w świat' i np. w Grecji czy w Indiach zakładali nowe kościoły lokalne, ustanawiając tam biskupów z lokalnych chrześcijan.
Nie sprzedawaj duszy diabłu, Bóg da Ci za nią więcej!

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-01-09, 21:59

Tek de Cart pisze: 2026-01-09, 13:55 myślę że dobrym rozróżnieniem będzie - apostoł to biskup który osobiście znał Jezusa w czasie Jego ziemskiego nauczania (taki był warunek wybrania Macieja). A ponieważ ludzie się starzeją to w pewnym momencie już nie było nikogo kto był uczniem Jezusa (w szerokim gronie 120stu a może nawet szerszym) - więc nie można było już powołać nowego Apostoła. Natomiast biskupów jak najbardziej można było - bo mamy przecież nawet w NT opisane sytuacje gdzie kogoś kto nie był uczniem Jezusa ustanawiano 'zarządcą' (po grecku to episkopos - czyli po naszemu biskup) lokalnej wspólnoty. I tak czynili Apostołowie gdy 'poszli w świat' i np. w Grecji czy w Indiach zakładali nowe kościoły lokalne, ustanawiając tam biskupów z lokalnych chrześcijan.
To chyba jakiś twój autorski pomysł, ale nie powiem ciekawy
Maciej został wybrany do węższego grona czyli 12, a apostołów było 18 w NT, czyli 12 + 6
Jednak fakty są takie, że NT 18 osób nazywa "apostoł", więc dla każdego chrześcijanina nie powinno być żadnych wątpliwości, że apostołów było 18 i.
Zarówno 12 , jak i szerzej Paweł i Barnaba ( a może i pozostałych 4 apostołów?) wyznaczali w założonych wspólnotach, ale nie drogi Tecku biskupów, a starszych i zazwyczaj nie jednego a grono starszych. Biskup monarchiczny jak uczą historycy KK, to nieco późniejsze lata i zostawał nim zazwyczaj jeden z grona starszych. Wyjątkiem zdaje się być Jakub brat Pański Jerozolimie, ale to chyba nikogo nie dziwi. NT wymiennie stosuje prezbiter i biskup, ale nawet tam gdzie pada episkopi, to jest to liczba mnoga tak samo jak starsi

Dodano po 13 minutach 28 sekundach:
Pompieri pisze: 2026-01-09, 11:27 Warto uzmyslowic sobie, ze tytul "rowna Apostolom" tyczy godnosci, a nie zarzadzania.
(...)
To w tym wypadku ja jestem bardziej Maryjny niż ty brachu, bo wyrażając na Sesji Apologetycznej swoje zdanie krytyczne o "Traktatu o doskonałym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny" św. Ludwika gdzie on niewłaściwie moim zdaniem nazwał Ją po trzykroć święta, co moim zdaniem jest mocno niewłaściwe *-:) zaproponowałem następującą gradację
święty, święty, święty - tylko i wyłącznie Bóg
święta, święta - Maryja
święty - pozostali zasługujący na to ludzie
więc jak widzisz, ja Maryi przyznaje godność nie równą apostołom (święty), a wyższą (święta, święta)

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Pompieri » 2026-01-09, 22:41

Ejze, Dezerterze - ile razy trzeba mieszac herbate, aby byla slodsza?

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-01-09, 23:11

Nie wiem nie słodzę :p :-h

Dodano po 23 sekundach:
Ale Apostołów było 18

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2804 times
Been thanked: 3108 times

Post autor: sądzony » 2026-01-10, 14:49

16 Apostołów? Doprawdy?
DoPrawdy wystarczy 12-stu.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: Albertus » 2026-01-10, 15:50

Uważam że było grono 12 apostołów do którego przynależność była urzędem związanym z władzą w Kościele:

Dz1:15 Wtedy Piotr w obecności braci, a zebrało się razem około stu dwudziestu osób, tak przemówił: 16 «Bracia, musiało wypełnić się słowo Pisma, które Duch Święty zapowiedział przez usta Dawida o Judaszu. On to wskazał drogę tym, którzy pojmali Jezusa, 17 bo on zaliczał się do nas i miał udział w naszym posługiwaniu. 18 8 Za pieniądze, niegodziwie zdobyte, nabył ziemię i spadłszy głową na dół, pękł na pół i wypłynęły wszystkie jego wnętrzności. 19 Rozniosło się to wśród wszystkich mieszkańców Jerozolimy, tak że nazwano ową rolę w ich języku Hakeldamach, to znaczy: Pole Krwi. 20 Napisano bowiem w Księdze Psalmów:
Niech opustoszeje dom jego
i niech nikt w nim nie mieszka!
A urząd jego niech inny obejmie!9
21 Trzeba więc, aby jeden z tych, którzy towarzyszyli nam przez cały czas, kiedy Pan Jezus przebywał10 z nami, 22 począwszy od chrztu Janowego aż do dnia, w którym został wzięty od nas do nieba, stał się razem z nami świadkiem Jego zmartwychwstania».
23 Postawiono dwóch: Józefa, zwanego Barsabą, z przydomkiem Justus, i Macieja. 24 I tak się pomodlili: «Ty, Panie, znasz serca wszystkich, wskaż z tych dwóch jednego, którego wybrałeś, 25 by zajął miejsce w tym posługiwaniu i w apostolstwie, któremu sprzeniewierzył się Judasz, aby pójść swoją drogą». 26 I dali im losy, a los padł na Macieja. I został dołączony do jedenastu apostołów.

A poza tym byli w Kościele ludzie nazywani apostołami którzy zajmowali się głównie głoszeniem Ewangelii poganom i ewentualnie w związku z tym , zakładaniem nowych kościołów.

Świadczy o tym moim zdaniem Didache( I wiek):
1. Jeśliby ktoś przyszedł i nauczał was wszystkiego tego, co zostało wyżej powiedziane, przyjmijcie go. 2. Jeśli jednak ów nauczający zmieni coś i zacznie wykładać inną naukę po to, żeby burzyć, nie słuchajcie go, jeśli natomiast czynić to będzie po to, żeby pomnażać sprawiedliwość i poznanie Pana, przyjmijcie go jak Pana naszego. 3.68 Zaś co do apostołów i proroków, czyńcie według przepisu Ewangelii w taki oto sposób: 4. Każdego apostoła, który do was przychodzi, przyjmijcie jak samego Pana. 5. Nie zostanie on u was jednak dłużej niż dzień jeden, a gdyby zaszła potrzeba, jeszcze i drugi. Jeśli zostanie trzy dni, jest to fałszywy prorok. 6. Gdy ów apostoł będzie odchodził, dajcie mu tylko chleba na drogę: jeśli zażąda pieniędzy, jest to fałszywy prorok.
Tak chyba było na samym początku ale oczywiście rzeczywistość była bardziej złożona.

Poza tym już bardzo wcześnie bo w pismach Ignacego Antiocheńskiego ( zm. ok 107 r.) można zauważyć że to właśnie biskupi przejmują rolę dwunastu apostołów, o czym pisze też św Paweł:

Dz20: 28 Uważajcie na samych siebie i na całe stado, nad którym Duch Święty ustanowił was biskupami7, abyście kierowali Kościołem Boga, który On nabył własną krwią.
Ostatnio zmieniony 2026-01-10, 15:51 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.

mareta
Bywalec
Bywalec
Been thanked: 20 times

Post autor: mareta » 2026-01-10, 16:17

Dezerter pisze: 2026-01-09, 23:12 Nie wiem nie słodzę :p :-h

Dodano po 23 sekundach:
Ale Apostołów było 18
Nie ma podstaw, aby tak twierdzić.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: Albertus » 2026-01-10, 16:45

mareta pisze: 2026-01-10, 16:17
Dezerter pisze: 2026-01-09, 23:12 Nie wiem nie słodzę :p :-h

Dodano po 23 sekundach:
Ale Apostołów było 18
Nie ma podstaw, aby tak twierdzić.
Dezerterowi chyba chodzi o to że tyle osób w Biblii jest nazwanych apostołami ( ewentualnie jeszcze Judasz to wtedy można by mówić o 19 tu) i jeśli o to chodzi to podstawa jest. Wystarczy policzyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Maryja”