teraz w szkole na godzinie religii zostają ci których rodzice nie zwolnią ( czyli cyt"same niekumate")
spośród nie chodzących na lekcje religii jest spora grupka szykujących się do Sakramentu bierzmowania

Bez dialogu nie zbudujesz relacji, a bez relacji ...

każdy może sobie taki podręcznik kupić i samemu to rozważać. We wspólnocie jest łatwiej - bo oprócz rozważania podręcznika mamy po każdym tygodniu konferencję podsumowującą (gdzie ktoś mówi katechezę na temat danego tygodnia), dodatkowe grupki dzielenia gdzie możemy się wymienić własnymi przemyśleniami - no i sama wspólnota stanowi pewnego rodzaju 'motywację zewnętrzną' do formowania się systematycznegoCzy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego Msza Święta wygląda tak, a nie inaczej? Dlaczego kapłan wykonuje konkretne gesty, wypowiada określone słowa, a my – wierni – w różnych momentach klękamy, stoimy lub odpowiadamy wspólnymi modlitwami? Może zdarzyło Ci się uczestniczyć w Eucharystii mechanicznie, bez głębszego zrozumienia tego, co tak naprawdę dzieje się na ołtarzu?
Msza Święta to coś więcej niż tradycja czy obowiązek – to najważniejsze spotkanie z żywym Bogiem, który w Eucharystii daje nam samego siebie. Każda jej część, każdy gest i każde słowo mają głębokie znaczenie duchowe. Podręcznik Eucharystia – źródło i szczyt został napisany w taki sposób, aby krok po kroku wprowadzać Cię w tajemnicę Mszy Świętej. Pomaga on lepiej zrozumieć znaki i gesty wykonywane podczas Mszy Świętej oraz pokazuje ich głębokie znaczenie duchowe.
Głównym celem tego podręcznika jest pomoc w głębszym zrozumieniu i przeżywaniu tajemnicy Eucharystii jako centrum życia chrześcijańskiego, zarówno w wymiarze osobistym, jak i wspólnotowym. Ma on prowadzić do odkrycia Eucharystii jako źródła duchowej siły oraz szczytu jedności z Bogiem, inspirując do życia w pełni zakorzenionego w tej świętej tajemnicy.
* * * * * * * * * * * *
Podręcznik formacyjny Eucharystia - szczyt i źródło zawiera materiał formacyjny na 13 tygodni.
W każdym tygodniu znajdziesz:
pięć rozważań opartych na Słowie Bożym lub nauczaniu Kościoła,
pytania do refleksji,
zachętę do podjęcia konkretnej decyzji w ramach pracy nad sobą,
miejsce na duchowe notatki.

Arku, napiszę coś co może w ogóle ciebie nie dotyczyć, i ma się nijak do twoich wewnątrz rodzinnych relacji. Ale co ja jako ojciec odczytałbym w tym waszym wspólnym zadaniu to oddelegowanie tych zagadnień od syna do ojca. Przecież czyż syn nie dostrzega tych braków odpowiedzi, deficytów, niepewności głównie przez pryzmat systemu rodzinnego. Może on zadaje pytanie tobie, wam? Czyż pierwszym miejscem katechezy nie jest rodzina?Arek pisze: ↑2026-01-07, 18:40 Jakieś 2 m-ce temu poprosiłem syna o sformułowanie kwestii/dylematów dotyczących tego czego człowiek w jego wieku potrzebowały, oczekiwał, by przybliżać się do Pana Boga, mając do dyspozycji Parafię, rodzinę, otoczenie bliskich i znajomych. Pytania są wspólne jego i dziewczyny z którą "chodzi" ponad rok. Są w klasie maturalnej.
- Pokazywanie co daje sakrament małżeństwa, korzyści z niego wynikające/co znaczy małżeństwo;
- wskazywanie drogi do tego sakramentu/ drogi wspólnego rozwoju;
- nauczanie o rozeznawaniu, czy dana relacja jest dobra i prowadzi do rozwoju duchowego oraz czy ma stabilne podłoże;
- uświadamianie różnic psychicznych, emocjonalnych i różnic w rolach między kobietą a mężczyzną;
-nauka odpowiedzialności za rozwój, wiarę i godność drugiej osoby;
- jasne tłumaczenie obowiązków i zasad w relacjach damsko-męskich;
- jak pogłębiać relację i rozwijać ją w wierze.
Po przeczytaniu powyższego stwierdziłem, że są to kwestie, które go nurtują w jego obecnej sytuacji w kontekście wiary, relacji i moralności.
Generalnie jestem ciekaw waszych oczekiwań w tym aspekcie. Być może zostaną one uwzględnione w katechezach, które chcę zainspirować w mojej Parafii. Mam pewne pomysły, by zainicjować katechezy dla dzieci i dorosłych, którzy chcą poznawać religię i pogłębiać wiarę.
Bardzo dziękuję za wszystkie wasze sugestie, oczekiwania z tym tematem związane.