Bractwo św. Piusa X (lefebryści)

Ważna sprawa dla chrześcijan
Awatar użytkownika
Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Ostrzeżenia: 1
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 544 times
Been thanked: 620 times

Re: Bractwo św. Piusa X (lefebryści)

Post autor: Arek » 2026-01-10, 17:26

Nie złość się Sądzony. Poprostu mnie nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć. Nie jestem mistykiem ani charyzmatykiem ani nie mam wiedzy psychologicznej czy psychiatrycznej bynajmniej o tym nic nie wiem. A więc jak widzisz noga. Ale zgadzam się z tobą w tym co jest prawdą.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2804 times
Been thanked: 3108 times

Post autor: sądzony » 2026-01-10, 17:33

A zatem powodzenia.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1127 times
Been thanked: 586 times

Post autor: Pompieri » 2026-01-10, 17:54

Czy ma ktos doktorat ;)

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-01-10, 17:59

Pompieri pisze: 2026-01-10, 17:54 Czy ma ktos doktorat ;)
Ja tylko dezodorant :p
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Arek » 2026-01-10, 18:05

Pompieri pisze: 2026-01-10, 17:54 Czy ma ktos doktorat ;)
Ja tylko roczny kurs teologiczno-biblijny. A poza tym jestem magistrem ekonomii. Interesuję się religią katolicką, sytuacją społeczno-polityczno-gospodarczą w naszej ojczyźnie i sytuacją ogólną jako tako na świecie :D
Po kursie zrezygnowałem z pogłębiania wiedzy teologicznej w wydaniu dzisiejszej narracji, gdyż dostrzegam w tym elementy dymu, który silnie pragnie przenikać umysły ludzkie niekoniecznie zawsze w katolickim wydaniu. To jest moje subiektywne spostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony 2026-01-10, 18:54 przez Arek, łącznie zmieniany 2 razy.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1127 times
Been thanked: 586 times

Post autor: Pompieri » 2026-01-10, 18:08

o ... ja konczylem roczne studium religioznawstwa --- W tym czasie bolalo mnie co nieco i poszedlem do doktora ... a wiec chyba mam doktorat :((

Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 102 times
Been thanked: 618 times

Post autor: Morkej » 2026-01-10, 18:13

Sprawdziłem i Bractwo chwali się tym, że obecnie prowadzi 94 szkoły. W Polsce mamy ich dwie. Liczba seminarzystów też u nich wygląda nie najgorzej, bo 264. Liczba kapłanów u nich stale rośnie. Od roku 1970 nie mają spadku.

Link
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 244 times
Been thanked: 198 times

Post autor: Jockey » 2026-01-10, 19:18

@Morkej chodzilo mi raczej o działalność ewangelizacyjna wśród osób pogubionych np. ćpuny, np. subkultury. Znam kilka ośrodków i to prowadzą ludzie z odnowy. Jeden zakonnik zakładał taki katolicki odwyk i był on wychowankiem oazy zanim trafił do klasztoru. Jest inicjatywą Winnica Racheli to dla kobiet mierzących się z problemem poaborcyjnym i prowadzą to ludzie ze wspólnot. Katechezy głosi ksiądz ale cała wspólnota zaangażowana w pomoc i obsługę i najważniejsze modlitwę.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Jockey » 2026-01-10, 22:27

Tak jeszcze dodam. Może to nie do końca w tym temacie. Ale czekają nas kolejne zmiany. Podejrzewam że funkcja diakona stałego będzie coraz bardziej popularna. Już słyszę że podobno w niektórych diecezjach są plany na takie zmiany.
Kolejny temat to możliwe że w jakimś najbliższym czasie wprowadzą zmiany i dopuszczą do zawierania małżeństw przez duchownych. Wzorem jak to jest u grekokatolików. Tam jest tak że kleryk może pojąć żonę ale przed święceniami kapłańskimi. Po święceniach nawet jak owdowieje to już nie może pobrać się.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-01-10, 22:34

Jockey pisze: 2026-01-10, 22:27 Tak jeszcze dodam. Może to nie do końca w tym temacie. Ale czekają nas kolejne zmiany. Podejrzewam że funkcja diakona stałego będzie coraz bardziej popularna. Już słyszę że podobno w niektórych diecezjach są plany na takie zmiany.
Słyszałem. Wczoraj na wspólnocie wikary też o tym mówił. Był świeżo po wspólnej "kolędzie" u biskupa.

Awatar użytkownika
Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Arek » 2026-01-11, 09:38

Coraz mniej powołań jest skutkiem decyzji, które łagodzą obyczaje. Tak więc dyscyplina raczej nie będzie w modzie. Czasem porównuję to z pytaniem czy można bezstresowo wychować dziecko? Może warto zastanowić co to znaczy bezstresowe wychowanie? Dziś częściej co najwyżej jedno dziecko jest w rodzinach. Skupienie na się na dziecku przekracza punkt zenitu, chowanie w bańce, sterylności. By tą kwestię poruszać trzebaby porozmawiać z kimś kto ma ich czworo +. Bo ci, są w stanie dostrzec walory trudności w wychowaniu, które są naprawdę trudnościami pod każdym względem trudów związanych z tym ofiarnym poświęceniem i służbą. Im więcej dzieci tym mniejszy egoizm matki czy ojca. Taka korelacja mi się nasunęła.
Ostatnio zmieniony 2026-01-11, 09:40 przez Arek, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-01-11, 12:31

W wychowaniu stres jest pojęciem patogennym, przeciążeniowym choć w zasadzie nieuniknionym.
Na płaszczyźnie rozwojowej w relacji dziecko-matka oraz rodzina używa się pojęcia "frustracja". To frustracja, "dozowana" we właściwy sposób stanowi o zdrowiu rozwojowym. "Wychowanie bezstresowe" to publicystyczny frazes.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Jockey » 2026-01-11, 13:01

Arek pisze: 2026-01-11, 09:38 Coraz mniej powołań jest skutkiem decyzji, które łagodzą obyczaje.
Coraz mniej powołań jest konsekwencja coraz mniejszej wiary w społeczeństwie. Model życia nastawionego na wciąż osiągane sukcesy. Parcie na kasę i sukces a nie. Cała filozofia konsumpcyjnego stylu życia. Wciąż tylko mieć a nie być.

Dopóki to się nie zmieni to nie będzie wzrostu powołań.
I takie pytanie czy wiesz z jakich kręgów jest najwięcej powołań? Tak statystycznie są to osoby z różnych ruchów religijnych powstałych po soborze.

Awatar użytkownika
Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Arek » 2026-01-11, 13:08

To nie świadczy o ilości powołań czy skąd przychodzą ludzie do seminariów. Ale kluczem jest to jaka jest ich wiara? Czy chcą ją przekazywać? Może zostać tylko np. 10 Kapłanów w naszym kraju, ale silna ich wiara sprawi, że będzie ich głos słyszany w całym kraju i dzięki Nim jako narzędzie będzie owocnie działać Bóg. Na cóż nam duża ilość byle jakich Kapłanów? Wolę pierwszą opcję, tą gdzie dla prawdy poświęca się życie.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Jockey » 2026-01-11, 14:15

Arek pisze: 2026-01-11, 13:08 To nie świadczy o ilości powołań czy skąd przychodzą ludzie do seminariów. Ale kluczem jest to jaka jest ich wiara? Czy chcą ją przekazywać? Może zostać tylko np. 10 Kapłanów w naszym kraju, ale silna ich wiara sprawi, że będzie ich głos słyszany w całym kraju i dzięki Nim jako narzędzie będzie owocnie działać Bóg. Na cóż nam duża ilość byle jakich Kapłanów? Wolę pierwszą opcję, tą gdzie dla prawdy poświęca się życie.
Nie nadążą z pracami które wiszą nad parafiami. I dlatego poważnie się rozważa powoływanie diakonów stałych

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekumenizm”