Bractwo św. Piusa X (lefebryści)
- Arek
- Mistrz komentowania

- Ostrzeżenia: 1
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 544 times
- Been thanked: 620 times
Re: Bractwo św. Piusa X (lefebryści)
Nie złość się Sądzony. Poprostu mnie nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć. Nie jestem mistykiem ani charyzmatykiem ani nie mam wiedzy psychologicznej czy psychiatrycznej bynajmniej o tym nic nie wiem. A więc jak widzisz noga. Ale zgadzam się z tobą w tym co jest prawdą.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- sądzony
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2804 times
- Been thanked: 3108 times
A zatem powodzenia.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
-
Pompieri
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 1127 times
- Been thanked: 586 times
- sądzony
- Legendarny komentator

"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Arek
- Mistrz komentowania

Ja tylko roczny kurs teologiczno-biblijny. A poza tym jestem magistrem ekonomii. Interesuję się religią katolicką, sytuacją społeczno-polityczno-gospodarczą w naszej ojczyźnie i sytuacją ogólną jako tako na świecie
Po kursie zrezygnowałem z pogłębiania wiedzy teologicznej w wydaniu dzisiejszej narracji, gdyż dostrzegam w tym elementy dymu, który silnie pragnie przenikać umysły ludzkie niekoniecznie zawsze w katolickim wydaniu. To jest moje subiektywne spostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony 2026-01-10, 18:54 przez Arek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Pompieri
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 1127 times
- Been thanked: 586 times
o ... ja konczylem roczne studium religioznawstwa --- W tym czasie bolalo mnie co nieco i poszedlem do doktora ... a wiec chyba mam doktorat 
- Morkej
- Zasłużony komentator

- Has thanked: 102 times
- Been thanked: 618 times
Sprawdziłem i Bractwo chwali się tym, że obecnie prowadzi 94 szkoły. W Polsce mamy ich dwie. Liczba seminarzystów też u nich wygląda nie najgorzej, bo 264. Liczba kapłanów u nich stale rośnie. Od roku 1970 nie mają spadku.
Link
Link
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
- Jockey
- Super gaduła

- Has thanked: 244 times
- Been thanked: 198 times
@Morkej chodzilo mi raczej o działalność ewangelizacyjna wśród osób pogubionych np. ćpuny, np. subkultury. Znam kilka ośrodków i to prowadzą ludzie z odnowy. Jeden zakonnik zakładał taki katolicki odwyk i był on wychowankiem oazy zanim trafił do klasztoru. Jest inicjatywą Winnica Racheli to dla kobiet mierzących się z problemem poaborcyjnym i prowadzą to ludzie ze wspólnot. Katechezy głosi ksiądz ale cała wspólnota zaangażowana w pomoc i obsługę i najważniejsze modlitwę.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.
- Jockey
- Super gaduła

Tak jeszcze dodam. Może to nie do końca w tym temacie. Ale czekają nas kolejne zmiany. Podejrzewam że funkcja diakona stałego będzie coraz bardziej popularna. Już słyszę że podobno w niektórych diecezjach są plany na takie zmiany.
Kolejny temat to możliwe że w jakimś najbliższym czasie wprowadzą zmiany i dopuszczą do zawierania małżeństw przez duchownych. Wzorem jak to jest u grekokatolików. Tam jest tak że kleryk może pojąć żonę ale przed święceniami kapłańskimi. Po święceniach nawet jak owdowieje to już nie może pobrać się.
Kolejny temat to możliwe że w jakimś najbliższym czasie wprowadzą zmiany i dopuszczą do zawierania małżeństw przez duchownych. Wzorem jak to jest u grekokatolików. Tam jest tak że kleryk może pojąć żonę ale przed święceniami kapłańskimi. Po święceniach nawet jak owdowieje to już nie może pobrać się.
- sądzony
- Legendarny komentator

Słyszałem. Wczoraj na wspólnocie wikary też o tym mówił. Był świeżo po wspólnej "kolędzie" u biskupa.
- Arek
- Mistrz komentowania

Coraz mniej powołań jest skutkiem decyzji, które łagodzą obyczaje. Tak więc dyscyplina raczej nie będzie w modzie. Czasem porównuję to z pytaniem czy można bezstresowo wychować dziecko? Może warto zastanowić co to znaczy bezstresowe wychowanie? Dziś częściej co najwyżej jedno dziecko jest w rodzinach. Skupienie na się na dziecku przekracza punkt zenitu, chowanie w bańce, sterylności. By tą kwestię poruszać trzebaby porozmawiać z kimś kto ma ich czworo +. Bo ci, są w stanie dostrzec walory trudności w wychowaniu, które są naprawdę trudnościami pod każdym względem trudów związanych z tym ofiarnym poświęceniem i służbą. Im więcej dzieci tym mniejszy egoizm matki czy ojca. Taka korelacja mi się nasunęła.
Ostatnio zmieniony 2026-01-11, 09:40 przez Arek, łącznie zmieniany 3 razy.
- sądzony
- Legendarny komentator

W wychowaniu stres jest pojęciem patogennym, przeciążeniowym choć w zasadzie nieuniknionym.
Na płaszczyźnie rozwojowej w relacji dziecko-matka oraz rodzina używa się pojęcia "frustracja". To frustracja, "dozowana" we właściwy sposób stanowi o zdrowiu rozwojowym. "Wychowanie bezstresowe" to publicystyczny frazes.
Na płaszczyźnie rozwojowej w relacji dziecko-matka oraz rodzina używa się pojęcia "frustracja". To frustracja, "dozowana" we właściwy sposób stanowi o zdrowiu rozwojowym. "Wychowanie bezstresowe" to publicystyczny frazes.
- Jockey
- Super gaduła

Coraz mniej powołań jest konsekwencja coraz mniejszej wiary w społeczeństwie. Model życia nastawionego na wciąż osiągane sukcesy. Parcie na kasę i sukces a nie. Cała filozofia konsumpcyjnego stylu życia. Wciąż tylko mieć a nie być.
Dopóki to się nie zmieni to nie będzie wzrostu powołań.
I takie pytanie czy wiesz z jakich kręgów jest najwięcej powołań? Tak statystycznie są to osoby z różnych ruchów religijnych powstałych po soborze.
- Arek
- Mistrz komentowania

To nie świadczy o ilości powołań czy skąd przychodzą ludzie do seminariów. Ale kluczem jest to jaka jest ich wiara? Czy chcą ją przekazywać? Może zostać tylko np. 10 Kapłanów w naszym kraju, ale silna ich wiara sprawi, że będzie ich głos słyszany w całym kraju i dzięki Nim jako narzędzie będzie owocnie działać Bóg. Na cóż nam duża ilość byle jakich Kapłanów? Wolę pierwszą opcję, tą gdzie dla prawdy poświęca się życie.
- Jockey
- Super gaduła

Nie nadążą z pracami które wiszą nad parafiami. I dlatego poważnie się rozważa powoływanie diakonów stałychArek pisze: ↑2026-01-11, 13:08 To nie świadczy o ilości powołań czy skąd przychodzą ludzie do seminariów. Ale kluczem jest to jaka jest ich wiara? Czy chcą ją przekazywać? Może zostać tylko np. 10 Kapłanów w naszym kraju, ale silna ich wiara sprawi, że będzie ich głos słyszany w całym kraju i dzięki Nim jako narzędzie będzie owocnie działać Bóg. Na cóż nam duża ilość byle jakich Kapłanów? Wolę pierwszą opcję, tą gdzie dla prawdy poświęca się życie.