Czy Maria z Betanii to święta Maria Magdalena? Czy Maria Magdalena to ocalona jawnogrzesznica przed ukamienowaniem?

Rozmowa na temat świętych, także błogosławionych, postaci biblijnych, ich życia, czego możemy się nauczyć z ich życia.
Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6255 times
Been thanked: 3887 times
Kontakt:

Re: Czy Maria z Betanii to święta Maria Magdalena? Czy Maria Magdalena to ocalona jawnogrzesznica przed ukamienowaniem?

Post autor: Dezerter » 2026-01-20, 09:37

Jakie "możliwe"?! - to ja odsłuchuje specjalnie dla ciebie i robię transkrypcje słowo po słowie, a ty możliwe?
nie możliwe a pewne- nie widzisz cytatu i nie masz podanych minut?
No bracie zaskakujesz mnie
Nie ma większej religii(osoby) ponad Prawdę - chyba muszę to częściej przypominać na forum
Wiecie jak cenię Rysia, poznałem go osobiście, ale czarne jest czarne a białe jest białe. Napisałem na you tube komentarz pod filmem zobaczymy czy będzie reakcja.
A opinia o MM jako jawnogrzesznicy nadal pokutuje- wygłosił ją parę lat temu całkiem młody ksiądz profesor na Studium w Gnieźnie - podszedłem w przerwie i zapytałem czemu tak powiedział, był bardzo zdziwiony tym co mówiłem : "pierwsze słyszę, ale sprawdzę".
Ale jakoś zaniepokoił mnie ten styl: burzenie każdego pojęcia. I co dalej?
Nie bardzo wiem Stanko co chciałeś przekazać i komu?
Ostatnio zmieniony 2026-01-20, 09:37 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2873 times
Been thanked: 3180 times

Re: Czy Maria z Betanii to święta Maria Magdalena? Czy Maria Magdalena to ocalona jawnogrzesznica przed ukamienowaniem?

Post autor: sądzony » 2026-01-20, 10:37

Stanko pisze: 2026-01-20, 09:32 Ten tekst na filmie o jawnogrzesznicy i mocne przypisanie jej utrzymywanie Jezusa i apostołów "ze swojego [cudzołożnego] mienia", powstał na pewne na skutek apostolskiego lub ideologicznego (niepotrzebnie skreślić!) silnego powołania do bycia wśród owiec zagubionych i dla skierowania w tym samym kierunku innych duszpasterzy diecezji.
Ten film ma 10 lat. Nie chce mi się wierzyć, że kard. nie wiedział.
Nie wiem czy dobrze rozumiem to co piszesz, ale chyba również chcesz powiedzieć, że to retoryka.
Z drugiej strony, czy wiemy czym zajmowała się MM?

Dodano po 3 minutach 50 sekundach:
Dezerter pisze: 2026-01-20, 09:37 Jakie "możliwe"?! - to ja odsłuchuje specjalnie dla ciebie i robię transkrypcje słowo po słowie, a ty możliwe?
Nie ma większej religii(osoby) ponad Prawdę - chyba muszę to częściej przypominać na forum
Wiecie jak cenię Rysia, poznałem go osobiście, ale czarne jest czarne a białe jest białe. Napisałem na you tube komentarz pod filmem zobaczymy czy będzie reakcja.
Się nie denerwuj. Moje "możliwe" oznaczało, że się zgadzam, ale chciałbym odsłuchać sam. Nie, chodzi o to, ze ci nie wierzę. Zgadzam się. Tak powiedział. Myślę, że miał w tym jakiś cel. Choć nie wiem czy postąpił właściwie.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Stanko
Gaduła
Gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Stanko » 2026-01-20, 13:13

sądzony pisze: 2026-01-20, 10:41
Stanko pisze: 2026-01-20, 09:32 Ten tekst na filmie o jawnogrzesznicy i mocne przypisanie jej utrzymywanie Jezusa i apostołów "ze swojego [cudzołożnego] mienia", powstał na pewne na skutek apostolskiego lub ideologicznego (niepotrzebnie skreślić!) silnego powołania do bycia wśród owiec zagubionych i dla skierowania w tym samym kierunku innych duszpasterzy diecezji.
Nie wiem czy dobrze rozumiem to co piszesz, ale chyba również chcesz powiedzieć, że to retoryka.
"Z drugiej strony, czy wiemy czym zajmowała się MM?"

Coś jednak wiadomo. Hagiolog, o. H. Fros, widzi w niej tę, która Jezus uwolnił od wyjątkowo ciężkiego opętania ("siedmiu złych duchów"). Była siostrą Łazarza i Marii, słuchała nauk Jezusowych. Ona należała do grona tych kobiet, które wspomagały Grono "ze swojego mienia" (Łk. 8,1-2); nie były to pieniądze z cudzołóstwa, jak wmawia film. Ona była na Golgocie. Widziała Jezusa zmartwychwstałego i stała się apostołkom do apostołów o zmartwychwstaniu Jezusa. To bardzo dużo.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2873 times
Been thanked: 3180 times

Post autor: sądzony » 2026-01-20, 13:21

Stanko pisze: 2026-01-20, 13:13 Coś jednak wiadomo. Hagiolog, o. H. Fros, widzi w niej tę, która Jezus uwolnił od wyjątkowo ciężkiego opętania ("siedmiu złych duchów"). Była siostrą Łazarza i Marii, słuchała nauk Jezusowych. Ona należała do grona tych kobiet, które wspomagały Grono "ze swojego mienia" (Łk. 8,1-2); nie były to pieniądze z cudzołóstwa, jak wmawia film. Ona była na Golgocie. Widziała Jezusa zmartwychwstałego i stała się apostołkom do apostołów o zmartwychwstaniu Jezusa. To bardzo dużo.
Nie doprecyzowałem. Czym zajmowała się nim to się wydarzyło.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-01-20, 20:49

sądzony pisze: 2026-01-20, 10:41

Dodano po 3 minutach 50 sekundach:
Dezerter pisze: 2026-01-20, 09:37 Jakie "możliwe"?! - to ja odsłuchuje specjalnie dla ciebie i robię transkrypcje słowo po słowie, a ty możliwe?
Się nie denerwuj. Moje "możliwe" oznaczało, że się zgadzam, ale chciałbym odsłuchać sam. Nie, chodzi o to, ze ci nie wierzę. Zgadzam się. Tak powiedział. Myślę, że miał w tym jakiś cel. Choć nie wiem czy postąpił właściwie.
Dzięki
Moim zdaniem chciał puścić oko do młodych i trochę za bardzo popłynął
ale ktokolwiek jest bez winy - ja już mu to zapomniałem i nadal Ryś jest w trójce najbardziej cenionych przeze mnie biskupów polskich

Dodano po 16 minutach 29 sekundach:
sądzony pisze: 2026-01-20, 13:21
Stanko pisze: 2026-01-20, 13:13 Coś jednak wiadomo. Hagiolog, o. H. Fros, widzi w niej tę, która Jezus uwolnił od wyjątkowo ciężkiego opętania ("siedmiu złych duchów"). Była siostrą Łazarza i Marii, słuchała nauk Jezusowych. Ona należała do grona tych kobiet, które wspomagały Grono "ze swojego mienia" (Łk. 8,1-2); nie były to pieniądze z cudzołóstwa, jak wmawia film. Ona była na Golgocie. Widziała Jezusa zmartwychwstałego i stała się apostołkom do apostołów o zmartwychwstaniu Jezusa. To bardzo dużo.
Nie doprecyzowałem. Czym zajmowała się nim to się wydarzyło.
Tego nie wiemy, ale ja też nie wiem czym zajmowała się ...( i tu wstaw sobie Nik naszej forumowiczki)
i zobacz jak to brzmi :ymblushing:
Siostra Łazarza i Marii była Marta :-? i pochodzili z Betanii, a nie z Magdali
więc ja się nie zgadzam
a popiera mnie nie byle kto , bo Placyd Koń, i analiza biblijna Jimmy Akin, oraz kongregacja, która wprowadział święto Marii z Betanii i jest inne Marii z Magdali
2 lutego 2021 r. papież Franciszek dodał do ogólnego kalendarza rzymskiego wspomnienie obowiązkowe rodzeństwa z Betanii - Marty, Marii i Łazarza. Ogólny kalendarz rzymski jest międzynarodowym kalendarzem liturgicznym używanym w Kościele łacińskim i stanowi podstawę dla poszczególnych kalendarzy używanych w różnych krajach. Wspomnienie obowiązkowe ma rangę niższą niż uroczystości i święta, ale stoi powyżej wspomnienia dowolnego. Biorąc pod uwagę znaczenie rodziny Betanii w Ewangeliach - są oni wymieniani jako przyjaciele Jezusa zarówno w Ewangelii według św. Łukasza, jak i w tej św. Jana - może być trochę zaskoczeniem, że dotychczas nie mieli miejsca w kalendarzu.
polecam całość
https://old.ofm.krakow.pl/cms/index.php ... ra-lazarza

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1157 times
Been thanked: 610 times

Post autor: Pompieri » 2026-01-20, 22:57

Szkoda czasu ( moim zdaniem ) na wsluchiwanie sie w prywatne poglady kard. Rysia.
Jest wiele racji, ze kard.Rys plywa i odlatuje ... i chyba w tym jest rzeczywiscie profesjonalista.
Oby tylko w lodzi nie zapomnial o wioslach, a w przestworzach o spadochronie.

mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 113 times
Been thanked: 96 times

Post autor: mareta » 2026-01-21, 20:53

Pompieri pisze: 2026-01-20, 22:57 Szkoda czasu ( moim zdaniem ) na wsluchiwanie sie w prywatne poglady kard. Rysia.
Jest wiele racji, ze kard.Rys plywa i odlatuje ... i chyba w tym jest rzeczywiscie profesjonalista.
Oby tylko w lodzi nie zapomnial o wioslach, a w przestworzach o spadochronie.
Może ten spór przyniesie coś dobrego. Wybaczmy kardynałowi. Inni tez nie są pewni i mieszają owe święte Marie przez kilka stuleci.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Pompieri » 2026-01-21, 21:29

Tu nie chodzi o sama Marie. Tu chodzi o falszywe nauczanie .

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-01-21, 22:49

Pompieri pisze: 2026-01-21, 21:29 Tu nie chodzi o sama Marie. Tu chodzi o falszywe nauczanie .
Nie przesadzaj, raczej o pomyłkę, błędne zrozumienie
ty się nigdy nie myliłeś, nie głosiłeś nieprawdziwych "prawd", bo byleś przekonany, że to rzeczywiście prawda?
mi się to wielokrotnie zdarzało, więc ktokolwiek bez winy, niech ...
Ale zobaczcie jaka nauka płynie z przykładu świętego, papieża Grzegorz I Wielki (Grzegorz I) w VI wieku
nawet oni są omylni i musimy podchodzić z pewną rezerwą, gdy słyszymy jakieś nowości nie mające oparcia w Tradycji apostolskiej pierwszych wieków.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Pompieri » 2026-01-21, 23:26

ale i azaliz, tudziez i poniekad - interpretujac i nauczajac albo wchodzimy w ramy apostolskie, albo je porzucamy i bierzemy troche a to z Lutra, albo troche z Mahometa ... troche z Talmudu albo z Franciszka i paciamamy itd.itp. ...
To jest raczej co innego, niz po prostu sie pomylic.
Z calym szacunkiem dla kardynala.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-01-21, 23:33

Chłopie, ale kardynał powiedział to co Tradycyjnie Kościół Katolicki głosił od świętego, papieża Grzegorz I Wielki (Grzegorz I) w VI wieku
więc akurat tobie powinno to pasować, bo Ryś w tym zdaniu wypowiedział się jak tradycyjny, rasowy, przedsoborowy katolik
tak go uczyli w przed SW II w seminarium.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Święci i postacie biblijne”