Yad Vashem

Rozmowy na temat wyznawców Judaizmu, dlaczego nie uwierzyli Jezusowi, itp.
nTomasz

Re: Yad Vashem

Post autor: nTomasz » 2025-11-27, 22:35

Może być Manitou?

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4920 times

Post autor: Andej » 2025-11-28, 10:08

nTomasz pisze: 2025-11-27, 22:35 Może być Manitou?
Mam pewne wątpliwości. Wydaje mi się, że Manitou nie jest osobowy. Ale chyba można porównać do Szechiny.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

nTomasz

Post autor: nTomasz » 2025-11-28, 10:12

Żyję w otoczeniu ateistów. Ktoś przysłał mi (złośliwie?) znany , stary mem.
Do nieba trafiają ksiądz, imam, pop i rabin. A wita ich tam Zeus.
Ostatnio zmieniony 2025-11-28, 10:12 przez nTomasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1383 times
Been thanked: 1669 times

Post autor: AdamS. » 2025-11-28, 10:29

Arek pisze: 2025-11-27, 21:48 "...którzy wyznają naszą wiarę." - którzy to Ci Żydzi wyznający naszą wiarę? Bo nie są to Żydzi mesjanistyczni. Uznanie, nie wiem na ile to jest prawdziwe i jak uznają, jak to się przejawia w ich wierze to uznanie. Dobrze dajcie dokumenty, materiały, publikacje - dajcie argumenty, że się myślę.
Widzę, że wciąż nie uznajesz narodu żydowskiego, skoro się dziwisz, że Żydzi też mogą wyznawać Chrystusa jako Boga (Żydzi z dużej litery - jako NARÓD, pisownię wcześniej wyjaśniałem).
Arek pisze: 2025-11-27, 21:48 Człowieku Mesjasza w kontekście Boga. Czy ty Chrystusa uznajesz tylko za Mesjasza. Przecież tu jest mowa o zbawieniu świata.
Ja muszę tobie to tłumaczyć. Zrobiłeś to jak zwykły protestant. Chyba naprawdę rozmijamy tu sedno Prawd Wiary.
@Dezerter pokazał tylko z Ewangelii wyraźne przykłady drogi duchowej Apostołów. Nie wszyscy od razu odkryli w Chrystusie samego Boga. Podobną drogę przechodzi dziś wielu Żydów czy innych nacji, wzrastających w różnych kulturach. Czy mamy ich na starcie odrzucić jako pogan i potępić? Tylko dlatego, że dochodzą do tej prawdy stopniowo, jak dawniej apostołowie?

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6255 times
Been thanked: 3887 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-11-29, 10:05

Jezus jest oczekiwanym Mesjaszem zapowiadanym z Piśmie żydowskim w Tanach. Kto w to nie wierzy to nie należy do ludu Bożego duchowego Izraela.
A to, że jest nie tylko Mesjaszem, to też prawda :) nie zmieniająca w żaden sposób tamtej.

Ale wracajmy do tematu - odwołali, poprawili, przeprosili?
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Stanko
Gaduła
Gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Stanko » 2026-02-02, 09:08

Andej pisze: 2025-11-27, 21:51 Pochodzenie aszkenazyjskie ma swoje korzenie w dawnych społecznościach żydowskich zamieszkujących Europę Środkową i Wschodnią, a nazwa wywodzi się od hebrajskiej nazwy Niemiec. Aszkenazyjczycy odróżniali się od innych grup, takich jak Sefardyjczycy, posiadając własny język (jidysz) oraz odmienne tradycje i obrzędy religijne. Badania genetyczne potwierdziły, że Aszkenazyjczycy stanowią jednorodną grupę etniczną o wspólnym pochodzeniu, niezależnie od ich obecnych lokalizacji.
Potwierdzam. Może jednak nie uwierzysz, że ci Aszkenazyjscy Żydzi maja najgłębsze korzenie w Polsce (szeroko pojętej), z ziem przykarpackich w północno-wschodniej Rumunii. W mołdawskim Glavanesti 5,500 lat temu był kurhan, w którym pochowano ich praprzodka z haplogrupy R1a--Z93. Jego bratem był człowiek Z283, z którego pochodzą Praindoeuropejczycy, a zwłaszcza Słowianie z przewagą w Polsce.
Z jego rodu, Z83, podejrzewam, był Melchizedek, a na pewno (rzekomy) syn patriarchy Jakuba, Lewi. Z Lewitów, jako prawnukowie, był Mojżesz i Aaron - Aaron zaś dał początek żydowskim kapłanom (kohanim) i lewitom, sługom świątyni (Mateusz ap. był z nich). Po najeździe Rzymian w I wieku i rozproszeniu Żydów, znaleźli się oni w Europie, najpierw rzymskiej, później germańskiej, a w końcu... słowiańskiej. c.d.n.

Dodano po 19 minutach 34 sekundach:
Mamy tu drzewo genetyczne ojcowskiego rodu R1a.
Pod ojcem Z645 widzimy rozgałęzienie braci Z283 i Z83.
Poniżej Z93 znajdujemy ojca CTS6. To ród Lewitów, Mojżesza i Aarona.
Odkryła ich w Europie i opracowała grupa genetyków D. Behar i zesp. 2012, choć nie wiedziała, gdzie ci lewici mają korzenie zanim opuścili Palestynę w I wieku AD.

W Polsce i w sąsiednich krajach wśród Żydów Aszkenazyjskich dominowała grupa kapłanów-lewitów - 10% Żydów Aszkenazi.
Dałem Żydom w Telawiw znać o tych rezultatach moich badań i ten rysunek im posłałem. Przyjęli i podziękowali, bo znali już badania D. Behar.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Judaizm”