Yad Vashem
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4920 times
Re: Yad Vashem
Mam pewne wątpliwości. Wydaje mi się, że Manitou nie jest osobowy. Ale chyba można porównać do Szechiny.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
-
nTomasz
Żyję w otoczeniu ateistów. Ktoś przysłał mi (złośliwie?) znany , stary mem.
Do nieba trafiają ksiądz, imam, pop i rabin. A wita ich tam Zeus.
Do nieba trafiają ksiądz, imam, pop i rabin. A wita ich tam Zeus.
Ostatnio zmieniony 2025-11-28, 10:12 przez nTomasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- AdamS.
- Elitarny komentator

- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 1383 times
- Been thanked: 1669 times
Widzę, że wciąż nie uznajesz narodu żydowskiego, skoro się dziwisz, że Żydzi też mogą wyznawać Chrystusa jako Boga (Żydzi z dużej litery - jako NARÓD, pisownię wcześniej wyjaśniałem).Arek pisze: ↑2025-11-27, 21:48 "...którzy wyznają naszą wiarę." - którzy to Ci Żydzi wyznający naszą wiarę? Bo nie są to Żydzi mesjanistyczni. Uznanie, nie wiem na ile to jest prawdziwe i jak uznają, jak to się przejawia w ich wierze to uznanie. Dobrze dajcie dokumenty, materiały, publikacje - dajcie argumenty, że się myślę.
@Dezerter pokazał tylko z Ewangelii wyraźne przykłady drogi duchowej Apostołów. Nie wszyscy od razu odkryli w Chrystusie samego Boga. Podobną drogę przechodzi dziś wielu Żydów czy innych nacji, wzrastających w różnych kulturach. Czy mamy ich na starcie odrzucić jako pogan i potępić? Tylko dlatego, że dochodzą do tej prawdy stopniowo, jak dawniej apostołowie?
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Has thanked: 6255 times
- Been thanked: 3887 times
- Kontakt:
Jezus jest oczekiwanym Mesjaszem zapowiadanym z Piśmie żydowskim w Tanach. Kto w to nie wierzy to nie należy do ludu Bożego duchowego Izraela.
A to, że jest nie tylko Mesjaszem, to też prawda
nie zmieniająca w żaden sposób tamtej.
Ale wracajmy do tematu - odwołali, poprawili, przeprosili?
A to, że jest nie tylko Mesjaszem, to też prawda
Ale wracajmy do tematu - odwołali, poprawili, przeprosili?
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
-
Stanko
- Gaduła

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 103 times
Potwierdzam. Może jednak nie uwierzysz, że ci Aszkenazyjscy Żydzi maja najgłębsze korzenie w Polsce (szeroko pojętej), z ziem przykarpackich w północno-wschodniej Rumunii. W mołdawskim Glavanesti 5,500 lat temu był kurhan, w którym pochowano ich praprzodka z haplogrupy R1a--Z93. Jego bratem był człowiek Z283, z którego pochodzą Praindoeuropejczycy, a zwłaszcza Słowianie z przewagą w Polsce.Andej pisze: ↑2025-11-27, 21:51 Pochodzenie aszkenazyjskie ma swoje korzenie w dawnych społecznościach żydowskich zamieszkujących Europę Środkową i Wschodnią, a nazwa wywodzi się od hebrajskiej nazwy Niemiec. Aszkenazyjczycy odróżniali się od innych grup, takich jak Sefardyjczycy, posiadając własny język (jidysz) oraz odmienne tradycje i obrzędy religijne. Badania genetyczne potwierdziły, że Aszkenazyjczycy stanowią jednorodną grupę etniczną o wspólnym pochodzeniu, niezależnie od ich obecnych lokalizacji.
Z jego rodu, Z83, podejrzewam, był Melchizedek, a na pewno (rzekomy) syn patriarchy Jakuba, Lewi. Z Lewitów, jako prawnukowie, był Mojżesz i Aaron - Aaron zaś dał początek żydowskim kapłanom (kohanim) i lewitom, sługom świątyni (Mateusz ap. był z nich). Po najeździe Rzymian w I wieku i rozproszeniu Żydów, znaleźli się oni w Europie, najpierw rzymskiej, później germańskiej, a w końcu... słowiańskiej. c.d.n.
Dodano po 19 minutach 34 sekundach:
Mamy tu drzewo genetyczne ojcowskiego rodu R1a.
Pod ojcem Z645 widzimy rozgałęzienie braci Z283 i Z83.
Poniżej Z93 znajdujemy ojca CTS6. To ród Lewitów, Mojżesza i Aarona.
Odkryła ich w Europie i opracowała grupa genetyków D. Behar i zesp. 2012, choć nie wiedziała, gdzie ci lewici mają korzenie zanim opuścili Palestynę w I wieku AD.
W Polsce i w sąsiednich krajach wśród Żydów Aszkenazyjskich dominowała grupa kapłanów-lewitów - 10% Żydów Aszkenazi.
Dałem Żydom w Telawiw znać o tych rezultatach moich badań i ten rysunek im posłałem. Przyjęli i podziękowali, bo znali już badania D. Behar.