Nawrócenia celebrytów i zgorszenie

Czyli rozmowy na temat planowania rodziny, czystości w małżeństwie, ile powinniśmy mieć dzieci, czy powinniśmy je karać.
mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 113 times
Been thanked: 96 times

Re: Nawrócenia celebrytów i zgorszenie

Post autor: mareta » 2026-02-01, 19:36

Stanko pisze: 2026-02-01, 18:34
mareta pisze: 2026-02-01, 18:02
Stanko pisze: 2026-02-01, 17:35
mareta pisze: 2026-02-01, 16:07 Dariusz Stęplewski "Badź sobą,żeby być kimś" Najnowsza "Niedziela" z cyklu "Bliżej życia z wiarą" str 68
Co to znaczy "być sobą"?
Czy może zostać po staremu? Nie zmieniać się? Nie pracować nad sobą? "Nie wstydzić się swoich wpadek?
Odpowiedzi znajdziesz w treści artykułu, który jest zarazem świadectwem Dariusza Stęplewskiego.
"Niedziela" jest dostępna w wersji elektronicznej, także.
Proszę o link!
Proszę bardzo.
https://www.niedziela.pl/artykul/180782 ... y-byc-kims
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Stanko
Gaduła
Gaduła
Has thanked: 18 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Stanko » 2026-02-01, 20:00

mareta pisze: 2026-02-01, 19:36 Odpowiedzi znajdziesz w treści artykułu, który jest zarazem świadectwem Dariusza Stęplewskiego."Niedziela" jest dostępna w wersji elektronicznej, także.
Proszę bardzo.
https://www.niedziela.pl/artykul/180782 ... y-byc-kims
[/quote]T
Tak, tam tylko mały fragment. Reszta za paywalem (nie mam możliwości)
......
W okresie, kiedy hasło "Być sobą" było modne... i tego hasła było po uszy....
na Mariackim Placu w Krakowie do jednego pana mijanego zbliżył się student, wyjął z gęby gumę do żucia i przylepił panu na nosie.
- Co robisz, chłopcze, krzyknął oburzony pan.
- Chcę być sobą, bo to jest pana wezwanie na wykładach.
Ostatnio zmieniony 2026-02-01, 20:04 przez Stanko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2873 times
Been thanked: 3181 times

Post autor: sądzony » 2026-02-01, 20:29

"Być sobą" to po prostu nie bać się spojrzeć w lustro, dostrzec tę gumę i mieć odwagę, by ją zdjąć.
Choć może nieco zaboleć bo już troszkę wrosła.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 607 times
Been thanked: 671 times

Post autor: Arek » 2026-02-01, 20:52

Ja znam: być dzieckiem Bożym. Jestem osobą.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇
---------------------------------------------------

Awatar użytkownika
TomaszMichał
Przybysz
Przybysz
Wyznanie: Protestantyzm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Post autor: TomaszMichał » 2026-02-03, 14:22

Dużo celebrytów robi to dla popularności aczkolwiek Chrześcijaństwo jest najbardziej wyśmiewaną religią ponieważ przeszkadza elitą i gwiazdą kina czy muzyki więc mogą się narazić jak Mel Gibson. Osoby takie jak Mark Wahlberg który jest otwarcie Katolikiem niestety nagina wiarę trochę pod współczesny swiat. Jak zrobili to Anglikanie zamiast zmieniać świat przez wiarę to wiarę zmieniają pod zesputy świat który ich otacza, dlatego wielu nazywając się Chrześcijanami naprawde to mają tyle wspólnego z wiarą co nic.

Dobrym przykładem są raperzy którzy "rapują" o pieniadzach i prostytutkach a w wywiadach jacy oni nie są wierzący. Jeden z przykładów było jak pewien raper mówił że często sie modli o pieniądze i tylko o to, po czym je otrzymał, potem przyszły skandale o nieletnie osoby, strzelaniny i wyroki.

Dlatego lepiej niech tacy się nie wypowiadają o wierze.

Są osoby jak Chylińska która rzekomo się nawróciła jednak nadal wspiera lgbt czy gender co jest sprzeczne z Pismem Świętym i wątpie że to się zmieni, ponieważ takie osoby często naginają wiare pod ich własny światopogląd zamiast na odwrót.
Ostatnio zmieniony 2026-02-03, 14:24 przez TomaszMichał, łącznie zmieniany 1 raz.

mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: mareta » 2026-02-03, 21:52

TomaszMichał pisze: 2026-02-03, 14:22

Są osoby jak Chylińska która rzekomo się nawróciła jednak nadal wspiera lgbt czy gender co jest sprzeczne z Pismem Świętym i wątpie że to się zmieni, ponieważ takie osoby często naginają wiare pod ich własny światopogląd zamiast na odwrót.
Chylińska, nie jest jedyna. Niestety, osoby naginające wiarę do swoich potrzeb, znajdują naśladowców.
Ostatnio zmieniony 2026-02-03, 21:54 przez mareta, łącznie zmieniany 1 raz.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4920 times

Post autor: Andej » 2026-02-03, 22:25

TomaszMichał pisze: 2026-02-03, 14:22 Dlatego lepiej niech tacy się nie wypowiadają o wierze.
Zwykle ci, którzy publicznie chwalą się swoją wiarą, nie wiedzą, czym jest wiara.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: mareta » 2026-02-04, 09:24

Uważam, że powinno się zamknąć wątek "Aseksualność a ślub" . Jeżeli to w ogóle jest aseksualność bohaterów. Dla mnie stanowi on wyłącznie zgorszenie. Porady userów nie pasują temu forum. Myślę, że wszystko zostało już powiedziane.

Krystyna
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 130 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Krystyna » 2026-02-04, 09:29

Nie czytałam, zaraz nadrobię przed zamknięciem.

Stanko
Gaduła
Gaduła

Post autor: Stanko » 2026-02-04, 10:42

Krystyna pisze: 2026-02-04, 09:29 Nie czytałam, zaraz nadrobię przed zamknięciem.
Spodziewasz się tam przyjemności?

Krystyna
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 130 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Krystyna » 2026-02-04, 10:45

Przyjemność mam za oknem, że ptakom smakuje mój słonecznik.
Tu szukam tematów do namysłu, ciekawostek i niespodzianek.

Dodano po 2 minutach 18 sekundach:
Zaglądam tam i nic. Pospolitość skrzeczy. Nic nowego.

mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: mareta » 2026-02-04, 11:58

Żeby wrócić do tematu. Przypomniał mi się Modest Amaro, który deklaruje się jako wierzący i praktykujący. Nie słyszałam też o żadnym skandalu z jego udziałem, jak dotąd.

Awatar użytkownika
lambda
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 243 times
Been thanked: 512 times

Post autor: lambda » 2026-02-10, 13:14

TomaszMichał pisze: 2026-02-03, 14:22 Dużo celebrytów robi to dla popularności aczkolwiek Chrześcijaństwo jest najbardziej wyśmiewaną religią ponieważ przeszkadza elitą i gwiazdą kina czy muzyki więc mogą się narazić jak Mel Gibson.
On tez Pasja, wielkie poewy o Bogu a potem co pijanstwo ekscesy z zona otd. Jak ktos patrzac z boku ma stqierdzi "tak to jest prawda Ci ludzie sa inni niz reszta swiata" a jesli my wierzacy zyjemy i jestesmy tacy jak wszyscy to jak inni maja uwiezyc?

Stanko
Gaduła
Gaduła

Post autor: Stanko » 2026-02-10, 17:22

lambda pisze: 2026-02-10, 13:14
TomaszMichał pisze: 2026-02-03, 14:22 Dużo celebrytów robi to dla popularności aczkolwiek Chrześcijaństwo jest najbardziej wyśmiewaną religią ponieważ przeszkadza elitą i gwiazdą kina czy muzyki więc mogą się narazić jak Mel Gibson.
On tez Pasja, wielkie poewy o Bogu a potem co pijanstwo ekscesy z zona otd. Jak ktos patrzac z boku ma stqierdzi "tak to jest prawda Ci ludzie sa inni niz reszta swiata" a jesli my wierzacy zyjemy i jestesmy tacy jak wszyscy to jak inni maja uwiezyc?
"Aby się okazało, że nie z nas jest ta ogromna moc, lecz z Boga"

Dodano po 29 minutach 59 sekundach:
Ten cytat z 2Kor, 4,7

mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: mareta » 2026-02-10, 18:46

lambda pisze: 2026-02-10, 13:14
Im bardziej celebryta jest znany, tym większe budzi zgorszenie jego potknięcie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rodzina, małżeństwo, narzeczeni”