Tysiącletnie Królestwo?

Ważne wydarzenia biblijne dla chrześcijan i żydów. Niewola egipska, narodziny i śmierć Jezusa, zmartwychwstanie, itp
faraon
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 287 times
Been thanked: 213 times

Re: Tysiącletnie Królestwo?

Post autor: faraon » 2023-10-03, 09:20

AdamS. pisze: 2023-10-03, 09:01
faraon pisze: 2023-10-02, 22:28 Tak jak to opisales, to kojazy mi sie z czyscem.
Według mnie to bardzo dobre skojarzenie i cieszę się, że to tak ująłeś. Celowo nie wprowadzałem tu tego pojęcia, aby na starcie nie zrażać osób innych denominacji, które czyśćca nie uznają, bo z reguły wiążą z nim bardzo błędne i mroczne wyobrażenia. A przecież czyściec to nic innego, jak osobista konfrontacja z nieskończoną Miłością. Czy ku niej wybiegniemy, czy też skryjemy się w naszych egoizmach? Pytanie retoryczne, które każdy z nas powinien sobie postawić.
Mi jednak Tysiacletnie Krolestwo jest czyms jak pokazaniem tego jak wyglada zycie do jakiego zostalismy stworzeni, jak danie czlowiekowi doswiadczenia tego za czym tesknil w doczesnym zyciu poprzez wiare w Boga. Jak wyglada, czy wygladalo by zycie gdyby czlowiek nie grzeszyl.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6255 times
Been thanked: 3887 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2023-10-03, 18:43

Ojciec.Pablito pisze: 2023-10-02, 22:15
Dezerter pisze: 2023-10-02, 21:49
Ojciec.Pablito pisze: 2023-10-02, 20:34
Dezerter pisze: 2023-10-02, 17:57 Bracia odłączeni tez niech się czują zaproszeni do przedstawienia jak oni i ich denominacje wierzą, byśmy mieli szerszy obraz
Czy to określenie "bracia odłączeni" jest wzajemne? Czy mogę tak do się tu do wszystkich zwracać? ;)
No nie, bo ja się od ciebie nie odłączyłem tylko ty się odłączyłeś w wieku 20 lat :(
Czyli jak ja jestem odłączony, to Ty jesteś.... ? Jaki tu przymiotnik byś zaproponował? Pozostający?
Prawowierny, ortodoksyjne, tradycyjny, apostolski - ja jestem nadal tam gdzie byłem, więc jestem kontynuatorem, wiernym, trwającym w wierze ojców itd
A "porzucony" to też bardzo trafne.
Ostatnio zmieniony 2023-10-03, 18:50 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Markerów
Bywalec
Bywalec
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Markerów » 2026-02-04, 12:25

Problem „1000-lecia” wywodzi się z Ap 20.
Nie jest napisane, że Chrystus będzie panował tylko 1000 lat. Mowa jest tam o wiernych, którzy przed ostatecznym dniem będą „królować z Chrystusem” symboliczne „1000 lat”
Lata te realizują się już od czasów apostolskich: „Ja, Jan wasz brat i współuczestnik w ucisku i królestwie i wytrwałości...”
Ap 1:9.

Nt ukazuje dwie fazy Królestwa Bożego. Jedną, już teraz obecną, od czasów Chrystusa. Drugą, przyszłą, która zrealizuje w pełni Królestwo przy końcu wieków. Pierwszą umownie nazywa się Królestwem Syna, drugą zaś Królestwem Ojca, choć całościowo mówi się o „królestwie Chrystusa i Boga” (Ef 5:5) i Ducha wiecznego (Hbr 9:14).

FAZA OBECNA

: „Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą królestwo Boże przychodzące w mocy” Mk 9:1.

: „Królestwo Boże nie przyjdzie dostrzegalnie” Łk 17:20.

: „A jeśli Ja palcem Bożym wyrzucam złe duchy, to istotnie przyszło już do was królestwo Boże” Łk 11:20.

: „A od czasu Jana Chrzciciela aż dotąd królestwo niebieskie doznaje gwałtu” Mt 11:12.

: „Oto bowiem królestwo Boże pośród was jest” Łk 17:21 (wypowiedź skierowana do Żydów, którzy jednak je odrzucili
[Mt 21:43

: „Dlatego powiadam wam: Królestwo Boże będzie wam zabrane [Żydom], a dane narodowi, który wyda owoce” Mt 21:43.

: „Celnicy i nierządnice wchodzą przed wami do królestwa niebieskiego” Mt 21:31.

: „Dlatego i Ja przekazuję wam królestwo, jak Mnie przekazał je mój Ojciec” Łk 22:29.

:„Bo królestwo Boże to nie sprawa tego, co się je i pije, ale sprawiedliwość, pokój i radość w Duchu Świętym” Rz 14:17; por. J 14:16, 23, 15:19, 18:36, Ap 3:20, Ef 3:17.

:„Wy zaś jesteście (...), królewskim kapłaństwem, narodem świętym (...), abyście ogłaszali dzieła potęgi” 1P 2:9.

: „i uczynił nas królestwem - kapłanami dla Boga i Ojca swojego” Ap 1:6.

: „Ja, Jan, wasz brat i współuczestnik w ucisku i królestwie, i wytrwałości w Jezusie” Ap 1:9.

: „A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata” Mt 28:20.

: „Dalej podobne jest królestwo niebieskie do sieci, zanurzonej w morze i zagarniającej ryby wszelkiego rodzaju (...) dobre zebrali w naczynia, a złe wyrzucili. Tak będzie przy końcu świata...” Mt 13:47nn.

:„Rolą jest świat, dobrym nasieniem są synowie królestwa, chwastem zaś synowie Złego” Mt 13:38; Mt 13:24-30, 36-43, 25:1-13 (zakończenie tej fazy Królestwa).

FAZA PRZYSZŁA

: „Niech przyjdzie królestwo Twoje; niech Twoja wola spełnia się na ziemi, tak jak i w niebie” Mt 6:10.

: „SynCzłowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jegokrólestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości” Mt 13:41.

:„Wreszcie nastąpi koniec, gdy przekaże królowanie Bogu i Ojcu i gdy pokona wszelką Zwierzchność, Władzę i Moc” (1Kor 15:24); por. Łk 1:33, Dn 7:14.

: „Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, (...) w królestwie niebieskim” Mt 8:11.

: „Wtedy sprawiedliwi jaśnieć będą jak słońce w królestwieOjca swego” Mt 13:43.

Widać więc, że o dwóch fazach Królestwa Bożego uczy NT. Skrótowo ukazał to Mateusz:

1): „SynCzłowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jegokrólestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości” Mt 13:41.

2): „Wtedy sprawiedliwi jaśnieć będą jak słońce w królestwieOjca swego” Mt 13:43.

za: https://www.apologetyka.info/user-cat/w ... iary,1.htm
Mdr 3.1 A dusze sprawiedliwych są w ręku Bogai nie dosięgnie ich męka
Zdało się oczom głupich, że pomarli,

mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 113 times
Been thanked: 96 times

Post autor: mareta » 2026-02-07, 14:41

Tysiącletnie cokolwiek kojarzy mi się z natury rzeczy bardzo źle.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
Markerów
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 14 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Markerów » 2026-02-07, 16:57

mareta pisze: 2026-02-07, 14:41 Tysiącletnie cokolwiek kojarzy mi się z natury rzeczy bardzo źle.
Nie wiadomo, czy te 1000 lat, to długo, czy krótko? Zakładając, że jest to już sfera czasowa Boga, to te 1000 lat trwałoby bardzo krótko, jak jeden dzień „tysiąc lat jak jeden dzień” 2P 3:8
:-bd
Ostatnio zmieniony 2026-02-07, 16:58 przez Markerów, łącznie zmieniany 1 raz.
Mdr 3.1 A dusze sprawiedliwych są w ręku Bogai nie dosięgnie ich męka
Zdało się oczom głupich, że pomarli,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum biblijne, wydarzenia biblijne”