Strony www kiedy umrę

Dlaczego żyjemy, po co się urodziliśmy, jaki jest nasz cel w życiu, co na czeka po śmierci; niebo, piekło, nic? Rozmowy na temat życia, śmierci i wieczności.
Awatar użytkownika
Markerów
Bywalec
Bywalec
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 23 times

Re: Strony www kiedy umrę

Post autor: Markerów » 2026-02-04, 10:50

EnEs pisze: 2026-02-04, 10:47
Markerów pisze: 2026-02-04, 10:45 i nasuwa się pytanie :
Czy da się wieczność przeżyć ? ;)
Masz rację :ymhug:
PRZEŻYWAĆ
I to jest Piękne :ymhug:
Mdr 3.1 A dusze sprawiedliwych są w ręku Bogai nie dosięgnie ich męka
Zdało się oczom głupich, że pomarli,

mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 113 times
Been thanked: 96 times

Post autor: mareta » 2026-02-04, 12:01

Andej pisze: 2026-02-03, 16:39
Arek pisze: 2026-02-03, 15:58 jeszcze potrzebujesz czasu, aby się przygotować do śmierci. Bo teraz nie jesteś jeszcze gotowy. Życzę, abyś zdążył się przygotować do tego czasu.

I tak i nie. Tak, bo staram się być gotów przyjąć w każdym momencie. I nie, bo wiem, że zawsze mógłbym być lepiej przygotowany. Niezależnie od tego, czy nastąpi ta dziś, czy za ok. ćwierć wieku.
Kiedyś potrafiłem odczytywać prawdopodobną długość życia z linii na dłoni. Ale nigdy w to nie uwierzyłem.
Naprawdę to umiałeś ?
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4920 times

Post autor: Andej » 2026-02-04, 16:55

mareta pisze: 2026-02-04, 12:01 Naprawdę to umiałeś ?
Kiedyś potrafiłem nawet siusiać do góry.

Tak, troszkę się tym bawiłem. Także wahadełkiem, różdżką i innymi głupotami. Bioenergoterapią (nawet posiadam uprawnienia). Ale, gdym zaczął się modlić o to, aby Bóg wzmocnił moje umiejętności, jeśli pochodzą one od Niego albo mi je zabrał, jeśli nie od Niego pochodzą, to sprawa się wyjaśniła. I już nie mam żadnych. Choć niektóre gadżety jeszcze gdzieś leżą. Bezużytecznie.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: mareta » 2026-02-04, 17:49

Andej pisze: 2026-02-04, 16:55
mareta pisze: 2026-02-04, 12:01 Naprawdę to umiałeś ?
Kiedyś potrafiłem nawet siusiać do góry.

Tak, troszkę się tym bawiłem. Także wahadełkiem, różdżką i innymi głupotami. Bioenergoterapią (nawet posiadam uprawnienia). Ale, gdym zaczął się modlić o to, aby Bóg wzmocnił moje umiejętności, jeśli pochodzą one od Niego albo mi je zabrał, jeśli nie od Niego pochodzą, to sprawa się wyjaśniła. I już nie mam żadnych. Choć niektóre gadżety jeszcze gdzieś leżą. Bezużytecznie.
Wróżenie z ręki to pestka, ale bioenergo..... to już sprawa poważna, ponieważ ci państwo odciągają ciężko chorych ludzi od lekarzy i leczenia, przyśpieszając w najprostszy sposób ich śmierć.
Mam jak najgorsze doświadczenia z bioenergoterapeutami i "terapią"
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-02-04, 18:14

mareta pisze: 2026-02-04, 17:49 ponieważ ci państwo odciągają ciężko chorych ludzi od lekarzy i leczenia,
Hochsztaplerzy - tak. Uczciwi nakazują równoległe leczenie konwencjonalne. Wystarczy im, że naciągają na kasę.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: mareta » 2026-02-04, 18:17

Andej pisze: 2026-02-04, 18:14
mareta pisze: 2026-02-04, 17:49 ponieważ ci państwo odciągają ciężko chorych ludzi od lekarzy i leczenia,
Hochsztaplerzy - tak. Uczciwi nakazują równoległe leczenie konwencjonalne. Wystarczy im, że naciągają na kasę.
Otóż to właśnie.

Awatar użytkownika
Ambrossia
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 49 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Ambrossia » 2026-02-05, 13:16

Pewnie, że oszustwo. Ale jeśli w nie wierzysz, to może być znak, że masz tendencje do nerwicy natręctw.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-02-05, 13:23

Najgorsze w tym oszustwie to, że to rzeczywiście działa. Jest fizycznie odczuwalne. Jako ciepło, przepływający prąd. Nie wiem, czy działa jak placebo, ale przynosić może pożytek.
Niektórzy mają taki dar diagnozy. A najgorsze to, że to podlega medycznej weryfikacji. I to zwykle pozytywnej.
Niektóre oszustwa wychodzą oszukiwanym na dobre.
Tym niemniej, nie znając pochodzenia tegoż, lepiej ostrożnie omijać.

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 1236 times
Been thanked: 2073 times

Post autor: abi » 2026-02-05, 14:21

ja jestem zdania że bioenergoterapia leczy naprawdę
tylko że od razu otwiera furtkę temu kto w niej działa
diabołowi
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: mareta » 2026-02-05, 17:48

Andej pisze: 2026-02-05, 13:23 Najgorsze w tym oszustwie to, że to rzeczywiście działa. Jest fizycznie odczuwalne. Jako ciepło, przepływający prąd. Nie wiem, czy działa jak placebo, ale przynosić może pożytek.
Niektórzy mają taki dar diagnozy. A najgorsze to, że to podlega medycznej weryfikacji. I to zwykle pozytywnej.
Nie znam ani jednej, takiej sytuacji żeby bio--- postawił prawidłową diagnozę. W literaturze brak na to dowodów. Za to bio---poświęcają czas, są mili i po położeniu ręki na chorym, mówią rzeczy typu "na pewno nie ma pan/ pani raka" . Chory chętnie uwierzy, bo nikt nie chce mieć raka.
W stronę tych "specjalistów" kieruje poczta pantoflowa, marketing szeptany i desperacja ciężko chorych ludzi.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-02-05, 17:53

mareta pisze: 2026-02-05, 17:48 W stronę tych "specjalistów" kieruje poczta pantoflowa, marketing szeptany
Z pewnością tak. Też staram się tym kierować przy wyborze lekarza, fizjoterapeuty jak też fachowca. To najpewniejszy wybór.
A co do desperacji, to przeciwnie. Wtedy łapanie na oślep, czego się tylko da.

Awatar użytkownika
EnEs
Dyskutant
Dyskutant
Been thanked: 82 times

Post autor: EnEs » 2026-02-06, 12:37

W latach siedemdziesiątych do Polski przyjeżdżał "uzdrowiciel" Clive Harris. Aż włos się na głowie jeży, co potem wyszło na jaw. Szacuje się, że było u niego 3 miliony naszych rodaków. W tym ja, jako dziecko. Panie Boże, uwolnij nas proszę od skutków tego procederu.
Rok temu byłem na wycieczce w Peru. Jednym z punktów programu była wizyta u szamana. Potem chętni mogli zostać pobłogosławieni przez tego człowieka. Ludzie podchodzili. Ja nie byłem chętny. Stałem w rogu i modliłem się na różańcu - Matko, proszę, nie dopuść, aby kogokolwiek dotknęły jakiekolwiek skutki tego obrzędu.
Jak najdalej od bioenergoterapeutów. Przekazują energię - ale strach pomyśleć jaką i skąd pochodzącą.
Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam?

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-02-06, 12:48

Clive Harris. I ja byłem. Kilka sekund. Żadnych bodźców. Żadnych efektów. Żadnych doznań. Ale były to czasy, gdy kolejkowe życie było ciekawe i intensywne.
Moja ciocia da razy była u niego. Za każdym razem nabierała życia i energii. Sądzę, że to była autosugestia. A on niczego nie przekazywał.

Awatar użytkownika
EnEs
Dyskutant
Dyskutant
Been thanked: 82 times

Post autor: EnEs » 2026-02-06, 13:29

Andej pisze: 2026-02-06, 12:48 Sądzę, że to była autosugestia. A on niczego nie przekazywał.
Oby.
Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam?

mareta
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: mareta » 2026-02-06, 16:50

abi pisze: 2026-02-05, 14:21 ja jestem zdania że bioenergoterapia leczy naprawdę
tylko że od razu otwiera furtkę temu kto w niej działa
diabołowi
Potem ten diaboł aż szczerzy zęby z uciechy, że ma otwarte i gotowe miejsce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Życie, śmierć, wieczność”