Rozmawiamy nieco różnymi językami.
Robimy dia(gram z)noży.

Rozmawiamy nieco różnymi językami.

1) Nie wiem, dlaczego pojawiło się to "4 tendencje temperamentu". Dlaczego tendencje? Po prostu raczej: temperament.sądzony pisze: Najkrócej jak potrafię i na ile rozumiem.
Cloninger zbudował model osobowości zbudowaną ma 4 tendencjach temperamentu oraz 3 charakteru. Jest to 7 osi, które opisują cechy osobowości.
Na bazie tego modelu, siedmiu osi:
1. Poszukiwanie nowości (NS).
2. Unikanie szkód (HA).
3. Uzależnienie od nagrody (RD).
4. (Wytrwałość (Ps).
1. Samokierowanie (SD).
2., Kooperacyjność (C).
3. Autotranscendencja (ST).
Komasi stworzył 2 centra:
1. Wokół HA oraz SD
2. Wokół NS oraz SD
wokół których zbudował mapę zaburzeń. To wszystko poparte jest na obszernych badaniach osób z zaburzeniami. Rozumiem, może błędnie, że osoby zaburzone miały HA ↑ SD↓ oraz NS ↑ SD↓.
Wynika z tego, że za zaburzenie odpowiada głównie SD↓ czyli niska samokierowalność (SD) [warunek konieczny], a w drugiej kolejności wysokie unikanie szkody (HA) oraz wysokie poszukiwanie nowości (NS) [warunek różnicujący].
Widzimy tu, że istotę zaburzeń stanowi samokierowanie SD, które jest cechą charakteru, nie zaś temperamentu czyli nie jest elementem względnie stabilnym, nie jest tendencją dziedziczną. Opisanym jako „Samokierowanie (SD). Wysoki poziom SD sprawia, że jednostka jest odpowiedzialna, pewna siebie, zaradna i samowystarczalna. Osoby te są również realistyczne i praktyczne. Niskie SD powoduje natomiast przeciwne rodzaje zachowań.”
Wydaje się więc, że decydujący czynnik wskazywany przez typologię Cloningera, a potwierdzony badaniami Komasiego, który wpływa na kształtowanie się psychiki patologicznej, jest elementem nabytym, a nie genetycznym.

Stanko mało wyjaśnia co chce powiedzieć, łączy pewne informacje i nie rozdziela potencjału od zaistnienia.Andej pisze: ↑2026-02-05, 09:55 Ale zastanawia mnie kilka pozycji, których wyjaśnienia nie znalazłem w sieci. Albo znalazłem, ale nic mi one nie dały. Zatem proszę o wyjaśnienie na czym ten gips polega:
Co, skłonność do współpracy;
NS, poszukiwanie nowości;
Ps, wytrwałość.
Wydaje mi się, że są to pozytywne cechy osobowości, zatem nie pasujące do reszty zestawienia.

Wystarczy wypuścić fałszywe ideologiczne nauki, przyjąć je za prawdę. Potem pokazać to co jest z nimi sprzeczne, ująć w pojęcia. Określić leczenie i leki i jak znalazł biznes jest gotowy do wdrożenia. Cała populacja jest do leczenia, a schorzenia będą się piętrzyć bo przecież dziedzina się rozwija jak czerwony dywan. Pielgrzymki z datkami idą do swoich kapłanów. Jakie "piękne" kierownictwo psychiczne. Przepraszam ale mam wyobraźnię i tak to w dużej części widzę. Pozdrawiam serdecznie wszystkich zdrowych i chorych.

Ciekawe pytanie.
Można. W szczególności jeżeli czegoś się nie rozumie.

Na szczęście jestem biedny i nie mam pieniędzy by wyrzucać je w błoto.sądzony pisze: ↑2026-02-05, 10:23Ciekawe pytanie.
Nie tak poszedł z pewnością GP, a bogactwo "zaburzeń" wynika z różnorodności. Choć z drugiej strony czyż nie więcej jest ich na płaszczyźnie cielesnej
Dodano po 2 minutach 9 sekundach:Można. W szczególności jeżeli czegoś się nie rozumie.
Podobnie można by powiedzieć, iż każdy jest w jakiś sposób "zniewolony".

poza tematem