WOŚP, Jurek Owsiak a eutanazja i aborcja

Porozmawiajmy przy filiżance kawy. Luźne rozmowy, plotki i ploteczki. Dział przeznaczony na wszystkie inne tematy dotyczące offtopicu.
Krystyna
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 130 times
Been thanked: 23 times

Re: WOŚP, Jurek Owsiak a eutanazja i aborcja

Post autor: Krystyna » 2026-02-04, 14:58

W podobny sposób jakiś mędrzec u gaśniczego wysilił się na podziękowania i osobiste tęczowe wyznania dla Putlera. Długa i ciążka droga myśli do jasności. Masz @uzytkownik świętą cierpliwość. No bo chyba nie nadzieję?
https://www.fakt.pl/polityka/skandalicz ... al/mcm957v
Ostatnio zmieniony 2026-02-04, 15:00 przez Krystyna, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jockey
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 278 times
Been thanked: 243 times

Post autor: Jockey » 2026-02-04, 15:58

uzytkownik pisze: 2026-02-04, 14:43 Cóż za płynne przejście od jakiegoś oszołoma, o którym nikt by nie słyszał gdybyś nie wkleił tego linku, do mafii, hitlerowców i Tuska.
A 250mln zł otrzymają szpitale na ratowanie życia naszych dzieci, pomimo tego typu żenujących wpisów.
I to cieszy.
I demoralizację w Kostrzynie. Prawda że pięknie. Nie wiem jak jako katolik sobie z tym radzisz. Ale nieważne. Twoje życie twoja wiara twoje sumienie.
EOT
Ostatnio zmieniony 2026-02-04, 15:59 przez Jockey, łącznie zmieniany 2 razy.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 1569 times
Been thanked: 1299 times

Post autor: CiekawaXO » 2026-02-04, 16:47

Kostrzyn Rulez.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4920 times

Post autor: Andej » 2026-02-04, 16:49

Krystyna pisze: 2026-02-04, 10:49 Ostrożnie. Znów brniesz w ad personam.
Tak na poprawę humoru.

Obrazek
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Krystyna
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Krystyna » 2026-02-04, 16:55

Stary suchar. Nie ma nowszych?
Adekwatna odpowiedź:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2026-02-04, 17:00 przez Krystyna, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 2873 times
Been thanked: 3181 times

Post autor: sądzony » 2026-02-04, 18:28

Co wy żeście się na tym Kostrzynie tak zafiksowali?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6255 times
Been thanked: 3887 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-02-04, 20:37

uzytkownik pisze: 2026-02-04, 14:43 Cóż za płynne przejście od jakiegoś oszołoma, o którym nikt by nie słyszał gdybyś nie wkleił tego linku, do mafii, hitlerowców i Tuska.
A 250mln zł otrzymają szpitale na ratowanie życia naszych dzieci, pomimo tego typu żenujących wpisów.
I to cieszy.
Kto jest tym "oszołomem" bo się zgubiłem?
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Krystyna
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Krystyna » 2026-02-04, 21:10

To jakiś "pieśniarz" od siedmiu boleści wklejony tam wyżej około 11 rano przez Marka jako maczuga moralna. Taka codzienność.@Dezerter
Ostatnio zmieniony 2026-02-04, 21:11 przez Krystyna, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6255 times
Been thanked: 3887 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-02-04, 21:23

Krystyna pisze: 2026-02-04, 21:10 To jakiś "pieśniarz" od siedmiu boleści wklejony tam wyżej około 11 rano przez Marka jako maczuga moralna. Taka codzienność.@Dezerter
A ty masz u nas dwa konta?
bo ja pytałem użytkownika
Skandal z tym zespołem nawołującym do nienawiści i przemocy :-\
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Krystyna
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Krystyna » 2026-02-04, 22:39

To oczywiste. Ale nie żałuję moich wpłat.

uzytkownik
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 16 times
Been thanked: 30 times

Post autor: uzytkownik » 2026-02-05, 07:52

Dezerter pisze: 2026-02-04, 20:37 Kto jest tym "oszołomem" bo się zgubiłem?
Ten człowiek z linku wklejonego tutaj przez Marka i Jockeya, który ryczy do mikrofonu w mało zrozumiany sposób.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4920 times

Post autor: Andej » 2026-02-05, 08:39

Was, jak się domyślam, człowiek ten, oszałamia. Wielce.
A jam tego nie zauważył. Tj. postaci tej.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

uzytkownik
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 16 times
Been thanked: 30 times

Post autor: uzytkownik » 2026-02-05, 14:27

Andej pisze: 2026-02-05, 08:39 Was, jak się domyślam, człowiek ten, oszałamia. Wielce.
A jam tego nie zauważył. Tj. postaci tej.
Większość ludzi nie zauważa tego typu postaci, a jeśli się już przypadkiem natkną na tego typu osobowości to nie biorą sobie do serca tego co próbują one "wyśpiewywać".
Jedynie tacy ludzie jak Jockey i Marek rozpowszechniają tego typu marginalne treści w celu zdyskredytowania Owsiaka.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3882 times
Been thanked: 6075 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-02-05, 16:01

uzytkownik pisze: 2026-02-05, 14:27 Jedynie tacy ludzie jak Jockey i Marek rozpowszechniają tego typu marginalne treści w celu zdyskredytowania Owsiaka.
Ponieważ wywołałeś mnie personalnie, odpowiem, ale nie spodziewaj się, że wejdę w dalszą dyskusję. Wiem mniej więcej co napiszesz, i pozostawiam wyważenie pomiędzy tym, a poniższą wypowiedzią rozeznaniu forumowiczów.

1
Rozumiem, że wyznawcy WOŚP woleliby, by "takich treści" nie upowszechniać.
Ktoś tego, kogo nazywasz "oszołomem" zaprosił. I to ktoś kto decyduje o takich sprawach w WOŚP.
Niestety, kto angażuje (za pieniądze! I to pozyskane od samorządów) takich ludzi z takim repertuarem, ten odpowiada.
Nie słyszałem jakoś, by Owsiak sie od takich działań odciął albo za nie przeprosił.
A przecież to nie pierwszy i nie ostatni skandal podobnego typu - on sam wypowiadał się bardzo...
Wiele osób pytających o finanse WOŚP zostało okrzykniętych "hejterami", emerytka, która walnęła tekst w Internecie (głupi, ale nie mniej agresywny niż niejedna wypowiedź Owsiaka, nie mówiąc już o jego wyznawcach) spotkała się z reakcją państwa, jakby była co najmniej terrorystką.
Tymczasem takie - naprawdę hejterskie - rzeczy są przez wyznawców WOŚP lekceważone, mimo, ze odbyły się na imprezie przez WOŚP w całości organizowanej i animowanej.

2
Skoro już się odezwałem, to zapytam: jak się ma retoryka - prezentowana tu przez @uzytkownik oraz @Krystyna w stylu cokolwiek zrobił, to liczy się że dzieci dostały pieniądze na leczenie do wystąpień, które z całą pewnoscią zmniejszyły wielkość datków jak np. sławetne plakaty polityczne obrażające dużą część społeczeństwa, takie wypowiedzi jak choćby ta odrzucająca część sponsorów za to, ze reklamuja się także w nielubianej przez Owsiaka stacji: https://analizy.biz/pub/owsiak.mp4 (jakoś wulgarny Strajk Kobiet Owsiak przyjął z entuzjazmem...)
Obrazek

Jak się mają zrazające darczyńców nienawistne hasła - zarówno na "Przystanku" jak i wykrzykiwane przez Owsiaka pod adresem jego adwersarzy? Jak się ma odmowa ujawnienia dokumentacji finansowej?

Jak się ma ta retoryka do faktu, że przez to, że olbrzymie "koszty własne" WOŚP (wielokrotnie większe niż w innych organizacjach charytatywnych) powodują, iż część dzieci NIE otrzyma pomocy, o którą tak się tu "troszczycie"? I nie ma znaczenia, czy te koszty poszły na druk de facto politycznych plakatów, organizację imprez nie mających nic wspólnego ze zbiórką (jak "Przystanki"), czy po prostu na ping-pong finansowy pomiędzy "Złotym Melonem", "Mrówką Całą" i WOŚP oraz - mówiąc oględnie - wygórowane wynagrodzenia organizatora i jego rodziny?

Jak sie ma ta retoryka do odstręczania przez Owsiaka wielkiej rzeszy katolików przez przyłączanie się do wulgarnych kampanii proaborcyjnych i antykościelnych spod znaku p. Lempart? Dopuszczanie do wystawiania bluźnierczych fantów na aukcje, jak np. poniższy obraz:
Obrazek

To wszystko się dzieje przy wtórze gromkich haseł o "tolerancji", wzajemnego się miłowania, "walki z hejtem" itd.

3
Wyjdźmy myśleniem poza WOŚP (bo zjawisko jest szersze, o czym świadczy choćby przytoczona już Pomoc Zimowa, ale bynajmniej nie tylko ona) - problemem jest to, że taka akcja jest niemal niekrytykowalna (choćby nie wiadomo co wyrabiali organizatorzy). Właśnie dlatego, że grają na tym "część jednak trafia do dzieci" i wiele osób ma wyrzuty sumienia czy wolno krytykować.

Tymczasem jeśli na to pozwolimy i - co więcej - wspieramy, to wypaczeń będzie coraz więcej i będą coraz bezczelniejsze.

Wyobraźmy sobie następującą sytuację: w firmie jedna z współpracownic zapada na raka. Znajduje się gość, który ogłasza zbiórkę na jej leczenie. Ludzie lubią kobietę, więc chętnie przekazują pieniądze, ile kto może.
Po czasie okazuje się, że tylko jakaś część trafiła na leczenie - resztę zbierający wydał - trochę na imprezę, trochę na swoje potrzeby, trochę na wsparcie pewnej partii politycznej i trochę na zatrudnienie (za wygórowaną pensję...) swojej szwagierki, rzekomo do "prowadzenia konta".
Do tego wypowiada się, że inną koleżankę należałoby... uśmiercić.

Też byśmy argumentowali "chwała jej, że coś zebrała dla chorej! Dawajmy jej dalej!"?
Czy może stwierdzilibyśmy, że należy raczej przyłączyć się do zbiórki uczciwej i nie obdarzonej takimi "kosztami własnymi"?

Weźmy inną sytuację i największą polską organizację charytatywną, która ma znacznie szerszą działalność niż WOŚP tj. Caritas.
Może wiecie, a może nie wiecie, ale i w niej kilkukrotnie wykryto nieprawidłowości (moim zdaniem bez porównania z WOŚP, ale to nieważne - były).
Czy zgodzilibyście się z argumentacją "no dobra, są nieprawidłowości, ale o nich nie mówmy, bo robią dobrą robotę i wspierają wielu ludzi"?
Ja bym się nie zgodził - bo to by godziło nie tylko w sam Caritas, ale także w idee jego działalności.
I uniemożliwiłoby eliminację patologii.

Tylko dlatego, że o nieprawidłowościach pisano, zostały usunięte i mogę napisać, że nie mam nic przeciwko wspieraniu tej organizacji.

Patologie "w charytatywie" były, są i będą. Wiadomo, to łakomy "kąsek".
Ważne jest jednak, byśmy się na nie nie godzili - nawet pod presją szantażu moralnego.

Padły tu też słowa o "plemiennym politykierstwie'. Czy właśnie wspieranie za wszelką cenę, wbrew faktom - co więcej - bronienie fundacji, która w agresywny sposób reaguje na pytania o przejrzystość finansową - nie jest właśnie postawą "plemienną"?

4
Podsumowując:
  • każdy ma swój rozum i zrobi co chce. wypowiadam się we własnym imieniu.
  • ja namawiam do tego by wspierać innych, ale nie poprzez WOŚP, która w moim przekonaniu nie jest wiarygodna ani co do intencji, ani co do finansów, ano co do deklaracji. Wpłaćcie pieniądze, które dalibyście na WOŚP organizacji, której ufacie (no, chyba, że ufacie Owsiakowi)
  • nie mogę też wspierać kogoś, kto w jednej wypowiedzi mówi o ratowaniu dzieci, a zaraz potem wspiera ich mordowanie w łonach matek
  • nie każda akcja, która deklaruje szczytne hasła i odwołuje się do dobroczynności, faktycznie ma szczytne cele. Warto badać intencje, w jakich mobilizuje się społeczną aktywność, niezależnie od szczytnych haseł (i badania przepływów finansowych).
  • jeśli idzie o sposób dawania, warto pamiętać o tym fragmencie: "Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę."(Mt 6,2)
  • Ja nie wspieram WOŚP ponieważ:
    • ponieważ pieniądze są w dużej części (znacznie większej niż w innych organizacjach charytatywnych) przeznaczane na cele własne WOŚP (w tym niestety także na dochody rodziny prowadzącego).
      Zatem kiedy myślę o dzieciach, których NIE udało się uratować, bo pieniądze zbierane z wielką pompą wydano na rockowy koncert, plakaty z politycznymi aluzjami podczas wyborów i inne rzeczy, jest dla mnie jasne, że nie mogę ze spokojnym sumieniem wspierać WOŚP.
      Wisienką na (zgniłym) torcie były plakaty z chamskimi aluzjami wyborczymi finansowane z funduszu WOŚP.
    • ponieważ finanse WOŚP nie są transparentne (odmówiono wglądu nawet sądowi)
    • ponieważ zbiórka odbywa się w sposób dokładnie przeciwny do wskazań ewangelicznych (szczegóły w filmie powyżej)
    • ponieważ popularność zdobytą dzięki zbiórce wykorzystuje Owsiak m.in. do propagowania mordowania dzieci nienarodzonych
    • ponieważ znam historię Owsiaka (i to nie z drugiej ręki - śledziłem ją na bieżąco jeszcze w Stanie Wojennym).
Nie będę przekazywał pieniędzy przez organizację, która dużą część tych pieniędzy wykorzysta niezgodnie z deklarowanym przeznaczeniem, skoro mogę dać na organizacje, które nie przeznaczą części moich pieniędzy na koncerty, na różne interesy, a w końcu także na polityczną propagandę.[/b]
Jest wiele dobrych celów i wiele organizacji, które nie robią takich numerów. Czy nie lepiej je wesprzeć?
Oto kilka propozycji: xxxxxxxxxxxxxxxx
Ostatnio zmieniony 2026-02-05, 16:03 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Krystyna
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Krystyna » 2026-02-05, 16:41

Było, minęło. Już po krzyku. I znów nic nie pomogło. Za rok można zaczynać od nowa. Nudne już te epistoły dla chińskiego ludu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawiarenka”