No właśnie, z czego wynika takie nieprzejednanie Bractwa? Może nie widzę wszystkiego, ale wydaje mi się, że głównym zarzewiem jest przywiązanie do formy - w najszerszym pojęciu tego słowa, bo rzecz dotyczy nie tylko mszy. Spróbujmy wymienić główne zarzuty lefebrystów:Marek_Piotrowski pisze: ↑2026-02-20, 16:47 Tyle, że Watykan robi ustępstwa i wyciąga rękę. A Bractwo ją gryzie.
Nie jestem i nie byłem za utrudnianiem odprawiania Mszy Świętej w starym rycie, ale na resztę zgodzić się nie można. Podobnie jak na to, by w dalszym ciągu odbywało się lżenie papieża, opowiadanie bzdur w rodzaju "niegodności NOM" czy "lepiej nie iść na Mszę Świętą niż iść na NOM".
1) Sobór Watykański II
Lefebryści odrzucają lub poważnie krytykują niektóre dokumenty Soboru, uznając je za zerwanie z wcześniejszą Tradycją Kościoła - ale przede wszystkim chyba tu chodzi o OTWARTĄ FORMUŁĘ Kościoła, o zwrócenie wspólnoty eklezjalnej ku człowiekowi. Czy tak nie nauczał sam Chrystus?
2) Liturgia (Msza święta)
Sprzeciwiają się posoborowej reformie liturgicznej (Novus Ordo Missae) i uznają wyłącznie tradycyjną Mszę trydencką (po łacinie, według rytu sprzed Soboru) - czyli mamy tu czystą formę, uparte trwanie przy XIX-wiecznej tradycji, która przecież również z czegoś ewoluowała. Dlaczego więc nie cofną się jeszcze dalej - do pierwszych chrześcijan?
3) Ekumenizm i dialog międzyreligijny
Krytykują nauczanie Soboru dotyczące dialogu z innymi wyznaniami chrześcijańskimi i religiami niechrześcijańskimi, twierdząc, że osłabia ono katolicką doktrynę o jedynej prawdziwości Kościoła. I znowu stajemy przed formą, tj. modelem Kościoła: TWIERDZA czy DROGA? Oni widzą wyłącznie twierdzę - jakby pomijając słowa Jezusa, który sam siebie nazwał DROGĄ i większość swego nauczania spędził w drodze.
4) Wolność religijna
Odrzucają soborowe nauczanie o wolności religijnej, uznając je za sprzeczne z wcześniejszymi wypowiedziami papieży. Ten punkt chyba jako jedyny wykracza daleko poza formę, bo dotyczy koncepcji wiary - czy jej naturalnym środowiskiem jest WOLNOŚĆ czy POWINNOŚĆ? Dla nich wolność stanowi zagrożenie. A przecież nie ma dobra i miłości bez wolności.
5) Autorytet papieża i jedność Kościoła
Najpoważniejszy kryzys nastąpił w 1988 r., gdy abp Marcel Lefebvre bez zgody papieża wyświęcił biskupów, co doprowadziło do zerwania komunii kanonicznej z Stolica Apostolska (ekskomuniki zostały później cofnięte, ale pełna jedność nie została przywrócona). Czy w tym punkcie nie zaprzeczają samym sobie? Bo skoro wolność jest zagrożeniem, dlaczego sami tę wolność przedkładają ponad posłuszeństwo?
Czy wystąpi ktoś w roli advocatus diaboli, abyśmy potrafili lepiej zrozumieć lefebrystów? Bo być może coś mi tu umknęło?