Jakie cechy ma zdrowa psychika? Jak budować zdrową psychikę?

Tutaj możesz porozmawiać na tematy dotyczące życia, życiowych mądrości, jak żyć w sposób zgodny ze światem
ODPOWIEDZ
Stanko
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 123 times

Re: Jakie cechy ma zdrowa psychika? Jak budować zdrową psychikę?

Post autor: Stanko » 2026-02-28, 20:41

sądzony pisze: 2026-02-28, 19:21
Stanko pisze: 2026-02-28, 19:06
sądzony pisze: 2026-02-28, 17:01 Sumienność jest zdrowa. Natomiast zbyt wysoka sumienność koreluje z anankastycznością co oznacza, że w nadmiarze może (ale nie musi) stanowić patologię i ograniczać poprzez sztywność i przymus.
Trzeba by ustalić jak anankastyczność łączy się z sumiennością; czy zaburzenie osobowości anankastycznej nie nakłada się na nikską sumienność która koreluje z większością zaburzeń CMD?
Opieram się na artykule na który się dość często powołujesz i na zdrowym rozsądku:
Obrazek
U Komasiego zasadniczo nie ma potwierdzenia dla OCPD/Ps (temperament).
Cytował, ale omyłkowo z niektórych prac, skojarzenia wysokiego OCPD/Ps z anoreksją lub bulimią (gdzie OCPD mieszano z nerwicą OCD!). Nie sprawdziło się!
Natomiast niskie OCPD/Ps połączył z wielką depresją i schizofrenią; MDD w innym miejscu odwołał, a jakieś SCZ zostawił.

W wartościowym opracowaniu od Rizvi (2025) nie ma wskazówek na związek z jakimiś
zaburzeniami CMD.

To, co muszą wycierpieć osoby Anankastyczne, temperamentu Wytrwałości i osobowości z Sumiennością to konsekwencja wysokiego poziomu tych cech: wytrwałości, prachoholizmu, czujności, krytycyzmu wobec siebie, drugich i sytuacji i nieustępliwych standardów perfekcjonizmu; te, tylko na średnich lub niskich poziomach, są nawet niezauważalne, czyli bez uciążliwości.
Niedawno litewscy i inni ogłosili trzy prace w których, mylnie niestety, łączyli wielkie zmęczenie z anankastycznością/OCPD, choć napisali sprostowania, bo łączy się ono tu tylko z drugorzędną cechą, a nie istotą "zaburzenia".

Dodano po 6 minutach 28 sekundach:
Ten cytowany tu rysunek zestawił sumienność i anankastyczność z rozhamowaniem, ale Cloninger ustalił, że to oddzielne rzeczy; Anankastyczność jest z trójwymiarowych badań, więc nie tylko inno-biegunowa, ale z innego wymiaru niż rozhamowanie.
Ostatnio zmieniony 2026-02-28, 20:48 przez Stanko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2914 times
Been thanked: 3212 times

Post autor: sądzony » 2026-03-01, 09:11

@Stanko skrajności nie są charakterystyczne dla szczęścia.

Komasi używa innego modelu niż PMO, ICD-11, DSM-5. U niego (czy raczej w logice Cloningera) żadna pojedyncza cecha nie jest patologiczna sama z siebie, a wymaga nieadaptacyjnej konfiguracji. Samo wysokie HA nie stanowi zaburzenie, a staje się nim dopiero przy niskim SD. A zatem taki stan będzie zdrowy, ale czy szczęśliwy? Jeżeli wysokie unikanie szkody obarczone jest wysoką samosterowalnością. Trudno powiedzieć.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Stanko
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Stanko » 2026-03-01, 10:19

sądzony pisze: 2026-03-01, 09:11 @Stanko skrajności nie są charakterystyczne dla szczęścia.
Komasi używa innego modelu niż PMO, ICD-11, DSM-5. U niego (czy raczej w logice Cloningera) żadna pojedyncza cecha nie jest patologiczna sama z siebie, a wymaga nieadaptacyjnej konfiguracji.
Samo wysokie HA nie stanowi zaburzenie, a staje się nim dopiero przy niskim SD.
A zatem taki stan będzie zdrowy, ale czy szczęśliwy? Jeżeli wysokie unikanie szkody obarczone jest wysoką samosterowalnością. Trudno powiedzieć.
Nie wiem, gdzie to napisane jest, że "samo wysokie HA nie stanowi zaburzenie, a staje się nim dopiero przy niskim SD". To na pewno nie tak dosłownie.

Celem Komasiego było:
na podstawie istniejących wcześniej analiz i ich uzupełnień powiązać razem ze sobą: temperamenty, cechy charakteru oraz schorzenia (z grupy CMD) i wygenerować kilka hipotez.

Potwierdzone hipotezy:
1) niskie SD jest związane z wszystkimi kategoriami diagnostycznymi;
2) wysokie H jest związane ze wszystkimi kategoriami diagnostycznymi, z wyjątkiem zaburzeń osobowości klastra B i schorzeń SUD, AUD;
3) wysokie NS koreluje z zaburzeniami osobowości klastra B, SUD, AUD i BN,
a niskie NS ma związek z zaburzeniami osobowości klastra A i C i z zaburzeniami lękowymi MDD i AN;
4) niskie RD jest powiązane z zaburzeniami osobowości klastra A, SCZ, i MDD
5) wysokie Ps ma związek z zaburzeniem osobowości obsesyjno-kompulsywnym OCPD, (AN? i BN?)
a niskie Ps ma związek z (MDD?) i SCZ;
6) niskie Co jest powiązane ze wszystkimi zaburzeniami osobowości (więc A, B, C i OCPD) i lękowymi;
7) wysokie ST koreluje z SCZ, SUD i wszystkimi zaburzeniami osobowości (więc A, B, C i OCPD);
8) cechy temperamentu i charakteru mogą potencjalnie ułatwić diagnostykę różnicową zaburzeń psychicznych.

Dodano po 21 minutach 4 sekundach:
Korekta"
"Celem Komasiego było:
na podstawie istniejących wcześniej analiz i ich uzupełnień powiązać razem ze sobą: temperamenty, cechy charakteru (w ujęciu Cloningera) oraz psychopatologii i ...."
Ostatnio zmieniony 2026-03-01, 10:24 przez Stanko, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-03-01, 16:54

Stanko pisze: 2026-03-01, 10:40 Nie wiem, gdzie to napisane jest, że "samo wysokie HA nie stanowi zaburzenie, a staje się nim dopiero przy niskim SD". To na pewno nie tak dosłownie.
Nigdzie nie jest napisane. Ja to napisałem. Zgadza się nie jest dosłownie bo to hipotezy, nie fakty. Ale najgorszym układem jest wysokie HA przy niskim SD, a zatem to logiczne, że jeżeli SD będzie wysokie lub średniowysokie (czyli pro zdrowe) będzie hamowało. równoważąco wysokie unikanie.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Stanko
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Stanko » 2026-03-03, 10:21

Co oznaczają te cyfry na tabeli Wielkiej Piątki krajów?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_pi%C4%85tka

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-03-03, 10:51

Stanko pisze: 2026-03-03, 10:21 Co oznaczają te cyfry na tabeli Wielkiej Piątki krajów?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_pi%C4%85tka
Nie umiem tego wyjaśnić.
SI:

Średnie wyniki populacyjne w skali standaryzowanej (T-score).
np.: Polska – Neurotyczność 58

średnia w badanej populacji światowej = 50
odchylenie standardowe = 10
wynik 58 = 0,8 odchylenia standardowego powyżej średniej

Czyli przeciętnie Polacy w tym badaniu mieli poziom neurotyczności:
wyższy niż globalna średnia,
wyższy niż ok. 79% populacji (bo 0,8 SD ≈ 79 percentyl).

To nie znaczy, że:
Polacy są neurotyczni w sensie klinicznym,

ani że każdy Polak ma 58.

To znaczy tylko, że średnia krajowa wyszła wyżej niż przeciętna globalna w tym narzędziu (NEO-PI-R).

58 oznacza chyba, znaczy, że w tych badaniach przeciętny Polak wypadał na neurotyczności wyżej niż większość ludzi na świecie, mniej więcej wyżej niż 8 na 10 osób.

....

Podobnie jeżeli w PMO wyjdzie mi neurotyczność np. 62 procentyle oznacza to, że mam ją wyższą od 62% z badanej grupy.

Stanko
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Stanko » 2026-03-03, 10:59

Ale jednak musi być jakieś źródło tych cyfr (wyjściowych do wyważania) ; dlaczego nie podają, że to może wynik testowania NEO-PI-R

Dodano po 3 minutach 31 sekundach:
Właściwie jest to niby napisane powyżej owej tabeli.
Ostatnio zmieniony 2026-03-03, 10:59 przez Stanko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3949 times
Been thanked: 6160 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-03-03, 14:25

Na marginesie rozmowy ciekawostka https://www.onet.pl/kultura/proszynski- ... 9WeaExbHMQ
Szkoda, że udostępniono jedynie kawałek

Krystyna
Super gaduła
Super gaduła
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 247 times
Been thanked: 47 times

Post autor: Krystyna » 2026-03-03, 15:37

Od schwabów cytujesz, Marku, dlaczego?

Stanko
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Stanko » 2026-03-06, 08:57

Przepisana mi Gabapentyna na RLS io dodatek nasenny mają u mnie wyraźny wpływ na inne moje objawy neuro-psychiczne, odnotowane zresztą w przeglądzie stosowania (także próbnego).

GABAPENTYNA w przeglądzie stosowania z 2015 r.
Wniosek

Biorąc pod uwagę profil bezpieczeństwa i ogólnie dobrze tolerowane działania niepożądane, konieczne są dalsze badania oparte na dowodach, aby uzasadnić rozszerzenie stosowania gabapentyny poza wskazaniami w zaburzeniach psychicznych.
Przyszłe badania powinny skupić się na wyjaśnieniu działania przeciwlękowego gabapentyny, a także na rzeczywistych korzyściach, jakie może ona przynieść w chorobie afektywnej dwubiegunowej jako terapia wspomagająca stabilizację nastroju.
Aby osiągnąć te cele, konieczne są bardziej rygorystyczne, randomizowane badania kontrolowane, ze szczególnym uwzględnieniem badań niefinansowanych przez przemysł farmaceutyczny.
Ponadto, szczególną uwagę należy zwrócić na wyniki pierwotne, bez negatywnego wpływu wyników wtórnych.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-03-06, 11:22

A jak to się ma do tematu?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Psychologia, filozofia, czyli jak żyć dojrzale”