Marcin Zieliński - charyzmatyk, czy zagrożenie duchowe.

Jeśli nie wiesz gdzie zamieścić swój temat lub nie psuje on nigdzie indzie to napisz go tutaj.
Krystyna
Super gaduła
Super gaduła
Ostrzeżenia: 1
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 247 times
Been thanked: 47 times

Re: Marcin Zieliński - charyzmatyk, czy zagrożenie duchowe.

Post autor: Krystyna » 2026-03-03, 15:49

A ja , była blondynka po 2-3 minutach słuchania i patrzenia, dziwnie wiem co jest grane. No i ta polszczyzna. Niepatriotycznie ojczyźniany język kaleczyć, a do tego umysł w pelni sprawny na to nie pozwala.
A te łatwe, gotowe na poczekaniu recepty, a raczej ściągawki gimbazowe na wszystkie troski i bóle świata łudząco mi przypominają niektórych czołowych polityków z ekranów i łam gazetowych. Grubo szyte. Dla 12-latków .,
Ostatnio zmieniony 2026-03-03, 15:51 przez Krystyna, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3949 times
Been thanked: 6160 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-03-03, 17:28

Fragment artykułu pisze:Przez wiele lat świadectwa osób zgłaszających krzywdy trafiały do asystentów kościelnych wspólnot, którymi kierował Jacek Weigl, do innych liderów i władz kościelnych. Najczęściej jednak nie uruchamiały skutecznie mechanizmów ochronnych. Działał bowiem wizerunek lidera z charyzmą, co potwierdzała wspomniana kościelna aprobata. Ten wizerunek stanowił najskuteczniejszą tarczę.
I to mnie właśnie najbardziej wkurza.

Awatar użytkownika
Michał
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 102 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Michał » 2026-03-04, 08:26

CiekawaXO pisze: 2025-12-31, 03:22 Forum nie istnieje dzięki twojej odnowowej działalności. Istnieje dzięki nam wszystkim.
Dla Cb i Tb podobnych liczy się tylko przetrwanie, specyficzny rodzaj "życia"
Kultura, aktywność społeczna, działalność internetowa nie są żadnym wyznacznikiem dla ŻYCIA, ono funkcjonuje niezależnie, samodzielnie, suwerennie
CiekawaXO pisze: 2025-12-31, 03:22 Jesteś jego ważną częścią jak inni stali bywalcy.
A co ty ustalasz prenumeratę? Jak rozumiem to sporadyczni bywalcy nie są częścią forum... nowe zasady Ciekawej, nowe regulaminy...
CiekawaXO pisze: 2025-12-31, 03:22 Duch działa poza Odnową
Jaki duch? może ty mówisz o tym "duchu światowym" który tobą kieruje?
CiekawaXO pisze: 2025-12-31, 03:22 Są też modzi,daliby sobie radę.
Namaść kogoś a jeszcze lepiej wysuń swoją kandydaturę 🙄😬 po co te podchody?
Arek pisze: 2025-12-31, 09:55 Dezerterze (...) byś kapłanem został i o biskupstwo się starał.
Pierwsza lepsza osoba tutaj wpadnie o której nikt nic nie wie najczęściej z problemami materialnymi, psychicznymi, umysłowymi, duchowymi chcąca iść do zakonu by ktoś jemu/jej pomógł i część tutejszego TOWARZYSTWA zachęca...

Ale jak się okazuje że ktoś jest/był w odnowie, jakimś animatorem/animatorką, protestanci, wolni chrześcijanie, cokolwiek i ktokolwiek z własną inicjatywą i chęcią budowania oraz czymś realnym na koncie jak prowadzenie forum w czasach zawirowań, hegemonii wszelkiego rodzaju mediów społecznościowych oraz portali gdzie możecie przecież aktywnie spędzać czas otwierając się na wszystko i wszystkich, gdzie pełnymi garściami będziecie mogli korzystać z nieograniczonego potoku memów oraz rozrywki. Fajnie jeszcze jakbyś tym swoim mnichom wysłał wirtualną kawę. Jak to się mawia: tam asceza tu impreza
Arek pisze: 2025-12-31, 09:55zejdź na ziemię
A ty zejdź w podziemie...? 😬 swoim gadaniem naprawdę nikogo i niczego jeszcze nie zbudowałeś
sądzony pisze: 2025-12-31, 11:57 @Arek podziwiam cierpliwość, pokorę, wyczucie i spokój @Dezerter. Twoje prowokacje go nie ruszają, a jest w trudnej sytuacji ponieważ jest Administratorem tego miejsca. Nie wiem skąd w tobie tyle złości, egoizmu i braku autorefleksji.
Rany... to człowiek skromny i prosty, on się nie wynosi o jakiekolwiek osiągnięcia, za niego biskup nawet zakupy robi ! 🤣
Jockey pisze: 2025-12-31, 15:36 Na tyle co mogłem poczytać @CiekawaXO to na pewno jest tam zła wola i plucie jadem na @Dezerter. Z @Arek nie wiadomo.
To proste, brak jakichkolwiek osiągnięć i sukcesów na koncie, nie mają lub nie dostrzegają działania Ducha Świętego w życiu osobistym i chcieliby aby każdy inny pozostał na tym samym poziomie zrozumienia. Nie są aktywni, nie działają, "przespali" całe lata. Chcą zagłuszyć naturę, własny i cudzy głos wewnętrzny żyjąc historyjkami celebrytów, życiem aktorów serialowych, nie rozumiejąc tego iż życie obok nich pisze scenariusze których nie puścili na Netflixie, Z drugiej zaś strony nie rozumiejąc tego że duża część społeczeństwa prowadzi też przyziemne proste życie oparte na pracy, znajomych, dziecku, partnerze, spożywaniu posiłku w przyjemnej spokojnej atmosferze (przykładowo), gardzą też prostą pracą, prostym życiem i prostymi powołaniami dla człowieka. Jakże taka osoba mogłaby widzieć czy rozumieć coś więcej skoro brakuje podstaw?
Chrześcijański naturalizm 🌍💧⚡🌿🌪️ chrześcijaństwo mistyczne ⚛️ ✝️ ☪️ ☮️ umiarkowano-radykalny ikonoklazm 🔥
chrześcijaństwo uzdrawiające 🕥 😴 eko-restoracjonizm 🌿 🕥

Krystyna
Super gaduła
Super gaduła
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 247 times
Been thanked: 47 times

Post autor: Krystyna » 2026-03-04, 08:34

Wyrażenie "dla maluczkich królestwo" odnosi się do słów Jezusa Chrystusa zapisanych w Ewangeliach, w których wskazuje On, że Królestwo Boże należy do ludzi pokornych, ubogich w duchu, prostolinijnych i ufnych, często utożsamianych z dziećmi. Jest to jeden z kluczowych aspektów nauczania Jezusa o wejściu do nieba.

Jak widzisz Michale, bardzo błądzisz z tym twoim potępieniem maluczkich, co jakoby "mniej" niż trzeba, znaczy mniej niźli ty ogarniają i kumają.
Powróć na ścieżkę prawdy. Nie idź tą drogą.
Ostatnio zmieniony 2026-03-04, 08:37 przez Krystyna, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-03-04, 09:39

@Michał nie gniewaj się, ale... to co napisałeś to takie... no sorry, ale nie tylko nie ma w tym argumentów (takie trochę luźne myśli) i przyznam, że z tekstu trudno się zorientować o co, do kogo masz pretensje i dlaczego są tak gwałtowne.
I w dodatku odnośnie dyskusji sprzed 2 miesięcy...
Mógłbyś streścić (może w punktach) o co konkretnie Ci chodzi?
Ostatnio zmieniony 2026-03-04, 09:40 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał
Gawędziarz
Gawędziarz

Post autor: Michał » 2026-03-04, 11:41

CiekawaXO pisze: 2025-12-30, 09:02 @Jockey
Jak zwykle powyrywałeś z kontekstu pojedyńcze zdania.
Mój post należy czytać w całości, bo jego sens jest taki:
nie można mowić o sobie, że się jest Odnowionym, Napełnionym Duchem Świętym. Dlaczego?
Ano dlatego, że to zgorszenie zwyczajne.
Haha ! Możesz to odebrać jako śmiech w Duchu Świętym.

Oczywiście że można takie rzeczy mówić i więcej powiem, wydaje mi się że stanowisz poważne zagrożenie dla osób mocniej ugruntowanych w wierze próbując ściągać ludzi niepotrzebnie w swoim kierunku. Nie masz poznania, nie masz fundamentu, jesteś osobą zagubioną i wypowiadasz się na tematy oraz rzeczy o których nie masz pojęcia a które relatywnie są dostepne do powszechnego rozeznania. Piszesz często i podkreślasz że jesteś otwarta na kulturę światową... ale też jesteś zamknięta na kulturę chrześcijańską.

U Ciebie Chrzescijanstwo to bardzo wąski zbiór pobożności letnio katolickiej, tego trzymasz się kurczowo bo to znasz i tego negatywnie nie oceniam! Tkwisz między sztywnym konserwatyzmem, a kulturą powszechną która jest tylko plasteliną.

CiekawaXO pisze: 2025-12-30, 09:02 @Jockey
Bo czy osoba napełniona Duchem Świętym, może na przykład ranić ludzi? Czy może być niesprawiedliwa? Nie. I ktoś kto to czyta, jakiś nerd, może pomyśleć: wszystko co robi TA osoba jest dobre, bo ma takie przeżycia, hierarchowie jej zaufali, widocznie wie co robi postępując tak czy siak,może ma jakies prowadzenie specjalne?
Co gorsza, on sam może tak pomyśleć o sobie. Jako o kimś wyjątkowym. A to już jest pycha.
Osoba napełniona Duchem Świętym może być tymczasowo lub w danym momencie, nawet małe dziecko czy nastolatek śpiewając pieśni może być napełniony/przepełniony Duchem Świętym. Ty robisz z tego wielką aferę 😅
Do Ciebie się w ogóle nie przebija nauka pańska...

CiekawaXO pisze: 2025-12-30, 09:02 jakiś nerd, może pomyśleć
Ktoś może pomyśleć że robiąc omlet robisz kotlet
CiekawaXO pisze: 2025-12-30, 09:02I ktoś kto to czyta, jakiś nerd, może pomyśleć: wszystko co robi TA osoba jest dobre, bo ma takie przeżycia
No właśnie problemem w takim wypadku jest osoba/logika która może sobie tak pomyśleć bo jest dosyć niepojętna czyli nie ma właściwego poznania. Problem więc tkwi gdzie indziej, należy prostować taką osobę oraz logikę. Akceptowanie spaczonej logiki którą prezentujesz i atakowanie Chrześcijan w tym również dzieci że nie mogą być napełnieni Duchem Świętym to jest działalność złego ducha.
CiekawaXO pisze: 2025-12-30, 09:02 bo ma takie przeżycia, hierarchowie jej zaufali, widocznie wie co robi postępując tak czy siak,może ma jakies prowadzenie specjalne?
Ludzie mają różne przeżycia
CiekawaXO pisze: 2025-12-30, 09:02 Można napisać: Duch mnie do czegoś popchnął, rozpalił do Ewangelizacji konkretny Dar otrzymałem. Tak jest lepiej.
Są różne duchowości, a darem może być wszystko

CiekawaXO pisze: 2025-12-30, 09:02 "tu Adminem jest Jezus". Co to oznacza? Że każda decyzja adminów jest dobra.
Spoko podoba mi się takie założenie, zamysł widzę tego taki że ludzie uznali iż znajdują się pod wpływem Jezusa oraz że koniec końców nie tylko ich decyzje mają znaczenie

CiekawaXO pisze: 2025-12-30, 09:02 Że kształt tego forum jest, to kto na nim jest a kto nie, zasady, są od Boga.
Haha taki wewnętrzny dekalog coś ala czczij moda swego jak siebie samego
Marek_Piotrowski pisze: 2026-03-04, 09:39 o co, do kogo masz pretensje i dlaczego są tak gwałtowne.
Myślę że powyższa polemika z wytworami i dziełami od Ciekawej odsłoni szerzej rąbka tajemnicy.
Marek_Piotrowski pisze: 2026-03-04, 09:39 w dodatku odnośnie dyskusji sprzed 2 miesięcy...
A co treść się przedawniła Mareczku?
Chrześcijański naturalizm 🌍💧⚡🌿🌪️ chrześcijaństwo mistyczne ⚛️ ✝️ ☪️ ☮️ umiarkowano-radykalny ikonoklazm 🔥

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-03-04, 11:53

PO pierwsze - używanie zdrobienia wobec osoby dorosłej, z którą nie masz bliższych relacji, jest niegrzeczne.
Po drugie - często sie spieram z @CiekawaXO, ale nie wydaje mi się, żeby wątpliwości, jakie wyraziła, zasługiwały na tak gwałtowną polemikę. Rzeczywiście, jest problemem, gdy osoby głoszące na prawo i lewo swoje przekonanie o napełnieniu Duchem Świętym (albo nawet odnowieniu) zachowują się w sposób rażąco sprzeczny z tym oświadczeniem. Nie posunąłbym się tak daleko jak Ona, ale po co taka tyrada?
Zwłaszcza że - wybacz, skoro wystawiasz oceny, więc i Ty możesz być ich obiektem - co do Twojego rozeznania (np. związanego z dziwacznymi teoriami o krwi) też można mieć poważne wątpliwości.

Nie chcę zaostrzać - może powiedz, co Cię tak wzburzyło. Bo w powyższym nie widzę powodów.
Ostatnio zmieniony 2026-03-04, 12:01 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał
Gawędziarz
Gawędziarz

Post autor: Michał » 2026-03-04, 12:37

Marek_Piotrowski pisze: 2026-03-04, 11:53 PO pierwsze - używanie zdrobienia wobec osoby dorosłej, z którą nie masz bliższych relacji, jest niegrzeczne.
⭐Legendarny komentatorze⭐ - Marku Piotrowski 🎇
Marek_Piotrowski pisze: 2026-03-04, 11:53 używanie zdrobienia wobec osoby dorosłej, z którą nie masz bliższych relacji, jest niegrzeczne.
A może znamy się jakieś 15 lat ale o tym nie wiesz?
Marek_Piotrowski pisze: 2026-03-04, 11:53 często sie spieram z @CiekawaXO, ale nie wydaje mi się, żeby wątpliwości, jakie wyraziła, zasługiwały na tak gwałtowną polemikę.
Zasługują na gwałtowną i stanowczą reakcję ponieważ są to treści niezwykle niebezpieczne (powyżej zostało to szeroko objaśnione) warto żebyś sięgał po konkretne cytaty aby twoja dyskusja była przejrzysta oraz czytelna.

Co do wątpliwości odnośnie postaci Zielińskiego to tego nie oceniam ponieważ po pierwsze nie słucham i nic nie wiem o działalności takiej osoby.
Marek_Piotrowski pisze: 2026-03-04, 11:53 Nie posunąłbym się tak daleko jak Ona, ale po co taka tyrada?
Tyrada? Pod pozorem zwalczania Zielińskiego prowadzi heretycką potępieńczą krucjatę wymierzoną w różnego rodzaju grupy oraz pobożności chrześcijańskie.
Marek_Piotrowski pisze: 2026-03-04, 11:53 Zwłaszcza że - wybacz, skoro wystawiasz oceny, więc i Ty możesz być ich obiektem
Jak najbardziej. Wszystkie moje opracowania naukowe i nie tylko cały czas są do państwa pełnej dyspozycji.

Stanko
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 30 times
Been thanked: 123 times

Post autor: Stanko » 2026-03-04, 20:14

Michał pisze: 2026-03-04, 12:37 Jak najbardziej. Wszystkie moje opracowania naukowe i nie tylko cały czas są do państwa pełnej dyspozycji.
Gdzie link?

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-03-04, 23:18

Czyli co, @Michał charyzmatyzm jest niekrytykowalny a teksty wobec niego speptyczne są to "treści niezwykle niebezpieczne"?
A ja na to: viewtopic.php?p=465653#p465653 :)

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 1583 times
Been thanked: 1320 times

Post autor: CiekawaXO » 2026-03-05, 08:41

W czym mianowicie byś się tak daleko nie posunął jak ja Marek?

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-03-05, 11:14

CiekawaXO pisze: 2026-03-05, 08:41 W czym mianowicie byś się tak daleko nie posunął jak ja Marek?
Nic ważnego. Z pewnymi sformułowaniami bym dyskutował.
Na przykład:
nie można mowić o sobie, że się jest Odnowionym, Napełnionym Duchem Świętym.
i dalej:
Bo to by oznaczało, że TA DANA OSOBA, w tym wypadku Dez który napisał:"Jednak udział w odnowie i napełnienie/odnowienie Duchem "to oznacza że zachowanie danej osoby, która tak o sobie mówi, jest zawsze dobre.
Otóż nie ma takiego wynikania. Podobnie jak:
Jeśli czynisz zło, nawet najmniejsze, nie żyjesz w Duchu Świętym.
To by implikowało twierdzenie, że nikt nigdy nie żył w Duchu Świętym (poza Jezusem i Maryją).

To są raczej zastrzeżenia co do zamknięcia treści w twierdzenia, bo myślę, że co do przekazu generalnie się zgadzamy.

To jest zresztą kolejna odsłona - dziś wielu się chwali, ze chodzi w Duchu, a klilkanaście lat temu było "jestem na nowo narodzony" (względnie "zbawiony", "chodzę z Panem" itd). Czasem zresztą to się nadal spotyka.
A potem jakaś protestancka gazeta zrobiła badania, i porównała tych, co w zborze wyjeżdżali z takimi deklaracjami z przeciętnymi ludźmi z populacji - wzięli nie deklaracje, tylko parę mierzalnych rzeczy z życia osobistego (np. wskaźnik rozwodów).
I okazało się, że nie ma żadnej statystycznej różnicy.

Żeby nie było: jestem jak najbardziej za "oddawaniem życia Jezusowi" i podobnymi praktykami - po pierwsze, jako osobista aktualizacja i przyjęcie Chrztu Świętego, po drugie jako czynność zwrotna, "nawracająca". Również nie widze nic złego w "chodzeniu z Panem" czy docenieniu tego, że prosimy Ducha Świętego i otrzymujemy jego dary. Tyle, że bulwersuje mnie, jak ktoś się tym chwali, albo, co gorzej, "argumentuje" na zasadzie "ty nie masz racji, bo nie jesteś oświecony przez Ducha Świetego, nie chodzisz w Jego Łasce, więc sie nie wypowiadaj".

A, moim oczywiście zdaniem, z takim rodzajem argumentacji mielismy tu do czynienia we wspisie @Michała. Stąd moja reakcja.

Aha, - żeby nie było nieporozumień - moja "obrona" Ciebie nie oznacza, że się z Tobą zgadzam w innych sprawach (ani nawet w wielu wpisach tu). Przeciwnie, jestem mocno sceptyczny - ale o tym pewnie wiesz (i w sumie zapewne masz podobne odczucia w stosunku do mnie). To się nie zmieniło. Ale nie działam na zasadzie "popieram wszystko co złe jest pisane o kimś, z kim jestem w konflikcie" ;)

Awatar użytkownika
Tek de Cart
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 364 times
Been thanked: 763 times
Kontakt:

Post autor: Tek de Cart » 2026-03-05, 12:39

https://wiez.pl/2026/03/05/meandry-kosc ... aprawiala/
druga część o lideryzmie na podstawie J. Weigla
Nie sprzedawaj duszy diabłu, Bóg da Ci za nią więcej!

pacyfik
Początkujący
Początkujący
Has thanked: 7 times
Been thanked: 9 times

Post autor: pacyfik » 2026-03-05, 17:59

Jaki konkretnie jest zarzut wobec niego? Bo nie spotkałem się z czymś takim jak "lideryzm".

Podsumowałem sobie:
Na podstawie artykułów można wskazać kilka punktów, które wykraczają poza wewnętrzne regulaminy Kościoła i uderzają prosto w polskie prawo świeckie.
Oto konkretne obszary, gdzie lider mógł złamać (lub złamał) prawo państwowe:
1. Finanse i dotacje (Najmocniejszy punkt)
W tekście pojawia się informacja o raporcie NIK (Najwyższej Izby Kontroli). NIK to instytucja państwowa, a nie kościelna.
* Zarzut: „Poważne zastrzeżenia” co do wydawania publicznych pieniędzy (z Funduszu Sprawiedliwości czy środków na uchodźców).
* Prawo świeckie: Jeśli fundacja niewłaściwie wydaje dotacje, wchodzi to pod Kodeks karny skarbowy lub Kodeks karny (np. art. 297 – wyłudzenie dotacji, lub art. 284 – przywłaszczenie). To nie są „procedury kościelne”, to są paragrafy, za które można iść do więzienia.
2. Prawo pracy i Mobbing
Jacek Weigl był pracodawcą (prezesem fundacji, szefem projektów).
* Zarzut: Izolowanie pracowników, ocenianie ich przydatności na podstawie „duchowości”, karanie za sprzeciw marginalizacją i wyrzucaniem z projektów.
* Prawo świeckie: To klasyczny mobbing (art. 94³ Kodeksu pracy). W polskim prawie pracodawca nie ma prawa nękać pracownika ani uzależniać jego zatrudnienia od kwestii światopoglądowych czy intymnych zwierzeń.
3. Naruszenie dóbr osobistych i prywatności
Lider gromadził intymne informacje o ludziach i miał je wykorzystywać przeciwko nim lub ujawniać innym.
* Zarzut: Zbieranie „haków” podczas rozmów mentorskich i ich upublicznianie.
* Prawo świeckie: To złamanie Kodeksu cywilnego (art. 23 i 24 – ochrona dóbr osobistych, w tym prywatności i czci). Dodatkowo, jeśli zbierał i przetwarzał te dane w sposób niezgodny z przepisami (np. notatki z prywatnych zwierzeń bez zgody RODO), grożą mu kary administracyjne i cywilne.
4. Wykorzystywanie zależności (Nadużycia psychiczne)
Choć w polskim Kodeksie karnym nie ma jeszcze paragrafu o nazwie „przemoc duchowa”, istnieją inne:
* Uporczywe nękanie (Stalking): Jeśli lider niszczył czyjąś reputację latami (deprecjonowanie osób, które odeszły), może to podpadać pod art. 190a KK.
* Zmuszanie/Szantaż: Wykorzystywanie przewagi (ekonomicznej i psychicznej), by zmusić kogoś do określonego działania, może być ścigane z oskarżenia posiłkowego lub publicznego w zależności od skali.
Podsumowując: co było „tylko” kościelne, a co „państwowe”?
* Kościelne: Złamanie zakazu działalności w imieniu Kościoła, nieposłuszeństwo biskupowi, błędy w katechezie. Za to dostał kary kanoniczne (zakaz nauczania, odsunięcie od wspólnoty).
* Państwowe: Niejasności w dotacjach (NIK), mobbing pracowników, naruszanie prywatności i przetwarzanie wrażliwych danych bez zgody.
Ostatnio zmieniony 2026-03-05, 18:49 przez pacyfik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-03-05, 19:16

Pewnym smaczkiem jest, że to jest kolejna sprawa, a nie pierwszy wybryk.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe Tematy Chrześcijańskie”