Bractwo św. Piusa X (lefebryści)

Ważna sprawa dla chrześcijan
ODPOWIEDZ
Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1188 times
Been thanked: 623 times

Re: Bractwo św. Piusa X (lefebryści)

Post autor: Pompieri » 2026-03-29, 11:02

Krystian - wszczynaj awantury z kim inym, ale nie ze mna, bo ja takowych nie wszczynam. :D
Zauwazylem, ze moglm napisac, ze jestem zydem ( plynie we mnie krew zydowska i jestem obrzezany ... i zadnej reakcji, nawet male podziwy bo to taki maly wybranie z narodu hmmm... wybranego .... moglem napisac, ze bylem wiele lat charyzmaniackim protestentem w stylu betelchurch ... i przeszlo bez echa ...
Napisalem w koncu, ze gdyby nie duchowosc tradycjonalistow i ewangelizacja prowadzona przez ksiezy FSSPX to nigdy nie przystapilbym do kosciola katolickiego ( NOM jawil mi sie jak takie -przepraszam- popluczyny- po "zywej" protestanckiej duchowosci) ... i od razu otrzymalem atak.
Wiec - awanturnicy nie po tej stronie.
Trzymaj sie.

krystian.zawistowski
Gaduła
Gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 220 times

Post autor: krystian.zawistowski » 2026-03-29, 11:03

@kropla ja spotkałem wielu głównie on-line i działalność tradsizmu jest szczególnie aktywna w mediach internetowych, gdzie jedni szukają informacji/formacji a drugi praktykują jakiś prozelityzm dla swojej odmiany "prawdziwego Katolicyzmu". Niestety dużym problemem są silne tendencje apokaliptyczno-psychiatryczne, gdy tylko taki ktoś zacznie wymyślać sam w co ma wierzyć na podstawie tego co gdzieś tam czytał.

Np. jest sobie jakaśtam grupka, co robi sobie główny dogmat z predestynacji w wersji wymyślonej przez Baneza (że Bóg wybiera zbawianie lub potępianie poszczególnych ludzi nie zważając w ogóle na ich uczynki) nazywająca siebie nawet "szkołą Tomistów", i jacyś wrażliwi ludzie ze skrupułami mają z tego powodu przysłowiowe wrzody żołądka.

Z tego punktu widzenia dość mocnym punktem SSPX było do tej pory polemizowanie z co bardziej wątpliwymi pomysłami.
- Amerykański ksiądz F. Laisney napisał tomistyczną krytykę Feeneya (Feeney twierdził, że wszyscy poza widzialnym KRK są potępieni, za co został ocenzurowany przez Piusa XII - ale obecnie zyskuje popularność)
- Krytyka ks. Natanka, jego "mistyczki" i pomysłu że dzieci z in-vitro nie mają duszy .
- Krytyka opinii ks. prof. Guza, że od konsekrowanej komunii św. jest niemożliwe zarażenie się COVID.
- Promowanie normalnej koncepcji udzialu wolnej woli człowieka w zbawieniu i uniwersalnej woli zbawczej Boga.
- Przeciwstawianie się pomysłowi, że jedzenie "tylko dla przyjemności" np. ciasta jest grzechem, opartym na wyrwaniu z kontekstu starych starych przepisów postnych.
- Obrona Dzienniczka i Koronki przed ks. DariO.
- Promowanie (przynajmniej w teorii) etyki cnót jako racjonalnej etyki katolickiej.

Z drugiej strony u nich trafiają się też różne "występy" o których pisał Marek, typu najeżdżanie z grubej rury na całą resztę Krk.

dodano:
No to widzisz @Pompieri jak NOM jawi się jako "popłuczyny po protestanckiej duchowości" to to może być problem z punktu widzenia Pastor Aeternus i kanonów które Ci wkleiłem wyżej, więc dlatego pytanie czy takie opinie są konieczne i niezasłużenie uznawane za bulwersujące jest istotne.
Ostatnio zmieniony 2026-03-29, 11:19 przez krystian.zawistowski, łącznie zmieniany 4 razy.
https://kzaw.pl/
https://www.youtube.com/channel/UCdC4jo ... o3tVw_F3cQ
"I nikt nigdy na próżno nie uciekał się do przemożnego Jej wstawiennictwa, kto z pobożną i ufną modlitwą do Niej się udawał." Pius IX o modlitwie do Maryji

Krystyna
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Ostrzeżenia: 2
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 304 times
Been thanked: 65 times

Post autor: Krystyna » 2026-03-29, 11:19

A ja sobie myślałam, że w XX, a już zwłaszcza w XXI wieku myślenie u ludzi myślących nie zależy od tego, czy są popłuczynami jakichś duchowości czy jak im okaleczono narządy rozrodcze bez ich zgody i wiedzy. Na tym forum uczę się i dowiaduję na starość, jak bardzo byłam w "lewackim" błędzie.

krystian.zawistowski
Gaduła
Gaduła

Post autor: krystian.zawistowski » 2026-03-29, 11:27

@Krystyna rychło w czas. Dla pełniejszego obrazu polecam książki o cudach w Fatimie i o tym jak fizyka zaczęła się od teologii katolickiej (link w stopce do pobrania).

W drodze kolejna, pewnie m.in. o tym jak azjatyccy mędrcy w imię filozofii i ładu społecznego potępiali podobne występki jak Kościół w imię Ewangelii; i jak wzw. z tym Dalekowschodnia Azja rośnie w siłę i wielkość, a demoliberalna Europa jest w głębokim kryzysie.
"I nikt nigdy na próżno nie uciekał się do przemożnego Jej wstawiennictwa, kto z pobożną i ufną modlitwą do Niej się udawał." Pius IX o modlitwie do Maryji

Krystyna
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Ostrzeżenia: 2
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 304 times
Been thanked: 65 times

Post autor: Krystyna » 2026-03-29, 11:36

Chodziło mi o ewentualną niezależność myśli światłego choć trochę człowieka od plemiennej skłonności do przekazów dnia.

krystian.zawistowski
Gaduła
Gaduła

Post autor: krystian.zawistowski » 2026-03-29, 11:51

@Krystyna Tak, to istotna rzecz. Różni mędrcy zgadzali się, że pochodzi z wyrobionych cnót, które czynią człowieka naprawdę światłym.
Mówią np. Analekty Konfucjusza "Junzi jest w harmonii, ale nie podąża za tłumem" , "nie czuje nerwowości ani strachu"
To także jest jedna z rzeczy które Bóg i łaska Boża oferują człowiekowi już w tym zyciu (przez modlitwę, sakramenty, post, dobre uczynki, nawrócenie)
Ostatnio zmieniony 2026-03-29, 11:54 przez krystian.zawistowski, łącznie zmieniany 2 razy.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1188 times
Been thanked: 623 times

Post autor: Pompieri » 2026-03-29, 11:56

Krystyno, nie chrzan glupot , gdy myslisz, ze myslisz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekumenizm”