Przejście na prawosławie z katolicyzmu

Rozmowy na temat siostrzanego Kościoła, który się oddzielił od powszechnego w XI wieku.
Awatar użytkownika
Quinque
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 109 times

Re: Przejście na prawosławie z katolicyzmu

Post autor: Quinque » 2026-03-31, 10:19

Gzresznik Upadający pisze: 2026-03-31, 09:49 Prawosławni po prostu mają przekonanie że też są kościołem uniwersalnym.Tym prawdziwym . A że u nas widzą nowoczesne tendencje widzieli Pachamame królująca w kościele więc jakieś wg nich uzasadnienie mają do wywyższania się. Kolejnym punktem jaki u nas punktują to elgiebety..Dla nich to po prostu grzesznicy do nawrócenia nie do "afirmowania"
Mówimy o wyznaniu w którym jeden z najważniejszych patriarchów jest byłym agentem KGB, powiązanym ze Słońcewsją bracią. Mówimy o wyznaniu w którym kapłani usprawiedliwiają mordowanie Ukraińców (notabene w większosci ich braci w wierze). I później takie osoby przychodzą np. Na katolickiego sub-reddita i płaczą że katolicy nie widzą problemu w tym, że istnieją katolickie obrazy w konwencji mangii przedstawiające Matkę Bożą

W większości przypadków, protekcjonalny ton prawosławnych można odczuć przy pierwszej lepszej debacie teologicznej. Nie wiem, mam jakąś awersję do tego wyznania i tyle., jest ona innego typu niż awersja do protestantyzmu

Ostatnio zmieniony 2026-03-31, 10:22 przez Quinque, łącznie zmieniany 2 razy.
„Jest dość jasności, aby oświecić wybranych, i dość ciemności, aby ich upokorzyć. Jest dosyć ciemności, aby zamroczyć potępionych, a dosyć jasności, aby ich potępić i odjąć im wszelką wymówkę

zefciu
Bywalec
Bywalec
Wyznanie: Ateista
Has thanked: 9 times
Been thanked: 13 times

Post autor: zefciu » 2026-03-31, 10:25

Quinque pisze: 2026-03-31, 10:19Nie wiem, mam jakąś awersję do tego wyznania i tyle., jest ona innego typu niż awersja do protestantyzmu
Jednym słowem — wk… Cię u prawosławnych to, że traktują Ciebie tak jak Ty traktujesz protestantów :P
Ostatnio zmieniony 2026-03-31, 10:25 przez zefciu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1415 times
Been thanked: 1710 times

Post autor: AdamS. » 2026-03-31, 10:30

Pela pisze: 2020-08-19, 13:12 Serdecznie witam wszystkich, zostałam ochrzczona, przyjęłam komunie Święte i bierzmowanie w Kościele Katolickim. Od pewnego czasu pragnę przejść na prawosławie. Przychodzę z pytaniem jak wygląda proces konwersji na prawosławie? Co muszę zrobić, jakie warunki muszę spełnić?
Pozdrawiam serdecznie.
A ja odwróciłbym pytania stawiane przez moich poprzedników - mniej istotne jest dla mnie to, co Cię pociąga w prawosławiu, niż to, co Cię zniechęciło w katolicyzmie. Może nie do końca udało Ci się poznać nasz Kościół? Przecież catholicos znaczy powszechny, więc kościół najbardziej uniwersalny, skupiający w sobie wszelkie możliwe rytu duchowości - również ten prawosławny, który w naszym kościele prezentują grekokatolicy (unici). Może warto ich najpierw poznać, zanim zdecydujesz się porzucić Kościół z którego wyrosłaś.

Obawiałbym się tego, że jeśli dokonasz takiej decyzji powierzchownie, następną będzie porzucenie tamtego kościoła, bo odkryjesz w nim coś, co Cię będzie uwierać. Często w takich sytuacjach problem jest w nas, nie we wspólnocie. Pisze to na własnych doświadczeniach, bo sam chciałem kiedyś porzucić Kościół, by przejść do zielonoświątkowców. Teraz dopiero widzę, jak wielki błąd bym popełnił, porzucając tak głęboką studnię na rzecz nowego źródełka.

Wtedy znałem katolicyzm jedynie z obrzędów, które mnie dusiły - dzisiaj wiem, że największe bogactwo Kościoła jest ukryte, trzeba do niego dotrzeć przez literaturę i przebogatą kulturę, przez spotkanie z różnymi drogami duchowymi - a także przez kontakt z tymi prostymi braćmi, którzy na co dzień żyją autentyczną wiarą... Droga Siostro, możesz nam powiedzieć, co Cię w Kościele zraziło?

MagdalenaDaffodil
Przybysz
Przybysz
Been thanked: 1 time

Post autor: MagdalenaDaffodil » 2026-03-31, 17:55

Każdy ma swoje własne doświadczenia związane z religią. W moim odczuciu liturgia jest w niesamowicie zachwycajacej formie,czyste piękno ,modlitwa,piesni. Uwielbiam byc w cerkwi. Szanuję tez prawosławie za to , ze przede wszystkim uczy pokory. Nie krytykuje, nie wywyższa sie,nie słyszę w ogóle polityki. Ale nikogo nie namawiam i nie
mowie ze ktores wyznanie jest lepsze lub gorsze.To sa moje subiektywne odczucia. Po prostu po wejściu do cerkwi poczułam ze jestem we właściwym miejscu i już tam zostałam. To bylo 2.5 roku temu a ja prawosławie kocham coraz bardziej .

Dodano po 1 minucie 54 sekundach:
Btw nie zostaje sie prawosławnym z dnia na dzień.to dlugi proces i na pewno jest czas zeby dobrze zapoznać się ze wszystkim i przekonać, czy to droga dla nas.
Ostatnio zmieniony 2026-03-31, 17:58 przez MagdalenaDaffodil, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2932 times
Been thanked: 3249 times

Post autor: sądzony » 2026-03-31, 20:45

MagdalenaDaffodil pisze: 2026-03-31, 17:57 Każdy ma swoje własne doświadczenia związane z religią. W moim odczuciu liturgia jest w niesamowicie zachwycajacej formie,czyste piękno ,modlitwa,piesni. Uwielbiam byc w cerkwi. Szanuję tez prawosławie za to , ze przede wszystkim uczy pokory. Nie krytykuje, nie wywyższa sie,nie słyszę w ogóle polityki.
Czyli liturgia, pokora, brak polityki. A duchowość, teologia, wspólnota?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6437 times
Been thanked: 3943 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-03-31, 21:01

MagdalenaDaffodil pisze: 2026-03-31, 17:57 Każdy ma swoje własne doświadczenia związane z religią. W moim odczuciu liturgia jest w niesamowicie zachwycajacej formie,czyste piękno ,modlitwa,piesni. Uwielbiam byc w cerkwi. Szanuję tez prawosławie za to , ze przede wszystkim uczy pokory. Nie krytykuje, nie wywyższa sie,nie słyszę w ogóle polityki. Ale nikogo nie namawiam i nie
mowie ze ktores wyznanie jest lepsze lub gorsze.To sa moje subiektywne odczucia. Po prostu po wejściu do cerkwi poczułam ze jestem we właściwym miejscu i już tam zostałam. To bylo 2.5 roku temu a ja prawosławie kocham coraz bardziej .

Dodano po 1 minucie 54 sekundach:
Btw nie zostaje sie prawosławnym z dnia na dzień.to dlugi proces i na pewno jest czas zeby dobrze zapoznać się ze wszystkim i przekonać, czy to droga dla nas.
A powiedz jakie różnice cię zaskoczyły?
in plus i in minus
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kościół Prawosławny”