Przejście na prawosławie z katolicyzmu

Rozmowy na temat siostrzanego Kościoła, który się oddzielił od powszechnego w XI wieku.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Quinque
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 19 times
Been thanked: 114 times

Re: Przejście na prawosławie z katolicyzmu

Post autor: Quinque » 2026-03-31, 10:19

Gzresznik Upadający pisze: 2026-03-31, 09:49 Prawosławni po prostu mają przekonanie że też są kościołem uniwersalnym.Tym prawdziwym . A że u nas widzą nowoczesne tendencje widzieli Pachamame królująca w kościele więc jakieś wg nich uzasadnienie mają do wywyższania się. Kolejnym punktem jaki u nas punktują to elgiebety..Dla nich to po prostu grzesznicy do nawrócenia nie do "afirmowania"
Mówimy o wyznaniu w którym jeden z najważniejszych patriarchów jest byłym agentem KGB, powiązanym ze Słońcewsją bracią. Mówimy o wyznaniu w którym kapłani usprawiedliwiają mordowanie Ukraińców (notabene w większosci ich braci w wierze). I później takie osoby przychodzą np. Na katolickiego sub-reddita i płaczą że katolicy nie widzą problemu w tym, że istnieją katolickie obrazy w konwencji mangii przedstawiające Matkę Bożą

W większości przypadków, protekcjonalny ton prawosławnych można odczuć przy pierwszej lepszej debacie teologicznej. Nie wiem, mam jakąś awersję do tego wyznania i tyle., jest ona innego typu niż awersja do protestantyzmu

Ostatnio zmieniony 2026-03-31, 10:22 przez Quinque, łącznie zmieniany 2 razy.
„Jest dość jasności, aby oświecić wybranych, i dość ciemności, aby ich upokorzyć. Jest dosyć ciemności, aby zamroczyć potępionych, a dosyć jasności, aby ich potępić i odjąć im wszelką wymówkę

zefciu
Dyskutant
Dyskutant
Wyznanie: Ateista
Has thanked: 13 times
Been thanked: 17 times

Post autor: zefciu » 2026-03-31, 10:25

Quinque pisze: 2026-03-31, 10:19Nie wiem, mam jakąś awersję do tego wyznania i tyle., jest ona innego typu niż awersja do protestantyzmu
Jednym słowem — wk… Cię u prawosławnych to, że traktują Ciebie tak jak Ty traktujesz protestantów :P
Ostatnio zmieniony 2026-03-31, 10:25 przez zefciu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1417 times
Been thanked: 1716 times

Post autor: AdamS. » 2026-03-31, 10:30

Pela pisze: 2020-08-19, 13:12 Serdecznie witam wszystkich, zostałam ochrzczona, przyjęłam komunie Święte i bierzmowanie w Kościele Katolickim. Od pewnego czasu pragnę przejść na prawosławie. Przychodzę z pytaniem jak wygląda proces konwersji na prawosławie? Co muszę zrobić, jakie warunki muszę spełnić?
Pozdrawiam serdecznie.
A ja odwróciłbym pytania stawiane przez moich poprzedników - mniej istotne jest dla mnie to, co Cię pociąga w prawosławiu, niż to, co Cię zniechęciło w katolicyzmie. Może nie do końca udało Ci się poznać nasz Kościół? Przecież catholicos znaczy powszechny, więc kościół najbardziej uniwersalny, skupiający w sobie wszelkie możliwe rytu duchowości - również ten prawosławny, który w naszym kościele prezentują grekokatolicy (unici). Może warto ich najpierw poznać, zanim zdecydujesz się porzucić Kościół z którego wyrosłaś.

Obawiałbym się tego, że jeśli dokonasz takiej decyzji powierzchownie, następną będzie porzucenie tamtego kościoła, bo odkryjesz w nim coś, co Cię będzie uwierać. Często w takich sytuacjach problem jest w nas, nie we wspólnocie. Pisze to na własnych doświadczeniach, bo sam chciałem kiedyś porzucić Kościół, by przejść do zielonoświątkowców. Teraz dopiero widzę, jak wielki błąd bym popełnił, porzucając tak głęboką studnię na rzecz nowego źródełka.

Wtedy znałem katolicyzm jedynie z obrzędów, które mnie dusiły - dzisiaj wiem, że największe bogactwo Kościoła jest ukryte, trzeba do niego dotrzeć przez literaturę i przebogatą kulturę, przez spotkanie z różnymi drogami duchowymi - a także przez kontakt z tymi prostymi braćmi, którzy na co dzień żyją autentyczną wiarą... Droga Siostro, możesz nam powiedzieć, co Cię w Kościele zraziło?

MagdalenaDaffodil
Przybysz
Przybysz
Been thanked: 1 time

Post autor: MagdalenaDaffodil » 2026-03-31, 17:55

Każdy ma swoje własne doświadczenia związane z religią. W moim odczuciu liturgia jest w niesamowicie zachwycajacej formie,czyste piękno ,modlitwa,piesni. Uwielbiam byc w cerkwi. Szanuję tez prawosławie za to , ze przede wszystkim uczy pokory. Nie krytykuje, nie wywyższa sie,nie słyszę w ogóle polityki. Ale nikogo nie namawiam i nie
mowie ze ktores wyznanie jest lepsze lub gorsze.To sa moje subiektywne odczucia. Po prostu po wejściu do cerkwi poczułam ze jestem we właściwym miejscu i już tam zostałam. To bylo 2.5 roku temu a ja prawosławie kocham coraz bardziej .

Dodano po 1 minucie 54 sekundach:
Btw nie zostaje sie prawosławnym z dnia na dzień.to dlugi proces i na pewno jest czas zeby dobrze zapoznać się ze wszystkim i przekonać, czy to droga dla nas.
Ostatnio zmieniony 2026-03-31, 17:58 przez MagdalenaDaffodil, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 2933 times
Been thanked: 3251 times

Post autor: sądzony » 2026-03-31, 20:45

MagdalenaDaffodil pisze: 2026-03-31, 17:57 Każdy ma swoje własne doświadczenia związane z religią. W moim odczuciu liturgia jest w niesamowicie zachwycajacej formie,czyste piękno ,modlitwa,piesni. Uwielbiam byc w cerkwi. Szanuję tez prawosławie za to , ze przede wszystkim uczy pokory. Nie krytykuje, nie wywyższa sie,nie słyszę w ogóle polityki.
Czyli liturgia, pokora, brak polityki. A duchowość, teologia, wspólnota?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6453 times
Been thanked: 3948 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-03-31, 21:01

MagdalenaDaffodil pisze: 2026-03-31, 17:57 Każdy ma swoje własne doświadczenia związane z religią. W moim odczuciu liturgia jest w niesamowicie zachwycajacej formie,czyste piękno ,modlitwa,piesni. Uwielbiam byc w cerkwi. Szanuję tez prawosławie za to , ze przede wszystkim uczy pokory. Nie krytykuje, nie wywyższa sie,nie słyszę w ogóle polityki. Ale nikogo nie namawiam i nie
mowie ze ktores wyznanie jest lepsze lub gorsze.To sa moje subiektywne odczucia. Po prostu po wejściu do cerkwi poczułam ze jestem we właściwym miejscu i już tam zostałam. To bylo 2.5 roku temu a ja prawosławie kocham coraz bardziej .

Dodano po 1 minucie 54 sekundach:
Btw nie zostaje sie prawosławnym z dnia na dzień.to dlugi proces i na pewno jest czas zeby dobrze zapoznać się ze wszystkim i przekonać, czy to droga dla nas.
A powiedz jakie różnice cię zaskoczyły?
in plus i in minus
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Nektariusz
Przybysz
Przybysz

Post autor: Nektariusz » 2026-04-13, 23:00

Witajcie 🙂 Przyznam, że w dyskusjach na forach dyskusyjnych nie brałem udziału chyba już z 11 lat, ale wcześniej, od wczesnych lat 2000 byłem bardzo aktywny, przede wszystkim na jednym z katolickich forum, gdzie głównie odpowiadałem na pytania dotyczące prawosławia.

Skończyłem między innymi studia z teologii prawosławnej, a obecnie pracuję sporo z osobami, które dokonały konwersji na prawosławie. Na forum trafiłem przypadkowo, a do rejestracji skłonił mnie ten temat. Wybaczcie, że przedstawiam się tutaj zamiast w specjalnym wątku do powitań, ale myślę, ze moja ewentualna aktywność i tak nie wyjdzie poza ten temat lub ewentualnie jakiś temat pokrewny, jeśli się tu pojawi. Pozdrawiam wszystkich 🙂

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 220 times
Been thanked: 575 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-04-14, 07:47

Nektariusz pisze: 2026-04-13, 23:00 Witajcie 🙂 Przyznam, że w dyskusjach na forach dyskusyjnych nie brałem udziału chyba już z 11 lat, ale wcześniej, od wczesnych lat 2000 byłem bardzo aktywny, przede wszystkim na jednym z katolickich forum, gdzie głównie odpowiadałem na pytania dotyczące prawosławia.

Skończyłem między innymi studia z teologii prawosławnej, a obecnie pracuję sporo z osobami, które dokonały konwersji na prawosławie. Na forum trafiłem przypadkowo, a do rejestracji skłonił mnie ten temat. Wybaczcie, że przedstawiam się tutaj zamiast w specjalnym wątku do powitań, ale myślę, ze moja ewentualna aktywność i tak nie wyjdzie poza ten temat lub ewentualnie jakiś temat pokrewny, jeśli się tu pojawi. Pozdrawiam wszystkich 🙂
Witaj.

Krystyna
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Ostrzeżenia: 2
Has thanked: 350 times
Been thanked: 79 times

Post autor: Krystyna » 2026-04-14, 08:26

Bardzo mnie kiedyś interesowało prawosławie. Szukałam, nie znalazłam jakichś rozstrzygających dla mojej duchowości różnic. Może się mylę. Ale przyznam, nadal coś mnie ciągnie , by kręcić się w pobliżu cerkwi. Niedługo będę w Łodzi, więc do św. Olgi, w maju szlak wschodni - Wlodawa - Hrubieszów, Dołhobyczów, Chłopiatyń.

Stanko
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 41 times
Been thanked: 155 times

Post autor: Stanko » 2026-04-14, 08:43

Krystyna pisze: 2026-04-14, 08:26 Bardzo mnie kiedyś interesowało prawosławie. Szukałam, nie znalazłam jakichś rozstrzygających dla mojej duchowości różnic. Może się mylę. Ale przyznam, nadal coś mnie ciągnie , by kręcić się w pobliżu cerkwi. Niedługo będę w Łodzi, więc do św. Olgi, w maju szlak wschodni - Wlodawa - Hrubieszów, Dołhobyczów, Chłopiatyń.
Czytaj artykuły Aleksandra Dugina (byłego doradcy Putina), póki jeszcze żyje.
On specjalistą od historiografii i religioznawstwa. Bardzo zachwala prawosławie, bo tam przetrwało najwięcej elementów wierzeń pogańskich.
Według niego katolicka Polska w przyszłych wydarzeniach (ekspansji imperium rosyjskiego) nie ostoi się, jeśli nie przyjmie prawosławia.
Daj Krystyno, przykład. Będziesz pierwszą semipoganką i może uratujesz Polskę! :-!

Krystyna
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: Krystyna » 2026-04-14, 08:46

Skąd te nerwy i wzmożenie? Lękasz się czegoś Stanko? Może aż tak bardzo lękasz się swojej niepewności? Chwiejności? Wniknij w swą duszę i się przekonaj. Kto jest Dugin, nie musisz dopisywać . Nie jestem analfabetką .
Nie obrażaj starszych braci w wierze określeniem "neopogaństwo". Bo oni nazwą ciebie schizmatykiem, heretykiem i kacerzem.
Jak się poczuje nowy Użytkownik po takich wściekłych enuncjacjach z twojej strony?
A co z ekumenizmem ? Czego nauczał Jan Paweł Drugi ?

Dodano po 10 minutach 55 sekundach:
Dorośli ludzie nie zamykają się w oblężonej twierdzy.
Ostatnio zmieniony 2026-04-14, 08:55 przez Krystyna, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5031 times

Post autor: Andej » 2026-04-14, 09:01

Stanko pisze: 2026-04-14, 08:43 Czytaj artykuły Aleksandra Dugina (byłego doradcy Putina), póki jeszcze żyje.
Nie wiem, czy autokefalia moskiewska jest jeszcze chrześcijańska. Od utworzenia w 1721 roku Świątobliwego Synodu Rządzącego autokefalia moskiewska jest narzędziem władzy państwowej. Dlatego trudno mi ich uznawać za prawdziwe prawosławie.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-04-14, 09:03

Krystyna pisze: 2026-04-14, 08:26 Bardzo mnie kiedyś interesowało prawosławie. Szukałam, nie znalazłam jakichś rozstrzygających dla mojej duchowości różnic. Może się mylę. Ale przyznam, nadal coś mnie ciągnie , by kręcić się w pobliżu cerkwi. Niedługo będę w Łodzi, więc do św. Olgi, w maju szlak wschodni - Wlodawa - Hrubieszów, Dołhobyczów, Chłopiatyń.
Sławatycze son fajne zwłaszcza jak się stoi na skrzyżowaniu Kodeńskiej z Kraszewskiego .
Tylko nie pytaj skąd niektóre ikony mają i dlaczego są takie niestandardowe

Krystyna
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: Krystyna » 2026-04-14, 09:04

Dzięki za tip. A gdybym spytała ?

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-04-14, 09:13

Starsi bracia w wierze to jednak ci starozakonni.
Nie mieszaj..
No ciężko im powiedzieć skąd mają jak zadasz pytanie otwarte ale jak zapytasz bezpośrednio to potwierdzą skąd mają
Tam były wcześniej inne cerkwie innej tradycji .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kościół Prawosławny”