Mówimy o wyznaniu w którym jeden z najważniejszych patriarchów jest byłym agentem KGB, powiązanym ze Słońcewsją bracią. Mówimy o wyznaniu w którym kapłani usprawiedliwiają mordowanie Ukraińców (notabene w większosci ich braci w wierze). I później takie osoby przychodzą np. Na katolickiego sub-reddita i płaczą że katolicy nie widzą problemu w tym, że istnieją katolickie obrazy w konwencji mangii przedstawiające Matkę BożąGzresznik Upadający pisze: ↑2026-03-31, 09:49 Prawosławni po prostu mają przekonanie że też są kościołem uniwersalnym.Tym prawdziwym . A że u nas widzą nowoczesne tendencje widzieli Pachamame królująca w kościele więc jakieś wg nich uzasadnienie mają do wywyższania się. Kolejnym punktem jaki u nas punktują to elgiebety..Dla nich to po prostu grzesznicy do nawrócenia nie do "afirmowania"
W większości przypadków, protekcjonalny ton prawosławnych można odczuć przy pierwszej lepszej debacie teologicznej. Nie wiem, mam jakąś awersję do tego wyznania i tyle., jest ona innego typu niż awersja do protestantyzmu