-----------------Ja Jestem
Nie ścigajcie Mnie jak poszukiwanego … listem gończym,
bo urodziłem się jak każdy z Was … dzieckiem.
I stałem się człowiekiem, dzięki … człowiekowi.
Ja Jestem wszędzie ale znajdziecie Mnie tylko … sercem.
Narodziłem w biednej stajni, żeby nikt nie powiedział, że ma gorsze mieszkanie.
Narodziłem się wśród nienawiści Heroda, żeby nikt nie narzekał, że brak mu miłości wokół siebie.
Narodziłem się między wołem a osiołkiem, żeby nikt nie płakał, że świat całkiem zezwierzęciał.
Nikt nie może więc twierdzić, że narodził się gorszy.
Nikt nie morze narzekać, że niesie Krzyż cięższy.
To Ja pokazałem światu, że z dna można wznieść się do Nieba
Wystarczy iść ze Mną …
Otwierajcie więc oczy, abyście potrafili ujrzeć Mnie w twarzach ludzi biednych i potrzebujących pomocy.
Otwierajcie uszy abyście usłyszeli Mnie w tych wszystkich, którzy płaczą i cierpią.
Otwierajcie serca abyście potrafili dzielić się Moją miłością z tymi, którzy tej miłości nie doświadczają.
Pozwólcie uleczyć się Moim Miłosierdziem …
Poezja jako świadectwo miłowania Boga
Re: Poezja jako świadectwo miłowania Boga
„Miałeś chamie złoty róg, ostał ci się ino sznur …"
Byłeś Tam, gdzie nieustannie trwa „wesele”. Mogłeś wszystko - prócz jednego …
Przed powrotem, musisz pozbyć się wszystkiego - prócz: „Kochać Boga i bliźniego …”.
Sam nie dokonasz tego - bo kto nas zna lepiej od NIEGO ?
Wie co Ci dolega i jaką „kuracje” oraz „lekarstwo” przepisać dla Ciebie.
Z wielką miłością, bólem i łzą w oku, podnosi młotek i … w dłuto uderza…
To boli … więc przeklinamy świat lub … JEGO. Cierpimy - nie wiedząc dlaczego …
Tymczasem RZEŹBIARZ dusz, precyzyjnie jak chirurg, dłutem oczyszcza nas ze złego …
Świadomi tego, przemieniają cierpienie - jak ołów w złoto - w radosne Dziękczynienie…
Cieszy się człowiek, cieszy się Bóg, wszyscy aniołowie i święci w niebie,
bo udało się odzyskać ze „śmietnika” ziemskiego, kolejną bardzo ukochaną duszę - Ciebie …
Byłeś Tam, gdzie nieustannie trwa „wesele”. Mogłeś wszystko - prócz jednego …
Przed powrotem, musisz pozbyć się wszystkiego - prócz: „Kochać Boga i bliźniego …”.
Sam nie dokonasz tego - bo kto nas zna lepiej od NIEGO ?
Wie co Ci dolega i jaką „kuracje” oraz „lekarstwo” przepisać dla Ciebie.
Z wielką miłością, bólem i łzą w oku, podnosi młotek i … w dłuto uderza…
To boli … więc przeklinamy świat lub … JEGO. Cierpimy - nie wiedząc dlaczego …
Tymczasem RZEŹBIARZ dusz, precyzyjnie jak chirurg, dłutem oczyszcza nas ze złego …
Świadomi tego, przemieniają cierpienie - jak ołów w złoto - w radosne Dziękczynienie…
Cieszy się człowiek, cieszy się Bóg, wszyscy aniołowie i święci w niebie,
bo udało się odzyskać ze „śmietnika” ziemskiego, kolejną bardzo ukochaną duszę - Ciebie …
Ostatnio zmieniony 2026-01-15, 20:44 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
„Miserere mei, Deus” Gregorio Allegriego to słynna barokowa kompozycja z ok. 1630-1638 r., wykonywana wyłącznie w Kaplicy Sykstyńskiej podczas Wielkiego Tygodnia.
Psalm 51 "Miserere mei, Deus" czyli "Zmiłuj się nade mną, Boże” to jedna z najpiękniejszych indywidualnych pieśni błagalnych i pokutnych autorstwa króla Dawida, który zgrzeszył wdając się w romans z Batszebą - żoną jego żołnierza …
Dawid wyznał swój grzech, pokutował i pogodził się z konsekwencjami. Wyznaje, że Bóg karząc go okazał się w pełni sprawiedliwym …
Psalm wykonywany jest w czasie liturgii w Kościele katolickim na przestrzeni wieków w tzw. Ciemnej jutrzni czyli w Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielką Sobotę.
Na podanej stronie (jako jedynej) - nagranie jest opatrzone jednoczesnym tłumaczeniem tekstu z łaciny.
Drugi utwór „ Stabat mater” (Stała matka Bolejąca) opisuje cierpienie Maryi stojącej pod krzyżem Jezusa Chrystusa. To nie tylko modlitwa, ale również uniwersalny obraz matczynej bezradności i bólu po stracie dziecka,
Film jest aktywny tylko w okresie Ciemnej jutrzni.
Adres:
Psalm 51 "Miserere mei, Deus" czyli "Zmiłuj się nade mną, Boże” to jedna z najpiękniejszych indywidualnych pieśni błagalnych i pokutnych autorstwa króla Dawida, który zgrzeszył wdając się w romans z Batszebą - żoną jego żołnierza …
Dawid wyznał swój grzech, pokutował i pogodził się z konsekwencjami. Wyznaje, że Bóg karząc go okazał się w pełni sprawiedliwym …
Psalm wykonywany jest w czasie liturgii w Kościele katolickim na przestrzeni wieków w tzw. Ciemnej jutrzni czyli w Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielką Sobotę.
Na podanej stronie (jako jedynej) - nagranie jest opatrzone jednoczesnym tłumaczeniem tekstu z łaciny.
Drugi utwór „ Stabat mater” (Stała matka Bolejąca) opisuje cierpienie Maryi stojącej pod krzyżem Jezusa Chrystusa. To nie tylko modlitwa, ale również uniwersalny obraz matczynej bezradności i bólu po stracie dziecka,
Film jest aktywny tylko w okresie Ciemnej jutrzni.
Adres:
-
Stanko
- Super gaduła

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 155 times
I jeszcze jedna udana wersja zgodna z ideą Allegrego: w ciemności dziewięciogłosowa mała szkółka śpiewacza. Chwilami jakbym słyszał jęk rozpaczającego w grzechu pokutującego Dawida
Zawsze na pierwszym miejscu stawiam wykonanie przez dzieci. To mali geniusze, dlatego dla mnie wzorcem było wykonanie w której Stephen Cleobury dyryguje dziecięcym chórem King's College w Cambridge.
Bartosz Michałowski widocznie też tak uważa i przyjął takie wykonanie a moderator strony dodał tłumaczenie.
I to tłumaczenie zdecydowało, że zaprezentowałem ten film bo słowa odgrywają tu bardzo ważną rolę. Jest to spowiedź króla Dawida przed Bogiem. Uznaje swój grzech i z pokorą przyjmuje karę oraz pokutuje.
Szczera do bólu … Muzyka jest tylko tłem do tego psalmu.
A dzieci ? Są symbolem czystości, łatwowierności i ufności.
Są wzorcem, którym ja próbuje swego „starego człowieka” przymusić do bycia takim, co jest kosmicznym wyzwaniem …
Bartosz Michałowski widocznie też tak uważa i przyjął takie wykonanie a moderator strony dodał tłumaczenie.
I to tłumaczenie zdecydowało, że zaprezentowałem ten film bo słowa odgrywają tu bardzo ważną rolę. Jest to spowiedź króla Dawida przed Bogiem. Uznaje swój grzech i z pokorą przyjmuje karę oraz pokutuje.
Szczera do bólu … Muzyka jest tylko tłem do tego psalmu.
Są wzorcem, którym ja próbuje swego „starego człowieka” przymusić do bycia takim, co jest kosmicznym wyzwaniem …
-
Stanko
- Super gaduła

- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 155 times
"Jest to spowiedź króla Dawida przed Bogiem. Uznaje swój grzech i z pokorą przyjmuje karę oraz pokutuje. Szczera do bólu … Muzyka jest tylko tłem do tego psalmu.
Są wzorcem, którym ja próbuje swego „starego człowieka” przymusić do bycia takim, co jest kosmicznym wyzwaniem …"
To samo pomyślałem. Ani stroje, ani oczka dziecięce (i głosy też) nie pasują do nastroju i treści Miserere.
Są wzorcem, którym ja próbuje swego „starego człowieka” przymusić do bycia takim, co jest kosmicznym wyzwaniem …"
To samo pomyślałem. Ani stroje, ani oczka dziecięce (i głosy też) nie pasują do nastroju i treści Miserere.
-
mareta
- Gaduła

- Has thanked: 159 times
- Been thanked: 162 times
Wspaniałe i bardzo prawdziwe, ponieważ każdy z nas jest grzesznikiem.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”