Ziarna Prawdy: Co najlepszego mają do zaoferowania inne religie? (Zestawienie)

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 4064 times
Been thanked: 6238 times
Kontakt:

Re: Ziarna Prawdy: Co najlepszego mają do zaoferowania inne religie? (Zestawienie)

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-04-07, 08:49

Stanko pisze: 2026-04-02, 10:53
Marek_Piotrowski pisze: 2026-04-01, 09:12 W tym wątku jest podstawowe nieporozumienie co do owych "ziaren prawdy" rozsianych po różnych religiach niechrześcijańskich:
  • po pierwsze, deklaracje soborowe nie mówią, o ziarnach prawdy, których nie ma w katolicyzmie, tylko o tym, że niektóre prawdy są również obecne w tych innych religiach. A więc nie ma takich "ziaren prawdy" których musielibyśmy szukać gdzie indziej.
  • po drugie, owe "ziarna prawdy", błyszczące niby diamenty w twierdzeniach owych religii, są przemieszane z całym mnóstwem nieprawdy (a często więc śmieci) które są w tamtych religiach
Ależ nie chodzi o to, byśmy musieli szukać jakichś dodatkowych prawd dla katolickiej wiary! Jest tylko nauka o możliwości zbawienia zbawienie dla tych, którzy tymi ziarnami żyją, bo wtedy Chrystus, rozciągający swoja zbawczą misje z Kościoła znajdzie tam te swoje, chrześcijańskie elementy. Taka jest nauka papieskiej Deklaracji Dominus Iesus.
Po prostu: Chrystus jako Głowa Mistycznego Ciała i jako jedyny Zbawiciel, żyje i działa w Kościele (katolickim) i stąd rozciąga swoją zbawczą obecność tam, gdzie są jakieś elementy Jego kościelności poza Kościołem katolickim ( jak w kościołach i wspólnotach kościelnych niekatolickich), a także jakieś elementy prawdy i dobra w religiach poza chrześcijańskich, a także innych. Taki jest sens owej ważnej Deklaracji.
Otóż to (choć owa mozliwość zbawienia dla ludzi nie przystępujących do Kościoła jest raczej wyrażona jako właśnie mozliwość, a nauka Kościoła na ten temat jako nadzieja (bo, prawdę mówiąc, Objawienie nie bardzo daje nam po temu podstawy).
Ważne jest by powiedzieć, że bynajmniej nie jest wszystko jedno, czy się jest w Kościele, czy w jakiejś fałszywej (nie bójmy się tej prawdy) wierze, która zawiera "okruchy prawdy" w morzu nieprawd.
"Nieustanne przepowiadanie misyjne Kościoła jest dzisiaj zagrożone przez teorie relatywistyczne, które usiłują usprawiedliwić pluralizm religijny nie tylko de facto, lecz także de iure (czyli jako zasadę). W konsekwencji uznaje się za przestarzałe takie na przykład prawdy, jak prawda o ostatecznym i całkowitym charakterze objawienia Jezusa Chrystusa, o naturze wiary chrześcijańskiej w odniesieniu do wierzeń innych religii, o natchnionym charakterze ksiąg Pisma Świętego, o osobowym zjednoczeniu między odwiecznym Słowem a Jezusem z Nazaretu, o jedności ekonomii Słowa wcielonego i Ducha Świętego, o jedyności i zbawczej powszechności tajemnicy Jezusa Chrystusa, o powszechnym pośrednictwie zbawczym Kościoła, o nierozdzielności — mimo odrębności — Królestwa Bożego, Królestwa Chrystusa i Kościoła, o istnieniu w Kościele katolickim jedynego Kościoła Chrystusa.(...)

Na podstawie takich przesłanek, występujących w różnych odcieniach, niekiedy jako twierdzenia, a czasem jako hipotezy, formułowane są propozycje teologiczne, które odbierają chrześcijańskiemu objawieniu oraz tajemnicy Jezusa Chrystusa i Kościoła charakter absolutnej prawdy i zbawczej powszechności, a w każdym razie rzucają na nie cień wątpliwości i niepewności"
/Dominus Iesus/

Ja jednak pisałem tu o czymi innym- otóż w całym wątku pobrzmiewa chęć szukania "gdzie indziej" zamiast w Kościele.
O tym też czytamy w Dominus Iesus:
" Sprzeciwia się więc wierze Kościoła teza o ograniczonym, niekompletnym i niedoskonałym charakterze objawienia Jezusa Chrystusa, które rzekomo znajduje uzupełnienie w objawieniu zawartym w innych religiach. "

Jak owe nieliczne "okruchy prawdy" znalazły się w innych religiach? O tym także mówi Deklaracja dość jasno:
"Dlatego należy zawsze stanowczo zachowywać rozróżnienie pomiędzy wiarą teologalną a wierzeniem w innych religiach. Podczas gdy wiara jest przyjęciem przez łaskę prawdy objawionej, która «pozwala wniknąć do wnętrza tajemnicy i pomaga ją poprawnie zrozumieć» 21, wierzenie w innych religiach to ów ogół doświadczeń i przemyśleń, stanowiących skarbnicę ludzkiej mądrości i religijności, które człowiek poszukujący prawdy wypracował i zastosował, aby wyrazić swoje odniesienie do rzeczywistości boskiej i do Absolutu

W aktualnej debacie nie zawsze takie rozróżnienie jest zachowywane i dlatego często utożsamia się wiarę teologalną, która jest przyjęciem prawdy objawionej przez Boga Trójjedynego, z wierzeniem w innych religiach, które jest doświadczeniem religijnym poszukującym dopiero absolutnej prawdy i nie wyrażającym jeszcze przyjęcia objawiającego się Boga. Jest to jeden z motywów, dla których dąży się do umniejszenia, a czasem nawet do zatarcia różnic między chrześcijaństwem a innymi religiami."

Wiara Kościoła i wiara innych religii mają się do siebie jak Słońce i Księżyc, który jedynie odbija blask Słońca:
"8. Stawia się także hipotezę o natchnionym charakterze świętych tekstów innych religii. Z pewnością należy uznać, że pewne zawarte w nich elementy są w istocie narzędziami, poprzez które w ciągu wieków wielka liczba ludzi mogła i także dzisiaj może ożywiać i utrzymywać żywą więź z Bogiem. Dlatego Sobór Watykański II, biorąc pod uwagę wzorce postępowania, nakazy i doktryny innych religii, stwierdza — jak to zostało już wyżej przypomniane — że «chociaż w wielu wypadkach różnią się od zasad przez [Kościół] wyznawanych i głoszonych, nierzadko jednak odbijają promień owej Prawdy, która oświeca wszystkich ludzi» 23."

co, oczywiście, nie oznacza, że dla tych, którzy są pozbawieni blasku Ewangelii, owe ułomne teksty nie moga być pomocne:
"Jednakże Bóg, pragnąc przywołać do siebie wszystkie narody w Chrystusie i przekazać im pełnię swojego objawienia i swojej miłości, jest obecny na różne sposoby «nie tylko dla poszczególnych jednostek, ale także dla narodów poprzez ich bogactwa duchowe, których głównym i zasadniczym wyrazem są religie, chociaż mają one 'braki, niedostatki i błędy'» 27. Dlatego święte księgi innych religii, które faktycznie są pokarmem dla ich wyznawców i kierują ich życiem, czerpią z tajemnicy Chrystusa elementy dobroci i łaski w nich obecne."

Ale czego w owych religiach, posiadających " 'braki, niedostatki i błędy' miałby szukać chrześcijanin (a tym bardziej katolik)?

Dodano po 2 minutach 12 sekundach:
pacyfik pisze: 2026-04-07, 08:46
Marek_Piotrowski pisze: 2026-04-07, 08:32 Dziwię się, że @Stanko musi tłumaczyć takie proste rzeczy, że każdy wypowiada w rozmowie to, w co wierzy a kto mówi inaczej nie jest pokorny, tylko politpoprawnie pyszny.
...
Ja do tej chwili.nie rozumiem do czego, dlaczego @Stanko się tutaj odnosił. Może to jakiś między wami wspólny kod, który tylko wy rozumiecie. ;)
Jeśli rozumiem dobrze wypowiedź @Stanko to odniósł się do głupiego przedstawiania tego, że ktoś wierzy w wiarę Kościoła, do którego nalezy jako rzekomego upierania się przy czymś, bo to "moje" i przedstawiania braku wiary jako zalety przez ludzi, którzy także teoretycznie twierdzą, że należą do tegoż Kościoła.
Ostatnio zmieniony 2026-04-07, 09:36 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 6 razy.
Nie odpowiadam na niektóre wpisy: nie widzę wpisów @użytkownik, @CiekawaXO i @Krystyna. Nie "obraziłem się" - ale tak jest z paru względów prościej.

Awatar użytkownika
pacyfik
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 51 times
Been thanked: 67 times

Re: Ziarna Prawdy: Co najlepszego mają do zaoferowania inne religie? (Zestawienie)

Post autor: pacyfik » 2026-04-07, 09:22

@Marek_Piotrowski domknij tego bolda ;)

Stanko
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 41 times
Been thanked: 155 times

Post autor: Stanko » 2026-04-07, 09:23

pacyfik pisze: 2026-04-07, 08:46
Marek_Piotrowski pisze: 2026-04-07, 08:32 Dziwię się, że @Stanko musi tłumaczyć takie proste rzeczy, że każdy wypowiada w rozmowie to, w co wierzy a kto mówi inaczej nie jest pokorny, tylko politpoprawnie pyszny.
...
Ja do tej chwili.nie rozumiem do czego, dlaczego @Stanko się tutaj odnosił. Może to jakiś między wami wspólny kod, który tylko wy rozumiecie. ;)
Przeglądałem kilka stron tego wątku i nie mogę znaleźć, gdzie zaczął się problem defektu czy dwuznaczności w Twojej czy mojej wypowiedzi, którą mi wskazujesz.
Ale domyślam się, że to chyba była jakaś wspólna nić z wypowiedzią quantum; innym elementem przyczynkowym było, tylko takie stylistyczne, użycie zaimka "ty".
To chyba wystarczy z wyjaśnień.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-04-07, 09:37

pacyfik pisze: 2026-04-07, 09:22 @Marek_Piotrowski domknij tego bolda ;)
Wywaliłem w ogóle boldy, bo nie mogłem znaleźć właściwego :)
Nie odpowiadam na niektóre wpisy: nie widzę wpisów @użytkownik, @CiekawaXO i @Krystyna. Nie "obraziłem się" - ale tak jest z paru względów prościej.

Stanko
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Stanko » 2026-04-07, 10:41

quantum pisze: 2026-03-22, 16:21 No tak.. faktycznie to "wielkie zgorszenie".. ale jak KrK zawłaszczył, zaanektował i wpisał do swojego kanonu wszystkie święta pogańskie zmieniając tylko ich nazwę a często pozostawiając nawet starą symbolikę oraz pobudował swoje kościoły na miejscu burzonych pogańskich świątyń rodzimowierców to już Cię nie gorszy.
1. Boże narodzenie = Szczodre gody/przesilenie zimowe/saturnalia.
2. Święto Jana chrzciciela = Noc Kupały
3. Wielkanoc = Jare Gody
4. Wszystkich zmarłych = Dziady
6 .świecenie ziół (Matki Boskiej zielnej) dziękczynienie za plony.
Rozumiem, quantum, że rodzimowiercy i ateiści spod znaków SAW i TKKŚ musieli naprawiać swoje zaległości, i kiedy formułowali zarzuty przeciw chrześcijaństwu, to nie wiedzieli, że nie było wtedy ani polskich, ani słowiańskich rodzimowierców, lecz żydzia, a potem chrześcijanie w Pelestynie i Grecji posługiwali się kalendarzami starożytnych obchodów w Palestynie albo ogólnoludzkim kalendarzem zjawisk przyrodniczo-astronomicznych.

Kompromitujące jest np. łączenie przez pogan Świąt paschalnych/Wielkanocy ze słowiańskim Jarych Godów, zamiast z żydowskim świętem Paschy.
albo dnia Bożego Narodzenia, znanego już pod datą 25 grudnia, z pism św. Hipolita zwanego Rzymskim (204-223). kojarzonego z obchodem także Zwiastowania Narodzenia Pańskiego, 25 marca;
Kompromitujące jest przypisywanie ludowych dat poświęceń rolniczych; były ludowe i pozostały ludowe, a nie sztucznie asymilowane.
Święto Jana Chrzciciela nie jest pochodzenia słowiańskiego Kupały. Jest to święto pochodzenia palestyńskiego, obliczone z kalendarza służb kapłańskich (kapłana Zachariasza).
Ponoć to mondry Lenin rzucił hasło: Uczcie się, uczcie!
Ostatnio zmieniony 2026-04-07, 10:46 przez Stanko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
quantum
Początkujący
Początkujący
Ostrzeżenia: 2
Wyznanie: Ateista
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: quantum » 2026-04-07, 14:04

Trochę się spóźniłeś z tym pouczeniem. Powiem tak, nie trzeba długo szukać by znaleźć to o czym wtedy napisałem:
https://slavicbook.pl/jare-gody-slowianska-wielkanoc/
Daję odnośnik bo nie chce mi się przepisywać, każdy sam jak zechce to się zapozna.
Katechizacja na tym polegała, że się zakryło sutanną to co było na tej ziemi od dawien dawna ogłaszając zarazem, że od dziś jest inaczej czyli "po Bożemu".
Dla mnie kompromitacją jest odwoływanie się do żydowskich tradycji uznając je za nadrzędne wobec rodzimych słowiańskich wierzeń, zwyczajów i świąt - tu jest Polska.

Stanko
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Stanko » 2026-04-07, 14:44

quantum pisze: 2026-04-07, 14:04 Trochę się spóźniłeś z tym pouczeniem. Powiem tak, nie trzeba długo szukać by znaleźć to o czym wtedy napisałem:
Daję odnośnik bo nie chce mi się przepisywać, każdy sam jak zechce to się zapozna.
Katechizacja na tym polegała, że się zakryło sutanną to co było na tej ziemi od dawien dawna ogłaszając zarazem, że od dziś jest inaczej czyli "po Bożemu".
Dla mnie kompromitacją jest odwoływanie się do żydowskich tradycji uznając je za nadrzędne wobec rodzimych słowiańskich wierzeń, zwyczajów i świąt - tu jest Polska.
Nie na tym polega działalność intelektualna, że zmyśla się korzenie i pochodzenie oraz sens chrześcijaństwa.
Źródłem i jego korzeniem jest Chrystus, a Święta Wielkonocne tkwią w fakcie jego Zmartwychwstania oraz w ofierze Paschalnej, zapowiedzianej i praktykowanej w Ofierze Paschalknej i Baranku Paschalnym Starego Testamentu.
Tego faktu nie zmieni ideologia "tutejszości" i religioznawstwo rodzimowierstwa.
W ostateczności to i Słowianie też nie są tutejsi.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-04-07, 14:49

Podejście @quantum jest konsekwencją tego, że traktuje On wiarę WYŁĄCZNIE jako zjawisko kulturowe.
Przy takim założeniu miałby rację.
Oczywiście z punktu widzenia osoby wierzącej zarówno założenie, jak i wniosek są fałszywe.

Osobną rzeczą jest kolportowanie bzdur na temat rzekomego pogańskiego pochodzenia np. Świąt Zmartwychwstania - ale to już prawdopodobnie skutek lektur co nieco niedouczonych "rodzimych rodzimowierców" ;)

Stanko
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Stanko » 2026-04-07, 15:00

Marek_Piotrowski pisze: 2026-04-07, 14:49 traktuje On wiarę WYŁĄCZNIE jako zjawisko kulturowe.
Ostrożnie, bo wchodzisz tu z nów w dyskusję, co to jest wiara w naszym sensie, a co w sensie rodzimowierców.

Dodano po 21 minutach 38 sekundach:
quantum pisze: 2026-04-07, 14:04 Trochę się spóźniłeś z tym pouczeniem. Powiem tak, nie trzeba długo szukać by znaleźć to o czym wtedy napisałem:
Mnie chodzi tylko o to, co tu, na tym portalu, napisałeś i to zacytowałem.
Nauczmy się rozróżniać: Niedzielę Palmową, Wielkanoc i Zmartwychwstanie, które są treściami WIARY, od marzanny i innych dawnych ludowych i rolniczych ZWYCZAJÓW, które się do tych treści dołączyły i przetrwały, a które teraz stanowią FOLKLOR wokółwielkanocny.
Ostatnio zmieniony 2026-04-07, 15:33 przez Stanko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-04-10, 22:13

Wracając do tematu
byłoby sprzeczne z wiarą katolicką postrzeganie Kościoła jako jednej z dróg zbawienia, istniejącej obok innych, to znaczy równolegle do innych religii, które miałyby uzupełniać Kościół, a nawet mieć zasadniczo taką samą jak on wartość, zmierzając co prawda tak jak on ku eschatologicznemu Królestwu Bożemu.
Z pewnością, różne tradycje religijne zawierają i ofiarowują elementy religijności, które pochodzą od Boga 85 i stanowią część tego, co «Duch Święty działa w sercach ludzi i w dziejach narodów, w kulturach i w religiach» 86. W istocie niektóre modlitwy i niektóre obrzędy innych religii mogą przygotowywać na przyjęcie Ewangelii, ponieważ stwarzają pewne sytuacje lub są formami pedagogii, dzięki którym ludzkie serca zostają pobudzone do otwarcia się na działanie Boże 87. Nie można im jednak przypisywać pochodzenia Bożego oraz zbawczej skuteczności ex opere operato, właściwej chrześcijańskim sakramentom 88. Z drugiej strony nie należy zapominać, że inne obrzędy, jako związane z przesądami lub innymi błędami (por. 1 Kor 10, 20-21), stanowią raczej przeszkodę na drodze do zbawienia 89.

Przez przyjście Jezusa Chrystusa Zbawiciela Bóg zechciał sprawić, aby Kościół założony przez Niego stał się narzędziem zbawienia całej ludzkości (por. Dz 17, 30-31) 90. Ta prawda wiary nie jest bynajmniej sprzeczna z faktem, że Kościół traktuje inne religie świata z prawdziwym szacunkiem, lecz równocześnie odrzuca stanowczo postawę indyferentyzmu, «nacechowaną relatywizmem religijnym, który prowadzi do przekonania, że 'jedna religia ma taką samą wartość jak inna'»
/Deklaracja "Dominus Iesus" o jedyności i powszechności zbawczej Jezusa Chrystusa i Kościoła/

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 220 times
Been thanked: 575 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-04-11, 08:14

@Stanko w zależności o której części Polski piszesz z tą bytnością Słowian..
Bo jeśli Pomorze to tak będzie z półtora tysiąca lat. Udokumentowanej. Jeśli chodzi o resztę to prawdopodobnie znacznie wiecej. jeśli chodzi o tereny na wschód od Wisły to prawdopodobnie conajmniej 2 tysiące lat.
Bazowanie tylko na bazie odkryć tzw kultury praskiej kiedy wiadomo że była to raczej kultura związana z migracja i ogólnym upadkiem cywilizacyjnym tego rejonu niekoniecznie daje stuprocentowa pewnosc ze jestesmy znikad. Jakimś obcym ciałem spoza Europy nawet jak niektórzy sugerują. Jest bardzo mało materiału też genetycznego ( całopalenie ). Co więcej jeśli to miałby być wyznacznik słowiańskości to w ogóle robi się wyjątków ciekawie.
Ale to off top. Że wszystkich ludów raczej słowiańska bytność na wschód od Odry jest najdłuższa .I najświeższa

Stanko
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Stanko » 2026-04-11, 09:00

Gzresznik Upadający pisze: 2026-04-11, 08:14 @Stanko w zależności o której części Polski piszesz z tą bytnością Słowian..
Bo jeśli Pomorze to tak będzie z półtora tysiąca lat. Udokumentowanej. Jeśli chodzi o resztę to prawdopodobnie znacznie wiecej. jeśli chodzi o tereny na wschód od Wisły to prawdopodobnie conajmniej 2 tysiące lat.
Bazowanie tylko na bazie odkryć tzw kultury praskiej kiedy wiadomo że była to raczej kultura związana z migracja i ogólnym upadkiem cywilizacyjnym tego rejonu niekoniecznie daje stuprocentowa pewnosc ze jestesmy znikad. Jakimś obcym ciałem spoza Europy nawet jak niektórzy sugerują. Jest bardzo mało materiału też genetycznego ( całopalenie ). Co więcej jeśli to miałby być wyznacznik słowiańskości to w ogóle robi się wyjątków ciekawie.
Ale to off top. Że wszystkich ludów raczej słowiańska bytność na wschód od Odry jest najdłuższa .I najświeższa
Dobrze, że Was to zainteresowało.
W przeciwieństwie do niektórych autorów piszę, że Słowian trzeba widzieć już w społeczności Praindoeuropejczyków. O tym świadczą izoglosy wspólne Słowian (Bałtosłowian) z Indoirańskimi Ariami, a więc lata około 3000 przed Chr. (Axel I. Palmer, Indo-slavic isoglosses..., 2024). Ale ich pochodzenie genetyczne sprzed III tysiąclecia przed Chr. autorzy wywodzą z Azji.

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 220 times
Been thanked: 575 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-04-11, 09:26

Tak jak większość nosicieli allelu R1.
Nikt nie zaprzecza że wszyscy Indoeuropejczycy są synami stepu pontyjskiego.
I że jako Słowianie jestesmy najbardziej zbliżeni Baltom potem IndoiranczykomDopiero potem Germanom Celtom i Italikom ( Romanom)
Tak jest. Baskowie są u siebie .Finowie i Laponczycy.Reszta jest napływowa. Ale średnio każdy z nas ma około 2 procent krwi naszych poprzedników neandertalczyków.
Ale to zdecydowanie offtop.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-04-11, 11:22

Na takiej zasadzie, to wszyscy pochodzimy od kromaniończyków i neandertalczyków (plus niektórzy od kilku innych grup jak np denisowianie - wszyscy jednak też wcześniej ze wspólnego pnia). Zatem podobne rozważania nie mają wielkiego sensu.

Krystyna
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Ostrzeżenia: 2
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 350 times
Been thanked: 79 times

Post autor: Krystyna » 2026-04-11, 11:42

Nie zapominajmy o licznych najazdach ze wschodu. Natura posłużyła się historią, by zapewnić korzystną dla populacji ubogaconą mieszankę genów . No i Wikingowie do tego.
.
Ostatnio zmieniony 2026-04-11, 11:46 przez Krystyna, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne religie i ruchy parareligijne”