Jest opisana jako:
"Rozmowy na temat wyznawców islamu, których głównym prorokiem jest Muhammad a Bogiem Allah."
Bogiem muzułmanów jest jedyny Bóg, ten sam w którego wierzą żydzi i chrześcijanie.
Allah albo ﷲ oznacza po prostu Bóg. Więc, Arabscy chrześcijanie też modlą się do Allaha.
Więc jeżeli przetłumaczymy opis to wyjdzie nam takie masło maślane:
"Rozmowy na temat wyznawców islamu, których głównym prorokiem jest Muhammad a Bogiem Bóg. "
Moją osobistą sugestią jest zmiana na:
"Rozmowy na temat wyznawców islamu,według których głównym prorokiem Boga jest Muhammad."
Opis sekcji Islam
- ImperatorLudzkości
- Bywalec

- Wyznanie: Ateista
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 12 times
-
Magnolia
Re: Opis sekcji Islam
Dogmaty islamu wg Wiki:
Wiara w Allaha – jednego Boga, który nie posiada potomstwa (tawhid – jedynobóstwo; według muzułmanów odróżnia ono islam i judaizm od chrześcijaństwa i religii animistycznych).
Wprawdzie wierzą w jednego boga- Allaha, ale to nie jest ten sam Bóg w Trzech Osobach, w którego my wierzymy. Opis zostawiłabym bez zmian, żeby nie wprowadzać w błąd.
Wiara w Allaha – jednego Boga, który nie posiada potomstwa (tawhid – jedynobóstwo; według muzułmanów odróżnia ono islam i judaizm od chrześcijaństwa i religii animistycznych).
Wprawdzie wierzą w jednego boga- Allaha, ale to nie jest ten sam Bóg w Trzech Osobach, w którego my wierzymy. Opis zostawiłabym bez zmian, żeby nie wprowadzać w błąd.
Ostatnio zmieniony 2020-08-19, 16:23 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
- sądzony
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2933 times
- Been thanked: 3251 times
Dla mnie Bóg jest Jeden.
Fakt, że ktoś nie wierzy w Trójcę nie oznacza, że wierzy w innego Boga.
Fakt, że ktoś nie wierzy w Trójcę nie oznacza, że wierzy w innego Boga.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Has thanked: 6450 times
- Been thanked: 3948 times
- Kontakt:
Zgadzam się
a opis zostaje, bo dla mało znających temat jest on jasny i przejrzysty i nie wprowadza nikogo w błąd
a że Allah znaczy Bóg to wiemy i pisaliśmy o tym wielokrotnie na forum
Ostatnio zmieniony 2020-08-19, 22:27 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 4062 times
- Been thanked: 6238 times
- Kontakt:
Bardzo ciekawe informacje:
Grzegorz Wanat pisze:Podczas ostatniej mowy Zohrana Mamdaniego, burmistrza Nowego Jorku, odśpiewano muzułmańską modlitwę: "przez nasze ręce przychodzi ulga dla wierzących i zabijanie niewiernych mieczem"
Skąd taki ciekawy i dziwny lapsus? Żeby to wyjaśnić, sięgnąłem do artykułu Centrum Studiów Politycznego Islamu (CSPIII).
Otóż, islamskie teksty są wzajemnie sprzeczne wobec siebie. Dwie części tych nauk, opisane niżej, umożliwiają taktykę "zły glina, dobry glina".
Wyróżniamy dwa okresy spisywania Koranu: mekkański i medyński. W tym drugim - spisanym po emigracji Mahometa do Medyny, w Koranie pojawiły się liczne wersety polityczne zachęcające do ataku na niemuzułmanów, co doprowadziło do szybkiego wzrostu wspólnoty muzułmańskiej (od około 150 do 100 000 wiernych).
Koegzystencja wersetów niepolitycznych i politycznych, spisanych w tych dwóch okresach umożliwia "wahadłową" retorykę influencerów islamskich, prowadzących tzw. dawah. Retoryka ta zawaliła się wraz z masowym studiowaniem Koranu przez anglojęzyczną wspólnotę chrześcijan, zachęconych do tego przez chrześcijańskich apologetów.
Retoryka wahadłowa oznacza, że wypowiedzi oparte na wersetach politycznych są kierowane do muzułmanów i konwertytów, natomiast wersety niepolityczne emitowane są na zewnątrz, do nieislamskiej opinii publicznej. Mamy więc "wewnątrz PR" i "zewnętrzny PR".
"W Koranie czytamy, że kafira, czyli niewiernego, niemuzułmanina, można oszukać, nienawidzić, zniewolić, wyśmiać, torturować i zabić".
Wg CSPII, 245 wersetów Koranu wypowiada się na temat kafirów w sposób pozytywny (co stanowi 2,6% całości Koranu), jednak "w każdym przypadku po tych wersach następują inne, które czynią te uprzednie mniej ważnymi".
W trakcie polemiki "dawah guys" z apologetami, przywoływanie wersetów Koranu negatywnych wobec kafirów spotyka się z kontr-argumentem, że należy interpretować je "w kontekście historycznym" (np. Sury 8:12, 9:5, 9:29, 98:6), natomiast w "PRze wewnętrznym" dawah guys wielokrotnie nawoływali do prześladowań chrześcijańskich apologetów, ich rodzin i żon (co głównie kończyło się doxxingiem, falami hejtu w sieci).
Podsumowując, sam "wahadłowy" kształt dyskursu zawartego w Koranie oraz Hadisach umożliwia "kanoniczny" makiawelizm polityczny...
Na podstawie: https://www.cspii.org/.../polityczny-islam-w-liczbach/
Nie odpowiadam na niektóre wpisy: nie widzę wpisów @użytkownik, @CiekawaXO i @Krystyna. Nie "obraziłem się" - ale tak jest z paru względów prościej.