Pierwsza Komunia Święta

Rozmowa na temat sakramentów Kościoła świętego, poparcie ich Biblią, ich ważność, przystępowanie do nich, itp.
ODPOWIEDZ
Człowiek1
Przybysz
Przybysz
Has thanked: 9 times
Been thanked: 1 time

Pierwsza Komunia Święta

Post autor: Człowiek1 » 2026-04-05, 20:27

Czy pierwszej Komunii Świętej nie powinno się udzielać później? Jednak dzieci pierwszokomunijne (8-9 lat) przynajmniej w większości, raczej nie są w pełni skupione na sakramencie, a na tym co się dzieje wokół zwłaszcza w obecnym świecie. Nie wiem, czy takie okoliczności nie bagatelizują Sakramentu, który jest przecież dla nas Życiem, a nie "opłatkiem". Ale w sumie kiedy miałoby to nastąpić? Wiek nastoletni chyba jest jeszcze trudniejszy. Jakie jest Wasze zdanie?
Ostatnio zmieniony 2026-04-05, 20:28 przez Człowiek1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bei
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 16 times
Been thanked: 105 times

Re: Pierwsza Komunia Święta

Post autor: bei » 2026-04-05, 20:49

Nie mam dzieci więc mogę się wypowiedzieć tylko na swoim przykładzie. Komunie miałam w wieku 8 lat i nie uważam żeby to było za szybko. Wydaje mi się, że wiedziałam co w tym dniu jest najważniejsze. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że wychowałam się w praktykującej rodzinie, co niedziela chodziliśmy do kościoła, na procesjach spałam kwiatki itd. Wydaje mi się, że dojrzałość dzieci zależy w dużej mierze od tego co widzą w domu. Jeśli dorośli przekładają środek ciężkości tego wydarzenia na oprawę i prezenty, a dziecko nigdy nie widziało rodziców przyjmujących komunie, a ci ostatni raz spowiadali się przed swoim ślubem, to pewnie ciężko jest takiemu małemu człowiekowi wyjść poza pewien schemat myślenia.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5020 times

Post autor: Andej » 2026-04-05, 21:57

Człowiek1 pisze: 2026-04-05, 20:27 Czy pierwszej Komunii Świętej nie powinno się udzielać później?
Zasadniczą kwestią jest wiek rozeznania. Administracyjnie przyjęto, że 7 lat jest wiekiem, w którym młody człowiek już wie, co jest dobre, a co złe. Oczywiście na swoim poziomie. Przyjmuje się, że takie dziecko używa rozumu w sposób świadomy.
Jeśli obowiązek szkolny zaczyna się w wieku 6 - 7 lat, to znaczy, że jest to wiek rozeznania.
Świadomość dziecka jest ograniczona. Ale nie ma miary, która określałaby jakąś cezurę. Czy 14-latek przyjmujący sakrament bierzmowania ma wystarczające rozeznanie? Czy ja, starzec, przystępując do komunii świętej mam wystarczające rozeznanie? Cały czas się ono zmienia. Najpierw, przez dziesiątki lat się rozwija. Aby pod koniec życie następował regres.
Ale z iej beczki. Jaki jest właściwy wiek rozeznania swojego powołania albo wybrania zawodu na całe życie? Jaki jest wiek świadomego wybrania ścieżki kształcenia zawodowego? Czy piętnastolatek ma rozeznanie, kim chce być w przyszłości? Na przykład śmieciarzem? Dlaczego są odważni ludzie, którzy rezygnują ze studiów na przedostatnim roku, aby rozpocząć od nowa naukę na innym wydziale? Dlaczego ludzie po technikach, po uczelniach nie pracują w swoich zawodach? Dlaczego księża, zakonnicy porzucają życie konsekrowane?
Te wszystkie przypadki świadczą o tym, że podejmowali decyzje zanim osiągnęli wiek rozeznawania.
Konkluzja: Każdy ma inny wiek rozeznawania. Każdy ma inny wiek używania rozumu. Są ludzie, którzy nigdy tego poziomu nie osiągają. Zatem konieczny jest jakiś wiek określony administracyjnie. Dla jednym jest to zbyt mały wiek, dla innych wystarczający.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 608 times
Been thanked: 677 times

Post autor: Arek » 2026-04-07, 00:07

Człowiek1 pisze: 2026-04-05, 20:27 Czy pierwszej Komunii Świętej nie powinno się udzielać później? Jednak dzieci pierwszokomunijne (8-9 lat) przynajmniej w większości, raczej nie są w pełni skupione na sakramencie, a na tym co się dzieje wokół zwłaszcza w obecnym świecie. Nie wiem, czy takie okoliczności nie bagatelizują Sakramentu, który jest przecież dla nas Życiem, a nie "opłatkiem". Ale w sumie kiedy miałoby to nastąpić? Wiek nastoletni chyba jest jeszcze trudniejszy. Jakie jest Wasze zdanie?
To kwestia jak rodzice praktykują i przeżywają wiarę. Czasem dzieci wykazują się większym naturalnym przeżywaniem Eucharystii w swym dziecięctwie niż sami rodzice. Przykład jest najlepszym dowodem wiary. Gorzej jak rodzice mówią jedno, a robią drugie. Są autorytetem dla dzieci, więc hipokryzja rodzica jeśli taka występuje zaburza autorytet i ma wpływ na dalsze życie dziecka. W rodzinie w której występuje praktyka wiary, 8 czy 9 lat dziecka jest jak najbardziej wskazane. Ale niedojrzałość wiary rodzica niestety przekłada się na brak zrozumienia przez dziecko czym Pierwsza Komunia Święta jest. Wspólna rodzinna modlitwa, Sakramenty, przekazywanie wiary i nauk katolickich dają dobre owoce. Ale nikt nikogo na siłę nie może zmuszać, można jedynie zachęcać i wskazywać drogę do życia wiarą.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇
---------------------------------------------------

mareta
Gaduła
Gaduła
Has thanked: 152 times
Been thanked: 136 times

Post autor: mareta » 2026-04-07, 21:41

Człowiek1 pisze: 2026-04-05, 20:27 Czy pierwszej Komunii Świętej nie powinno się udzielać później? Jednak dzieci pierwszokomunijne (8-9 lat) przynajmniej w większości, raczej nie są w pełni skupione na sakramencie, a na tym co się dzieje wokół zwłaszcza w obecnym świecie. Nie wiem, czy takie okoliczności nie bagatelizują Sakramentu, który jest przecież dla nas Życiem, a nie "opłatkiem". Ale w sumie kiedy miałoby to nastąpić? Wiek nastoletni chyba jest jeszcze trudniejszy. Jakie jest Wasze zdanie?
Problem nie dotyczy dzieci, ale rodziców. Często, pojawiają się w kościele najwyżej dwa razy w roku- na Wielkanoc, Boże Narodzenie i wypada być na I Komunii własnego dziecka. Potem znowu ich nie ma, dziecka też.
Kiedy pojawia się obowiązek uczestniczenia w comiesięcznych spotkaniach formacyjnych, podnosi się wielki lament. Te spotkania są potrzebne dużo bardziej rodzicom, niż dzieciom.
Wielu trzecio- czwartoklasistów otwarcie mówi na katechezie, że "już" nie chodzą w niedzielę do kościoła.
Wiarę dziecka i miłość do Pana, która gości w ich małych serduszkach, dorośli potrafią skutecznie zniszczyć.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1415 times
Been thanked: 1710 times

Post autor: AdamS. » 2026-04-08, 12:11

Człowiek1 pisze: 2026-04-05, 20:27 Ale w sumie kiedy miałoby to nastąpić? Wiek nastoletni chyba jest jeszcze trudniejszy. Jakie jest Wasze zdanie?
Osobiście byłbym za przesunięciem (czy raczej rozciągnięciem) wieku bierzmowania - aby następował on w wieku, kiedy dana osoba uzna się za dojrzałą, choćby to miało być dopiero w dorosłości. Wiek komunijny? Hmm, może mógłby być nieco późniejszy, ale tu już warunkiem jest nie tyle duchowa dojrzałość, co świadome przeżycie. Bardziej należałoby tu zwrócić uwagę na redukcję całej oprawy, która potrafi przyćmić istotę Pierwszej Komunii - chodzi zarówno o wystawne przyjęcia i prezenty, co również o nadmierne celebracje, stroje i wystroje kościołów.

Według mnie pierwsze przyjęcie Jezusa w Najświętszym Sakramencie powinno mieć charakter przeżycia wyciszonego, skupionego wyłącznie na samym Jezusie. Poprzedzone więc powinno być czytaniem Pisma, licznymi rozmowami (na poziomie dziecka), wreszcie rozważaniem na temat istoty samej Komunii. W diecezji śląskiej zalecano nawet oddzielić od tego dnia prezenty - przekazując je w innym czasie. Sam bym poszedł dalej - żadnych prezentów, żadnych przyjęć, żadnych hucznych celebracji kościelnych.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 4042 times
Been thanked: 6227 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-04-08, 12:14

W Prawosławiu Komunii Świetej udziela się niemowlakowi wraz z Chrztem Świetym i Bierzmowaniem
Nie odpowiadam na niektóre wpisy: nie widzę wpisów @użytkownik, @CiekawaXO i @Krystyna. Nie "obraziłem się" - ale tak jest z paru względów prościej.

mareta
Gaduła
Gaduła
Has thanked: 152 times
Been thanked: 136 times

Post autor: mareta » 2026-04-09, 11:13

AdamS. pisze: 2026-04-08, 12:11
Człowiek1 pisze: 2026-04-05, 20:27 Ale w sumie kiedy miałoby to nastąpić? Wiek nastoletni chyba jest jeszcze trudniejszy. Jakie jest Wasze zdanie?
Bardziej należałoby tu zwrócić uwagę na redukcję całej oprawy, która potrafi przyćmić istotę Pierwszej Komunii - chodzi zarówno o wystawne przyjęcia i prezenty, co również o nadmierne celebracje, stroje i wystroje kościołów.
Uwag jest wiele, jednak do zainteresowanych rodziców żadne uwagi nie docierają. Była I Komunia św rodzinami, czyli praktycznie indywidualnie, w okresie pandemii, bez żadnej pompy i przyjęć. Zarzucono ten zwyczaj, moim zdaniem szkoda.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sakramenty święte”