Komentarz aktualny

Porozmawiajmy przy filiżance kawy. Luźne rozmowy, plotki i ploteczki. Dział przeznaczony na wszystkie inne tematy dotyczące offtopicu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 4062 times
Been thanked: 6238 times
Kontakt:

Re: Komentarz aktualny

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-04-08, 16:21

Rządzący zapowiadają kolejne złamanie prawa.

TRYBUNAŁ KONSTYTUCYJNY
Postanowienie z dnia 12 czerwca 2012 r. SK 37/08:
Powoływanie sędziów jest suwerenną prerogatywą Prezydenta RP i nie podlega kontroli sądowej ani ponownemu rozpoznaniu, ani weryfikacji przez inne organy państwa.
Ostatnio zmieniony 2026-04-08, 16:22 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie odpowiadam na niektóre wpisy: nie widzę wpisów @użytkownik, @CiekawaXO i @Krystyna. Nie "obraziłem się" - ale tak jest z paru względów prościej.

zefciu
Bywalec
Bywalec
Wyznanie: Ateista
Has thanked: 13 times
Been thanked: 15 times

Post autor: zefciu » 2026-04-08, 17:21

Gzresznik Upadający pisze: 2026-04-08, 15:58 Jest rozejm to zbierają się i sępy https://wiadomosci.gazeta.pl/swiat/7,19 ... iczyc.html
Czyli Europa się nie angażuje w mordowanie dzieci — źle. Europa się angażuje w stabilizowanie? Też źle. Ważne, że wszystko co robi Izrael i ich wasale to szachy 5D i wielkie zwycięstwo.

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 220 times
Been thanked: 575 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-04-08, 18:49

zefciu pisze: 2026-04-08, 17:21
Gzresznik Upadający pisze: 2026-04-08, 15:58 Jest rozejm to zbierają się i sępy https://wiadomosci.gazeta.pl/swiat/7,19 ... iczyc.html
Czyli Europa się nie angażuje w mordowanie dzieci — źle. Europa się angażuje w stabilizowanie? Też źle. Ważne, że wszystko co robi Izrael i ich wasale to szachy 5D i wielkie zwycięstwo.
Tu nie chodzi o żadne dzieci itp. Bo w Europie jest aborcja na potęgę.
Ty chodzi o to że nie dołożyli się do rozwiązania kryzysu ( nawet w okresie przed uderzeniem Usraela) a teraz próbują wcisnąć się między wódkę a zakąskę by móc zabezpieczać dostawy .Znaczy że sytuacja jest już na tyle bezpieczna że żadna irańska rakieta już nie grzmotnie. Znaczy bezpośrednio ze Iran musiał odpuścić nie że względu na miłowanie pokoju tylko że względu na zdecydowane osłabienie potencjału .oznacza to że okręty które tam pływać będą nie będą w żaden sposób zagrożone. Poza tym jeszcze trzeba będzie spróbować zawalczyć o kontrakty wojskowe które tam się pojawią..Najbardziej zależy na tym Francuzom bo w międzyczasie wyszło że nie tylko broń amerykańska ma problem z dostępnością amunicji ale i francuska..Okazało się że Emirackie Mirage 2000 musiały już do dronów strzelać e sposób najbardziej niebezpieczny czyli z działek . Dostępność amunicji z Europy jest jeszcze mniejsza.
Oczywiście możemy się podniecać moralnością Europejczyków ale ta moralność w żaden sposób nie uratuje przed klęska.
Problem dla nas Polaków jest w tym że wiemy że Europa nie pomoże nam w żaden sposób na wypadek konfliktu z Rosją.
To już możemy przyjąć jako pewnik..Jakikolwiek dron jakikolwiek Kalibr wysłany od ruskich spowoduje wielkie trzęsienie nóg na Zachodzie.Europy.
Kolejny problem jest ( oprócz stwierdzonych zajęczych serduszek) w tym że mija powoli piąty rok wojny a w Europie na razie jako tako ogarnięti tylko produkcję amunicji 155 mm. Europa nie ma czym pójść na ewentualną wymianę ciosów z Pederacją Rosyjską..Wystarczy sobie sprawdzić produkcję amunicji kierowanej po obu stronach.jezeli np Rosjanie są w stanie zrzucać dziennie ćwierć tysiąca bomb kierowanych a jedyny producent bomb kierowanych w Europie czyli francuski Saffran ma być w stanie wyprodukować 3000 bomb kierowanych rocznie... Jeżeli Rosjanie robią około 100 pocisków samosterujących miesięcznie a Europa nawet nie ogarnęła powrotu do produkcji pocisków samosterujących tych z początku lat 2000 ( Taurusow czy SCALP) to o czym my właściwie mówimy .?

Konflikt ten ewentualną obrona przed Rosją to będzie odbywała się jak na Ukrainie .Tylko tym razem będziemy wybijani i wypalani my.Oraz Bałtowie.

A my radośnie plujemy na Amerykanów że zaczęli pozbawiać potencjalnych agresorów największych sojuszników.

Ustalmy sobie podstawy .
Iran szukał aktywnie konfliktu z Izraelem pozycjonując się na wyzwoliciela Jerozolimy i Palestyny . I jako pierwszy przeszedł do ataków bezpośrednich ..Nie Żydzi..
Rosją wykorzystując głupotę albo cynizm europejskich przywódców jest agresorem w Europie .
Chiny po kryjomu wspierają obu agresorów.
USA za demokratów spały nie tylko nie powstrzymując aktywnie ale też nie podjęły żadnych działań wzmacniających do powstrzymania prób wywalenia starego ładu.

Ale ten który próbuje to jakoś ogarnąć i rozbrajać miny jest burzycielem ładu światowego.

Przypomina to trochę sytuację z lat 80 tych gdzie Reagan zaczął aktywnie przeciwdziałać czerwonym bandytom no i też nie był lubiany jako podżegacz wojenny .
Bo i też była kampania defamacyjna skupiająca się na cechach osobowościowych wyżej wymienionego .

Nie bronie Trumpa ..Bo czy zrobi to on czy kto inny to nie ma znaczenia .
Ale ktoś musi to zrobić.
A my tak faktycznie już wiemy jaki jest model proponowany przez drugi układ polityczno gospodarczy
Raz na pięć lat cysarz przekazuje wytyczne .kraj rzuca się angażując siły .Jak cysorz zarządzi że ma w dxpie poziom życia ludzi to wszyscy to akceptują .
System kamer i AI dokonuje ciągłej weryfikacji obywatela.
Kraje sojusznicze jak mają kłopoty są porzucane sobie ( Wenezuela i Iran)
Inne kraje pracują wg modelu dajesz surowce oraz kupujesz towar.( Jak Indie w imperium Brytyjskim,l) A w zamian za to cysorz lokalnych kacyków nie wymienia a z technologii pozwala się dzielić tylko kopia swojego systemu kontroli ludności..

Dodano po 9 minutach 11 sekundach:
Jak myślicie..Czy gdyby przed drugą wojna był taki Trump który zdecydował by się na uderzenie wyprzedzające na 3 Rzesze jeszcze przed wrześniem 1939 roku to zginęłoby łącznie 55 milionów ludzi .?
Dla kolegi pytam

zefciu
Bywalec
Bywalec

Post autor: zefciu » 2026-04-08, 19:01

Gzresznik Upadający pisze: 2026-04-08, 18:49Tu nie chodzi o żadne dzieci itp. Bo w Europie jest aborcja na potęgę.
A co ma piernik do wiatraka?
Ty chodzi o to że nie dołożyli się do rozwiązania kryzysu
A jak się mieli dołożyć? Przez wspomaganie agresora?
Znaczy że sytuacja jest już na tyle bezpieczna że żadna irańska rakieta już nie grzmotnie.
Czyli nadal to samo — chcesz płacić polską krwią za izraelską hucpę i poczytujesz za złe, że ktoś krwią płacić nie chce.

[quote[Oczywiście możemy się podniecać moralnością Europejczyków[/quote]Możecie? To się podniecajcie. Ja nic w tym temacie nie pisałem.
nas Polaków
Polacy piszą po polsku.
Ale ten który próbuje to jakoś ogarnąć i rozbrajać miny jest burzycielem ładu światowego.
Jaką minę rozbroił pomarańczowy bożek?
Czy gdyby przed drugą wojna był taki Trump który zdecydował by się na uderzenie wyprzedzające na 3 Rzesze jeszcze przed wrześniem 1939 roku to zginęłoby łącznie 55 milionów ludzi .?
Przecież Trump posłusznie wykonuje polecenia dzisiejszych hitlerków — zwłaszcza hitlerka Bibiego.

Dodano po 24 minutach 4 sekundach:
No i hitlerek Bibi uznał, że jego służący nie będzie zawierał rozejmów wbrew jego woli. Cieśnina znowu zamknięta. Trzeba przyznać, że gdyby znalazł się taki, co by zdecydował się na uderzenie wyprzedzające na ten faszystowski kraj, to można by uniknąć wielu niepotrzebnych ofiar.
Ostatnio zmieniony 2026-04-08, 19:03 przez zefciu, łącznie zmieniany 1 raz.

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-04-08, 19:33

Jakos rozumiesz mój polski.
Rozumiem że masz przyzwyczajenia z silniczków przechodzić od razu w tryb "troll seeking"
To twoje życie.

Z drugiej strony zastanawiam się czemu Trump odpuścił kiedy mógł rzeczywiście dokończyć sprawę. Kilka tygodni i reżymu by nie było.
Wydaje mi się że liczy na inne zakończenie.
No bo spójrzmy jak teraz wygląda reżym w oczach obywateli.
Lat 50 prawie nieustających wyrzeczeń bo nas napadną.
I dochodzi do wojny..Czego obywatel oczekuje od kraju..Że wygra wojnę.
Oczywiście mogą się emocjonować w telewizji ile trafili i czego
Tylko co widzi Iranczyk w telewizji .Rezymowi.
Podczas wojny 12 dniówek widzi zakutaną w hidżab sekutnicę która wywołuje Allaha krzyczy o walce aż do śmierci i w momencie gdy trafia bomba ona spiernicza.. I to idzie na żywo.
Obecnie ogląda bohaterskie zmagania z wielkim i małym szatanem . I widzi reportaż z pobojowiska czyli spalone samolotu żadnych śladów walki . Pokazuje mu się jakaś kobietę w mundurze pilota z zasłoniętą twarzą .
Widzi wywiad z bohaterskim obrońcą chłopkiem roztropkien który opowiada jak bohatersko z swoim kumplem z fuzji zestrzelili wielkoszatański śmigłowiec..Po czym po jednym dniu w telewizji wzywają go by z rodziną siadł na moście by bronić infrastruktury przed bombami.

Chyba wiem dlaczego Amerykanie nie pozwolili zniszczyć telewizji ..To trochę jak wywiad Tuska i Romanowskiego. Samozaoranie " poziom level ( klasyk 🙃)
Do tego w dowództwie dobrze wiedzą że ich system obrony się skisil. Kilkanaście conajmniej godzin ( niektórzy mówią że 36 godzin) tymczasowej bazy specjalsow w środku perskiego matecznika i nikt nie ogarnął sprawy by tam grzmotnąć rakietą które tak ochoczo wysyłano na obiekty wroga.
Coś ewidentnie nie zafunkcjonowało . Albo system dowodzenia Albo ogólne już rozprężenie. Ja przypomnę że zakres rakietowy potencjału wojskowego Iranu ogarniał nie Artesh ( regularne wojsko) tylko właśnie strażnicy rewolucji .
Jeżeli oni już nie ogarniali ( i być może nie dostali pomocy wojska) to ich reżym był na bardziej zgniłych podstawach niż chcieli .
A inwazja lądowa mogła by to zmienić
Ewentualne bunty Azerów Kurdów i Beludzow mogłyby spowodować większy burdel .

Rezym dostał szansę. Ciekawe czy wykorzysta

zefciu
Bywalec
Bywalec

Post autor: zefciu » 2026-04-08, 19:59

Gzresznik Upadający pisze: 2026-04-08, 19:33Jakos rozumiesz mój polski.
Rozumiem większość wypowiadanych przez Ciebie zdań (tak mi się zdaje). Jednak na pewno nie jest to język polski.
Z drugiej strony zastanawiam się czemu Trump odpuścił kiedy mógł rzeczywiście dokończyć sprawę.
No to jest akurat łatwe do zrozumienia. Ludek amerykański, który go wybrał może się nie czuć zadowolony z rosnących cen ropy. Trump jednak jakiś mandat od tego ludku musi mieć.
Kilka tygodni i reżymu by nie było.
To już nie trzy dni :D
Rezym dostał szansę. Ciekawe czy wykorzysta
Jaką szansę dostał jaki Rezym (cokolwiek to słowo znaczy)? Bibi decyduje o wszystkim, a Trump robi to do czego go Izrael zmusza. Jak to zespinujesz, żeby dowieść, że wznowienie wojny decyzją Bibiego jest wielkim zwycięstwem Trumpa (tak jak przed chwilą dowodziłeś, że zawieszenie broni jest wielkim zwycięstwem Trumpa) tego nie wiem. Jakoś będziesz musiał.

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-04-08, 20:09

bibi rzeczywiscie te wojne przyspieszył, i cieszy mnie ze nie ma decydujacego słowa przy rozejmie . i nie zamierzam spinowac .
Ale z drugiej strony widac sposób rozumienia drugiej strony, słupki , wstretne zydy ,

Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
ze specjalna dedykacja dle ciebie @zefciu
Obrazek

zefciu
Bywalec
Bywalec

Post autor: zefciu » 2026-04-08, 20:12

Gzresznik Upadający pisze: 2026-04-08, 20:09i cieszy mnie ze nie ma decydujacego słowa przy rozejmie
Jak to nie ma? To jak wyjaśnisz to, że Bibi właśnie postanowił zaatakować Liban i doprowadzić do ponownego zamknięcia Cieśniny Hormuz? A Trump zmuszony jest działaniami Bibiego do kontynuowania wojny.
Ale z drugiej strony widac sposób rozumienia drugiej strony, słupki , wstretne zydy ,
Nie „wstrętne zydy”, tylko „wstrętny Izrael” — ludobójcze, zbrodnicze państwo. Nie każdy Żyd popiera przecież ten faszystowski rząd.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5030 times

Post autor: Andej » 2026-04-08, 20:51

Ciekaw jestem ile dni potrwa dwutygodniowy rozejm.
Sądzę, że Izrael nie pozwoli na zaniechanie działań militarnych. Oczekuję na jakąś prowokacje, które wymusi reakcję Iranu.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
pacyfik
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 51 times
Been thanked: 67 times

Post autor: pacyfik » 2026-04-08, 21:06

Trump uratował cywilizację, która miała zostać przez niego zniszczna. Pokojowy Nobel się kroi ;)

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-04-08, 21:27

zefciu pisze: 2026-04-08, 20:12
Gzresznik Upadający pisze: 2026-04-08, 20:09i cieszy mnie ze nie ma decydujacego słowa przy rozejmie
Jak to nie ma? To jak wyjaśnisz to, że Bibi właśnie postanowił zaatakować Liban i doprowadzić do ponownego zamknięcia Cieśniny Hormuz? A Trump zmuszony jest działaniami Bibiego do kontynuowania wojny.
Nie „wstrętne zydy”, tylko „wstrętny Izrael” — ludobójcze, zbrodnicze państwo. Nie każdy Żyd popiera przecież ten faszystowski rząd.
(...) Iran wiecej wywieszał swoich obywateli czy wymordował swoich zolnierzy przez szesc lat kazac im własnymi ciałami rozminowywac pola minowe Iraku ( takze nacpanymi dzieciakami ) niz zgineło ludzi podczas wszystkich konfliktów izraelsko arabskich.

Tak przy okazji zaczałem w ramach słuchania podkastów sprawdzac kto do mnie gada. Poniewaz mam wolne to sobie słucham . Najsmieszniejsze jest to ze ci co najbardziej mówia o katastrofie USA to albo maja teraz umowy sponsorskie z PGZ albo wywodza sie z think tanków akladanych przez demokratów w USA albo w ogóle sa z grup naukowych zakladanych przez towarzysza Sykulskiego Leszka .
No i kazdy oczywiscie mówi ze czas sie ewakuowac z sojuszu z USA czy nawet sugeruja ze ta Moskwa to nie jest taka zła.

Dodano po 3 minutach 25 sekundach:
pacyfik pisze: 2026-04-08, 21:06 Trump uratował cywilizację, która miała zostać przez niego zniszczna. Pokojowy Nobel się kroi ;)
kolejny bystzak który słowa Trumpa na spolecznosciówkach taktuje jako wiedze objawioną. Przypomina mi to maklerów idiotów którzy przewidywali jak beda sie kształtowac stopy procentowe Rezerwy Federanej na podstawie kata wykrzywienia ust jej szefa Alana Greenspana.
Można i tak.
Ostatnio zmieniony 2026-04-08, 22:08 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pacyfik
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 51 times
Been thanked: 67 times

Post autor: pacyfik » 2026-04-08, 21:45

Gzresznik Upadający pisze: 2026-04-08, 21:31 Dodano po 3 minutach 25 sekundach:
pacyfik pisze: 2026-04-08, 21:06 Trump uratował cywilizację, która miała zostać przez niego zniszczna. Pokojowy Nobel się kroi ;)
kolejny bystzak który słowa Trumpa na spolecznosciówkach taktuje jako wiedze objawioną. Przypomina mi to maklerów idiotów którzy przewidywali jak beda sie kształtowac stopy procentowe Rezerwy Federanej na podstawie kata wykrzywienia ust jej szefa Alana Greenspana.
Można i tak.
Akurat słuchałem tego od specjalisty od krajów Wschodu.
Skoro Ty jesteś bystrzejszy to opowiedz o tym. Co zostało przeze mnie źle zrozumiane i jaka jest prawda?
Trochę mi to przypomina Korwina Mikke, którego wiecznie źle rozumiano i jego sympatycy musieli tłumaczyć co rzeczywiście miał na myśli.

zefciu
Bywalec
Bywalec

Post autor: zefciu » 2026-04-08, 21:47

Andej pisze: 2026-04-08, 20:51 Ciekaw jestem ile dni potrwa dwutygodniowy rozejm.
Przecież już się skończył. Izrael zaatakował Liban. Iran zamyka Hormuz. Pomarańczowy bożek z ręką w nocniku.
Gzresznik Upadający pisze: 2026-04-08, 21:31synku , Iran wiecej wywieszał swoich obywateli czy wymordował swoich zolnierzy przez szesc lat kazac im własnymi ciałami rozminowywac pola minowe Iraku ( takze nacpanymi dzieciakami ) niz zgineło ludzi podczas wszystkich konfliktów izraelsko arabskich.
Nawet gdyby to była prawda (źródła nie podałeś) to jak uzasadnia to co robi Izrael i ich wasal?
No i kazdy oczywiscie mówi ze czas sie ewakuowac z sojuszu z USA czy nawet sugeruja ze ta Moskwa to nie jest taka zła.
Nie powiem, że mnie dziwi, że słuchasz kremlowskiego ścieku, ale przecież nikt Cię nie zmusza.
kolejny bystzak który słowa Trumpa na spolecznosciówkach taktuje jako wiedze objawioną. Przypomina mi to maklerów idiotów
Rozumiem, że Cię boli jak Twój właściciel robi z siebie międzynarodowe pośmiewisko, ale to nie powód by obrażać śmiejących się.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6450 times
Been thanked: 3948 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-04-08, 22:17

Panowie!
Albo kończycie te przymilne wzajemne teksty, albo zamykam wątek
Co to za język ?! - na prawdę myślicie , że błyszczycie :ymblushing:
Merytorycznie proszę i na argumenty i spokojniej nieco, bo dzięki Bogu to nie nasza wojna, a obserwujemy trzech łobuzów i żaden święty nie jest.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-04-08, 23:48

pacyfik pisze: 2026-04-08, 21:45
Gzresznik Upadający pisze: 2026-04-08, 21:31 Dodano po 3 minutach 25 sekundach:
Można i tak.
Akurat słuchałem tego od specjalisty od krajów Wschodu.
Skoro Ty jesteś bystrzejszy to opowiedz o tym. Co zostało przeze mnie źle zrozumiane i jaka jest prawda?
Trochę mi to przypomina Korwina Mikke, którego wiecznie źle rozumiano i jego sympatycy musieli tłumaczyć co rzeczywiście miał na myśli.
Trump jest z biznesu. Jakiekolwiek zdanie które napisze na tym swoim tweeterku ma na celu zmylac przeciwnika. nic wiecej. Podobnie jest z tym co mówi. To zasłona dymna , poza tym on moze zdawac sobie sprawe ze im wieksza głupote napisze tym wiecej zamieszania sie zrobi. Do jego wypowiedzi najbardziej pasowałby fragment z Talkiena o Wężowym Języku tworzacym zasłone za która sie kryje. Irobi to dość skutecznie. A ze wszyscy sie tym emocjonują to jeszcze pogłebia efekt.
Ja też nie uważam ze tworzy jakies szachy 5D ale jest prezydentem który nie boi sie działac i byc brutalny i wulgarny niezależnie od odbioru. Ale tez wiekszosc mediów go nie lubi i troche przekłamuje ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawiarenka”