Rozumienie rozumienia

Ogólnie o Biblii. Dlaczego powinniśmy Ją czytać, jak powinno się czytać Pismo Święte, itp.
Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2933 times
Been thanked: 3251 times

Re: Podziękowania i rozwiązywanie nieporozumień wzajemnych

Post autor: sądzony » 2026-03-15, 22:35

Marek_Piotrowski pisze: 2026-03-15, 21:09
Możemy intelektualnie znać Pismo Święte na pamięć, Ojców, Nauki Kościoła, a nie znać Boga.
Natomiast nie wyobrażam sobie, by znać Boga i nie starać się poznać tych rzeczy.
Najpewniej gdy jedno idzie w parze z drugim. Wspiera się i uzupełnia.
Podobnie jak wewnętrzna relacja z Bogiem odbija się we Wspólnocie Kościoła, a jedność Wspólnoty w komunii buduje zjednoczenie intymne.

Dodano po 6 minutach 50 sekundach:
Marek_Piotrowski pisze: 2026-03-15, 21:09
sądzony pisze: 2026-03-15, 16:56 Moim zdaniem "znać Boga" oznacza być z Nim blisko, chodzić z Nim, duszą być oblubienicą Chrystusa.
Tak. I odwrotnie: choć czytamy o Chrystusie "(...) nie potrzebował niczyjego świadectwa o człowieku. Sam bowiem wiedział, co jest w człowieku."(J 2,25) to gdy mówi o ludziach którzy robią źle, Chrystus mówi: "Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem (dosł. hoti oudepote egnon hymas - że nigdy poznałem was). Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości."(Mt 7,23)
Wydaje mi się, ze to pokazuje właśnie takie znaczenie słowa "poznać", o jakim piszesz.
Ciekawe. Nie widziałem tego tak wcześniej. Myślę, że może tak być.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5030 times

Re: Rozumienie rozumienia

Post autor: Andej » 2026-03-25, 16:38

Stanko pisze: 2026-03-25, 15:38Stawiasz tu dużo pytajników i tak, jakbyś narzekał na Ewangelistów (bo na kogo innego?).
Chcesz odpowiedz? przeczytaj ostatnie zdanie Ewangelii Jana. Tam znajdziesz.
Jan pewnie tez miał podobne pytania, ale cóż szkodzi ukryć się za brakiem pergaminu na kolejne księgi?
Chcesz przedyskutować, udzielić na nie odpowiedzi, to czyń to w niniejszym wątku. A tamtego nie zaśmiecaj, skoro nie masz żadnych refleksji związanych z czytaniami.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
pacyfik
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 51 times
Been thanked: 67 times

Post autor: pacyfik » 2026-03-28, 22:05

Dz 7:39-43 POP "(39) Nie chcieli mu być posłuszni nasi ojcowie, lecz go odepchnęli i swymi sercami wrócili do Egiptu, (40) wołając do Aarona: Zrób nam bogów, by szli przed nami. Bo ten tam Mojżesz, który nas wyprowadził z ziemi egipskiej, to my nie wiemy, co się z nim stało. (41) I w tamtych dniach zrobili cielca, i złożyli ofiarę idolowi, i tym dziełem rąk swoich zaczęli się radować. (42) A Bóg się odwrócił i dopuścił, by hołdy składali wojsku niebieskiemu, jak jest napisane w księdze prorockiej: Domu Izraela, czy składaliście mi ofiary z bydląt i dary przez te lat czterdzieści na pustyni? (43) A namiot Molocha obnosiliście na sobie i gwiazdę waszego boga Remfana, wizerunki, które zrobiliście, by im pokłon oddawać. Przesiedlę was zatem aż za Babilon."

Dz 7:39-43 SNPD4 "(39) Jemu nasi ojcowie nie chcieli stać się posłuszni, ale odepchnęli go i zwrócili się w swoich sercach w stronę Egiptu, (40) mówiąc do Aarona: Uczyń nam bogów, którzy pójdą przed nami, bo nie wiemy, co się stało z tym Mojżeszem, który nas wyprowadził z ziemi egipskiej. (41) I uczynili sobie w tamtych dniach cielca, i wznieśli ofiarę bożkowi, i cieszyli się dziełami swoich rąk. (42) Bóg zaś odwrócił się i przekazał ich na służbę zastępom nieba, jak napisano w zwoju proroków: Czy ofiary rzeźne i z pokarmów składaliście Mnie przez czterdzieści lat na pustyni, domu Izraela? (43) I nosiliście namiot Molocha oraz gwiazdę waszego bożka Refana, posążki, które zrobiliście, aby się im kłaniać — i przesiedlę was poza Babilon."

Ciekawy jestem jak rozumiecie te słowa Szczepana, który mówił, że lud Exodusu w drodze do Kanaanu nosił namiot Molocha?
Przecież wiadomo, że żadnego namiotu Molocha nie nosili. A przynajmniej w Biblii nic na ten temat nie ma.
Jak to czytać?

karolinka
Początkujący
Początkujący
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post autor: karolinka » 2026-03-28, 23:42

pacyfik pisze: 2026-03-28, 22:05 (...)

Ciekawy jestem jak rozumiecie te słowa Szczepana, który mówił, że lud Exodusu w drodze do Kanaanu nosił namiot Molocha?
Przecież wiadomo, że żadnego namiotu Molocha nie nosili. A przynajmniej w Biblii nic na ten temat nie ma.
Jak to czytać?

Moim zdaniem chodzi tu o problem balwochwalstwa wsrod zydow.
"Lud Exodusu" odrzuca Mojzesza-wyslannika bozego, tak jak Sanhedryn odrzuca Jezusa.
Cielec, Moloch i Remfan to balwany, ktore kojarza sie z najciezszymi przestepstwami, nawet ze skladaniem ofiar z ludzi(Moloch).

Za te przestepstwa Izrael znalazl sie w niewoli babilonskiej, a wspolczesni Jezusowi przywodcy religijni pozbawieni zostali prowadzenia przez Ducha Prawdy, pograzajac sie wraz z calym "narodem wybranym" w duchowa niewole "mordercy, ojca klamstwa" .

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6450 times
Been thanked: 3948 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-03-28, 23:48

No nie wiem , czy nie nosili i nie wiem czy aby na pewno o "namiot Molocha" chodziło
Szczepan na pewno nawiązuje do tego fragmentu księgi Amosa 5 :

25 Czyż nie składaliście Mi żertw i ofiar pokarmowych na pustyni
przez czterdzieści lat, domu Izraela,
26 a [zarazem] obnosiliście Sikkuta, waszego króla,
i Kijjuna8, wasze bożki,
<gwiazdę waszego boga>,
któreście sobie uczynili?
27 Dlatego przesiedlę was poza Damaszek,
mówi Pan, Bóg Zastępów - to imię Jego.

przypis tłumaczy nieco tekst

Am 5, 26 - "Sikkut" i "Kijjun" byli, zdaje się, bóstwami Babilończyków. Obie nazwy stanowią transkrypcję imion bóstw babilońskich: Sakkuta i Kajjawana (= planety Saturna). Tekst skażony, różnie popr.

nie ma tu Molocha ale jest Saturn, a Saturn jest jednoznacznie przez wielu komentatorów identyfikowany z
gwiazdę waszego boga Remfana

Studiując Dzieje znalazłem takie wytłumaczenie, że jest to błędne tłumaczenie na grecką Septuagintę, z której czerpał autor Dziejów, a może i Szczepan (imię greckie)

Czy przynieśliście mi ofiary i dary
przez czterdzieści lat na pustyni, domu Izraela?
Weźmiecie Sakkuta, waszego króla,
i Kaiwana (=Saturn), waszego boga-gwiazdę,
wasze posągi, któreście sobie uczynili.
Dlatego zabiorę was
za Damaszek, mówi Jahwe,
którego imię jest Bogiem zastępów niebieskich.

Ale LXX błędnie tłumaczy Sakkuta jako „namiot”, a „waszego króla” jako „Moloch”. Kaiwan został prawdopodobnie transliterowany jako Kaiphan, ale w pewnym momencie został zniekształcony do Raiphan. I ostatecznie, autor Dziejów Apostolskich używał LXX jako źródła swoich cytatów.

Rękopisy Dziejów Apostolskich są również uszkodzone i różnie brzmią Raiphan, Rephan, Remphan, Rempham, Rompha i Romphan.

Źródło: Ernst Haenchen, Dzieje Apostolskie (1971)
Potwierdzać się zdaje to wiki:
Moloch (pierwsze greckie tłumaczenie Starego Testamentu) lub Molech (hebrajskie) tak naprawdę nie różną się niczym od nazwy Melech, czyli król. Hebrajskie litery מלך (mlk) zazwyczaj oznaczają melek – króla
Kto czytał Biblię ten wie, że naród wybrany cały czas miał problem z bałwochwalstwem i nierządem z innymi bóstwami
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Krystyna
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Ostrzeżenia: 2
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 347 times
Been thanked: 79 times

Post autor: Krystyna » 2026-03-29, 11:44

Wybierający o tym wiedział od zarania czasów.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 4062 times
Been thanked: 6238 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-03-29, 13:15

Dezerter pisze: 2026-03-28, 23:48 Kto czytał Biblię ten wie, że naród wybrany cały czas miał problem z bałwochwalstwem i nierządem z innymi bóstwami
Pełna prawda. Z tym, że ja to czytam jako opis (taki pod lupą, czy na przykładzie) postępowania ludzkości w ogóle: jak tylko zaczyna być dobrze, ludzkość znajduje sobie fałszywych bogów (lub "bogów", bo różne ideologie, pragnienia, dążenia) też bywają bożkami.
A potem mamy pretensję "Gdzie był Bóg?!"
Nie odpowiadam na niektóre wpisy: nie widzę wpisów @użytkownik, @CiekawaXO i @Krystyna. Nie "obraziłem się" - ale tak jest z paru względów prościej.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-03-29, 15:12

Też pełna zgoda z mojej strony, to takie ludzkie i przetrwało do naszych czasów a potwierdza to przysłowie:
Panu Bogu świeczkę a diabłu (bożkom) ogarek

Awatar użytkownika
pacyfik
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 51 times
Been thanked: 67 times

Post autor: pacyfik » 2026-03-29, 16:25

Przy okazji Am 5:26 - Dz 7:43 to bardzo ciekawe jest jak tłumaczy się te wersety. Szczególnie Amosa.
Po raz kolejny zastanawia mnie sposób tłumaczenia ks.Popowskiego z Septuaginty gdzie poprawia Septuagintę Tekstem Masoreckim.
Stare tłumaczenia (m.in.: Wujek, Bg, KJV) w Amosa 5:26 działają w drugą stronę: wstawiają Molocha "poprawiając" tekst Septuagintą Dz7:43.

Am 5:26 WUJ "I nosiliście namiot Molokowi waszemu, i obraz bałwanów waszych, gwiazdę Boga waszego, któreście działali sobie."
Dz 7:43 WUJ "I przyjęliście namiot Molochów, i gwiazdę boga waszego Remfam, figury, któreście czynili, abyście im pokłon czynili. I przeniosę was za Babilon."

Am 5:26 BT5 "i obnosiliście Sikkuta, waszego króla, i Kijjuna, wasze bożki, gwiazdę waszego boga, które sobie uczyniliście?"
Dz 7:43 BT5 "((43) Obnosiliście raczej namiot Molocha i gwiazdę bożka Refana, wyobrażenia, które zrobiliście, aby im cześć oddawać. Przesiedlę was za to poza Babilon."

Am 5:26 POP(LXX!) "A teraz nosicie z sobą namiot Sikkuta i gwiazdę waszego boga, Kijjuna: ich wizerunki, które sobie sporządziliście."
Dz 7:43 POP "A namiot Molocha obnosiliście na sobie i gwiazdę waszego boga Remfana, wizerunki, które zrobiliście, by im pokłon oddawać. Przesiedlę was zatem aż za Babilon."

Am 5:26 PAU "A zarazem obnosiliście Sikkuta jako waszego króla i posąg Kijjuna, gwiazdę waszych bogów, których sami sobie zrobiliście."
Dz 7:43 PAU "Nie, lecz obnosiliście namiot Molocha, gwiazdę bożka Refana - te wyobrażenia, które uczyniliście, aby im oddawać cześć. Dlatego przesiedlę was poza Babilon."

Am 5:26 SNPD4 "Nosiliście raczej Sikkuta*, waszego króla*, i Kijuna*, wasze obrazy, gwiazdę, waszych bogów, których sobie uczyniliście."
Dz 7:43 SNPD4 "I nosiliście namiot Molocha oraz gwiazdę waszego bożka Refana, posążki, które zrobiliście, aby się im kłaniać — i przesiedlę was poza Babilon."

* Sikkut, סִכּוּת (sikkut): as. Sakkut (סַכּוּת), Adar-Ninip l. Saturn; hbr. wokal. je tak jak שִׁקוּץ (szikuts), czyli: obrzydliwość. Niektórzy wokal. jako namioty, סֻכּוֹת (sukkot).
* króla, מֶלֶךְ (melech), wg G: Moloch, Μολοχ, מֹלֶךְ (molech).
* Kijun, כִּיּוּן (kijjun), mez. bóg Kajamanu, czyli Saturn. Hbr. wokal. je tak jak שִׁקוּץ (szikuts), czyli: obrzydliwość. Być może: cokół BHS; zatem w. 26: Nosiliście raczej namioty waszego Molocha oraz cokół, wasze obrazy.
Ostatnio zmieniony 2026-03-29, 16:27 przez pacyfik, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-04-05, 00:34

Dziś miałem czytanie, o przepraszam już, wczoraj miałem czytanie :)
zawsze przed czytaniami modle się do Ducha i proszę Go o prowadzenie, o to by moje słowa w sposób godny i zrozumiały trafiały do słuchaczy, poruszały i docierały. Proszę Go również o opiekę i ochronę podczas posługiwania.
Czytając miałem takie nagłe i mocne zrozumienie tekstu, który wytłuszczam - przeczytajcie proszę i powiedzcie jaką pierwszą myśl mieliście po przeczytaniu tego co cytuję w odniesieniu do współczesności ...
bo wierzę, że jeśli jesteśmy prowadzeni w tym samym Duchu, to przekaz powinien się powtórzyć u więcej osób.
Nie boimy się ośmieszenia, czy krytyki, a kto się boi to poproszę na pw

(Iz 55,1-11)
To mówi Pan: O, wszyscy spragnieni, przyjdźcie do wody, przyjdźcie, choć nie macie pieniędzy! Kupujcie i spożywajcie, [dalejże, kupujcie] bez pieniędzy i bez płacenia za wino i mleko! Czemu wydajecie pieniądza na to, co nie jest chlebem? I waszą pracę - na to, co nie nasyci? Słuchajcie Mnie, a jeść będziecie przysmaki i dusza wasza zakosztuje tłustych potraw. Nakłońcie wasze ucho i przyjdźcie do Mnie, posłuchajcie Mnie, a dusza wasza żyć będzie. Zawrę z wami wieczyste przymierze: są to niezawodnie łaski dla Dawida. Oto ustanowiłem cię świadkiem dla ludów, dla ludów wodzem i rozkazodawcą. Oto zawezwiesz naród, którego nie znasz, i ci, którzy cię nie znają, przybiegną do ciebie ze względu na Pana, twojego Boga, przez wzgląd na Świętego Izraelowego, bo On cię przyozdobi. Szukajcie Pana, gdy się pozwala znaleźć, wzywajcie Go, dopóki jest blisko! Niechaj bezbożny porzuci swą drogę i człowiek nieprawy swoje knowania. Niech się nawróci do Pana, a Ten się nad nim zmiłuje, i do Boga naszego, gdyż hojny jest w przebaczaniu. Bo myśli moje nie są myślami waszymi ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana. Bo jak niebiosa górują nad ziemią, tak drogi moje - nad waszymi drogami i myśli moje - nad myślami waszymi. Zaiste, podobnie jak ulewa i śnieg spadają z nieba i tam nie powracają, dopóki nie nawodnią ziemi, nie użyźnią jej i nie zapewnią urodzaju, tak iż wydaje nasienie dla siewcy i chleb dla jedzącego, tak słowo, które wychodzi z ust moich, nie wraca do Mnie bezowocne, zanim wpierw nie dokona tego, co chciałem, i nie spełni pomyślnie swego posłannictwa.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-04-08, 16:46

Zdradź to, co Ci przyszło na myśl. Ja nie potrafię wyartykułować konkretnych refleksji. Nie czyje tego tekstu.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

mareta
Gaduła
Gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 157 times
Been thanked: 158 times

Post autor: mareta » 2026-04-09, 11:19

Marek_Piotrowski pisze: 2026-03-29, 13:15
Dezerter pisze: 2026-03-28, 23:48 Kto czytał Biblię ten wie, że naród wybrany cały czas miał problem z bałwochwalstwem i nierządem z innymi bóstwami
Pełna prawda. Z tym, że ja to czytam jako opis (taki pod lupą, czy na przykładzie) postępowania ludzkości w ogóle: jak tylko zaczyna być dobrze, ludzkość znajduje sobie fałszywych bogów (lub "bogów", bo różne ideologie, pragnienia, dążenia) też bywają bożkami.
A potem mamy pretensję "Gdzie był Bóg?!"
Nie bez przyczyny ktoś powiedział, że "Biblia dzieje się tu i teraz."
Ano prawda. Jak człowiekowi dobrze- myśli, że Pan Bóg mu niepotrzebny.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-04-12, 20:31

Andej pisze: 2026-04-08, 16:46 Zdradź to, co Ci przyszło na myśl. Ja nie potrafię wyartykułować konkretnych refleksji. Nie czyje tego tekstu.
A odnieś to do współczesnego Izraela i pomyśl, kto jest tym wezwanym krajem?

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-04-12, 20:38

Krajem? Nie ma kraju wezwanego. Chyba, że masz na myśli mesjanistyczną Polskę (której nie ma).
Wezwani są wszyscy. Albo ci, którzy odpowiedzieli na wezwanie.

Współczesny Izrael na pewno nie jest krajem wezwanym (m.in. dlatego, że bo nie ma krajów wezwanych). Na pewno jakiś procent współczesnych Żydów jest wezwana i odpowiadają oni pozytywnie na Boże wezwanie. Ale sądzę, że niemal wszyscy mieszkają w diasporze, a nie w Izraelu.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-04-12, 20:43

Co mnie uderzyło i poruszyło
Zawrę z wami wieczyste przymierze: są to niezawodnie łaski dla Dawida. Oto ustanowiłem cię świadkiem dla ludów, dla ludów wodzem i rozkazodawcą. Oto zawezwiesz naród, którego nie znasz, i ci, którzy cię nie znają, przybiegną do ciebie ze względu na Pana, twojego Boga, przez wzgląd na Świętego Izraelowego, bo On cię przyozdobi.
Pierwsze/Stare Przymierze
rola Izraela - no przecież oni tak właśnie się zachowują! - wódz i rozkazodawca
Kogo wezwą?, jaki naród? Egipcjan, Rzymian, greków - nie - naród, którego nie znają, bo .... go wówczas jeszcze nie było
i ci którzy cię nie znają, bo ich jeszcze nie było, więc jak mogą znać? przybędą :-o
A dla czego przybędą? - ze względu na Boga, na syjonistyczne protestanckie chrześcijaństwo, które u nich teraz króluje.

To taka ciekawostka, Biblijna, duchowa, nie znaczy wiele dla mnie, ale przyznacie?, że coś w tym jest
czy tylko ja to widzę?
Ostatnio zmieniony 2026-04-12, 20:43 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Biblia, Nowy Testament i Stary Testament”