No, nie przesadzaj, nie bierz zbyt serio, co napisałem, to tylko negacja sugerowanego wniosku w kontekście mojego tekstu o obowiązku szanowania zdrowia. W czasie COVODA dużo naczytało się przeciw tym, którzy chronią zdrowie. A sens słów Jezusa jest inny, na pewno nie odradzający troski o życia.Arek pisze: ↑2025-11-19, 11:14Wpisujesz się w grupę tych co do mnie mówią, że nie wypełniam Przykazań Bożych, nie rozumiem Ewangelii, będę potępiony i jestem bluźniercą. Oby Dobry Bóg wybaczył Ci Twoje osądy i nie poczytał Ci tego grzechu. Amen.Stanko pisze: ↑2025-11-17, 18:38Co ja myślę o skojarzeniu tych dwóch zdań? To, że bluźnisz! Bowiem Jezus wcale nie zachęca do łamania podstawowego przykazania - ochrony życia, danego mi na obraz i podobieństwo Boże i obciążonego obowiązkami wobec bliźnich i Kościoła.
W cytowanym powiedzeniu Jezusa trzeba widzieć intencję Jezusa, by Boga i swoje zbawienie postawić na pierwszym miejscu. Nic innego; na pewno nie to, by dać się covidowi na pożarcie.![]()
Z COVIDEM jak z grzechem, raz niedobity, żyje w nieskończone
-
Stanko
- Super gaduła

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 150 times
Re: Z COVIDEM jak z grzechem, raz niedobity, żyje w nieskończone
-
zefciu
- Bywalec

- Wyznanie: Ateista
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 13 times
No nie. Grypa to ortomyksowirus. SARS-CoV-2 to koronawirus. Należy od do tej samej rodziny, co pewne formy przeziębienia. Niewykluczone zatem, że sezonowe przeziębienie, które kosztowało nas którejś wiosny paczkę chusteczek to potomek wirusa, który zabił kilkaset lat temu tysiące osób; ale raczej nie spotkaliśmy w historii sytuacji, w której koronawirusy ludzkie nagle mutowały w formy bardziej zjadliwe. Zawsze było to przeniesienie wirusa z innych zwierząt na człowieka.
-
mareta
- Gaduła

- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 136 times
Według AI
Na podstawie danych z początku 2026 roku:
W sezonie epidemicznym 2025/2026 (od 1 września 2025 r. do połowy marca 2026 r.) odnotowywane są przypadki COVID-19, jednak nie mają one charakteru "spektakularnej epidemii".
Dane liczbowe (przykład): W okresie do 15 lutego 2026 r. zarejestrowano łącznie 143 potwierdzone przypadki w raportach regionalnych, a do 15 marca 2026 r. liczba ta sezonowo wzrosła.
Na podstawie danych z początku 2026 roku:
W sezonie epidemicznym 2025/2026 (od 1 września 2025 r. do połowy marca 2026 r.) odnotowywane są przypadki COVID-19, jednak nie mają one charakteru "spektakularnej epidemii".
Dane liczbowe (przykład): W okresie do 15 lutego 2026 r. zarejestrowano łącznie 143 potwierdzone przypadki w raportach regionalnych, a do 15 marca 2026 r. liczba ta sezonowo wzrosła.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
-
mareta
- Gaduła

- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 136 times
Nie wiem czy to był Covid, nie robiłam testu , bo i po co, ale mnie też jakiś przeczołgał w styczniu.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”