Moim zdaniem ta informacja jest bardzo nieprecyzyjna.Arek pisze: ↑2026-04-08, 18:39 Być może nie wiesz ale władze chińskie same wybierają swoich kandydatów na Biskupów. Biskupi chińscy ich wyświęcają, a Watykan nic nie wie o tym fakcie. Gdy się dowiaduje nie ma żadnego larum. Powtarzam władze chińskie wybierają kandydatów na Biskupów, aby także ich namaszczeni Biskupi wyświęcali kolejnych, poza decyzyjnością i bez udziału Papieża.
List KEP
Re: List KEP
- Arek
- Złoty mówca

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 608 times
- Been thanked: 677 times
https://www.liturgia.pl/Wbrew-woli-Papi ... w-Chinach/pacyfik pisze: ↑2026-04-08, 19:43Moim zdaniem ta informacja jest bardzo nieprecyzyjna.Arek pisze: ↑2026-04-08, 18:39 Być może nie wiesz ale władze chińskie same wybierają swoich kandydatów na Biskupów. Biskupi chińscy ich wyświęcają, a Watykan nic nie wie o tym fakcie. Gdy się dowiaduje nie ma żadnego larum. Powtarzam władze chińskie wybierają kandydatów na Biskupów, aby także ich namaszczeni Biskupi wyświęcali kolejnych, poza decyzyjnością i bez udziału Papieża.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------

- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Has thanked: 4042 times
- Been thanked: 6227 times
- Kontakt:
Co maja władze chińskie do tego?!
Ciagle ta sama lefebvrestowska śpiewka "to nic, że my dokonujemy rozłamów, wyświecamy biskupów wbrew wyraźnemu zakazowi Rzymu, że wspieramy szatana w zniechęcaniu ludzi do uczestnictwa w Mszy Świętej i przyjmowania Komunii Świętej pod pozorem że to NOM, bo przecież są inni, którzy grzeszą - moderniści, Chińczycy, nie-wiadomo-jeszcze-kto zatem musimy".
Ciagle ta sama lefebvrestowska śpiewka "to nic, że my dokonujemy rozłamów, wyświecamy biskupów wbrew wyraźnemu zakazowi Rzymu, że wspieramy szatana w zniechęcaniu ludzi do uczestnictwa w Mszy Świętej i przyjmowania Komunii Świętej pod pozorem że to NOM, bo przecież są inni, którzy grzeszą - moderniści, Chińczycy, nie-wiadomo-jeszcze-kto zatem musimy".
Nie odpowiadam na niektóre wpisy: nie widzę wpisów @użytkownik, @CiekawaXO i @Krystyna. Nie "obraziłem się" - ale tak jest z paru względów prościej.
To nieprecyzyjny i częściowo nieaktualny opis sytuacji. Oto co wiemy:Arek pisze: ↑2026-04-08, 20:06https://www.liturgia.pl/Wbrew-woli-Papi ... w-Chinach/pacyfik pisze: ↑2026-04-08, 19:43Moim zdaniem ta informacja jest bardzo nieprecyzyjna.Arek pisze: ↑2026-04-08, 18:39 Być może nie wiesz ale władze chińskie same wybierają swoich kandydatów na Biskupów. Biskupi chińscy ich wyświęcają, a Watykan nic nie wie o tym fakcie. Gdy się dowiaduje nie ma żadnego larum. Powtarzam władze chińskie wybierają kandydatów na Biskupów, aby także ich namaszczeni Biskupi wyświęcali kolejnych, poza decyzyjnością i bez udziału Papieża.
**Co jest prawdą:**
Przez dekady rzeczywiście dochodziło do takich sytuacji — Chiny konsekrowały biskupów bez zgody Watykanu, przez co byli oni uznawani za nieważnie wyświęconych lub schizmatyckich.
**Co jest nieścisłe lub przestarzałe:**
Od **2018 roku istnieje tajne porozumienie Watykan–Chiny** (odnawiane w 2020, 2022 i 2024), które właśnie kwestii mianowania biskupów dotyczy. Na jego mocy:
- Papież zachowuje ostateczne prawo zatwierdzania kandydatów na biskupów
- Pekin ma wpływ na proces nominacji i może zgłaszać kandydatów
- Jest to kompromis — krytykowany z obu stron
**Co do "larum":**
Watykan wielokrotnie wyrażał sprzeciw wobec naruszeń porozumienia. Krytycy (np. kardynał Zen) twierdzą jednak, że Stolica Apostolska jest zbyt uległa wobec Pekinu i rzeczywiście nie reaguje dostatecznie stanowczo.
**Sedno problemu** jest realne: Komunistyczna Partia Chin traktuje religię jako sferę podległą państwu i dąży do faktycznej kontroli nad Kościołem katolickim w Chinach — co jest sprzeczne z zasadami katolickimi. Porozumienie z 2018 roku jest próbą zarządzania tym napięciem, ale jego skuteczność jest szeroko kwestionowana.
Autor cytatu opisuje więc realny problem, ale w sposób uproszczony i jakby nieuwzględniający zmian ostatnich lat.
Znowu schodzimy na temat Bractwa Piusa X.
Tymczasem zwyczajnym katolikom nie podoba się treść tego listu.
Co oznacza, że Żydzi są nadal narodem wybranym bo obietnice Boga są nieodwołalne? Co niby z tego ma wynikać? Chyba jest tu jakiś zamiar?
Jedyny, który przychodzi mi do głowy to tylko to, że nie muszą oni uwierzyć w Chrystusa aby się zbawić.
Macie jakieś inne wyjaśnienia?
Niestety Jann Paweł II też się nie popisał twierdząc, że Żydzi przetrwali do dzisiaj w jakiś ponadnaturalny sposób. Chińczycy też przetrwali.
Jest jeszcze inna sprawa. Gdzieś Papież coś powie. Ludzie reaguja na to nieprzychylnie wiec , jest to niby prostowane ( jak to czesto bywało za Franciszka) , że nie o to mu chodziło ale papier pozostaje.
I po 10, 20 30 latach nagle dowiadujemy się, że robimy aferę a Kościół już dawno to nauczał.
Tymczasem zwyczajnym katolikom nie podoba się treść tego listu.
Co oznacza, że Żydzi są nadal narodem wybranym bo obietnice Boga są nieodwołalne? Co niby z tego ma wynikać? Chyba jest tu jakiś zamiar?
Jedyny, który przychodzi mi do głowy to tylko to, że nie muszą oni uwierzyć w Chrystusa aby się zbawić.
Macie jakieś inne wyjaśnienia?
Niestety Jann Paweł II też się nie popisał twierdząc, że Żydzi przetrwali do dzisiaj w jakiś ponadnaturalny sposób. Chińczycy też przetrwali.
Jest jeszcze inna sprawa. Gdzieś Papież coś powie. Ludzie reaguja na to nieprzychylnie wiec , jest to niby prostowane ( jak to czesto bywało za Franciszka) , że nie o to mu chodziło ale papier pozostaje.
I po 10, 20 30 latach nagle dowiadujemy się, że robimy aferę a Kościół już dawno to nauczał.
- Arek
- Złoty mówca

Jesteś bardzo jednostronny z nastawieniem na czystość i klarowność po stronie hierarchów. A ja powiem tak, narobili bałaganu i innych deprawacji i mydlą oczy, bo myślą, że lud wierny uwierzy we wszystko co powiedzą. Nic nie zostaje naprawiane, a powiem więcej nadal zamiatane pod dywan z dochodzącymi kolejnymi odstępstwami. Głowa ryby jest zepsuta. Brak naprawy, przyznania się do błędów przed wiernymi. A fałszywe okazywanie miłosierdzia całując i kłaniając się Islamistom i Żydom prowadzi do tego, że Chrystus w tych momentach to problem, a gdy trzeba kasy to Krzyż wraca, by wierni wrzucali chojnie pieniążki. Oczywiście są sprawiedliwi wśród niesprawiedliwych ale czy można utwierdzać w błędzie gorszące postawy? Jestem przeciwnikiem postaw przez które duchowni z premedytacją czynią nieprawości i sieją zgorszenie czym przyczyniają się do osłabiania wiary wiernych. Nadanie Alter Christi zobowiązuje. Można mieć miłosierdzie i takie jest ale dla skruszonego, a nie zatwardziałego serca.Marek_Piotrowski pisze: ↑2026-04-08, 20:25 Co maja władze chińskie do tego?!
Niem miłości bez prawdy i prawdy bez miłości.
Ostatnio zmieniony 2026-04-08, 22:39 przez Arek, łącznie zmieniany 2 razy.

- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Kontakt:
I dalej to samo. Nie rozumiesz, że ani Pismo, ani Magisterium nie dopuszczają ŻADNEJ przyczyny tworzenia rozłamów - problemy w Kościele zalecają rozwiązywać całkowicie inaczej.
Luter miał też "słuszne argumenty" a zapsucie w Kurii Rzymskiej faktycznie było wielkie. I co? Dobrze, ze zrobił rozłam?
Polecam stary (ponad swie dekady) artykuł bp. Siemieniewskiego https://analizy.biz/marek1962/_jerrydea.html
To tyle o rozłamie - a co dopiero mówic o współpracy z diabłem, jaką uprawia Bractwo w sprawie zniechęcania do uczestnictwa w Mszy Świętej i przyjmowania Komunii Świętej "bo to NOM"?
Luter miał też "słuszne argumenty" a zapsucie w Kurii Rzymskiej faktycznie było wielkie. I co? Dobrze, ze zrobił rozłam?
Polecam stary (ponad swie dekady) artykuł bp. Siemieniewskiego https://analizy.biz/marek1962/_jerrydea.html
To tyle o rozłamie - a co dopiero mówic o współpracy z diabłem, jaką uprawia Bractwo w sprawie zniechęcania do uczestnictwa w Mszy Świętej i przyjmowania Komunii Świętej "bo to NOM"?
Nie odpowiadam na niektóre wpisy: nie widzę wpisów @użytkownik, @CiekawaXO i @Krystyna. Nie "obraziłem się" - ale tak jest z paru względów prościej.
-
Albertus
- Złoty mówca

- Has thanked: 645 times
- Been thanked: 1272 times
Czy uważasz że ciągłe mnożenie takich oskarżeń uzdrowi sytuację?Arek pisze: ↑2026-04-08, 22:37Jesteś bardzo jednostronny z nastawieniem na czystość i klarowność po stronie hierarchów. A ja powiem tak, narobili bałaganu i innych deprawacji i mydlą oczy, bo myślą, że lud wierny uwierzy we wszystko co powiedzą. Nic nie zostaje naprawiane, a powiem więcej nadal zamiatane pod dywan z dochodzącymi kolejnymi odstępstwami. Głowa ryby jest zepsuta. Brak naprawy, przyznania się do błędów przed wiernymi. A fałszywe okazywanie miłosierdzia całując i kłaniając się Islamistom i Żydom prowadzi do tego, że Chrystus w tych momentach to problem, a gdy trzeba kasy to Krzyż wraca, by wierni wrzucali chojnie pieniążki. Oczywiście są sprawiedliwi wśród niesprawiedliwych ale czy można utwierdzać w błędzie gorszące postawy? Jestem przeciwnikiem postaw przez które duchowni z premedytacją czynią nieprawości i sieją zgorszenie czym przyczyniają się do osłabiania wiary wiernych. Nadanie Alter Christi zobowiązuje. Można mieć miłosierdzie i takie jest ale dla skruszonego, a nie zatwardziałego serca.Marek_Piotrowski pisze: ↑2026-04-08, 20:25 Co maja władze chińskie do tego?!
- Arek
- Złoty mówca

Dlatego chcę zacząć działać w swojej Parafii. I najpierw uświadomić Kapłanów, by byli szczerzy w swoim życiu i przed wiernymi. Sprawozdania finansowe Parafii powinny być przedkładane wiernym do wglądu. Poświęcenie w pełnieniu Sakramentów, katechezy katolickie w Parafii, Msze Święte odprawiane z należytą czcią dłużej niż tylko do pół godziny, tłumaczenie Listów KEP i innych wydawanych w ramach Kościoła. Pełna przejrzystość, oddanie w służbie Kościołowi i prawdziwe życie w świętości, aby ewangelizacja miała skutek. Odchodzanie od byle jakości, a życie w wierności Bogu to przyświeca każdemu powołaniu. Zbyt piękne, może i tak. Zbytnia naiwność też może tak. Przecież opór będzie, zdecydowanie tak. Czy mam zdezerterować i zejść z tej drogi? No tak ale jak, jeśli ja już innej nie widzę. Co z takim zrobić? To już nie mój problem niech martwią się ci, którzy prawość tylko głoszą ale nią nie żyją, bo hardość ducha jest mym orężem.
Dodano po 8 minutach 43 sekundach:
Dodano po 23 minutach 27 sekundach:
By konsekwentnie iść należy być cierpliwym, spokojnym, opanowanym, konsekwentnym, argumentującym, jasnym, dającym rozwiązania, sprawdzającym, nie narzucającym, nie naiwnym, patrzącym w oczy, szczerym, prawdomównym, oddanym, ofiarnym, oczekujących efektów. Cierpliwym, cierpliwym i cierpliwym i zawsze życzliwym, aż zobaczę dobry rezultat. Czasem musi przejść nawet dwóch kolejnych Proboszczów
Oj wióry będą leciały. Już niektórzy i niektóre robią jakieś dziwne oczy. Zupełnie nie rozumiem dlaczego? Dobrze jak inni uważają siebie za mądrych, a kogoś za głupiego, bo są im bardziej przychylni
Ciekawe za jakich uważają się duchowni z KEP? Szczerość wskazana. Nie chcę pytać dalej, bo boję się, że zablokuję całe forum.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Króluj nam Chryste zawsze i wszędzie
Dodano po 9 minutach 25 sekundach:
Upss!!! Przesadziłem? No to się zacznie z rana jatka.
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia jak to swój, swego i nawzajem spowiada. Toż to możliwe kolesiostwo może być i naprawy z tym związanej żadnej. Pochlebca, pochlebcy pochlebstwem schlebia.
No i wszystko się wyjaśniło dlaczego KEP jest tak jednomyślny.
Dodano po 8 minutach 43 sekundach:
Jeśli nie będą mieć oporu, pójdą dalej. Jeśli ktoś będzie mi wmawiał nieprawdę czyż możliwy jest mój kompromis w tej kwestii? Jak ja nawet pozór zła mam omijać szerokim łukiem. Nie - dla zepsutych kompromisów i zdeformowanej prawdy. To oni odeszli, którzy głoszą fałszywe własne nauki. Polscy Biskupi odstąpili od katolickiej wiary. Tak więc zwykli wierni im te nauki przypomną, aby je zapamiętali i przyjęli. Marek niestety nie masz argumentów do obrony w tej kwestii. Dialog nie jest tożsamy z ewangelizacją. A bez ewangelizacji nie ma dialogu.Marek_Piotrowski pisze: ↑2026-04-08, 22:46 I dalej to samo. Nie rozumiesz, że ani Pismo, ani Magisterium nie dopuszczają ŻADNEJ przyczyny tworzenia rozłamów - problemy w Kościele zalecają rozwiązywać całkowicie inaczej.
Dodano po 23 minutach 27 sekundach:
By konsekwentnie iść należy być cierpliwym, spokojnym, opanowanym, konsekwentnym, argumentującym, jasnym, dającym rozwiązania, sprawdzającym, nie narzucającym, nie naiwnym, patrzącym w oczy, szczerym, prawdomównym, oddanym, ofiarnym, oczekujących efektów. Cierpliwym, cierpliwym i cierpliwym i zawsze życzliwym, aż zobaczę dobry rezultat. Czasem musi przejść nawet dwóch kolejnych Proboszczów
Oj wióry będą leciały. Już niektórzy i niektóre robią jakieś dziwne oczy. Zupełnie nie rozumiem dlaczego? Dobrze jak inni uważają siebie za mądrych, a kogoś za głupiego, bo są im bardziej przychylni
Ciekawe za jakich uważają się duchowni z KEP? Szczerość wskazana. Nie chcę pytać dalej, bo boję się, że zablokuję całe forum.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Króluj nam Chryste zawsze i wszędzie
Dodano po 9 minutach 25 sekundach:
Absolutnie nie. Ale, aby leczyć jakąkolwiek chorobę trzeba postawić diagnozę, a potem wtedy leczyć. Chyba się zgodzisz? Ale potrafię przewidzieć jeszcze taką sugestię, że niektóre choroby są nieuleczalne. Nieuleczalne, bo i błędna diagnoza. No ktoś musi mieć robotę bez przestojów. A naiwny łyka te tabletki, bo myśli, że mu zbawienie przyniosą. No i biznes farmaceutyczno - medyczny bije te tryliony w walutach, aby duchownych odciążyć z ofiarności na rzecz pracy dla Kościoła. Tego kiedyś nie było. No i jak tu podejść do penitenta, aby go za bardzo nie obciążyć w aurze tyłu chorób i mnóstwa przyjmowanych leków. W sumie tak tragiczny stan to nie ma co wymagać naprawy, niech żyje jak żył.Albertus pisze: ↑2026-04-08, 22:50Czy uważasz że ciągłe mnożenie takich oskarżeń uzdrowi sytuację?Arek pisze: ↑2026-04-08, 22:37Jesteś bardzo jednostronny z nastawieniem na czystość i klarowność po stronie hierarchów. A ja powiem tak, narobili bałaganu i innych deprawacji i mydlą oczy, bo myślą, że lud wierny uwierzy we wszystko co powiedzą. Nic nie zostaje naprawiane, a powiem więcej nadal zamiatane pod dywan z dochodzącymi kolejnymi odstępstwami. Głowa ryby jest zepsuta. Brak naprawy, przyznania się do błędów przed wiernymi. A fałszywe okazywanie miłosierdzia całując i kłaniając się Islamistom i Żydom prowadzi do tego, że Chrystus w tych momentach to problem, a gdy trzeba kasy to Krzyż wraca, by wierni wrzucali chojnie pieniążki. Oczywiście są sprawiedliwi wśród niesprawiedliwych ale czy można utwierdzać w błędzie gorszące postawy? Jestem przeciwnikiem postaw przez które duchowni z premedytacją czynią nieprawości i sieją zgorszenie czym przyczyniają się do osłabiania wiary wiernych. Nadanie Alter Christi zobowiązuje. Można mieć miłosierdzie i takie jest ale dla skruszonego, a nie zatwardziałego serca.Marek_Piotrowski pisze: ↑2026-04-08, 20:25 Co maja władze chińskie do tego?!
Upss!!! Przesadziłem? No to się zacznie z rana jatka.
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia jak to swój, swego i nawzajem spowiada. Toż to możliwe kolesiostwo może być i naprawy z tym związanej żadnej. Pochlebca, pochlebcy pochlebstwem schlebia.
No i wszystko się wyjaśniło dlaczego KEP jest tak jednomyślny.
Ostatnio zmieniony 2026-04-09, 00:08 przez Arek, łącznie zmieniany 17 razy.

Niestety fałsz wychodzi Ci z butów a ja kolejny raz dałem się na to nabrać. Dziwie się, że jeszcze Cię nie zablokowano. Fakty.
2026-01-22 „Szanse wprowadzenia w struktury kościelne Bractwa św. Piusa X”. Twoje usilne starania o założenie nowego działu o bractwie św. Piusa X w temacie „Krąg katolików w przekazie tradycyjnym”
2026-02-04 „Możemy zamknąć wątek. Podstawą jest fakt, że Papież ma 100% racji, a Bractwo w 100% się myli. I wszystko jest już jasne i rozstrzygnięte.” Twoja rezygnacja i przyznanie się do błędu w temacie „Krąg katolików w przekazie tradycyjnym”
2026-04-08 „Ostatnie lata poświęciłem trochę czasu na poznanie sytuacji Bractwa. Wiele razy rozważałem tą kwestię. I przychylam się do kwestii, że Bractwo zachowuje prawdy wiary katolickiej. Czego niestety nie można powiedzieć o obecnych hierarchiach Kościoła.”
W temacie „List KEP
Być może masz problemy z pamięcią. Być może piszesz pod wpływem czegoś. Być może ktoś Cię prowadzi. Usilnie proszę o zablokowanie tego Pana na forum aby już mnie i innych nie zwodził. Wyczerpał limit pomyłek.
- Arek
- Złoty mówca

@koan nikt nie żyje, aby zaspokoić twoje oczekiwania. Nie chcesz czytać co piszę, nikt ciebie nie zmusza. Ale dziwi mnie w takim razie, że mnie czytasz. Serdecznie pozdrawiam.

- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Kontakt:
No cóż, jeśli ktoś akceptuje rozłam i uważa go za jedyny możliwy sposób "przeciwstawienia się" złym tendencjom to niestety idzie drogą Lutra a nie świętego Franciszka. Obaj widzieli ten sam problem, a skutki ich działań znamy.
Sytuację jeszcze rozjaśnia to, do czego wracam usilnie: namawianie katolików do zrezygnowania z Mszy Świętej i przyjęcia Ciała i Krwi Chrystusa pod pozorem że to NOM ujawnia szatański pierwiastek w działaniach Bractwa. Szatan tak nienawidzi Mszy Świętej i Komunii Świętej, że zrobi wszystko - nawet przybierze szatę "obrońcy Kościoła" byle by ludzie nie uczestniczyli i nie przyjmowali. Wprawdzie jest sprytny, ale jego nienawiść jest tak wielka, że nie jest w stanie powstrzymać się od skłaniania do działań, które dekonspirują jego wpływ.
Nie ma lepszej pożywki dla pychy (sam wiem to po sobie) niż walka ze złem na skróty.
Gorąco polecam Ci @Arek zakończenie filmu "Adwokat diabła" (z Alem Pacino). Dużo wskazuje na to, że jesteś w sytuacji głównego bohatera w tym zakończeniu.
Sytuację jeszcze rozjaśnia to, do czego wracam usilnie: namawianie katolików do zrezygnowania z Mszy Świętej i przyjęcia Ciała i Krwi Chrystusa pod pozorem że to NOM ujawnia szatański pierwiastek w działaniach Bractwa. Szatan tak nienawidzi Mszy Świętej i Komunii Świętej, że zrobi wszystko - nawet przybierze szatę "obrońcy Kościoła" byle by ludzie nie uczestniczyli i nie przyjmowali. Wprawdzie jest sprytny, ale jego nienawiść jest tak wielka, że nie jest w stanie powstrzymać się od skłaniania do działań, które dekonspirują jego wpływ.
Nie ma lepszej pożywki dla pychy (sam wiem to po sobie) niż walka ze złem na skróty.
Gorąco polecam Ci @Arek zakończenie filmu "Adwokat diabła" (z Alem Pacino). Dużo wskazuje na to, że jesteś w sytuacji głównego bohatera w tym zakończeniu.
Ostatnio zmieniony 2026-04-09, 08:50 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arek
- Złoty mówca

Marek możesz mi zarzucać i stawiać własne tezy lub insynuacje jakie chcesz. To jest twoja ocena. Widzę w Bractwie wiele dobrego czego nie mogę powiedzieć np. o ostatnim liście Biskupach polskich. Nie chodzi co mi się wydaje ale o to jak faktycznie jest. Niestety są tacy, którzy pokazują Bractwo w złym świetle co nie jest prawdą. Ale czas rozstrzygnie po której stronie ta prawda stoi. Osobiście dziś bardziej jestem w stanie bardziej tłumaczyć stanowisko Bractwa niż KEP. Opieranie całej sytuacji Bractwa na pojedynczych wypowiedziach osób z Bractwa jest przełożeniem tego na całe Bractwo. Jeśli coś nie jest zgodne z nauką Kościoła to się z tym nie zgadzam. Ale uważam, że podmienianie prawd wiary jest o wiele gorszą sprawą. Marek nie zamierzam Ciebie do czegokolwiek przekonywać. Bractwo nie odłącza się od Kościoła to hierarchowie chcą pozbyć się Bractwa sami wykazując postawę tych, którzy się jeszcze bardziej pogubili. Dlaczego? To oczywiste, jeśli ktoś nie żyje prawdą to pragnie ją tłamsić, tłumić, a nawet ją zniszczyć. Jeśli naprawdę hierarchowie pragnęli by naprawić obecny stan w Kościele to by to zrobili, ale brak inicjatywy z ich strony. Inicjatywy sprawczej. Paplanie zawsze jest paplaniem. Piękne słowa o dialogu mogą przepięknie brzmieć, gdy dialog niczego nie zmienia. Ale gdy trzeba rozwiązać kryzys to dialogu już nie ma. Chce się rozmawiać z całym światem, ale we własnym kręgu to te rozmowy się lekceważy. Moje pytanie brzmi dlaczego? Można się jedynie domyślać wysłuchując i widząc postawy, które niszczą sam Kościół. Jestem bardzo zgorszony postawą Biskupów polskich.
Ostatnio zmieniony 2026-04-10, 00:43 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.

- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Stara szatańska metoda - mieszanie dobra ze złem, żeby pod pozorem robienia dobra wprowadzić zło.
Nie. Kościół już w pierwszych wiekach rozstrzygnął (idąc zresztą za Piemem Świetym): prawda jako taka nigdy nie stoi po stronie rozłamowców.Ale czas rozstrzygnie po której stronie ta prawda stoi.
Wybierasz jedną sprawę i na jej podstawie podejmujesz decyzję o przyłączeniu się do rozłamu? Serio?Osobiście dziś bardziej jestem w stanie bardziej tłumaczyć stanowisko Bractwa niż KEP.
No proszę, a w stosunku do Bractwa prezentujesz zupełnie inną technikę...Opieranie całej sytuacji Bractwa na pojedynczych wypowiedziach osób z Bractwa jest przełożeniem tego na całe Bractwo.
I nie, to o Mszy Świętej i zniechęcaniu do niej, to nie sa "pojedyncze wypowiedzi". To STANOWISKO Bractwa, akceptowane i wystawione jako swoista deklaracja (nawet nazywają to przez analogię "katechizmem".
Co do reszty połajanek - wybacz, nie jest warta odpowiedzi.
Przypominam o czym mówię, gdy wspominam o nauczaniach Bractwa, które są po myśli szatana, który chce, by ludzie nie chodzili na Mszę Świętą i nie przyjmowali Komunii Świętej - pretekst dla którego tego nie będą robić jest drugorzędny.
Oficjalna strona Bractwa, tzw. "Katechizm o kryzysie w Kościele" :

Muszę Ci się przyznać, że jestem alergikiem na wypowiedzi w których jest brak spójności czyli fałsz. Nie dostaje wysypki ale duchowego impulsu, który odbiera mi na chwile rozum.
Zapominasz, że działasz w przestrzeni publicznej i nie możesz segregować kto może Cię czytać. Musisz uwzględniać, że każdy Cię na swój sposób weryfikuje i nie jestem od Ciebie lepszy. Na wiara.pl też nawoływałem do oczyszczenia kapłanów, gdzie 50% skazywałem na bezwarunkowe zwolnienie, 25% na przebranie w wory pokutne i modlitwę do Boga o wybaczenie. Jednak dziś jak by mnie ktoś zapytał kto i jak miałby ich weryfikować - nie potrafię odpowiedzieć. Nie uwzględniłem też, że tamten tekst przeczytało kilkanaście tysięcy osób i gdyby on był powodem do porzucenia wiary przez choć jedną duszę, będę to w piekle wspominał.
Jak widzisz wszyscy popełniamy błędy ale oby wszyscy wyciągali z tego właściwe wnioski. Ja tego błędu już nie powtórzę i modle się aby tamten test nie był przyczyną upadku kogokolwiek czego i Tobie szczerze życzę.
Serdecznie pozdrawiam i proszę o wybaczenie.