Przejście na prawosławie z katolicyzmu

Rozmowy na temat siostrzanego Kościoła, który się oddzielił od powszechnego w XI wieku.
ODPOWIEDZ
Stanko
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 46 times
Been thanked: 173 times

Re: Przejście na prawosławie z katolicyzmu

Post autor: Stanko » 2026-04-16, 18:58

Stanko pisze: 2026-04-16, 17:36
Krystyna pisze: 2026-04-16, 17:17 Można się pocieszać na różne sposoby. Miło wierzyć, że nasza racja lepsza. W szachach też są lepsi, o wiolinistyce i finansach już nie wspomnę.
Nie ma zdrowej psychiki, gdzie mówiący zaczyna: "Moim zdaniem..."
Jeśli nie jest to prawda dla innych, to nie każ im słuchać ciebie; (...) [ Dostajesz publiczne ostrzeżenie na razie słowne - proszę o zachowanie kultury wypowiedzi - Admin]
Proszę o wytłumaczenie mi, nieborakowi, w czym zawiniłem?
"Miło wierzyć, że nasza racja lepsza" to pełne znanej ironii zdanie wymagało odpowiedzi.
Moje zdanie jest ogólne, bez osobistego adresu ("ciebie" świadomie małą literą).

Krystyna
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Ostrzeżenia: 2
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 436 times
Been thanked: 112 times

Post autor: Krystyna » 2026-04-16, 19:05

Nie zawsze@Stanko jesteśmy do końca pewni tego, co chcemy powiedzieć. Skromność i uczciwość nakazują w takich sytuacjach poprzedzić wypowiedź np "moim zdaniem" a nawet '"moim skromnym zdaniem". To chyba najzwyklejsza rzecz pod słońcem? Czy coś się zmieniło?

mareta
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 191 times
Been thanked: 221 times

Post autor: mareta » 2026-04-16, 20:37

Krystyna pisze: 2026-04-16, 17:17 Można się pocieszać na różne sposoby. Miło wierzyć, że nasza racja lepsza. W szachach też są lepsi, o wiolinistyce i finansach już nie wspomnę.
W medycynie też mieli co nieco do powiedzenia. Zawdzięczamy im szczepionkę przeciw Poliomyelitis.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Stanko
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 46 times
Been thanked: 173 times

Post autor: Stanko » 2026-05-16, 13:13

Krystyna pisze: 2026-04-16, 19:05 Nie zawsze@Stanko jesteśmy do końca pewni tego, co chcemy powiedzieć. Skromność i uczciwość nakazują w takich sytuacjach poprzedzić wypowiedź np "moim zdaniem" a nawet '"moim skromnym zdaniem". To chyba najzwyklejsza rzecz pod słońcem? Czy coś się zmieniło?
Wole dostawać kosza lub czarnej polewki od facebooka; tam mi kiedyś napisano: "Ten twój post będzie mógł nadal oglądać/czytać, ale będzie on niedostępny dla innych".
Tu natomiast nie mogę się udoskonalić, bo mój post, żeby nie gorszył niewinnych serc, został odpowiednio obcięty; w konsekwencji nie pamiętam swojego tu grzechu.

Krystyna
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Ostrzeżenia: 2
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 436 times
Been thanked: 112 times

Post autor: Krystyna » 2026-05-16, 14:17

Znam ten ból . O ile pamiętam, wtedy mi chodziło tylko o to, że często dla spójności logicznej dyskursu bezpiecznie jest użyć modyfikatorów typu : sądzę, moim zdaniem itd. Oczywiście z wyjątkiem rozważań o tabliczce mnożenia. :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kościół Prawosławny”