Kilka pytań do protestantów

Luteranie, Adwentyści, Baptyści, Zielonoświątkowcy, itd. Rozmowy na temat protestantów, czy rzeczywiście, to co mówi protestantyzm jest biblijne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Quinque
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 119 times

Kilka pytań do protestantów

Post autor: Quinque » 2026-04-24, 10:57

Chyba na tym forum poza jednym protestantem nie ma żadnych protestantów, ale może jakie założy konto jak mu się ten temat wyświetli gdzie w wyszukiwarce (o ile tak się stanie)

- jak to jest, że rzekomo Duch Święty doprowadza do innych wniosków wyjętych z Biblii 50 - 60 tys zborów protestanckich. Jedni wierzą w to że homo związki są ok, inni nie. Jedno wierzą w anihilacje duszy po śmierci inni nie itd. w jaki sposób wszechmocny Bóg może prowadzić do sprzecznych wniosków?
- Gdzie w Biblii jest sola scriptuea. Rozumiana jako "Biblia jest jedynym i najwyższym arbitrem w sprawach wiary"? Nie chodzi mi o to że Biblia jest pożyteczna w zmacnianiu wiary
- dlaczego większość z was wierzy dosłownie we wszystko w ST, ale gdy Jezus mówi wprost o swojej realnej obecności w chlebie i winie to już to odrzucacie? Pytanie do protestantów nieuznających (czyli znaczą większość) tej nauki. Pomijam że wszyscy starożytni twórcy chrześcijańscy tę naukę uznawali. Bo przecież dla was to żaden autorytet (no chyba że trzeba uderzyć w katoli, to już tak)

To chyba tyle
„Jest dość jasności, aby oświecić wybranych, i dość ciemności, aby ich upokorzyć. Jest dosyć ciemności, aby zamroczyć potępionych, a dosyć jasności, aby ich potępić i odjąć im wszelką wymówkę

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 118 times
Been thanked: 102 times

Re: Kilka pytań do protestantów

Post autor: pacyfik » 2026-04-24, 11:52

Tak zwane "pytanie z tezą" ;)
Poszukiwacz perły Eksplorator Słowa
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus

Awatar użytkownika
zefciu
Dyskutant
Dyskutant
Ostrzeżenia: 2
Wyznanie: Ateista
Has thanked: 33 times
Been thanked: 44 times

Post autor: zefciu » 2026-04-24, 12:00

Ale czego oczekujesz po tej dyskusji? Bo moja ostatnia próba dyskutowania z protestantami na tym forum skończyła się tym, że zostałem nazwany „chamem”, „gnojem”, zaczepiono moją rodzinę, a gdy zareagowałem na zaczepki, zgłoszono mnie do moderacji. Chcesz tego samego?

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pacyfik » 2026-04-24, 14:35

zefciu pisze: 2026-04-24, 12:00 Ale czego oczekujesz po tej dyskusji? Bo moja ostatnia próba dyskutowania z protestantami na tym forum skończyła się tym, że zostałem nazwany „chamem”, „gnojem”, zaczepiono moją rodzinę, a gdy zareagowałem na zaczepki, zgłoszono mnie do moderacji. Chcesz tego samego?
Protestanci cię tak tutaj zwyzywali? ale tu jest tylko Przeemek.

Awatar użytkownika
zefciu
Dyskutant
Dyskutant
Ostrzeżenia: 2
Wyznanie: Ateista
Has thanked: 33 times
Been thanked: 44 times

Post autor: zefciu » 2026-04-24, 15:13

pacyfik pisze: 2026-04-24, 14:35Protestanci cię tak tutaj zwyzywali? ale tu jest tylko Przeemek.
Tak.

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pacyfik » 2026-04-24, 17:10

zefciu pisze: 2026-04-24, 15:13
pacyfik pisze: 2026-04-24, 14:35Protestanci cię tak tutaj zwyzywali? ale tu jest tylko Przeemek.
Tak.
No nic. Poczekamy i zobaczymy czy ktoś tu kogoś znowu będzie obrażał. Mam nadzieję, że nie.

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1442 times
Been thanked: 1732 times

Post autor: AdamS. » 2026-04-25, 09:13

pacyfik pisze: 2026-04-24, 11:52 Tak zwane "pytanie z tezą" ;)
Pytanie jest nie tyle z tezą, co z wyostrzeniem na wyraźne sprzeczności. Uważam, że @Quinque postawił kilka bardzo zasadnych dylematów i sam chętnie poczekam na odpowiedź ze strony naszych braci protestantów. Nie generalizujmy całego środowiska, bo i wśród katolików znaleźć można chamskie postawy wobec innych wyznań. Ważne, by podejmować takie tematy merytorycznie, bez deprecjonowania drugiej strony. Dialog wymaga wzajemnej otwartości, a więc pragnienia autentycznego poznania stanowiska po drugiej stronie. A może ta "druga strona" okaże się tą samą stroną?

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pacyfik » 2026-04-25, 14:53

Quinque pisze: 2026-04-24, 10:57w jaki sposób wszechmocny Bóg może prowadzić do sprzecznych wniosków?
Wydaje mi się że to nie Bóg doprowadza tylko człowiek.

Abstract
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 210 times
Been thanked: 582 times

Post autor: Abstract » 2026-04-25, 18:00

pacyfik pisze: 2026-04-25, 14:53
Quinque pisze: 2026-04-24, 10:57w jaki sposób wszechmocny Bóg może prowadzić do sprzecznych wniosków?
postawa "gdzie by uszczypnąć" i poudawać, że nie rozumie się kontekstu ;)

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pacyfik » 2026-04-25, 18:52

Abstract pisze: 2026-04-25, 18:00
pacyfik pisze: 2026-04-25, 14:53
postawa "gdzie by uszczypnąć" i poudawać, że nie rozumie się kontekstu ;)
Wyjaśnisz szerzej.na przykładzie tego co napisałem?
Chciałem uprościć uogólnić zagadnienie i dotknąć go w centralnym punkcie.
Ostatnio zmieniony 2026-04-25, 18:53 przez pacyfik, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6540 times
Been thanked: 3980 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-04-25, 18:57

Quinque pisze: 2026-04-24, 10:57 Chyba na tym forum poza jednym protestantem nie ma żadnych protestantów, ale może jakie założy konto jak mu się ten temat wyświetli gdzie w wyszukiwarce (o ile tak się stanie)

- jak to jest, że rzekomo Duch Święty doprowadza do innych wniosków wyjętych z Biblii 50 - 60 tys zborów protestanckich. Jedni wierzą w to że homo związki są ok, inni nie. Jedno wierzą w anihilacje duszy po śmierci inni nie itd. w jaki sposób wszechmocny Bóg może prowadzić do sprzecznych wniosków?
- Gdzie w Biblii jest sola scriptuea. Rozumiana jako "Biblia jest jedynym i najwyższym arbitrem w sprawach wiary"? Nie chodzi mi o to że Biblia jest pożyteczna w zmacnianiu wiary
- dlaczego większość z was wierzy dosłownie we wszystko w ST, ale gdy Jezus mówi wprost o swojej realnej obecności w chlebie i winie to już to odrzucacie? Pytanie do protestantów nieuznających (czyli znaczą większość) tej nauki. Pomijam że wszyscy starożytni twórcy chrześcijańscy tę naukę uznawali. Bo przecież dla was to żaden autorytet (no chyba że trzeba uderzyć w katoli, to już tak)

To chyba tyle
Pisałem przez lata na protestanci.pl
ci co tam pisali to wiedzą, że tam była segregacja wyznaniowa i każdy odłam chrześcijaństwa miał inny kolor
Do głównego teologicznego, biblijnego forum ja jako katolik nie miałem dostępu
zmieniłem więc swoje wyznanie na jakieś "ogólne chrześcijańskie niesprzeczne z protestanckim" czy jakoś tak
sami protestanci podzielili wyznania protestanckie na kilka kolorów, niektóre z tych wyznań protestanckich były traktowane równie dyskryminacyjnie jak katolicy (konkretnie nietrynitalni protestanci). Ten wewnętrzny protestancki podział i moje wieloletnie doświadczenia potwierdzają to co Quinque napisał, że jest bardzo wiele sprzeczności i totalnych różnic wśród protestantów z których uwaga - wszyscy uznają jako podstawowa zasadę Sola Scriptura.
Mój wniosek - twierdzenie, że wszystkie te wyznania protestanckie opierają się tylko na Biblii jest kompletna nieprawdą i pustosłowiem i jest sprzeczne z powyższymi faktami, które w poście przedstawiłem.

Podejście katolików wydaje się bardziej rozumne i uczciwe, bo katolicy mówią wprost, że Biblia to tylko jedna noga religii katolickiej a druga jest Tradycja apostolska i uczniów apostolskich, trzecia to tradycja czyli Magisterium/Nauczanie Kościoła. A uzasadnienie, że Kościołem i ludźmi Kościoła kieruje, prowadzi i poucza ten sam Duch, co autorów Pisma, jest zasadne i jak najbardziej Biblijne.
Ostatnio zmieniony 2026-04-25, 18:59 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pacyfik » 2026-04-27, 12:01

O ile dobrze pamietam to były dwa fora z nazwą "Protestanci" w adresie.
(protestanci.pl i protestanci.info chyba)
Pierwsze z nich, starsze, było bardziej otwarte.
Drugie z nich zostało uruchomione ponieważ ktoś stwierdził, że to pierwsze było zbyt liberalne, zbyt otwarte.
I właśnie to co piszesz @Dezerter, ten podział na różne podgrupy w ramach chrześcijaństwa i w konsekwencji udzielanie "przywileju" pisania w pewnych wątkach lub blokowania pisania w innych wynikał z tego fundamentalistycznego podejścia administracji protestanci.info.
Oni czuli, że są pasterzami, którzy pilnuja stada.

Ci fundamentaliści to byli chyba jacyś baptyści kalwinizujący.

To starsze forum chyba wcześniej zwolniło i potem sie wypaliło.
To drugie działało nieco dłużej.
A potem gdy fora phpbb się zestarzały, to dyskusja przeniosła się na grupy na facebooku i komentarze pod filmami na youtube.

Dodano po 7 minutach 16 sekundach:
Dezerter pisze: 2026-04-25, 18:57 Mój wniosek - twierdzenie, że wszystkie te wyznania protestanckie opierają się tylko na Biblii jest kompletna nieprawdą
W pewnym sensie oni - w swojej świadomości - opierają się tylko na Biblii.
Tyle tylko, że nie są świadomi tego, że przed tym wszystkim przyjmują wiele wstępnych założeń.
Gdyby chcieli być konsekwentni, to pozostaliby bardziej na gruncie słownictwa i terminologii biblijnej.
A oni chcą zjeść ciastko i mieć ciastko.
Być protestantami ale i katolikami.
I z jednej strony deklarują "tylko Biblię" a z drugiej strony np. posługują się terminologią i rozwojem pojęć z np. antropologii chrześcijańskiej, które zostały wypracowane już po okresie nowotestamentowym.
I tym samym wchodzą na bardzo niestabilny grunt.
Gdzie zdecydowanie łatwiej o podziały.
Ostatnio zmieniony 2026-04-27, 12:02 przez pacyfik, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Protestantyzm”