Dialog międzyreligijny - jak to właściwie jest?

Ważna sprawa dla chrześcijan
Stanko
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 173 times

Re: Dialog międzyreligijny - jak to właściwie jest?

Post autor: Stanko » 2026-04-28, 14:16

Koan pisze: 2026-04-28, 13:43
Stanko pisze: 2026-04-28, 10:35
Koan pisze: 2026-04-27, 18:34 W 1986 Papież po raz pierwszy od czasów apostolskich
przekroczył próg żydowskiego domu modlitwy, odwiedzając rzymską synagogę.
"Po raz pierwszy od czasów apostolskich...", to znaczy od czasu, jak około 80 AD, chrześcijanie zostali, wśród żydowskich błogosławieństw, wyklęci i odtąd codziennie wyklinani w synagogach (aż do dziś w niektórych synagogach).
Bóg jest miłością a nie nienawiścią. Polecam kolejny film w którym widzę Cię z ukrytym pistoletem pod sutanną. Po co ? By wyegzekwować sprawiedliwość, którą w Twych słów się przebija. Całkowicie się z Tobą zgadzam, że to co czynili żydzi było złe ale Pan Jezus nie po to przyszedł aby walczyć i nienawidzieć ale żeby traktować wszystkich miłosiernie i wybaczać.
Co to za wariactwo w Twoim tekście. O wyklinaniu chreścijan z synagog, bez potępiania, jest w naukowej literaturze nadmiar informacji. Mam pred soba jeden z takich opracowań. Żydzi też o tym piszą., można znaleźć ich artykuły w internecie.
Natomiast o nienawiści, że żydzi czynili zło i o rewolwerze jest w Twoim tekście! Ty tak napisałeś, czy Twój sekretarz? Więc komu przypisujesz nienawiść? Przypisz temu, co, jak sądzę, pisze za Ciebie Twoje posty! :))
[/quote]
Ostatnio zmieniony 2026-04-28, 14:19 przez Stanko, łącznie zmieniany 1 raz.

Koan
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 10 times
Been thanked: 41 times

Post autor: Koan » 2026-04-29, 07:37

Stanko pisze: 2026-04-28, 14:16
Koan pisze: 2026-04-28, 13:43
Stanko pisze: 2026-04-28, 10:35
Koan pisze: 2026-04-27, 18:34 W 1986 Papież po raz pierwszy od czasów apostolskich
przekroczył próg żydowskiego domu modlitwy, odwiedzając rzymską synagogę.
"Po raz pierwszy od czasów apostolskich...", to znaczy od czasu, jak około 80 AD, chrześcijanie zostali, wśród żydowskich błogosławieństw, wyklęci i odtąd codziennie wyklinani w synagogach (aż do dziś w niektórych synagogach).
Bóg jest miłością a nie nienawiścią. Polecam kolejny film w którym widzę Cię z ukrytym pistoletem pod sutanną. Po co ? By wyegzekwować sprawiedliwość, którą w Twych słów się przebija. Całkowicie się z Tobą zgadzam, że to co czynili żydzi było złe ale Pan Jezus nie po to przyszedł aby walczyć i nienawidzieć ale żeby traktować wszystkich miłosiernie i wybaczać.
Co to za wariactwo w Twoim tekście. O wyklinaniu chreścijan z synagog, bez potępiania, jest w naukowej literaturze nadmiar informacji. Mam pred soba jeden z takich opracowań. Żydzi też o tym piszą., można znaleźć ich artykuły w internecie.
Natomiast o nienawiści, że żydzi czynili zło i o rewolwerze jest w Twoim tekście! Ty tak napisałeś, czy Twój sekretarz? Więc komu przypisujesz nienawiść? Przypisz temu, co, jak sądzę, pisze za Ciebie Twoje posty! :))
[/quote]

Twoja inteligencja emocjonalna Cię przytłacza i powoduje, że zjeżdżasz z tematu na bezdroża. Musisz to zmienić, inaczej będziesz w dyskusji bezużyteczny. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5106 times

Post autor: Andej » 2026-04-29, 08:56

A nie besserwisseryzm?
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Stanko
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 44 times
Been thanked: 173 times

Post autor: Stanko » 2026-04-29, 08:59

Koan pisze: 2026-04-29, 07:37 Twoja inteligencja emocjonalna Cię przytłacza i powoduje, że zjeżdżasz z tematu na bezdroża. Musisz to zmienić, inaczej będziesz w dyskusji bezużyteczny. Pozdrawiam
Odwzajemniając się, muszę tylko stwierdzić, że Twoja domyślność kompromituje Cię. Zaprzestań.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5106 times

Post autor: Andej » 2026-04-29, 09:11

No i mamy pyskoweczkę.
Ktoś kiedyś postulował, aby nie zwracać się do rozmówców, aby nie pisać postów w II osobie l.p.
Słowa na wiatr.
-=-=-=-=-=-=-=-=-
Jak można dyskutować na temat dialogu międzyreligijnego, jeśli dialog międzyludzki jest tak trudny?
Ostatnio zmieniony 2026-04-29, 09:12 przez Andej, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

mareta
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 188 times
Been thanked: 211 times

Post autor: mareta » 2026-04-29, 11:23

Andej pisze: 2026-04-29, 09:11 No i mamy pyskoweczkę.
Ktoś kiedyś postulował, aby nie zwracać się do rozmówców, aby nie pisać postów w II osobie l.p.
Słowa na wiatr.
-=-=-=-=-=-=-=-=-
Jak można dyskutować na temat dialogu międzyreligijnego, jeśli dialog międzyludzki jest tak trudny?
Otóż to. Zacznijmy naprawiać dialog międzyludzki, to łatwiej nam pójdzie z międzyreligijnym.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekumenizm”