Czy Biblia naprawdę pokazuje, jak uzyskać zbawienie?

Gojandek
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 209 times
Been thanked: 40 times

Czy Biblia naprawdę pokazuje, jak uzyskać zbawienie?

Post autor: Gojandek » 2026-02-06, 23:44

Witam po przerwie. Jestem katolikiem, choć mam taką wątpliwość. Jeżeli przyjmiemy nauczanie Kościoła, nauczanie o 7 sakramentach, o grzechu itd. to Biblia tak naprawdę nie pokazuje nam w 100% jak uzyskać zbawienie. Jeśli rzeczywiście miałaby mieć taki cel, to dlaczego nie jest napisane wprost ,,popełniasz grzech ciężki, potrzebujesz spowiedzi. Spowiedzi udziela kapłan. Przyjmujesz Komunię, która łagodzi grzechy lekkie, ale jeśli masz na koncie choćby jeden grzech śmiertelny, nie możesz przyjąć Komunii. Abyś mógł dostąpić zbawienia, musisz być w stanie łaski, musisz się ważnie wyspowiadać z wszystkich grzechów ciężkich popełnionych po chrzcie i jeśli to uczynisz, będziesz zbawiony" - tak uzyskuje się stan łaski, konieczny do wejścia do nieba.

Owszem, pisze o Eucharystii, o wierze, o uczynkach, ale taki ,,model" zbawienia jaki prezentuje Kościół nie jest do końca napisany/sprecyzowany w Biblii. Protestanci np. wierzą, że Biblia w pełni pokazuje nam, jak zostać zbawiony, że wprost Biblia o wierze, o uczynkach i taki pogląd nie wydaje się głupi(choć z tymi uczynkami u protestantów jest różnie, bo nie wszyscy je zaliczają, niektórzy tak, niektórzy nie), a chyba taki był cel spisania Biblii, prawda? Powinna nam jasno napisać, jak uzyskać niebo?

Czyli moje główne pytanie brzmi tak: jaki jest cel spisania Biblii, skoro nie przedstawia nam ona w 100% jak dostąpić zbawienia?

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5113 times

Re: Czy Biblia naprawdę pokazuje, jak uzyskać zbawienie?

Post autor: Andej » 2026-02-07, 09:03

Gojandek pisze: 2026-02-06, 23:44 Czyli moje główne pytanie brzmi tak: jaki jest cel spisania Biblii, skoro nie przedstawia nam ona w 100% jak dostąpić zbawienia?
Rzeczywiście, nie prowadzi w 100% do zbawienia. Bo jest to wyłączna domeną samego Boga.
Biblia uczy tylko jak postępować, aby móc dostąpić zbawienia.
To czego oczekujesz to pelagianizm. A Kościół uczy, że człowiek nie może sam sobie zagwarantować wejścia do nieba, zbawienia. Bo konieczna jał łaska Boża. I ostateczna decyzja zaawsze należy do Boga.
A jeśli tak Ci zależy na jednoznacznym prowadzeniu za rączkę, to przerzuć się na judaizm z 613 przykazaniami, albo islam z fatwami. Ew. wstąp do SJ, kwakrów czy amiszów. Tak wszystko od kreski do kreski. Bez miejsca na rozum, wolną wolę. Ale jest to przekręcaniem woli Boga.
Bo Bóg dał rozum i wolną wolę po to, abyś sam wybierał, w którą stronę chcesz iść. Abyś zbierał zasługi i winy, które na Sądzie ostatecznym zostaną ocenione. Bóg Cie stworzył jako człowieka wolnego. Ale jak chcesz być niewolnikiem, to podałem przykładowe religie, wyznania, które zniewalają i wytyczają szczegółową drogę.

Dla katolika Biblia podaje 100% kierunek. A najbardziej lapidarnie określony przykazaniami miłości. Kieruj się nimi i nie martw się o zbawienie.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1442 times
Been thanked: 1732 times

Post autor: AdamS. » 2026-02-07, 19:34

Gojandek pisze: 2026-02-06, 23:44 Witam po przerwie. Jestem katolikiem, choć mam taką wątpliwość. Jeżeli przyjmiemy nauczanie Kościoła, nauczanie o 7 sakramentach, o grzechu itd. to Biblia tak naprawdę nie pokazuje nam w 100% jak uzyskać zbawienie. Jeśli rzeczywiście miałaby mieć taki cel, to dlaczego nie jest napisane wprost ,,popełniasz grzech ciężki, potrzebujesz spowiedzi. (...) Czyli moje główne pytanie brzmi tak: jaki jest cel spisania Biblii, skoro nie przedstawia nam ona w 100% jak dostąpić zbawienia?
Biblia przede wszystkim nie jest instrukcją do urządzenia zwanego człowiekiem. Czym więc jest? Jest zapisem duchowej drogi, jaką przebył człowiek - z wszystkimi ciemnymi i jasnymi stronami, jest odbiciem procesu dojrzewania do przyjęcia Ewangelii, jest wreszcie zaproszeniem do współdziałania z Chrystusem w Duchu Świętym. Biblia stanowi też wezwanie do nieustannego odkrywania jej i wdrażania w osobiste życie.

Gdyby jej zapis był dostosowany do jednego człowieka, może i byłby wtedy bardziej jednoznaczny - ale czy wówczas pozostawiałby margines na naszą wolność? A wolny wybór zaczyna się już w momencie czytania i interpretowania tekstów biblijnych. Kolejny etap wolności to próba uzyskania odpowiedzi na nasze obecne dylematy. Tu już potrzebny jest kolejny filtr. Skomplikowane? Nie tak bardzo, jeśli czytamy w Duchu Świętym - czyli z ufnością otwartą na obecność samego Boga.

Pytasz o cel spisania Biblii. Jak wiesz, są to różne gatunki literackie, pochodzące z różnych epok i opisujące bardzo różne wydarzenia, przepuszczając je często przez subiektywny filtr samego autora. A dlaczego tak? Bo Bóg szanuje człowieka i nie dyktuje mu gotowych tekstów (w co wierzą na przykład muzułmanie w odniesieniu do Koranu). Teksty płyną więc z wnętrza człowiek, który je pisał - i w tym znaczeniu są subiektywne. Subiektywność nie znaczy jednak przekłamania. Tekst biblijny jest nawet głębszy, niż jakiś obiektywny opis, bo zawiera cząstkę wnętrza człowieka z tamtych czasów.

Tym bardziej wymaga to jednak od nas czytania ze zrozumieniem - z braniem pod uwagę wiedzy i kultury tamtych czasów (nie można odczytywać tekstów przez pryzmat naszej współczesnej wiedzy, mentalności, wrażliwości, bo wtedy szybko byśmy Biblię odłożyli - traktując ją jako niemądrą lub okrutną). To może wydawać się jeszcze większą i niepotrzebną komplikacją. Ale dzięki historycznej interpretacji możemy też odbyć wędrówkę w czasie, towarzysząc naszym duchowym przodkom w przedzieraniu się ku spotkaniu z Bogiem.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6540 times
Been thanked: 3980 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-02-07, 21:25

Gojandek pisze: 2026-02-06, 23:44 Witam po przerwie. Jestem katolikiem, choć mam taką wątpliwość. Jeżeli przyjmiemy nauczanie Kościoła, nauczanie o 7 sakramentach, o grzechu itd. to Biblia tak naprawdę nie pokazuje nam w 100% jak uzyskać zbawienie. Jeśli rzeczywiście miałaby mieć taki cel, to dlaczego nie jest napisane wprost ,,popełniasz grzech ciężki, potrzebujesz spowiedzi. Spowiedzi udziela kapłan. Przyjmujesz Komunię, która łagodzi grzechy lekkie, ale jeśli masz na koncie choćby jeden grzech śmiertelny, nie możesz przyjąć Komunii. Abyś mógł dostąpić zbawienia, musisz być w stanie łaski, musisz się ważnie wyspowiadać z wszystkich grzechów ciężkich popełnionych po chrzcie i jeśli to uczynisz, będziesz zbawiony" - tak uzyskuje się stan łaski, konieczny do wejścia do nieba.

Owszem, pisze o Eucharystii, o wierze, o uczynkach, ale taki ,,model" zbawienia jaki prezentuje Kościół nie jest do końca napisany/sprecyzowany w Biblii. Protestanci np. wierzą, że Biblia w pełni pokazuje nam, jak zostać zbawiony, że wprost Biblia o wierze, o uczynkach i taki pogląd nie wydaje się głupi(choć z tymi uczynkami u protestantów jest różnie, bo nie wszyscy je zaliczają, niektórzy tak, niektórzy nie), a chyba taki był cel spisania Biblii, prawda? Powinna nam jasno napisać, jak uzyskać niebo?

Czyli moje główne pytanie brzmi tak: jaki jest cel spisania Biblii, skoro nie przedstawia nam ona w 100% jak dostąpić zbawienia?
Nie zgodzę się z tobą w kilku kwestiach
1. Biblia zawiera w 100% informacje jak dostąpić zbawienia
2. KK podaje jak w sposób praktyczny i najpewniejszy (ale nie jedyny możliwy), czyli jak się zabezpieczyć, by trafić do nieba. Przepisy szczegółowe i metody opracował na podstawie tego co jest w Biblii i Tradycji apostolskiej, które wchodzi również do depozytu Objawienia
3. Aby zostać zbawionym wystarczy wierzyć/ufać w Jezusa i spełniać wolę Ojca .
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Gojandek
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 209 times
Been thanked: 40 times

Post autor: Gojandek » 2026-02-25, 23:21

Dezerter pisze: 2026-02-07, 21:25
Gojandek pisze: 2026-02-06, 23:44 Witam po przerwie. Jestem katolikiem, choć mam taką wątpliwość. Jeżeli przyjmiemy nauczanie Kościoła, nauczanie o 7 sakramentach, o grzechu itd. to Biblia tak naprawdę nie pokazuje nam w 100% jak uzyskać zbawienie. Jeśli rzeczywiście miałaby mieć taki cel, to dlaczego nie jest napisane wprost ,,popełniasz grzech ciężki, potrzebujesz spowiedzi. Spowiedzi udziela kapłan. Przyjmujesz Komunię, która łagodzi grzechy lekkie, ale jeśli masz na koncie choćby jeden grzech śmiertelny, nie możesz przyjąć Komunii. Abyś mógł dostąpić zbawienia, musisz być w stanie łaski, musisz się ważnie wyspowiadać z wszystkich grzechów ciężkich popełnionych po chrzcie i jeśli to uczynisz, będziesz zbawiony" - tak uzyskuje się stan łaski, konieczny do wejścia do nieba.

Nie zgodzę się z tobą w kilku kwestiach
1. Biblia zawiera w 100% informacje jak dostąpić zbawienia
2. KK podaje jak w sposób praktyczny i najpewniejszy (ale nie jedyny możliwy), czyli jak się zabezpieczyć, by trafić do nieba. Przepisy szczegółowe i metody opracował na podstawie tego co jest w Biblii i Tradycji apostolskiej, które wchodzi również do depozytu Objawienia
3. Aby zostać zbawionym wystarczy wierzyć/ufać w Jezusa i spełniać wolę Ojca .
W sumie to dziś sobie o tym wątku pomyślałem i Biblia jednak zawiera w 100% informacje, jak dostąpić zbawienia :))

I mówi o tym jeden fragment:

Mt 16,18
Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, :a bramy piekielne go nie przemogą.:

I ten sam Kościół ciągnął się nieprzerwanie, aż do dziś

Ireneusz z Lyonu
„Po założeniu i zbudowaniu Kościoła przez błogosławionych Apostołów [Piotra i Pawła], :przekazali oni urząd biskupi Linusowi:”. („Przeciw herezjom”)

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 118 times
Been thanked: 102 times

Post autor: pacyfik » 2026-04-29, 07:36

Pomyślałem że warto odświeżyć ten wątek.

Bo Pismo Święte mówi o tym, że ono zawiera wszelkie potrzebne informacje dla nas:

2Tm 3:15-17 POP "(15) Bo przecież od dzieciństwa znasz święte Pisma. One potrafią ciebie pouczyć, jak osiągać zbawienie dzięki wierze w Chrystusie Jezusie. (16) Całe Pismo przez Boga jest natchnione i służy do nauczania, do karcenia, do poprawiania, do wychowywania w sprawiedliwości, (17) aby doskonały był człowiek Boga, przygotowany do każdego dobrego czynu."
Ostatnio zmieniony 2026-04-29, 08:33 przez pacyfik, łącznie zmieniany 2 razy.
Poszukiwacz perły Eksplorator Słowa
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pacyfik » 2026-04-29, 18:26

pacyfik pisze: 2026-04-29, 07:36 2Tm 3:15-17 POP "(15) Bo przecież od dzieciństwa znasz święte Pisma. One potrafią ciebie pouczyć, jak osiągać zbawienie dzięki wierze w Chrystusie Jezusie. (16) Całe Pismo przez Boga jest natchnione i służy do nauczania, do karcenia, do poprawiania, do wychowywania w sprawiedliwości, (17) aby doskonały był człowiek Boga, przygotowany do każdego dobrego czynu."
Dodam jeszcze kilka myśli.
Mamy w tych wersetach zapisane słowa Apostoła Pawła - który wierzył, że:
  1. Pismo Święte zawiera w sobie naukę jak osiągnąć zbawienie
  2. Pismo Święte jest natchnione
  3. Pismo Święte naucza, karci, poprawia, wychowuje w sprawiedliwości
  4. I niezwykłe jest to, że w wyniku nauczania Pisma Świętego można osiągnąć doskonałość i przygotowanie do każdego dobrego czynu
I nie była to prywatna opinia Pawła. On przekazywał to nauczanie Tymoteuszowi. W swoim ostatnim liście - niejako swoim testamencie.
A skoro Paweł tak wierzył, to warto się nad tym zastanowić na poważnie.

Awatar użytkownika
chicku
Gaduła
Gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 227 times
Been thanked: 181 times

Post autor: chicku » 2026-04-29, 22:24

W Biblii jest też opisana historia, gdy do Jezusa przychodzi młodzieniec i pyta wprost: Jezu, jak osiągnąć zbawienie? W ogóle cały Łk 18, który zawiera opis tej sytuacji, to niezwykły wykład o modlitwie.
Ostatnio zmieniony 2026-04-29, 22:24 przez chicku, łącznie zmieniany 1 raz.
שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְהוָה אֱלֹהֵינוּ יְהוָה ׀ אֶחָד

Koan
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 10 times
Been thanked: 41 times

Post autor: Koan » 2026-05-11, 17:03

Gojandek pisze: 2026-02-06, 23:44 Czyli moje główne pytanie brzmi tak: jaki jest cel spisania Biblii, skoro nie przedstawia nam ona w 100% jak dostąpić zbawienia?
Pismo Święte zawiera WSZYSTKO. Jak się zbawić, jak znaleść odpowiedzi na nurtujące pytania i gdzie. Jest tylko „mały” problem - trzeba zmienić myślenie.
Niestety, jak zauważyłeś tu na forum najczęściej Boga i Ewangelie rozbiera się na części jak samochód w cele Jego zbadania i usprawnienia czyli wykonania takiego tuningu wg. ludzkiego rozumowania.

Stanko
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 46 times
Been thanked: 173 times

Post autor: Stanko » 2026-05-11, 20:09

Koan pisze: 2026-05-11, 17:03
Pismo Święte zawiera WSZYSTKO. Jak się zbawić, jak znaleść odpowiedzi na nurtujące pytania i gdzie. Jest tylko „mały” problem - trzeba zmienić myślenie.
Niestety, jak zauważyłeś tu na forum najczęściej Boga i Ewangelie rozbiera się na części jak samochód w cele Jego zbadania i usprawnienia czyli wykonania takiego tuningu wg. ludzkiego rozumowania.
Bibliści już dość dawno ustalili, że Biblia nie zawiera wszystko. Biblia jest zbiorem ksiąg, pisanych przez autorów natchnionych do tego, aby przekazywali Słowo Boże dotyczące spraw naszego zbawienia.
Autorzy w tym przekazie posługują się własnymi poglądami, niekiedy błędnymi, jako obrazami, służącymi do przekazu treści zbawczych.
Tak więc z Pisma św. trzeba wysondować istotę przekazu zbawczego, w przeciwieństwie do obrazu jako narzędzia tego przekazu.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5113 times

Post autor: Andej » 2026-05-11, 20:36

Zanim się pokłócicie o wszystko, wsadzę palec w drzwi.
Otóż uważam, że Biblia zawiera wszystko, co jest potrzebne do zbawienia.
Ale Biblia nie zawiera wszystkiego, co chcielibyśmy wiedzieć. Nie zawiera całej wiedzy o Jezusie, a tym bardziej o Bogu Ojcu i Duchu Świętym.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pacyfik » 2026-05-11, 21:19

Andej pisze: 2026-05-11, 20:36 ...Biblia zawiera...
...Biblia nie zawiera...
Mam taką myśl.

Cytuje Twój post @Andej, ale głównie dlatego, że fajnie umieściłeś te dwa sformułowania, które pasują mi do mojej myśli.
Otóż chodzi mi o to, że chyba zbyt często traktuje się Biblię jako książkę.
Książkę, którą ktoś tam kiedyś napisał.
Ale Biblia to nie jest po prostu "książka".
Biblia to wiele utrwalonych na przestrzeni stuleci zapisów tego, jak Bóg wchodził w relację z człowiekiem.
I tego jak człowiek w tej relacji wędrował.
Raz lepiej, raz gorzej.

Stary Testament to wędrówka od stworzenia do Chrystusa.
Nowy Testament to wędrówka w czasach Chrystusa i czasie przyjmowania się tej młodej gałązki kościoła, na starym drzewie oliwnym Izraela.

Dlatego gdy słyszę, że ktoś mówi "przecież nie tylko Biblia..."
Albo że "Biblia nie mówi, że tylko Biblia"
to słyszę w uszach zgrzyt.
Bo jak to?
"Wiele utrwalonych na przestrzeni stuleci zapisów tego, jak Bóg wchodził w relację z człowiekiem i tego jak człowiek w tej relacji wędrował" potrzebuje jakiegoś zewnętrznego autorytetu - funkcjonującego dopiero po zakończeniu tych zapisów - by poinformować co Bóg miał np. w Izajasza 1 na myśli? Co Izajasz miał w tym rozdziale na myśli?
Takiej instytucji nie było przez stulecia a akurat teraz właśnie jest potrzebna?
Za czasów żadnego z autorów tychże 73 zapisów nie było takiego oficjalnego interpretatora.
I dopiero po tych wszystkich stuleciach okazuje się, że jest potrzebny?
Ostatnio zmieniony 2026-05-11, 21:20 przez pacyfik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pacyfik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: pacyfik » 2026-05-12, 08:57

Co więcej, gdy nie było tej instytucji to nie było problemu "40 tysięcy denominacji".

Koan
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 10 times
Been thanked: 41 times

Post autor: Koan » 2026-05-12, 09:13

Andej pisze: 2026-05-11, 20:36 Zanim się pokłócicie o wszystko, wsadzę palec w drzwi.
Otóż uważam, że Biblia zawiera wszystko, co jest potrzebne do zbawienia.
Ale Biblia nie zawiera wszystkiego, co chcielibyśmy wiedzieć. Nie zawiera całej wiedzy o Jezusie, a tym bardziej o Bogu Ojcu i Duchu Świętym.
Masz racje, zapomniałem o jednym czego nie znajdziesz w PŚ. Daty końca świata.

Stanko
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 46 times
Been thanked: 173 times

Post autor: Stanko » 2026-05-12, 09:43

pacyfik pisze: 2026-05-11, 21:19 ...słyszę w uszach zgrzyt.
Bo jak to?
"Wiele utrwalonych na przestrzeni stuleci zapisów tego, jak Bóg wchodził w relację z człowiekiem i tego jak człowiek w tej relacji wędrował" potrzebuje jakiegoś zewnętrznego autorytetu - funkcjonującego dopiero po zakończeniu tych zapisów - by poinformować co Bóg miał np. w Izajasza 1 na myśli? Co Izajasz miał w tym rozdziale na myśli?
Takiej instytucji nie było przez stulecia a akurat teraz właśnie jest potrzebna?
Za czasów żadnego z autorów tychże 73 zapisów nie było takiego oficjalnego interpretatora.
I dopiero po tych wszystkich stuleciach okazuje się, że jest potrzebny?
Więc, żeby Ci jeszcze raz w uszach zgrzytnęło, to zauważ jak Jezus w Synagodze wziął do ręki zwój, przeczytał fragment, odłożył i tłumaczył, że on do niego się odnosi. Jezus też wprowadzał do Biblii, cytując tekst, swoje jakby komentarze i sprostowania ("powiedziano tak..., a ja wam powiadam..."). Była to metoda stosowana od wieków, choć nie w dzisiejszej formie. A św. Paweł, ile razy komentuje zapisy biblijne! Św. Piotr wypowiada się o listach Pawła i przestrzega przed nimi...To też są komentarze.
W Starym Testamencie powstawały nawet całe księgi z niezupełnie dosłownymi powtórzeniami tekstów ksiąg starszych, które można nazwać "komentarzami biblijnymi".
Mam przekonanie, że wokół tekstów Pisma Św. było bogate życie komentatorów: są także śladu późniejszych zmian i poprawek tekstów. To też jakby komentarze do zastanego tekstu.
A w czasach późniejszych żydzi niemal regularnie zapisywali komentarze do tekstów biblijnych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Apologetyka”