Muzyka
- chicku
- Gaduła

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 226 times
- Been thanked: 180 times
Re: Muzyka
Ja to samo... Odkryłem te płytę około 2013 roku. Niektóre kawałki są kultowe, jak coś puszczamy w samochodzie, a na pierwszy ogień zwykle idzie Stare Miasto
שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְהוָה אֱלֹהֵינוּ יְהוָה ׀ אֶחָד
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Has thanked: 6529 times
- Been thanked: 3978 times
- Kontakt:
To jest nas trzech 
A wyłapujesz Chicku cytaty z Siekiery, punkowe zawołania, z Chłopców z Placu Broni, Izraela ?
Cała płyta jest zresztą naszpikowana cytatami.
tylko , że chyba niewielu je wyłapuje
A wyłapujesz Chicku cytaty z Siekiery, punkowe zawołania, z Chłopców z Placu Broni, Izraela ?
Cała płyta jest zresztą naszpikowana cytatami.
tylko , że chyba niewielu je wyłapuje
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- chicku
- Gaduła

na pewno z Chłopców "Wolność kocham i rozumiem, wolności oddać nie umiem", czyli duchowe motto Polaków... ta płyta to jest sztos. Kiedyś często chodziłem do AK-owców, miałem z domu jakieś 20 minut piechotą i zawsze ją sobie odpalałem na słuchawkach 
Dodano po 4 minutach 2 sekundach:
coś ode mnie (z innej bajki)
na noc
i na dzień
Dodano po 4 minutach 2 sekundach:
coś ode mnie (z innej bajki)
na noc
i na dzień
Ostatnio zmieniony 2026-04-20, 10:20 przez chicku, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Albertus
- Złoty mówca

- Has thanked: 676 times
- Been thanked: 1302 times
- chicku
- Gaduła

Lubię Fionę Apple, ale kiedyś mnie zblokowało trochę do jej twórczości, kiedy zacząłem się zastanawiać, co znaczy pewna fraza w utworze Across the Universe (oryginał wydali Bitelsi w 1969, ona śpiewa cover tego kawałka). Chodzi o słowa w refrenie: brzmi jak Dżag Guru Devil. W tekście જય ગુરુ દેવ, ૐ lub जय गुरुदेव- więc Jai Guru Deva, Om - znaczenie to Zwycięstwo guru Deva. Gdzieś czytałem, że to imię mistrza Maharishiego Mahesh Yogiego (Beatlesi się nim fascynowali), ale tłumaczenie to boski, niebiański, bóg, istota świetlista. Wymowa Deva w angielskim jest praktycznie identyczna jak Devil, więc - może bez intencji autora - ale refren ma charakter mocno satanistyczny i - zresztą, ktoś kto sie nie wczyta, może nawet mieć taką intencję, śpiewając sobie w myślach Jag (Zwycięstwo) guru devil.
Lennon wspominał, że tekst piosenki powstał po kłótni z jego ówczesną żoną, Cynthią. Słowa te miały przynieść mu spokój i pozwolić myślom „płynąć jak niekończący się deszcz do papierowego kubka” (flow out like endless rain into a paper cup).
Szkoda trochę, bo utwór ma przyjemny stoicki charakter (nothigs gonna change my world) a teledysk jest świetny - a tu sam kawałek:
Lennon wspominał, że tekst piosenki powstał po kłótni z jego ówczesną żoną, Cynthią. Słowa te miały przynieść mu spokój i pozwolić myślom „płynąć jak niekończący się deszcz do papierowego kubka” (flow out like endless rain into a paper cup).
Szkoda trochę, bo utwór ma przyjemny stoicki charakter (nothigs gonna change my world) a teledysk jest świetny - a tu sam kawałek:
Ostatnio zmieniony 2026-05-04, 13:06 przez chicku, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 5106 times
Słów znać nie chcę. Ale lubię. To chyba ostania piosenka.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
-
Albertus
- Złoty mówca

-
Albertus
- Złoty mówca

Dodano po 33 minutach 34 sekundach:
Ostatnio zmieniony 2026-05-07, 23:21 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Albertus
- Złoty mówca

-
Albertus
- Złoty mówca

- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 5106 times
Ciekaw jestem, kto z Was pamięta czas, gdy piosenka ta leciała na okrągło w radiu? W różnych wykonanych. Wydaje mi się, że poniższe było najczęściej nadawane. Było też w wykonaniu Fogga. Ale nie utkwiło mi w pamięci.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
-
Krystyna
- Zasłużony komentator

- Ostrzeżenia: 2
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 422 times
- Been thanked: 106 times
Fogga w tym nie słyszałam. Film był opowiadany w Przekroju. Na ekrany czemuś dlugo nie wchodził. Widziałam dopiero po latach w tv.