Rzeź

Ogólnie o Biblii. Dlaczego powinniśmy Ją czytać, jak powinno się czytać Pismo Święte, itp.
Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 608 times
Been thanked: 677 times

Re: Rzeź

Post autor: Arek » 2026-05-13, 08:26

Stary Testament zapowiada ten "miecz", a Nowy Testament go wypełnia. Tak więc całe Pismo nigdy nie pomija Prawdy ale pokazuje jej istotę i sens.
Ostatnio zmieniony 2026-05-13, 08:27 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇
---------------------------------------------------

zdrogi
Dyskutant
Dyskutant
Been thanked: 40 times

Post autor: zdrogi » 2026-05-13, 08:48

Post autor: Koan » 2026-05-13, 07:59
Kochani Furmowicze i Uczeni w Piśmie !
Dokonam po raz kolejny tłumaczenia z języka polskiego na polski dwóch pytań:
Gdzie i kiedy Pan Jezus w Ewangelii dokonał swoim mieczem największej rzeźi czyli tak radykalnego rozłamu w rodzinach i społeczeństwie ?
Gdzie i kiedy Pan Jezus użył miecza aby … zabić ?
co oznacza, że oczekuje odpowiedzi gdzie w P.Ś., w której Ewangelii, w którym rozdziale i którym wersecie opisane zostały te dwa bardzo istotne zdarzenia.
Zapomnijcie więc o konsensusach, kompromisach, Prawdach itd. …
Czy można jeszcze jaśniej ?
Ps.
Witaj Arku.
Cały Nowy Testament to jeden wielki rozłam, miedzy tym co głosiło prawo Żydom nadane przez Boga, a nowym prawem, które głosił Bóg Jezus, dla Żydów nie do przyjęcia w tamtym okresie. Przykład: prostytutkę należy ukamienować, Jezus mówi należy jej przebaczyć i przygarnąć.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5124 times

Post autor: Andej » 2026-05-13, 08:55

Koan pisze: 2026-05-13, 07:59 Gdzie i kiedy Pan Jezus w Ewangelii dokonał swoim mieczem największej rzeźi czyli tak radykalnego rozłamu w rodzinach i społeczeństwie ?
Zagadki biblijne są w wątku "Re: ZAGADKI BIBLIJNE. Zabawa". I tam powinny znaleźć się te pytania, jeśli masz pewność, że jest na nie odpowiedź pozytywna.
Wedle mojej wiedzy, a właściwie pamięci, Jezus nie używał nigdy miecza. Ani nie dokonał żadnej rzezi. Jedyną "bronią" której użył, był bicz ze splecionych sznurów.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Koan
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 10 times
Been thanked: 44 times

Post autor: Koan » 2026-05-13, 10:11

Andej pisze: 2026-05-13, 08:55
Koan pisze: 2026-05-13, 07:59 Gdzie i kiedy Pan Jezus w Ewangelii dokonał swoim mieczem największej rzeźi czyli tak radykalnego rozłamu w rodzinach i społeczeństwie ?
Zagadki biblijne są w wątku "Re: ZAGADKI BIBLIJNE. Zabawa". I tam powinny znaleźć się te pytania, jeśli masz pewność, że jest na nie odpowiedź pozytywna.
Wedle mojej wiedzy, a właściwie pamięci, Jezus nie używał nigdy miecza. Ani nie dokonał żadnej rzezi. Jedyną "bronią" której użył, był bicz ze splecionych sznurów.
Kiedyś na innych forach postulowałem aby podzielić je na dwa poziomy: podstawowy i zaawansowany. Do tego drugiego wstępem byłaby odpowiedź na podobne jak wyżej pytania. Później jednak uświadomiłem sobie, że na poziomie zaawansowanym praktycznie nie byłoby dyskusji bo kto zna odpowiedź na takie pytania to już o nic nie musi się pytać a tym bardziej o tym dyskutować.
Z całym szacunkiem @Andej dla Twoich zasług tu na forum ale to co teraz napisałeś degraduje Cię do poziomu podstawowego, którego tu nie ma. To nie zagadka ale próba uświadomienia jak daleka jest droga w poznaniu PŚ.
Ps.
@Arek i @zdrogi a Wy przełączyliście umysł na „automat” bo jakoś nie widzę poprawy.
Z "martwymi" i "lunatykami" nie dyskutuje ale chętnie porozmawiam z nimi gdy się nawrócą lub przebudzą ...

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-05-13, 10:26

Mój poziom, to mój poziom. Nie podstawowy, nie uniwersytecki. Tylko mój.
Ale zastanawiam się, czy wiesz do czego dążysz? Czy nie masz ochoty na kopanie sie z koniem?
Ale mniejsza z tym. Brnij dalej, skoro widzisz w tym sens.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

mareta
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 192 times
Been thanked: 225 times

Post autor: mareta » 2026-05-13, 10:47

Andej pisze: 2026-05-12, 11:40
Koan pisze: 2026-05-12, 11:23Czy konsensus w efekcie końcowym nie jest inną wersją kompromisu i czy jest on akceptowalny przez Pan Jezusa ?
Konsensus kompromisowy (albo kompromis konsensusowy) na pewno nie jest pom myśli Jezusa, który sprawy stawiał radykalnie i ostro. Tak -tan i nie -nie. Jezus nie uznał półśrodków. Albo jesteś za, albo przeciw.
Miecz nie oznacza tylko i wyłącznie rzezi- to odnośnie tytułu wątku.

Według AI miecz oznacza sprzeciw, ale też symbolizuje Słowo Boże, prawdę, sąd Boży oraz duchową walkę. Jako obosieczne narzędzie (miecz Ducha), oznacza przenikliwość Pisma Świętego, które osądza ludzkie serca, rozróżnia dobro od zła i broni wiernych.

„Miecz, w powszechnej wyobraźni ma w sobie ideę zbrojnej walki i podboju; często w Piśmie Świętym miecz reprezentuje karę za ideę wojny i wywoływane przez nią straszne konsekwencje...
https://oessh.pl/index.php/aktualnosci/ ... z-w-biblii

Znaczenie symboliczne dwu mieczy wspomnianych w przytoczonym powyżej fragmencie Łk 22,36-38 było do tej pory jedynie analizowane przez św. Ambrożego, który w swoim komentarzu do trzeciej ewangelii (Expositio Evangelii secundum Lucam) pisze, że prezentują one Stary oraz Nowy Testament. Te zaś, jako słowo Boga mają stanowić uzbrojenie ucznia Chrystusa przeciw działaniom złego ducha. https://www.biblista.pl/ukryte/pytania/ ... 36-38.html

To tak na moim poziomie.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
Koan
Dyskutant
Dyskutant

Post autor: Koan » 2026-05-13, 11:08

mareta pisze: 2026-05-13, 10:47
Andej pisze: 2026-05-12, 11:40
Koan pisze: 2026-05-12, 11:23Czy konsensus w efekcie końcowym nie jest inną wersją kompromisu i czy jest on akceptowalny przez Pan Jezusa ?
Konsensus kompromisowy (albo kompromis konsensusowy) na pewno nie jest pom myśli Jezusa, który sprawy stawiał radykalnie i ostro. Tak -tan i nie -nie. Jezus nie uznał półśrodków. Albo jesteś za, albo przeciw.

Według AI miecz oznacza sprzeciw, ale też symbolizuje Słowo Boże, prawdę, sąd Boży oraz duchową walkę. Jako obosieczne narzędzie (miecz Ducha), oznacza przenikliwość Pisma Świętego, które osądza ludzkie serca, rozróżnia dobro od zła i broni wiernych.

„Miecz, w powszechnej wyobraźni ma w sobie ideę zbrojnej walki i podboju; często w Piśmie Świętym miecz reprezentuje karę za ideę wojny i wywoływane przez nią straszne konsekwencje...

Znaczenie symboliczne dwu mieczy wspomnianych w przytoczonym powyżej fragmencie Łk 22,36-38 było do tej pory jedynie analizowane przez św. Ambrożego, który w swoim komentarzu do trzeciej ewangelii (Expositio Evangelii secundum Lucam) pisze, że prezentują one Stary oraz Nowy Testament. Te zaś, jako słowo Boga mają stanowić uzbrojenie ucznia Chrystusa przeciw działaniom złego ducha. https://www.biblista.pl/ukryte/pytania/ ... 36-38.html

To tak na moim poziomie.
@Mareta błagam, zlituj się nade mną. Jeszcze chwila i będę musiał się znieczulić aby móc dalej Was czytać.
W duchowości posługujesz się Al !?
Gdzie jest odpowiedź ? Mam iść do okulisty ?
Z "martwymi" i "lunatykami" nie dyskutuje ale chętnie porozmawiam z nimi gdy się nawrócą lub przebudzą ...

Awatar użytkownika
zefciu
Gawędziarz
Gawędziarz
Ostrzeżenia: 2
Wyznanie: Ateista
Has thanked: 48 times
Been thanked: 46 times

Post autor: zefciu » 2026-05-13, 11:51

Koan pisze: 2026-05-13, 07:59co oznacza, że oczekuje odpowiedzi gdzie w P.Ś., w której Ewangelii, w którym rozdziale i którym wersecie opisane zostały te dwa bardzo istotne zdarzenia.
Ale odpowiedź brzmi „nigdzie”. Bowiem te słowa nie są kierowane do Ciebie. One są kierowane do odbiorcy na końcu I wieku. I przez tego odbiorcę mają być przede wszystkim rozumiane. A ten odbiorca żył w określonej sytuacji polityczno-religijno-społecznej. I rozumiał je w jej świetle.
Ostatnio zmieniony 2026-05-13, 11:51 przez zefciu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-05-13, 12:17

Sądzę, że w zamyśle miał być to monolog Koana, a wszelkie posty tylko go rozdrażniają. Wszyscy wiedzą, że rzezi nie było. A miecz, jak laska pasterska oddziela zło od dobra.
Ale bawcie się dobrze.

zdrogi
Dyskutant
Dyskutant
Been thanked: 40 times

Post autor: zdrogi » 2026-05-13, 14:13

autor: Koan » 2026-05-13, 11:08

mareta pisze: ↑2026-05-13, 10:47

Andej pisze: ↑2026-05-12, 11:40

Koan pisze: ↑2026-05-12, 11:23
Czy konsensus w efekcie końcowym nie jest inną wersją kompromisu i czy jest on akceptowalny przez Pan Jezusa ?

To tak na moim poziomie.

@Mareta błagam, zlituj się nade mną. Jeszcze chwila i będę musiał się znieczulić aby móc dalej Was czytać.
W duchowości posługujesz się Al !?
Gdzie jest odpowiedź ? Mam iść do okulisty ?
sorry stary, ale nie musisz się znieczulać, bo wygląda, że w tym wątku już od dawna jesteś czymś znieczulony, bo nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem odpowiedzi na postawione, przez siebie pytanie. Powtarzam NT poprzez swoje słowo doprowadza radykalnego rozłamu w rodzinach i społeczeństwie. Niejaki Piotr rzuca wszystko rodzinę stare porządki i wiarę i podąża za Chrystusem mało ci, to dla jego rodziny musiała być niezła rzeźnia, podobnie jak dziś w katolickiej rodzinie dajmy na to w Końskich najstarszy syn przeszedł by na islam i głosił nowe porzadki to by była niezła jazda na ulicach Końskich.

Awatar użytkownika
Koan
Dyskutant
Dyskutant

Post autor: Koan » 2026-05-14, 07:42

Dziś ostatnie "szkolenie" jak powinno się odpowiadać:
Pytanie: Gdzie i kiedy Ala miała kota ?
Odpowiedź: Ala miała kota w szafie od 13:00 do 18:00.
lub
Odpowiedź: NIE WIEM.
W praktyce wygląd to tak, że większość przyjeżdża na forum z taczką „gruzu z ziemią” i wysypuje ją w potoku słów czyli uzewnętrznia swój zasób wiedzy na ten temat.
W tym ich „wysypisku” oczywiście często znajduje się perła ale tą czarną robotę pozostawiają czytającemu. Niech sobie brudzą ręce i rozgrzebują go w jej poszukiwaniu. Tym sposobem zamiast pomóc, szkodzą bliźniemu bo go zniechęcają do dalszych poszukiwań.
I ja NIE WIEM czyli nie znam odpowiedzi na wiele tematów ale poznałem jak potężne jest to narzędzie na drodze duchowej. Szkoda, że tak późno bo nie potrafię znaleść tajnego miejsca na ciele, który po naciśnięciu wykasowałby całą zdobytą przeze mnie wiedzę i doświadczenie - co zwróciłoby mi dziecięcość - warunek wejścia do Królestwa Niebieskiego.

Awatar użytkownika
zefciu
Gawędziarz
Gawędziarz
Ostrzeżenia: 2
Wyznanie: Ateista
Has thanked: 48 times
Been thanked: 46 times

Post autor: zefciu » 2026-05-14, 07:55

Koan pisze: 2026-05-13, 07:59Dokonam po raz kolejny
A ja po raz kolejny odpowiem „nigdzie”. To jest moja odpowiedź. Nigdzie nie ma takiego wydarzenia opisanego w Biblii.

Czy możesz już dokonać spodziewanego manewru, w którym wyjaśniasz, co miałeś na myśli i wygłosić bardzo mądre kazanie, w którym wciskasz swoje idee w Ewangelię? Czy też dalej będziesz w kółko powtarzał swoje pytanie, jak chińska podróba Sokratesa?

Awatar użytkownika
Koan
Dyskutant
Dyskutant

Post autor: Koan » 2026-05-15, 10:13

Co wykazał Pan Jezus w przypowieści (Mt 22, 21) ?
Powinność, że trzeba oddać to cesarskie cesarzowi a Bogu to co Boskie wg. monety (denara), która ma TYLKO dwie strony.
W dyskusji miało być podobnie:
Orzeł - odpowiedź konkretna
Reszka - odpowiedź, że „nie wiem”.
Faryzeusze chcieli siecią chytrymi i obłudnymi słowami złowić Pana Jezusa i pociągnąć w stronę nieuchronnej zguby. Kuszenie jednak skończyło się tym, że Jego odpowiedź ujawniła ich słabość i zawstydziło ich niewiedzę.
Niestety i tu zakradła się podobna obłuda piszących jak w przypowieści, którzy NIE WIEDZĄ a piszą jak by wiedzieli …

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-05-15, 12:25

Co ma piernik do wiatraka? Zacznie więcej niż Mt 10,34 do Mt 22,21.

Awatar użytkownika
Koan
Dyskutant
Dyskutant

Post autor: Koan » 2026-05-15, 13:02

Andej pisze: 2026-05-15, 12:25 Co ma piernik do wiatraka? Zacznie więcej niż Mt 10,34 do Mt 22,21.
Szczerze i po bratersku, temat zamykam ze względu m.in. na Twoje dobro …

ODPOWIEDZ

Wróć do „Biblia, Nowy Testament i Stary Testament”