Stosunek protestantów do Maryi
- dromax
- Dyskutant

- Wyznanie: Katolicyzm
- Been thanked: 29 times
- Kontakt:
Re: Stosunek protestantów do Maryi
- pacyfik
- Gaduła

- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 125 times
Ciekawe co ten użytkownik miał na myśli?
Poszukiwacz perły ◆ Berejczyk
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.
-
mareta
- Super gaduła

- Has thanked: 195 times
- Been thanked: 250 times
Najlepiej unikać kontaktów z nimi, oraz z tym, co piszą i mówią.
"...nie dozwolę bluźnić imienia Maryji" pisał wieszcz. Dokładnie tak.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
- pacyfik
- Gaduła

A jak protestanci bluźnią Maryi?
-
mareta
- Super gaduła

Zareagowałabym stanowczo, biorąc przykład z wieszcza. Muszą wiedzieć, że nam, katolikom to się nie podoba. Zależy jeszcze, czy to człowiek w bezpośrednio z nami rozmawiający, czy anonimowy kontakt. Twarzą w twarz z człowiekiem można rozmawiać, z anonimowym bluźniercą się nie da.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
- pacyfik
- Gaduła

Pytając."jak protestanci bluźnią..." miałem na myśli "w jaki sposób protestanci bluźnią ...". A nie o to co zrobić gdy będą bluźnić.mareta pisze: ↑2026-04-29, 11:16Zareagowałabym stanowczo, biorąc przykład z wieszcza. Muszą wiedzieć, że nam, katolikom to się nie podoba. Zależy jeszcze, czy to człowiek w bezpośrednio z nami rozmawiający, czy anonimowy kontakt. Twarzą w twarz z człowiekiem można rozmawiać, z anonimowym bluźniercą się nie da.
Nigdy w życiu nie spotkałem protestanta (a znam ich trochę), który bluźniłby, obrażał czy wyśmiewał Matkę naszego Pana.
Ale spotkałem się z legendami np. że "protestanci na progach wejścia do swoich kościołów mają obraz Marii, żeby ją deptać wchodząc".
To trochę jak to "mieszanie krwi" u Świadków Jehowy. Czy robienie macy z krwi dzieci przez Żydów.
Taka legenda, która ma za zadanie obrzydzić daną grupę ludzi. Żebyśmy ich już na starcie znienawidzili.
Ostatnio zmieniony 2026-04-29, 11:36 przez pacyfik, łącznie zmieniany 3 razy.
-
mareta
- Super gaduła

Protestantki, których znałam, w żaden sposób nie obrażały religii katolickiej, ani żadnej kwestii z nią związanej.pacyfik pisze: ↑2026-04-29, 11:35
Pytając."jak protestanci bluźnią..." miałem na myśli "w jaki sposób protestanci bluźnią ...". A nie o to co zrobić gdy będą bluźnić.
Nigdy w życiu nie spotkałem protestanta (a znam ich trochę), który bluźniłby, obrażał czy wyśmiewał Matkę naszego Pana.
Ale spotkałem się z legendami np. że "protestanci na progach wejścia do swoich kościołów mają obraz Marii, żeby ją deptać wchodząc".
To trochę jak to "mieszanie krwi" u Świadków Jehowy. Czy robienie macy z krwi dzieci.
Taka legenda, która ma za zadanie obrzydzić daną grupę ludzi. Żebyśmy ich już na starcie znienawidzili.
A jakie dokładnie, ja jestem zielonoświątkowcem i nie rozumiem
Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
ale o co dokładnie wam chodzi?
Dodano po 12 minutach 56 sekundach:
Re: Protestanci. Dlaczego boja sie Maryi
I to co zrobiła jest pod tym względem piękne, jak wiele wyrzeczeń które musieli zrobić ludzie podążający za Bogiem w Bibli, jednak moim zdaniem jej poświęcenie nie świadczy że byłaby kimś równym Boguagust pisze: ↑2019-01-07, 11:46 Dzięki Konik za udostępnienie, bo takich kazań chciałoby się słuchać często. Niektórzy mówią: tak mało jest o Maryi na kartach Ewangelii. A może boisz się postępować tak jak Ona? Czy przyjmiecie dziecko, nie zwracając uwagi na to, ze jesteście młodzi? Pewnie powiesz, że teraz są inne trudniejsze czasy. A wtedy? Nie mając męża, groziło jej wykluczenie, a nawet śmierć, i z pokorą przyjmuje zwiastowanie. Wspólcześni powiedzą, że dziecku trzeba zapewnić godną przyszłość. Na Dziecię Maryi nie czekały wypasione pokoje, ale ludzie Heroda z mieczami. Św Józef nie musiał się pchać w problemy, a jednak posłuchał głosu sumienia. Maryja i Józef z Synem, to wzór rodziny, która żyje dla siebie do samego Krzyża, a potem :Synu, oto Matka twoja. To nie jest wygodne dla ludzi i dzieci korporacji. Mamy dbać o jakość.
Ostatnio zmieniony 2026-05-23, 09:53 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
- pacyfik
- Gaduła

@Rafal Myślę, że chodzi o to, że protestanci nie modlą się do Marii, nie praktykują różańca, litanii maryjnych i nie wyznają katolickich doktryn Niepokalanego Poczęcia czy Wniebowzięcia.
Poza tym podejrzewam, że dla wielu protestantów po ich nawróceniu z katolicyzmu, wiele rzeczy z religii Katolickiej źle się kojarzy.
To dla nich naturalny sposób utożsamienia starego życia sprzed nawrócenia z katolicyzmem. A kult Maryi jest bardzo istotną częścią katolicyzmu.
Dla protestantów biblijna Maria i katolicka Maryja to dwie różne osoby.
Poza tym podejrzewam, że dla wielu protestantów po ich nawróceniu z katolicyzmu, wiele rzeczy z religii Katolickiej źle się kojarzy.
To dla nich naturalny sposób utożsamienia starego życia sprzed nawrócenia z katolicyzmem. A kult Maryi jest bardzo istotną częścią katolicyzmu.
Dla protestantów biblijna Maria i katolicka Maryja to dwie różne osoby.
Ostatnio zmieniony 2026-05-21, 21:27 przez pacyfik, łącznie zmieniany 1 raz.