pacyfik pisze: ↑2026-05-26, 08:13
No właśnie. Ja to rozumiem.
Natomiast tak jak mówisz, jedząc chleb/ciało nie pijemy wina/krwi.
/............/
Oczywiście, poruszamy się w ramach symboli.
Ale po coś Jezus je ustanowił.
Po coś dał nam Kielich do picia.
Jedząc pod postacią chleba Ciało Chrystusa, przyjmujemy całego zmartwychwstałego Chrystusa, więc razem z Jego krwią;
podobnie, gdy spożywamy Chrystusa pod postacią wina.
...
Pozostaje jednak do wyjaśnienia, co oznaczają słowa: "Kielich Krwi nowego i wiecznego przymierza". Nad znaczeniem tych słów mój autor szeroko się rozwodził.
W żadnej publikacji nie znalazłem nawiązania do starożytnej praktyki symbolicznego wspólnego kielicha na znak zawieranego przymierza...
Tu nastąpiło pytanie:, Kto z kim to przymierze zawiera: Jezus, Kościół, osoba komunikującego?
Dodano po 9 minutach 14 sekundach:
Przegląd od AI(+10)
Spożywanie „Kielicha nowego i wiecznego Przymierza” w Eucharystii to udział w Krwi Chrystusa wylanej na krzyżu. Oznacza to przypieczętowanie Nowego Przymierza między Bogiem a ludźmi, które zastąpiło dawne przymierze oparte na krwi zwierząt. To mistyczna jedność z Jezusem oraz uczestnictwo w Jego zbawczej ofierze. (wisznice.eu)+5
Główne wymiary teologiczne tego gestu obejmują:
Nowe i Wieczne Przymierze:
Krew Jezusa wylana na ołtarzu krzyża ustanawia nową, nierozerwalną relację miłości i miłosierdzia między Stwórcą a odkupionym człowiekiem.
Odpuszczenie grzechów:
Wino stające się Krwią jest znakiem oczyszczenia z win, w którym ofiara Jezusa przynosi realne uwolnienie od grzechu.
Uczta ofiarna:
Odpowiedź na polecenie Jezusa „Pijcie z niego wszyscy”. Przez spożycie wierni jednoczą się z Ofiarą i przyjmują życie wieczne. (liturgia.wiara.pl +7)
Znak ten nawiązuje do Ostatniej Wieczerzy, podczas której Jezus nadał tradycyjnemu żydowskiemu kielichowi Paschy zupełnie nowe, mesjańskie znaczenie. W Kościele katolickim Komunia święta pod dwiema postaciami (Ciała i Krwi) uobecnia pełnię sakramentalnego znaku. (Siostry Misjonarki Krwi Chrystusa +1)