Wyczekiwanie Mesjasza

Rozmowy na temat wyznawców Judaizmu, dlaczego nie uwierzyli Jezusowi, itp.
ODPOWIEDZ
Trucker
Początkujący
Początkujący
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Wyczekiwanie Mesjasza

Post autor: Trucker » 2026-05-31, 19:29

Bardzo zainteresowała mnie jedna rzecz. Może ktoś z Forumowiczów rozmawiał kiedyś z jakimiś żydami, albo ma dostęp do ich tłumaczeń hebrajskiej księgi Biblii? Otóż z Daniela 9, 25-26 wynika następująca kolejność wydarzeń:
1. Odbudowa Jerozolimy i świątyni (po wyzwoleniu z Babilonu),
2. Pojawienie się Mesjasza,
3. Ponowne zburzenie Jerozolimy i świątyni (rok 70 n.e.).
Czyli wg żydowskiego proroctwa Mesjasz musiał przyjść przed rokiem 70 n.e. Dlaczego więc żydzi wciąż czekają na Mesjasza? Czy ich tłumaczenia księgi Daniela nie sugerują tak wyraźnie takiej kolejności wydarzeń? Czy mają jakieś swoje wyjaśnienia tego proroctwa?

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1455 times
Been thanked: 1743 times

Re: Wyczekiwanie Mesjasza

Post autor: AdamS. » 2026-05-31, 20:06

Trucker pisze: 2026-05-31, 19:29 Dlaczego więc żydzi wciąż czekają na Mesjasza? Czy ich tłumaczenia księgi Daniela nie sugerują tak wyraźnie takiej kolejności wydarzeń? Czy mają jakieś swoje wyjaśnienia tego proroctwa?
Pytanie bardzo zasadne. Obawiam się jednak, że dla większości współczesnych Żydów Mesjasz to bardziej figura retoryczna - symbol przyszłej ery pokoju i moralnej naprawy świata (tikkun olam). W takim ujęciu to raczej metafora nadziei na lepszy świat (lepszy dla Żydów oczywiście).

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6606 times
Been thanked: 4000 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-05-31, 21:45

Wyznawcy judaizmu aktualnie i generalnie nie czekają na Mesjasza, "jak przyjdzie to będzie", "zbyt dużo tych Mesjaszy już było" itd

Wyjaśnienie mają, że mesjasz to zwykły pomazaniec (bez ha) i odnajdują go w wydarzeniach historycznych, a nie Ha Mesjah jakim dla chrześcijan jest Jezus.
Ale czytając bez kombinacji to rzeczywiście jest tam zapowiedź Mesjasza podobnego Jezusowi - przyznam, że nie znałem tego i dzięki tobie naczytałem się Daniela B-)
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

mareta
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 195 times
Been thanked: 250 times

Post autor: mareta » 2026-05-31, 22:00

Trucker pisze: 2026-05-31, 19:29 Bardzo zainteresowała mnie jedna rzecz. Może ktoś z Forumowiczów rozmawiał kiedyś z jakimiś żydami, albo ma dostęp do ich tłumaczeń hebrajskiej księgi Biblii? Otóż z Daniela 9, 25-26 wynika następująca kolejność wydarzeń:
1. Odbudowa Jerozolimy i świątyni (po wyzwoleniu z Babilonu),
2. Pojawienie się Mesjasza,
3. Ponowne zburzenie Jerozolimy i świątyni (rok 70 n.e.).
Czyli wg żydowskiego proroctwa Mesjasz musiał przyjść przed rokiem 70 n.e. Dlaczego więc żydzi wciąż czekają na Mesjasza? Czy ich tłumaczenia księgi Daniela nie sugerują tak wyraźnie takiej kolejności wydarzeń? Czy mają jakieś swoje wyjaśnienia tego proroctwa?
Jest taki kanał „Tajemniczy Świat Żydów” na YouTube oraz w innych mediach społecznościowych, który prowadzi Eljahu Josef Parypa.
Jest on fotografem mieszkającym w Nowym Jorku, praktykującym chasydem.

Opis
Odpowiedź na wiele pytań związanych z Judaizmem może zaskoczyć. Opisany z humorem i w prosty sposób. Tajemniczy Świat Żydów wcale nie jest tajemniczy, jest zwyczajny, normalny a ten kanał ma tego dowieść.
Mając pytanie związane z Judaizmem można pisać na [email protected]
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

ODPOWIEDZ

Wróć do „Judaizm”