Komentarz aktualny

Porozmawiajmy przy filiżance kawy. Luźne rozmowy, plotki i ploteczki. Dział przeznaczony na wszystkie inne tematy dotyczące offtopicu.
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 4175 times
Been thanked: 6289 times
Kontakt:

Re: Komentarz aktualny

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-06-02, 20:19

Arek pisze: 2026-06-02, 18:08
Gzresznik Upadający pisze: 2026-06-02, 16:00 Żydzi nie idą ku schizmie ani nie kwestionuja. Są z zewnątrz .To trochę jak stosunki międzynarodowe i konfliktu wewnętrzne.
@Arek
Czyli są w lepszej sytuacji niż Bractwo?
Oczywiście, że tak. Odstępca jest w dużo gorszej sytuacji. To elementarz.
Nie uczestniczę teraz w forum, ale czasem nie wytrzymuję ;)

mareta
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 195 times
Been thanked: 250 times

Post autor: mareta » 2026-06-02, 20:32

Marek_Piotrowski pisze: 2026-06-02, 20:19
Gzresznik Upadający pisze: 2026-06-02, 16:00 Żydzi nie idą ku schizmie ani nie kwestionuja. Są z zewnątrz .To trochę jak stosunki międzynarodowe i konfliktu wewnętrzne.
@Arek
O ile wiem, odstępcę traktują jak zmarłego, odmawiają za niego stosowną modlitwę, jedną z modlitw kojarzonych z żałobą.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
pacyfik
Gaduła
Gaduła
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 136 times
Been thanked: 125 times

Post autor: pacyfik » 2026-06-02, 20:58

To chyba zależy od tego czy są to ortodoksi, konserwatywni czy reformowani.

Dodano po 47 sekundach:
Choć akurat poczucie żałoby po utracie brata nie brzmi jakoś szczególnie niezrozumiale
Poszukiwacz perły Berejczyk
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 608 times
Been thanked: 677 times

Post autor: Arek » 2026-06-02, 22:58

Marek_Piotrowski pisze: 2026-06-02, 20:19
@Arek
A odstępca to nie apostata? @Marek_Piotrowski jak możesz to wypisz mi wszystkie zarzuty o których wiesz stawiane przez hierarchów Bractwu. Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 2026-06-02, 23:19 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇
---------------------------------------------------

Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 4175 times
Been thanked: 6289 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-06-03, 08:17

Wypisywałem niejednokrotnie - tu na forum - ze współpracą z szatanem w sprawie uczestniczenia w NOM włącznie. Sorry, ale jak chcesz, to sobie poszukaj.
Nie uczestniczę teraz w forum, ale czasem nie wytrzymuję ;)

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5151 times

Post autor: Andej » 2026-06-05, 13:19

Na szczęście sąd nie okazał poprawny politycznie i odważył olać oskarżenie, debilne oskarżenie, o propagowanie nazizmu. Ale tym, którzy wnieśli oskarżenie powinien zasądzić, co najmniej, koszty sądowe.

Obrazek
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-06-06, 17:24

Komentarz nieaktualny. Bo dotyczy wczorajszego piątku.
Otóż wkurzają mnie dyspensy od wstrzemięźliwości piątkowej wydawane jedynie dlatego, bo większość ludzi będzie grillować i alkoholować. Toż to populizm. Tolerowanie tego co jest grzechem. Ciekawe, czy jak większość zacznie zabijać się nawzajem, to też biskupi ogłoszą dyspensę na zabijanie. Uważam, że niezależnie od długiego weekendy piątek jest piątkiem.
Obrazek
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 228 times
Been thanked: 585 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2026-06-06, 20:17

Andej pisze: 2026-06-06, 17:24 Komentarz nieaktualny. Bo dotyczy wczorajszego piątku.
Otóż wkurzają mnie dyspensy od wstrzemięźliwości piątkowej wydawane jedynie dlatego, bo większość ludzi będzie grillować i alkoholować. Toż to populizm. Tolerowanie tego co jest grzechem. Ciekawe, czy jak większość zacznie zabijać się nawzajem, to też biskupi ogłoszą dyspensę na zabijanie. Uważam, że niezależnie od długiego weekendy piątek jest piątkiem.
Obrazek
Oktawa Bożego Ciała,?
A jak potrzebujesz poposcić to odmow sobie komentarzy krytykujących dyspensy .

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-06-06, 21:14

Gzresznik Upadający pisze: 2026-06-06, 20:17 A jak potrzebujesz poposcić to odmow sobie komentarzy krytykujących dyspensy .
W piątki nie ma postu, jest wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. I nie powinno być dyspens tylko dlatego, że bywają długie weekendy, w trakcie których ludzie chcą sobie pozwalać na więcej.
Piątek, to piątek. Z szacunku dla Meki Jezusa nie powinno być dyspens. Czy trudno to zrozumieć?

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 685 times
Been thanked: 1315 times

Post autor: Albertus » 2026-06-06, 22:08

;) :D

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-06-07, 12:29

Wklejam z WP.PL:
Jeśli wiceprzewodnicząca Komisji Europejskiej Kaja Kallas ogłasza nominacje 33 ambasadorów Unii Europejskiej oraz siedmiu zastępców szefów misji [komunikat z 3. czerwca: https://www.eeas.europa.eu/ ], i na liście tej nie ma ani jednego przedstawiciela Polski, to premier Donald Tusk i wicepremier Radosław Sikorski powinni się głęboko zastanowić, co zrobili źle, albo czego nie zrobili, żeby uniknąć tego blamażu.
Czy na arenie międzynarodowej musimy być zawsze ogrywani? Obojętne od tego, kto sprawuje rządy w Polsce, im jak bardzo nadymani są sprawujący władzę, zawsze jesteśmy wydymani. Propagandowe nadęcie i gnojenie przeciwników nie przekłada się na pozycję na arenie międzynarodowej. Nawet jak D.T. był królem Europy, byliśmy tak samo lekceważeni.
Choć teraz nie zaskakuje, gdy cała para w rozgrywki wewnętrzne i ściganie Ziobry.

mareta
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: mareta » 2026-06-08, 14:53

Andej pisze: 2026-06-06, 17:24 Komentarz nieaktualny. Bo dotyczy wczorajszego piątku.
Obrazek
W takim razie, nie powiem gdzie mieszkam, na wypadek ogłoszenia dyspensy na zabijanie. ;))
A poważnie, uważam, że to jest pomoc ludziom, powiedziałbym nawet gest, że miłosierdzia w kierunku do wiernych. Przy grillu można się spotkać porozmawiać i oderwać oczy od ekranu smartfona. A jednak trudno grillować co innego, niż mięso. Post piątkowy jest zwyczajem. Można go rygorystycznie zachowywać i grzeszyć od rana do wieczora, i można skorzystać z dyspensy, oraz wypełnić pozostałe jej warunki na Chwałę Bożą. Można uczcić Mękę Pańską na dziesiątki innych sposobów. Mnie osobiście wkurza brak jednomyślności wśród biskupów - ja mam dyspensę, a 15 km dalej, już jej nie mają i na odwrót.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2026-06-08, 15:43

mareta pisze: 2026-06-08, 14:53 można skorzystać z dyspensy, oraz wypełnić pozostałe jej warunki na Chwałę Bożą. Można uczcić Mękę Pańską na dziesiątki innych sposobów.
Można rzeczywiście wypełnić warunki dyspensy. Konia z rzędem temu, kto w zapale grillowania będzie pamiętać o Bogu i powinnościach wobec Niego. Zapewne są tacy, którzy wszystko czynią (starają się) po Bożemu. Ale ile takich osób?

Awatar użytkownika
pacyfik
Gaduła
Gaduła
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 136 times
Been thanked: 125 times

Post autor: pacyfik » 2026-06-09, 10:41

Andej pisze: 2026-06-08, 15:43
mareta pisze: 2026-06-08, 14:53 można skorzystać z dyspensy, oraz wypełnić pozostałe jej warunki na Chwałę Bożą. Można uczcić Mękę Pańską na dziesiątki innych sposobów.
Można rzeczywiście wypełnić warunki dyspensy. Konia z rzędem temu, kto w zapale grillowania będzie pamiętać o Bogu i powinnościach wobec Niego.
To nie są powinności wobec Boga a wobec Kościoła.
Znak szczególnej jedności z innymi ludźmi, z którymi chce się tworzyć wspólnotę wiary.

A jest mnóstwo innych ludzi, którzy grillują i dziękują w sercu Bogu za to mięso, które jedzą.
Ostatnio zmieniony 2026-06-09, 10:48 przez pacyfik, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukiwacz perły Berejczyk
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.

mareta
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: mareta » 2026-06-09, 10:56

pacyfik pisze: 2026-06-09, 10:41
Andej pisze: 2026-06-08, 15:43
Można rzeczywiście wypełnić warunki dyspensy. Konia z rzędem temu, kto w zapale grillowania będzie pamiętać o Bogu i powinnościach wobec Niego.
To nie są powinności wobec Boga a wobec Kościoła.
Znak szczególnej jedności z innymi ludźmi, z którymi chce się tworzyć wspólnotę wiary.

A jest mnóstwo innych ludzi, którzy grillują i dziękują w sercu Bogu za to mięso, które jedzą.
Otóż to właśnie. Nie można nikogo sądzić z góry. Inna sprawa, że o konie trudno, a "koński rząd" to już abstrakcja zupełna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawiarenka”