Oczywiście, że tak. Odstępca jest w dużo gorszej sytuacji. To elementarz.Arek pisze: ↑2026-06-02, 18:08Czyli są w lepszej sytuacji niż Bractwo?Gzresznik Upadający pisze: ↑2026-06-02, 16:00 Żydzi nie idą ku schizmie ani nie kwestionuja. Są z zewnątrz .To trochę jak stosunki międzynarodowe i konfliktu wewnętrzne.
@Arek
Komentarz aktualny
-
Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 4175 times
- Been thanked: 6289 times
- Kontakt:
Re: Komentarz aktualny
Nie uczestniczę teraz w forum, ale czasem nie wytrzymuję 
-
mareta
- Super gaduła

- Has thanked: 195 times
- Been thanked: 250 times
O ile wiem, odstępcę traktują jak zmarłego, odmawiają za niego stosowną modlitwę, jedną z modlitw kojarzonych z żałobą.Marek_Piotrowski pisze: ↑2026-06-02, 20:19Oczywiście, że tak. Odstępca jest w dużo gorszej sytuacji. To elementarz.Arek pisze: ↑2026-06-02, 18:08Czyli są w lepszej sytuacji niż Bractwo?Gzresznik Upadający pisze: ↑2026-06-02, 16:00 Żydzi nie idą ku schizmie ani nie kwestionuja. Są z zewnątrz .To trochę jak stosunki międzynarodowe i konfliktu wewnętrzne.
@Arek
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
- pacyfik
- Gaduła

- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 125 times
To chyba zależy od tego czy są to ortodoksi, konserwatywni czy reformowani.
Dodano po 47 sekundach:
Choć akurat poczucie żałoby po utracie brata nie brzmi jakoś szczególnie niezrozumiale
Dodano po 47 sekundach:
Choć akurat poczucie żałoby po utracie brata nie brzmi jakoś szczególnie niezrozumiale
Poszukiwacz perły ◆ Berejczyk
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.
- Arek
- Złoty mówca

- Has thanked: 608 times
- Been thanked: 677 times
A odstępca to nie apostata? @Marek_Piotrowski jak możesz to wypisz mi wszystkie zarzuty o których wiesz stawiane przez hierarchów Bractwu. Dziękuję.Marek_Piotrowski pisze: ↑2026-06-02, 20:19Oczywiście, że tak. Odstępca jest w dużo gorszej sytuacji. To elementarz.Arek pisze: ↑2026-06-02, 18:08Czyli są w lepszej sytuacji niż Bractwo?Gzresznik Upadający pisze: ↑2026-06-02, 16:00 Żydzi nie idą ku schizmie ani nie kwestionuja. Są z zewnątrz .To trochę jak stosunki międzynarodowe i konfliktu wewnętrzne.
@Arek
Ostatnio zmieniony 2026-06-02, 23:19 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------

https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
-
Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Has thanked: 4175 times
- Been thanked: 6289 times
- Kontakt:
Wypisywałem niejednokrotnie - tu na forum - ze współpracą z szatanem w sprawie uczestniczenia w NOM włącznie. Sorry, ale jak chcesz, to sobie poszukaj.
Nie uczestniczę teraz w forum, ale czasem nie wytrzymuję 
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 5151 times
Na szczęście sąd nie okazał poprawny politycznie i odważył olać oskarżenie, debilne oskarżenie, o propagowanie nazizmu. Ale tym, którzy wnieśli oskarżenie powinien zasądzić, co najmniej, koszty sądowe.

Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Andej
- Legendarny komentator

Komentarz nieaktualny. Bo dotyczy wczorajszego piątku.
Otóż wkurzają mnie dyspensy od wstrzemięźliwości piątkowej wydawane jedynie dlatego, bo większość ludzi będzie grillować i alkoholować. Toż to populizm. Tolerowanie tego co jest grzechem. Ciekawe, czy jak większość zacznie zabijać się nawzajem, to też biskupi ogłoszą dyspensę na zabijanie. Uważam, że niezależnie od długiego weekendy piątek jest piątkiem.

Otóż wkurzają mnie dyspensy od wstrzemięźliwości piątkowej wydawane jedynie dlatego, bo większość ludzi będzie grillować i alkoholować. Toż to populizm. Tolerowanie tego co jest grzechem. Ciekawe, czy jak większość zacznie zabijać się nawzajem, to też biskupi ogłoszą dyspensę na zabijanie. Uważam, że niezależnie od długiego weekendy piątek jest piątkiem.

Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
-
Gzresznik Upadający
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 228 times
- Been thanked: 585 times
Oktawa Bożego Ciała,?Andej pisze: ↑2026-06-06, 17:24 Komentarz nieaktualny. Bo dotyczy wczorajszego piątku.
![]()
A jak potrzebujesz poposcić to odmow sobie komentarzy krytykujących dyspensy .
- Andej
- Legendarny komentator

W piątki nie ma postu, jest wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. I nie powinno być dyspens tylko dlatego, że bywają długie weekendy, w trakcie których ludzie chcą sobie pozwalać na więcej.Gzresznik Upadający pisze: ↑2026-06-06, 20:17 A jak potrzebujesz poposcić to odmow sobie komentarzy krytykujących dyspensy .
Piątek, to piątek. Z szacunku dla Meki Jezusa nie powinno być dyspens. Czy trudno to zrozumieć?
-
Albertus
- Złoty mówca

- Has thanked: 685 times
- Been thanked: 1315 times
- Andej
- Legendarny komentator

Wklejam z WP.PL:
Jeśli wiceprzewodnicząca Komisji Europejskiej Kaja Kallas ogłasza nominacje 33 ambasadorów Unii Europejskiej oraz siedmiu zastępców szefów misji [komunikat z 3. czerwca: https://www.eeas.europa.eu/ ], i na liście tej nie ma ani jednego przedstawiciela Polski, to premier Donald Tusk i wicepremier Radosław Sikorski powinni się głęboko zastanowić, co zrobili źle, albo czego nie zrobili, żeby uniknąć tego blamażu.
Czy na arenie międzynarodowej musimy być zawsze ogrywani? Obojętne od tego, kto sprawuje rządy w Polsce, im jak bardzo nadymani są sprawujący władzę, zawsze jesteśmy wydymani. Propagandowe nadęcie i gnojenie przeciwników nie przekłada się na pozycję na arenie międzynarodowej. Nawet jak D.T. był królem Europy, byliśmy tak samo lekceważeni.
Choć teraz nie zaskakuje, gdy cała para w rozgrywki wewnętrzne i ściganie Ziobry.
Jeśli wiceprzewodnicząca Komisji Europejskiej Kaja Kallas ogłasza nominacje 33 ambasadorów Unii Europejskiej oraz siedmiu zastępców szefów misji [komunikat z 3. czerwca: https://www.eeas.europa.eu/ ], i na liście tej nie ma ani jednego przedstawiciela Polski, to premier Donald Tusk i wicepremier Radosław Sikorski powinni się głęboko zastanowić, co zrobili źle, albo czego nie zrobili, żeby uniknąć tego blamażu.
Czy na arenie międzynarodowej musimy być zawsze ogrywani? Obojętne od tego, kto sprawuje rządy w Polsce, im jak bardzo nadymani są sprawujący władzę, zawsze jesteśmy wydymani. Propagandowe nadęcie i gnojenie przeciwników nie przekłada się na pozycję na arenie międzynarodowej. Nawet jak D.T. był królem Europy, byliśmy tak samo lekceważeni.
Choć teraz nie zaskakuje, gdy cała para w rozgrywki wewnętrzne i ściganie Ziobry.
-
mareta
- Super gaduła

W takim razie, nie powiem gdzie mieszkam, na wypadek ogłoszenia dyspensy na zabijanie.Andej pisze: ↑2026-06-06, 17:24 Komentarz nieaktualny. Bo dotyczy wczorajszego piątku.
![]()
A poważnie, uważam, że to jest pomoc ludziom, powiedziałbym nawet gest, że miłosierdzia w kierunku do wiernych. Przy grillu można się spotkać porozmawiać i oderwać oczy od ekranu smartfona. A jednak trudno grillować co innego, niż mięso. Post piątkowy jest zwyczajem. Można go rygorystycznie zachowywać i grzeszyć od rana do wieczora, i można skorzystać z dyspensy, oraz wypełnić pozostałe jej warunki na Chwałę Bożą. Można uczcić Mękę Pańską na dziesiątki innych sposobów. Mnie osobiście wkurza brak jednomyślności wśród biskupów - ja mam dyspensę, a 15 km dalej, już jej nie mają i na odwrót.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
- Andej
- Legendarny komentator

Można rzeczywiście wypełnić warunki dyspensy. Konia z rzędem temu, kto w zapale grillowania będzie pamiętać o Bogu i powinnościach wobec Niego. Zapewne są tacy, którzy wszystko czynią (starają się) po Bożemu. Ale ile takich osób?
- pacyfik
- Gaduła

- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 125 times
To nie są powinności wobec Boga a wobec Kościoła.
Znak szczególnej jedności z innymi ludźmi, z którymi chce się tworzyć wspólnotę wiary.
A jest mnóstwo innych ludzi, którzy grillują i dziękują w sercu Bogu za to mięso, które jedzą.
Ostatnio zmieniony 2026-06-09, 10:48 przez pacyfik, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukiwacz perły ◆ Berejczyk
-
mareta
- Super gaduła

Otóż to właśnie. Nie można nikogo sądzić z góry. Inna sprawa, że o konie trudno, a "koński rząd" to już abstrakcja zupełna.pacyfik pisze: ↑2026-06-09, 10:41To nie są powinności wobec Boga a wobec Kościoła.
Znak szczególnej jedności z innymi ludźmi, z którymi chce się tworzyć wspólnotę wiary.
A jest mnóstwo innych ludzi, którzy grillują i dziękują w sercu Bogu za to mięso, które jedzą.