Jak zachować walory edukacyjne w komiksie?

Rozmowa na wątki dotyczące świata technologi.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 534 times
Been thanked: 689 times

Jak zachować walory edukacyjne w komiksie?

Post autor: Andy72 » 2026-06-03, 15:18

Zamierzam utworzyć komiks o królu Kraku, smoku wawelskim, i królowej Wandzie. Ma mieć walor patriotyczny "Wanda co nie chciała Niemca", Ale jak przedstawić śmierć Wandy by obyło się bez apoteozy samobójstwa? Bo jeśli tą śmiercią zachowuje sprawczość to tak może być, a jeśli jest tak, zę jest w sytuacji bez wyjścia, nie widzi innej drogi, aż w końću poślizguje się i krzyczy NIEE lecąc, to może lepiej , choć AI piszę że tak gorzej, wiec chicąłbym spytac ludzi z ludzkim wyczuciem.
A zepsucie na dworze księcia Zygrfryda przedstawiam bez sytuacji erotycznych, akcentując pijaństwo i próżność księcia.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5151 times

Re: Jak zachować walory edukacyjne w komiksie?

Post autor: Andej » 2026-06-03, 15:45

Wcale nie przedstawiaj samobójstwa, ale ucieczkę. Tragiczną ucieczkę, gdy ze skały (wawelskiej) wpada do rzeki. Uciekając panicznie biegnie na oślep. Nagle skała się kończy. Lecąc wydaje okrzyk: Boże, ratuj mnie!
Oczywiści sfabularyzuj to szerzej. Tak na dwie strony komiksu. Tak, aby oddać dramat ucieczki. I myśli, jak się uratować przez hitlerowcem, który jest rudy i paskudny.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 4175 times
Been thanked: 6289 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2026-06-03, 16:14

Od razu przypomina mi się fraszka Sztaudyngera... ;) Był za PRL taki komiks (dwujeżyczny! po polsku i rosyjsku) O Smoku Wawelskim i królewnie Wandzie Barbara Seidler, rysunki legendarny polski rysownik Grzegorz Rosiński (twórca słynnego Thorgala).
Jesli jesteś ciekaw, mogę podesłać pdf
Nie uczestniczę teraz w forum, ale czasem nie wytrzymuję ;)

Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 534 times
Been thanked: 689 times

Post autor: Andy72 » 2026-06-03, 16:25

A jak patrzyłem , również Kornel Makuszyński ,Marian Walentynowicz; lepsza paniczna ucieczka przez księceim, który chce ją pojmać
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

mareta
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 195 times
Been thanked: 250 times

Post autor: mareta » 2026-06-04, 20:09

Andy72 pisze: 2026-06-03, 15:18 Zamierzam utworzyć komiks o królu Kraku, smoku wawelskim, i królowej Wandzie. Ma mieć walor patriotyczny "Wanda co nie chciała Niemca", Ale jak przedstawić śmierć Wandy by obyło się bez apoteozy samobójstwa?
Różne są odmiany legendy o królewnie Wandzie, zawsze będziesz porównywany bajką K Makuszyńskiego. Ostatnio, na YT dosyć wyśmiewano ten temat. Może jednak wybierz innych bohaterów?
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komputery, Internet i technologie ”