Dlaczego Koran musi pochodzić od Boga
- Poszukiwacz.wiedzy
- Bywalec

- Wyznanie: Islam
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Re: Dlaczego Koran musi pochodzić od Boga
Rozumiem, że nie lubicie jak mówi wam się coś niewygodnego, ale nikogo nie zmuszam aby czytał to co piszę.
Moim celem tutaj jest przybliżenie islamu i to właśnie robię. To Bóg prowadzi kogo chce drogą prostą, ja tylko głoszę prawdę którą zesłał a ostatecznie o tym kto miał rację przekonamy się po śmierci.
Moim celem tutaj jest przybliżenie islamu i to właśnie robię. To Bóg prowadzi kogo chce drogą prostą, ja tylko głoszę prawdę którą zesłał a ostatecznie o tym kto miał rację przekonamy się po śmierci.
A kiedy się im mówi:
"Idźcie za tym, co zesłał Bóg!"
oni mówią:
"Nie! My postępujemy za tym,
przy czym zastaliśmy naszych ojców."
Nawet wówczas, gdy ich ojcowie niczego nie rozumieli i nie byli prowadzeni? (Koran 2:170)
"Idźcie za tym, co zesłał Bóg!"
oni mówią:
"Nie! My postępujemy za tym,
przy czym zastaliśmy naszych ojców."
Nawet wówczas, gdy ich ojcowie niczego nie rozumieli i nie byli prowadzeni? (Koran 2:170)
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 4283 times
- Been thanked: 6335 times
- Kontakt:
Marna wymówka dla słabości argumentacjiPoszukiwacz.wiedzy pisze: ↑2020-12-17, 01:15 Rozumiem, że nie lubicie jak mówi wam się coś niewygodnego, ale nikogo nie zmuszam aby czytał to co piszę.
Ciekawa deklaracja w kontraście do tego, jakim się przedstawiasz nickiem...Poszukiwacz pisze:Moim celem tutaj jest przybliżenie islamu i to właśnie robię. To Bóg prowadzi kogo chce drogą prostą, ja tylko głoszę prawdę którą zesłał a ostatecznie o tym kto miał rację przekonamy się po śmierci.
pozdrawiam
Marek
Marek
-
krystian.zawistowski
- Gaduła

- Has thanked: 169 times
- Been thanked: 224 times
Odpowiadając na tezy postawionym w pierwszym poście.
" Czy szatan więc podyktowałby wersety nakazujące czynienie dobra np." - owszem mógłby. Żadna herezja w Kościele od 2000 lat nie nakazywała otwarcie czynienia zła, tylko zasiewała poglądy pozornie poprawne, po to by doprowadzić do bardziej wypaczonych, a dalej rozłamu czy przewrotu. Co do troski o ubogich oto nawet sam Judasz w Ewangelii wykazuje się troską o ubogich, widząc kobietę oblewającą Jezusa drogim olejkiem. Raczej pozorną troską, bo zapisano sam kradł z trzosa dla siebie. Troska o ubogich jest tylko jednym z praw moralnych i nie usprawiedliwia z pewnością łamania innych przykazań. Oto Pan nasz Jezus w 5,6 Ewangelii Mateusza mówi że jak chcesz się troszczyć o ubogich to uczyń to dyskretnie a Ojciec Ci wynagrodzi w ukryciu, zaś ci co trąbią o tym i się chwalą już swoją nagrodę odebrali. Wykorzystanie dobroczynności do siania jakiejś swojej ideologii w powyższym kluczu też nie jest niczym dobrym.
Co do dyskusji czy Mahomet sfabrykował Koran to powołujesz się na Koran i Sunny które świadczą o jego uczciwości - tylko kto te księgi napisał jeśli nie on i jego towarzysze? Po pierwsze to jest logika kołowa. Po drugie dla chrześcijan to nie są źródła świadczące za siebie, tak jak i sama Biblia dla niewierzącego nie świadczy za siebie - w Kościele Katolickim wierzymy w oparciu o rozum i cuda które można zbadać i pojąć.
np Pius X : "zewnętrzne dowody Objawienia, to jest fakty Boże, przede wszystkim zaś cuda i proroctwa, przyjmuję i uznaję za całkiem pewne oznaki Boskiego pochodzenia religii chrześcijańskiej i uważam je za najzupełniej odpowiednie dla umysłowości wszystkich czasów i ludzi, nie wyłączając ludzi współczesnych."
Można tu wymienić cuda Eucharystyczne, Cud Słońca o którym pisałem, cuda bilokacji i wiele innych.
Sprowadza się to więc do problemu: jeśli chcesz nas przekonać, to wykaż nam, ze Islam, Mahomet i Koran jest od Boga. Książka, nieważne jak święta dla ludzi, sama w sobie jest tylko książką i sama za siebie nie świadczy. Musiałby za nią zaświadczyć sam Bóg okazując swoją moc przez ukazanie mocy przekraczających moc człowieka i natury - co nazywamy cudem.
PS:
Alternatywne wytłumaczenie tego to też procesy w głowie Mahometa pojmowane nawet całkowicie uczciwie. Ale nauka zna wiele zaburzeń percepcji które błędnie zinterpretowane mogą udawać mistycyzm. Na przykład wybitny pisarz Fiodor Dostojewski był epileptykiem, podobnie jak Mahomet -jak się przypuszcza (np. Theofanes tak zapisał) - i twierdził że napady epilepsji na chwile przed przenoszą go w wyższy stan świadomości.
Ostatnio zmieniony 2020-12-31, 23:30 przez krystian.zawistowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- siloam
- Początkujący

- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 17 times
- Kontakt:
Mahomet tym bardziej nie był. Urodził się na długo po Jezusie i spisaniu Ewangelii.Nie wiem jak inaczej uniknęłaby kary, ale Biblia nic o tym nie mówi bo ewangeliści nie byli świadkami narodzin Jezusa.
Uciekasz się do kłamstwa. W Biblii wprost jest o tym mowa zarówno w ST "Oto Panna pocznie i porodzi Syna" jak i w NT "zanim zamieszkali razem". Albo nie znasz Biblii albo zwyczajnie stosujesz kłamstwo.
Koran nie może pochodzić od Boga, bo proroctwo o Mesjaszu zostało powiedziane w ST i wypełniło się w NT. Jezus był zapowiadany przez całe wieki. Jezus Mesjasz-Odkupiciel (zob. proroctwa z księgi Izajasza), a nie Mahomet. Izajasz zapowiadał męczeńską śmierć Chrystusa, Ewangelia ją potwierdza, a Koran jej zaprzecza - w Koranie stwierdza się, że męka i śmierć Mesjasza była tylko złudzeniem.
Ostatnio zmieniony 2021-03-03, 00:25 przez siloam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Black Fox
Zapominasz, że koran nakazuje zabijać zwierzęta jako ofiary, a psy, szczególnie te czarne są złymi istotami w tej księdze. Tak się składa, że sam mam czarnego psa... I co ja mam z nim zrobić? Zarżnąć?
Poza tym, ok... Religia nie terrorystów i mizoginów... Ale (...) którzy odpowiadają na krytykę brutalną siłą. Jak wyjaśnisz atak muzułmanów na tamto wydawnictwo satyryczne z Francji?
Poza tym, ok... Religia nie terrorystów i mizoginów... Ale (...) którzy odpowiadają na krytykę brutalną siłą. Jak wyjaśnisz atak muzułmanów na tamto wydawnictwo satyryczne z Francji?
Ostatnio zmieniony 2023-01-27, 20:40 przez miłośniczka Faustyny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gzresznik Upadający
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 230 times
- Been thanked: 588 times
Poszukiwacz.wiedzy pisze: ↑2020-12-17, 01:15 Rozumiem, że nie lubicie jak mówi wam się coś niewygodnego, ale nikogo nie zmuszam aby czytał to co piszę.
dla was BÓG JEST PRAWDĄ. I JEST ZRODLEM ZYCIA
Jezus mówi ze ON JEST DROGA PRAWDA I ZYCIEM.
Wniosek jest prosty .
Jezus jest Bogiem Zywym ,Prawdziwym , nie ma innego.
mówił jeszcze ze beda przekleci co choc jote zmienia w Słowie. Muhammad własnie to zrobił.
Zrozum, dla nas islam to uzurpacja.
Nasz Pan głosił jawnie , nie ukrywał a za to co głosił , ze jest Synem Bożym oraz na nasze odkupienie dał sie ukrzyzowac i ten znak , jest nasza chlubą. I w nim pokladamy nadziieję.
znakiem waszym jest symbol nocy bo pokątnie w nocy Dzibril saczył swoje teksty Muhammadowi.
nasz załozyciel leczył , koił rany , nawracał Słowem
wasz załozyciel zabijał
u nas wymogiem jest byc wiernym prawdzie , chocby za cene zycia .
u was jest takija czyli ze mozna niewiernemu skłamac dla dobra wiary
my mamy wiernych i niewiernych traktowac tak samo u was nazarejczyków czyli nas nalezy obłozyc dzizją
u nas ma byc maz jednej zony u was mozna zone oddalic mówiac 3 razy by sie oddaliła..
JAK CHCESZ NAS PRZEKONAC ZE ISLAM JEST PRAWDĄ ?
- AkceptujeJezusa
- Dyskutant

- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 13 times
Bóg powiedział że będzie wiele fałszywych proroków przed nim,więc zamknijcie ten dział. I czytajcie Biblie ona ma instrukcje,aby trafić do nieba
Ostatnio zmieniony 2026-06-12, 20:46 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mareta
- Biegły forumowicz

- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 274 times
Otóż to. Koran nie tylko nie musi, ale nawet nie może pochodzić od Boga jak to napisano powyżej.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”