Co tam czytacie?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pacyfik
Super gaduła
Super gaduła
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 202 times
Been thanked: 195 times

Re: Co tam czytacie?

Post autor: pacyfik » 2026-04-23, 20:24

Ambrossia pisze: 2026-04-23, 19:49 Zakupy w antykwariacie. Przeczytanie chyba zajemie mi ze sto lat

Dodano po 12 minutach 22 sekundach:
Obrazek
Noooo ...
To ja tu widzę ambitną literaturę.
Od czego zaczynasz?
Podziel się refleksjami.
Poszukiwacz perły Berejczyk
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.

Krystyna

Post autor: Krystyna » 2026-04-23, 22:25

Dwa księżyce.
A to mam zamiar @mareta
"Biologia dziesięciu przykazań - Dlaczego natura nie jest dla nas wzorem" https://nazapleczu.pl/biologia-dziesiec ... 68228.html
Ostatnio zmieniony 2026-04-23, 22:28 przez Krystyna, łącznie zmieniany 1 raz.

Malutka
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 293 times
Been thanked: 257 times

Post autor: Malutka » 2026-04-24, 08:43

Ja ostatnio byłam na targach wydawców katolickich w Warszawie i tyle książek kupiłam (razem z siostrą), że nie wiem kiedy jea przeczytam wszystko to co mam. A chciałabym wszystkie na raz przeczytać. :D
Ostatnio zmieniony 2026-04-24, 08:43 przez Malutka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ambrossia
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 71 times
Been thanked: 99 times

Post autor: Ambrossia » 2026-04-24, 09:54

Podzielę się. Chyba zacznę od "Bóg istnieje" ;) tylko trochę czytanie zajmie, bo mam sporo obowiązków;)

mareta
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 200 times
Been thanked: 274 times

Post autor: mareta » 2026-04-24, 13:12

Ja właśnie skończyłam Gabrieli Zapolskiej "Szmat życia"- chyba mało znane. I podsłuchuję sobie po kawałeczku aodiobooka
Tomasza a Kempis "O naśladowaniu Chrystusa"
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 557 times
Been thanked: 711 times

Post autor: Andy72 » 2026-06-25, 20:29

Jordan Peterson "My, którzy zmagamy się z Bogiem"
fragment:
Matka i ojciec ludzkości na równi ulegają pokusie przyswojenia sobie czegoś, czego nie da się przyswoić, a przede wszystkim czegoś, czego nie wolno im spożywać. Czynią to powodowani różnymi pobudkami, charakterystycznymi dla każdej płci - a wtedy wszystko rozpada się na kawałki. W konsekwencji tak bardzo przez nich upragnione oświecenie - pragnienie, które popchnęło ich do popełnienia tego grzechu - a pewnością na nich spłynęło, jak to relacjonuje Księga Rodzaju - lecz nie w sposób, w jaki tego oczekiwali, i nie tak, jak mógłby życzyć sobie ktoś prawdziwie przebudzony i pokorny.
Wąż jest "przebiegły", zamaskowany i czai się w ukryciu; przybiera postać czegoś, czym w istocie nie jest. Nie da się go odróżnić od leśnego runa czy liści - doskonale bowiem wtapia się w otoczenie, które już zostało uznane za oczywiste, sposobem takim kusząc nieostrożnych, by zakładali że jest on czymś innym, niż de facto jest, i aby mówili: "Wygląda tak niewinnie! Co mogłoby pójść nie tak?". Oto jak pasożyt czy drapieżnik pozoruje swoją nieistotność. "A czy bramy nie mogłyby otworzyć się również dla nich?", To pytanie jest jak najbardziej uzasadnione i piękne w swej istocie, gdy wypływa ze współczucia powodowanego roztropnością, rozwagą oraz selektywnością, lecz staje sie czymś wysoce niewłaściwym, gdy zadawane jest jedynie w celu fałszywego i zwodniczego podniesienia w oczach innych statusu moralnego osoby pytającej. Grzech Ewy? Uleganie pochlebstwom wiecznie zdradliwego węża. Grzech Adama? Nieustanne dawanie posłuchu podszeptom Ewy. Grzech pychy u obojga, przy czym w przypadku Ewy wynika on z kombinacji współczucia i narcyzmu: "Jestem matką , która może objąć wszystko". U Adama opiera się on z kolei na przekonaniu "Mogę w nieskończoność przekształcać i przemianowywać sam porządek - a wszystko po to, aby zaimponować Ewie". Oboje zbyt wiele sobie przypisują - choć z różnych powodów (powody te znajdują  jednak wspólna podstawę w tymże grzechu pychy).
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
Luciano
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 14 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Luciano » 2026-06-26, 16:51

Ks. Grzegorz Strzelczyk, Aneta Kuberska-Bębas "WOLNOŚĆ, WIARA, BÓG. Rozmowy o chrześcijaństwie".

BeataK88
Przybysz
Przybysz
Has thanked: 13 times
Been thanked: 5 times

Post autor: BeataK88 » 2026-06-26, 20:22

Czytam - w sumie już drugi raz, ale poprzednio było ok 10 lat temu;) - ,,Podróż pragnień" Johna Eldredga. Wciągająca pozycja, bardzo religijna i skłania do refleksji o życiu. A poza tym czytam świecką pozycję ,,Wyczerpani - jak odzyskać radość w świecie, który przytłacza" Corey Keyes, w której, ku mojemu zdumieniu pojawił się wątek dotyczący tego, jak wiele wnosi wiara i praktyki religijne w naszym życiu. Fakt, głównie w odniesieniu do buddyzmu, ale nie tylko.
Ogólnie uwielbiam czytać książki o tematyce chrześcijańskiej i psychologicznej.

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1496 times
Been thanked: 1791 times

Post autor: AdamS. » 2026-06-26, 20:51

A ja po raz kolejny czytam do poduszki Leszka Kołakowskiego "Czy Pan Bóg jest szczęśliwy". Bardzo lubię rozważania tego zadeklarowanego agnostyka (choć niektórzy twierdzą, że pod koniec życia wszedł w przestrzeń świadomej wiary, nigdy się z tym publicznie nie ujawnił). Przez całe życie poszukiwał - a czynił to w sposób uczciwy, zawsze pozostając sobą i nieustannie wchodząc w piękny dialog z tradycją chrześcijańską. I robił to z ujmującym szacunkiem dla osób wierzących - tak głęboko wnikając w treści biblijne i teologiczne, iż ma się wrażenie, że to pisze osoba wierząca. Zawsze jednak pozostawiał pole do samodzielnego wyboru. Zastanawiam się, czy niejeden ksiądz nie mógłby się od Kołakowskiego uczyć głoszenia kazań...

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6729 times
Been thanked: 4041 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-06-26, 22:02

Na mnie duże wrażenie zrobiła książka/artykuł filozofa, profesora Wolniewicza "Epifania diabła" o objawieniu/manifestacji zła w XX wieku. Była to jedna z książek żony jak studiowała socjologię - byłem zachwycony i zafascynowany Nim jakiś czas, słuchałem wykładów na youtube - bardzo mądry człowiek.
Ostatnio zmieniony 2026-06-26, 22:33 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

greg77
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 29 times
Been thanked: 93 times

Post autor: greg77 » 2026-07-01, 12:55

Andy72 pisze: 2026-06-25, 20:29 Jordan Peterson "My, którzy zmagamy się z Bogiem"
fragment:
Matka i ojciec ludzkości na równi ulegają pokusie przyswojenia sobie czegoś, czego nie da się przyswoić, a przede wszystkim czegoś, czego nie wolno im spożywać. Czynią to powodowani różnymi pobudkami, charakterystycznymi dla każdej płci - a wtedy wszystko rozpada się na kawałki. W konsekwencji tak bardzo przez nich upragnione oświecenie - pragnienie, które popchnęło ich do popełnienia tego grzechu - a pewnością na nich spłynęło, jak to relacjonuje Księga Rodzaju - lecz nie w sposób, w jaki tego oczekiwali, i nie tak, jak mógłby życzyć sobie ktoś prawdziwie przebudzony i pokorny.
Wąż jest "przebiegły", zamaskowany i czai się w ukryciu; przybiera postać czegoś, czym w istocie nie jest. Nie da się go odróżnić od leśnego runa czy liści - doskonale bowiem wtapia się w otoczenie, które już zostało uznane za oczywiste, sposobem takim kusząc nieostrożnych, by zakładali że jest on czymś innym, niż de facto jest, i aby mówili: "Wygląda tak niewinnie! Co mogłoby pójść nie tak?". Oto jak pasożyt czy drapieżnik pozoruje swoją nieistotność. "A czy bramy nie mogłyby otworzyć się również dla nich?", To pytanie jest jak najbardziej uzasadnione i piękne w swej istocie, gdy wypływa ze współczucia powodowanego roztropnością, rozwagą oraz selektywnością, lecz staje sie czymś wysoce niewłaściwym, gdy zadawane jest jedynie w celu fałszywego i zwodniczego podniesienia w oczach innych statusu moralnego osoby pytającej. Grzech Ewy? Uleganie pochlebstwom wiecznie zdradliwego węża. Grzech Adama? Nieustanne dawanie posłuchu podszeptom Ewy. Grzech pychy u obojga, przy czym w przypadku Ewy wynika on z kombinacji współczucia i narcyzmu: "Jestem matką , która może objąć wszystko". U Adama opiera się on z kolei na przekonaniu "Mogę w nieskończoność przekształcać i przemianowywać sam porządek - a wszystko po to, aby zaimponować Ewie". Oboje zbyt wiele sobie przypisują - choć z różnych powodów (powody te znajdują  jednak wspólna podstawę w tymże grzechu pychy).
Książka ciekawa,ale zdecydowanie nie dla wszystkich,czyta się ją ciężko.Przebrnąłem przez pierwsze 100 stron,i powiem szczerze dla mnie osobiście bardziej jasno jest opisana "Chemia organiczna" Morisona i Boyda :D .

mareta
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 274 times

Post autor: mareta » 2026-07-10, 13:10

"Czerwona nitka"
Zygmunt Zeydler-Zborowski. Lubię tego autora szczególnie, gdy audiobooka czyta Leszek Filipowicz.
Ostatnio zmieniony 2026-07-10, 13:14 przez mareta, łącznie zmieniany 1 raz.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2952 times
Been thanked: 3281 times

Post autor: sądzony » 2026-07-11, 09:40

"Zranione kapłaństwo. Serce, które potrzebuje uzdrowienia." ks. Emil Piotrowicz

"Ta książka mówi o tym, o czym w życiu duchownych często się milczy. O pęknięciu ukrytym pod fasadą. O zmęczeniu, wstydzie i samotności. Nie daje gotowych recept. Nie buduje teorii. Jest próbą uczciwego spojrzenia na kryzys – nie po to, by osądzać, lecz by ocalić prawdę. Jest dla kapłanów. I dla tych, którzy stoją obok nich. Bo jeśli pękła fasada, to może właśnie po to, aby mogło zacząć się życie."

"Objawienia Bożej Miłości" Juliana z Norwich
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki”