Abstract pisze: ↑2026-07-02, 08:44
Dusza dąży po śmierci do ponownego zjednoczenia z ciałem, aby z powrotem w pełni stanowić człowieka.
Powyższe pachnie mi reinkarnacją.
Moim zdaniem dusza nie dąży do tego.
Może to są te hellenistyczne wpływy.
Wydaje mi się, że KK przeinterpretuje swoją naukę w tym zakresie.
Bo tu są ewidentnie dziwne sprawy.
Czyli np że apostołowie mylili się co do Paruzji.
Druga sprawa, że wierni KK nie wierzą w to za bardzo.
Nigdy w kazaniu nie słyszałem o Paruzji.
Tylko w modlitwie to jest.
Wg mnie KK ten temat porzuci, a skupi się w nauce na duszy bez ciała.
Ja zresztą tak to widzę.
Wyjaśnienia Marka tylko mnie utwierdziły w tym.
Nie widzę tej Paruzji w wydaniu KK za bardzo, oczami wyobraźni.
Jeśli apostołowie, uczniowie Jezusa się pomylili, to i KK może się mylić w tej koncepcji przyszłości.
Czat napisał:
"Paruzja to eschatologiczne pojęcie oznaczające powtórne przyjście Jezusa Chrystusa w chwale na końcu dziejów świata. Słowo to pochodzi z języka greckiego (parousia) i dosłownie oznacza „obecność”, „przyjście” lub „pojawienie się”. W starożytności hellenistycznej terminem tym określano także oficjalną, uroczystą wizytę władcy lub cesarza w danym mieście lub prowincji.
Najważniejsze elementy Paruzji
W teologii chrześcijańskiej Paruzja nie oznacza jedynie „końca świata” w sensie destrukcji, lecz stanowi dopełnienie historii zbawienia i triumf Boga nad złem. Wiążą się z nią cztery kluczowe wydarzenia:
*Objawienie się Chrystusa w chwale – Jezus powróci nie jako skromny człowiek (jak przy narodzeniu w Betlejem), ale jako Król Wszechświata i Sędzia.
*Zmartwychwstanie ciał – powszechne wskrzeszenie zmarłych na sąd.
*Sąd Ostateczny – ostateczne podsumowanie ludzkiej historii, gdzie kryterium oceny będzie miłość do Boga i bliźniego.
*Odnowienie stworzenia – przemiana świata, oczyszczenie go z grzechu i cierpienia oraz zaprowadzenie wiecznego Królestwa Bożego"
A więc taka Paruzja widzi mi się wraz z końcem Wszechświata.
A to trudno sobie wyobrazić.
Być może, że "Zmartwychwstanie ciał" jest takim anachronizmem, jak wiara w Stworzenie Świata w 7 dni.
Dlatego księża, biskupi, papież, nie mówią o tym.
Z całej Paruzji, z 4 elementów, dla mnie najsensowniejsze jest "Objawienie się Chrystusa w chwale".