MONOLOG

Tutaj będą pisane felietony przez redaktorów forum. Katolickie spojrzenie na świat, na Boga, na sprawy wiary. Zapraszam do czytania.
ODPOWIEDZ
mareta
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 200 times
Been thanked: 274 times

Re: MONOLOG

Post autor: mareta » 2026-07-07, 21:42

Arek pisze: 2025-05-14, 21:50 Dziś rozmawiałem z moją klientką, która ma dwoje dzieci z nie ślubnego związku. Jedno dziecko ma niedługo Komunię Świętą. I ten chłopiec zaczyna zadawać rodzicom pytania typu: mamo dlaczego nie przyjmujesz Komunii Świętej, mamo dlaczego nie dałaś dziś na tacę, mamo dlaczego nie idziemy dziś do Kościoła - jest niedziela.
Post sprzed półtora roku, ale przyznam, że nie rozumiem podobnego postępowania. Kobieta mająca nieślubne dzieci może przecież praktykować, jak też korzystać z sakramentów św chyba, że nie chce. W takim razie jest niekonsekwentna.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Stanko
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 49 times
Been thanked: 211 times

Post autor: Stanko » 2026-07-08, 10:35

mareta pisze: 2026-07-07, 21:42
Arek pisze: 2025-05-14, 21:50 Dziś rozmawiałem z moją klientką, która ma dwoje dzieci z nie ślubnego związku. Jedno dziecko ma niedługo Komunię Świętą. I ten chłopiec zaczyna zadawać rodzicom pytania typu: mamo dlaczego nie przyjmujesz Komunii Świętej, mamo dlaczego nie dałaś dziś na tacę, mamo dlaczego nie idziemy dziś do Kościoła - jest niedziela.
Post sprzed półtora roku, ale przyznam, że nie rozumiem podobnego postępowania. Kobieta mająca nieślubne dzieci może przecież praktykować, jak też korzystać z sakramentów św chyba, że nie chce. W takim razie jest niekonsekwentna.
Jest jednak prawdą, że nie należy zbyt lekkomyślnie wymagać współduszpasterstwa dziecka z rodzicami (gdzieś wprowadzono I Komunię trojkami: dziecko z rodzicami). Dziecko nie musi być poinformowane o niewierze rodziców czy nieprawym związku małżeńskim, które uniemożliwiają, bez świętokradztwa, wspólną Komunię. Takich praktyk nie wolno wprowadzać!

mareta
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: mareta » 2026-07-08, 18:27

Stanko pisze: 2026-07-08, 10:35
mareta pisze: 2026-07-07, 21:42
Jest jednak prawdą, że nie należy zbyt lekkomyślnie wymagać współduszpasterstwa dziecka z rodzicami (gdzieś wprowadzono I Komunię trojkami: dziecko z rodzicami). Dziecko nie musi być poinformowane o niewierze rodziców czy nieprawym związku małżeńskim, które uniemożliwiają, bez świętokradztwa, wspólną Komunię. Takich praktyk nie wolno wprowadzać!
Masz rację mówiąc, że dzieci nie muszą być informowane o niewierze, cywilnym związku rodziców etc, etc. Nie muszą - ponieważ 10- latki doskonale o tych sprawach wiedzą.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Stanko
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: Stanko » 2026-07-09, 06:18

mareta pisze: 2026-07-08, 18:27 Masz rację mówiąc, że dzieci nie muszą być informowane o niewierze, cywilnym związku rodziców etc, etc. Nie muszą - ponieważ 10- latki doskonale o tych sprawach wiedzą.
Na pewno te "latki" wszystko wiedzą?

mareta
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: mareta » 2026-07-09, 15:02

Stanko pisze: 2026-07-09, 06:18
mareta pisze: 2026-07-08, 18:27 Masz rację mówiąc, że dzieci nie muszą być informowane o niewierze, cywilnym związku rodziców etc, etc. Nie muszą - ponieważ 10- latki doskonale o tych sprawach wiedzą.
W każdym razie wiedzą dużo i bacznie obserwują nas dorosłych.

Stanko
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: Stanko » 2026-07-09, 19:32

mareta pisze: 2026-07-09, 15:02
Stanko pisze: 2026-07-09, 06:18
W każdym razie wiedzą dużo i bacznie obserwują nas dorosłych.
Znam 2o-letnie dzieci, które nie wiedziały i nadal nie wiedzą, że ci ich rodzice wcale nie są ich rodzicami

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2952 times
Been thanked: 3281 times

Post autor: sądzony » 2026-07-09, 21:42

Brawo nierodzice.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

ODPOWIEDZ

Wróć do „Felietony”