Post sprzed półtora roku, ale przyznam, że nie rozumiem podobnego postępowania. Kobieta mająca nieślubne dzieci może przecież praktykować, jak też korzystać z sakramentów św chyba, że nie chce. W takim razie jest niekonsekwentna.Arek pisze: ↑2025-05-14, 21:50 Dziś rozmawiałem z moją klientką, która ma dwoje dzieci z nie ślubnego związku. Jedno dziecko ma niedługo Komunię Świętą. I ten chłopiec zaczyna zadawać rodzicom pytania typu: mamo dlaczego nie przyjmujesz Komunii Świętej, mamo dlaczego nie dałaś dziś na tacę, mamo dlaczego nie idziemy dziś do Kościoła - jest niedziela.
MONOLOG
-
mareta
- Biegły forumowicz

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 274 times
Re: MONOLOG
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
-
Stanko
- Biegły forumowicz

- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 211 times
Jest jednak prawdą, że nie należy zbyt lekkomyślnie wymagać współduszpasterstwa dziecka z rodzicami (gdzieś wprowadzono I Komunię trojkami: dziecko z rodzicami). Dziecko nie musi być poinformowane o niewierze rodziców czy nieprawym związku małżeńskim, które uniemożliwiają, bez świętokradztwa, wspólną Komunię. Takich praktyk nie wolno wprowadzać!mareta pisze: ↑2026-07-07, 21:42Post sprzed półtora roku, ale przyznam, że nie rozumiem podobnego postępowania. Kobieta mająca nieślubne dzieci może przecież praktykować, jak też korzystać z sakramentów św chyba, że nie chce. W takim razie jest niekonsekwentna.Arek pisze: ↑2025-05-14, 21:50 Dziś rozmawiałem z moją klientką, która ma dwoje dzieci z nie ślubnego związku. Jedno dziecko ma niedługo Komunię Świętą. I ten chłopiec zaczyna zadawać rodzicom pytania typu: mamo dlaczego nie przyjmujesz Komunii Świętej, mamo dlaczego nie dałaś dziś na tacę, mamo dlaczego nie idziemy dziś do Kościoła - jest niedziela.
-
mareta
- Biegły forumowicz

Masz rację mówiąc, że dzieci nie muszą być informowane o niewierze, cywilnym związku rodziców etc, etc. Nie muszą - ponieważ 10- latki doskonale o tych sprawach wiedzą.Stanko pisze: ↑2026-07-08, 10:35Jest jednak prawdą, że nie należy zbyt lekkomyślnie wymagać współduszpasterstwa dziecka z rodzicami (gdzieś wprowadzono I Komunię trojkami: dziecko z rodzicami). Dziecko nie musi być poinformowane o niewierze rodziców czy nieprawym związku małżeńskim, które uniemożliwiają, bez świętokradztwa, wspólną Komunię. Takich praktyk nie wolno wprowadzać!mareta pisze: ↑2026-07-07, 21:42Post sprzed półtora roku, ale przyznam, że nie rozumiem podobnego postępowania. Kobieta mająca nieślubne dzieci może przecież praktykować, jak też korzystać z sakramentów św chyba, że nie chce. W takim razie jest niekonsekwentna.Arek pisze: ↑2025-05-14, 21:50 Dziś rozmawiałem z moją klientką, która ma dwoje dzieci z nie ślubnego związku. Jedno dziecko ma niedługo Komunię Świętą. I ten chłopiec zaczyna zadawać rodzicom pytania typu: mamo dlaczego nie przyjmujesz Komunii Świętej, mamo dlaczego nie dałaś dziś na tacę, mamo dlaczego nie idziemy dziś do Kościoła - jest niedziela.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”
-
Stanko
- Biegły forumowicz

-
mareta
- Biegły forumowicz

W każdym razie wiedzą dużo i bacznie obserwują nas dorosłych.
-
Stanko
- Biegły forumowicz

Znam 2o-letnie dzieci, które nie wiedziały i nadal nie wiedzą, że ci ich rodzice wcale nie są ich rodzicami
- sądzony
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2952 times
- Been thanked: 3281 times
Brawo nierodzice.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20