Ekumenizm

Ważna sprawa dla chrześcijan
Rafal
Początkujący
Początkujący
Has thanked: 5 times

Re: Ekumenizm

Post autor: Rafal » 2026-07-28, 19:16

[/quote]
Zarzut, jakoby Kościół rzymskokatolicki „zboczył z kursu” z powodu zmiany swoich zewnętrznych form w stosunku do wspólnot z Dziejów Apostolskich, opiera się na fundamentalnym pomieszaniu niezmiennej istoty dogmatu z rozwijającą się organicznie dyscypliną i liturgią. Teologia katolicka wykazuje, że jedyny, autentyczny Kościół założony przez Chrystusa trwa nieprzerwanie przez wieki jako zorganizowana i widzialna społeczność. Wszystkie siedem sakramentów ma twarde, bezpośrednie zakorzenienie w Piśmie Świętym i było praktykowanych przez apostołów od samego początku, choć ich systematyczne ujednolicenie i precyzja terminologiczna następowały stopniowo w historii. Ruchy protestanckie, deklarując „powrót na właściwy kurs”, popadają w sprzeczność logiczną – odrzucają bowiem autorytet Kościoła, na którego owocach (takich jak kanon Nowego Testamentu) same korzystają.
[/quote]
1. Czy moge prosić o przykłady tych zakorzenień i prajtykowań w NT wszystkich 7 sakramentów?
2. Czyli uważasz, że średniowieczny kościół katolicki w którym:
- było w jednym momencie 3 papieży
- używano ekskomuniki jako narzędzia politycznego, zdarzały się przypadki, gdy arcybiskup był wielkim magnatem i ekskomunikował swych chłopów za wykroczenia prawne
- Biskupi oraz Arcybiskupi toczyli nieustanną walkę o władzę oraz wpływy, z papiestwem oraz władzami świeckimi wykorzustyąc swoją pozycję
- system nominacji na stanowiska opierał się na odpowiednich znajomościach oraz łapówkach
- kościół zbierał horendalne opłaty od chłopów (10% lub 15% wszystkich zbiorów) i bogacił niewspómiernie do swej roli
- za odpusty trzeba było płacić
to całkowicie naturalne następstwo wspólnot chrześcijańskich opisywanych w Dziejach, zmieniła się jedynie dyscyplina? ( która wśród kleru w średniowieczu leżała, ponieważ to właśnie kler był wzorem pijaństwa, rozpusty i chciwości)
3. Co KK uważa o reformacji ogólnie?

Dodano po 8 minutach 25 sekundach:
Arek pisze: 2026-01-26, 21:32
Dezerter pisze: 2026-01-26, 21:18
Arek pisze: 2026-01-26, 21:06 Obrazek

Wszyscy wyznają tego samego Boga. A który w takim razie to ten prawdziwy? Współczesny ekumenizm i dialog międzyreligijny mówi, że każdy.
Odstawiając Biblię i Tradycję to można stwierdzić, że to wszystko jedno.
Arku nie odstawiaj Biblii i Tradycji wspólnej pierwszych X wieków i słuchaj Papieża- publicznie się zadeklarowałeś, więc słowo się rzekło
nie promuj tu innych religii :-w
ekumenizm jest tylko chrześcijański i dotyczy wierzących w Chrystusa, ochrzczonych, mających ten sam NT i tego samego Ducha św
Protestantyzm ma początek w Lutrze, a więc w postawie człowieka, który stał się wrogiem Kościoła. Dobrze znamy owoce poluterańskie. Nic z tego dobrego do tej pory nie ma. Prawosławie, także są w schizmie. Dialog międzyreligijny ma swój odpowiednik w ekumenizmie. W tym wszystkim chodzi o niemalże tą samą kwestię i @Pompieri dobrze tutaj to zauważył. Można mydlić ale prawdy nie potrzeba, bo sama w sobie jest czysta.
Niestety nie ma ten pogląd pokrycia w rzeczewsitości, ponieważ pierwsze głosy zprzeciwu zaczeły pojawiać się już w XII wieku np traktaty yorskie, w których padło m.in, że "Papież ma dzisiaj władzę większa niż miał Jezus", a wieć 400 lat przed samym lutrem, przed nim byli również spaleni na stosach Jan Wiclife oraz Jan Hus, co ciekawe, w samym KK można zetknąć się z poglądem, uznającym za pierwszego protestanta... św Tomasza, jako że ponóć kilka miesięcy przed śmiercią miał doświadczyć bożej obecności. A reformacja dla samego KK miała wiele pozytywnych skutków, dziś papieże nie ekskomunikują swoich politycznych rywali

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2962 times
Been thanked: 3288 times

Post autor: sądzony » 2026-07-28, 19:32

Rafal pisze: 2026-07-28, 19:24 ... w samym KK można zetknąć się z poglądem, uznającym za pierwszego protestanta... św Tomasza, jako że ponóć kilka miesięcy przed śmiercią miał doświadczyć bożej obecności. ...
A co to ma wspólnego z protestantyzmem?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Rafal
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafal » 2026-07-28, 19:42

Kamil Beniuk pisze: 2026-07-28, 14:02
pacyfik pisze: 2026-07-28, 13:55
Arek pisze: 2026-07-28, 12:30 Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we mnie, a Ja w nim.

Pytanie czy Protestanci to czynią?
Oczywiście że tak.
Ja bym zapytał odwrotnie: czy Katolicy to czynią?
(Nie "czy mówią że czynią", ale "czy rzeczywiście czynią?")
Przecież protestanci nie piją, bo w to nie wierzą.
właściwie to wy nie pijecie, bo macie pusty kielich, a my pijemy prawdziwy sok z winogron bądź wino :)

Dodano po 3 minutach 56 sekundach:
sądzony pisze: 2026-07-28, 19:32
Rafal pisze: 2026-07-28, 19:24 ... w samym KK można zetknąć się z poglądem, uznającym za pierwszego protestanta... św Tomasza, jako że ponóć kilka miesięcy przed śmiercią miał doświadczyć bożej obecności. ...
spotkałem się z takim poglądem właśnie w KK, uzasadniano ten punkt widzenia, że wśród dewotów on jeden znalazł prawdziwą wiarę

Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
Arek pisze: 2026-07-28, 08:09 Hmmm...
Cóż nikt nie zmusza nikogo do tego co chce wyznawać. Prawda jest jedna, a odmian protestantyzmu całe mnóstwo.
być może dlatego, że protestantyzm nie jest jedną religią, a potocznym określeniem na religie post-reformacyjne

Dodano po 2 minutach 31 sekundach:
Arek pisze: 2026-07-28, 15:12 Tak więc uznanie błędu i trwanie w nim powoduje kolejne zniekształcenia i oddalanie się od Światła.
no właśnie, dlatego właśnie my waszych błędów jak np. sprzedarz odpustów nie uznajemy, i nie oddalamy się od światła

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 624 times
Been thanked: 695 times

Post autor: Arek » 2026-07-28, 19:51

W dzisiejszych czasach: "prawdziwy sok z winogron bądź wino" daje wiele do życzenia w kwestii tej czystości i prawdziwości. A Ciało i Krew Chrystusa jest zawsze tym samym, aż do końca.

Dodano po 2 minutach 43 sekundach:
Widzę, że dyskusja nie ma sensu, bo zmieniła charakter. W ping pong to ja dawno grałem. Bardzo proszę oddaję piłeczkę ale zachowam sobie rakietkę.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Rafal
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafal » 2026-07-28, 19:55

pacyfik pisze: 2026-07-27, 21:56 Myślę, że trudno to jednoznacznie określić.
Są okresy gdy jest więcej konwersji w jedną a są okresy gdy jest więcej konwersji w drugą stronę.
Dzieje się to trochę wahadłowo.

Obecnie wydaje się, że ma miejsce pewien kryzys protestantyzmu i wiele przejść na katolicyzm.
Zwłaszcza widzę to na YouTube.

Czy są to impulsy, iluminacja czy też efekt wieloletnich badań i studiów?
Zapewne, jak to w życiu bywa, jest różnie.

Osobiście zauważyłem, że chyba dużą rolę w tych konwersjach ma sposób w jaki balansuje się pomiędzy Pismem Świętym a literaturą pobiblijną.

Zauważyłem, że osoby bardziej skoncentrowane na Biblii, nadające jej większy Autorytet, wyższą władzę niż literaturze pobiblijnej ciążą ku protestantyzmowi.
Nawet jeśli pozostaną katolikami.

Analogicznie, osoby dające "więcej serca" literaturze pobibijnej, Ojcom Kościoła itd ciąża ku katolicyzmowi.
Nawet jeśli pozostają protestantami.

Duże znaczenie ma chyba też osobiste doświadczenie życiowe związane z religią.
Jakie doświadczenia, jaki rodzaj pobożności, jakie praktyki bardziej zbliżają go do Boga.
Albo jakie wydarzenie dla niego/niej było tym przełomowym, związanym z nawróceniem.

Jeśli kogoś fascynuje liturgia, tradycyjne szaty, chorały itd. będzie go ciągnąć do katolicyzmu.
Jeśli ktoś lubi pobożność nowoczesną, miejską, CCM, albo gospel, ma doświadczenie ewangelikalne jest prawdopodobne że będzie go ciągnąć do protestantyzmu.

Ale to tylko moje wrażenie. Może tak jest szerzej a może tylko mi się wydaje?
moim zdaniem ciężko to oceniać na podtawie youtubie, w obliczu ogólnego kryzysu wiary wśród młodych, wydaje mi się, że lepiej mają się protestanci ogólnie, i że przez większość czasu to właśnie konwersji z katolicyzmu jest więcej, szczególnie w XXI wieku, są przypadki przechodzenia całych wspólnot na protestantyzm i zakłądania swojego kościoła

Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
Arek pisze: 2026-07-28, 19:53 W dzisiejszych czasach: "prawdziwy sok z winogron bądź wino" daje wiele do życzenia w kwestii tej czystości i prawdziwości. A Ciało i Krew Chrystusa jest zawsze tym samym, aż do końca.

Widzę, że dyskusja nie ma sensu, bo zmieniła charakter. W ping pong to ja dawno grałem. Bardzo proszę oddaję piłeczkę ale zachowam sobie rakietkę.
Ja po prostu nie bardzo rozumiem, jak katolicy, "na pamiątke", piją jego krew, przez podnoszenie do góry pustego kielicha, i czemu to jest lepsze od picia przez nas wina

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-07-28, 20:06

Rafal pisze: 2026-07-28, 19:50
spotkałem się z takim poglądem właśnie w KK, uzasadniano ten punkt widzenia, że wśród dewotów on jeden znalazł prawdziwą wiarę
Nadal nie rozumiem.
Czyli dopiero Tomasz z Akwinu znalazł wiarę? A Augustyn, Bazyli Wielki, Maksym Wyznawca nie?
Nikt nie doświadczył bożej obecności?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: Arek » 2026-07-28, 20:13

Rafal pisze: 2026-07-28, 19:56
Arek pisze: 2026-07-28, 19:53 W dzisiejszych czasach: "prawdziwy sok z winogron bądź wino" daje wiele do życzenia w kwestii tej czystości i prawdziwości. A Ciało i Krew Chrystusa jest zawsze tym samym, aż do końca.

Ja po prostu nie bardzo rozumiem, jak katolicy, "na pamiątke", piją jego krew, przez podnoszenie do góry pustego kielicha, i czemu to jest lepsze od picia przez nas wina
Jak nie rozumiesz to niezależnie w jakim języku do ciebie bym pisał - nie zrozumiesz. Na to patrzy się oczami duszy i sercem. Jeśli chcesz wszystko poznać to jest to niemożliwe. Wiara to także tajemnica. U was jest wszystko dopowiedziane.
Ostatnio zmieniony 2026-07-28, 20:14 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Rafal
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafal » 2026-07-28, 20:15

sądzony pisze: 2026-07-28, 20:06
Nadal nie rozumiem.
Czyli dopiero Tomasz z Akwinu znalazł wiarę? A Augustyn, Bazyli Wielki, Maksym Wyznawca nie?
Ja się po prostu zetknąłem z takim poglądem w KK

Dodano po 56 sekundach:
Arek pisze: 2026-07-28, 20:13

Jak nie rozumiesz to niezależnie w jakim języku do ciebie bym pisał - nie zrozumiesz. Na to patrzy się oczami duszy i sercem. Jeśli chcesz wszystko poznać to jest to niemożliwe. Wiara to także tajemnica. U was jest wszystko dopowiedziane.
skoro to tajemnica, to na jakiej podstawie uważacie, ze z winem to wy macie racje a nie my?

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-07-28, 20:20

Rafal pisze: 2026-07-28, 20:16 Ja się po prostu zetknąłem z takim poglądem w KK
A ja spotkałem się z poglądem, że Zielonoświątkowiec nie jest grzesznikiem, jest już zbawiony, i nie jest ubogi w duchu, bo jego duch wypełniony jest Duchem św.

Dodano po 2 minutach :
Rafal pisze: 2026-07-28, 20:16 skoro to tajemnica, to na jakiej podstawie uważacie, ze z winem to wy macie racje a nie my?
Racje są po to by się różnić. By się jednoczyć jest Prawda.

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: Arek » 2026-07-28, 20:22

Rafal pisze: 2026-07-28, 20:16
sądzony pisze: 2026-07-28, 20:06
Nadal nie rozumiem.
Ja się po prostu zetknąłem z takim poglądem w KK

Dodano po 56 sekundach:
Arek pisze: 2026-07-28, 20:13

skoro to tajemnica, to na jakiej podstawie uważacie, ze z winem to wy macie racje a nie my?
My nie mamy racji. Racje to wy głosicie. My mówimy Prawdę.
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Rafal
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafal » 2026-07-28, 23:49

sądzony pisze: 2026-07-28, 20:22
Rafal pisze: 2026-07-28, 20:16 Ja się po prostu zetknąłem z takim poglądem w KK
A ja spotkałem się z poglądem, że Zielonoświątkowiec nie jest grzesznikiem, jest już zbawiony, i nie jest ubogi w duchu, bo jego duch wypełniony jest Duchem św.
o to bardzo ciekawy pogląd, i o ile jego duch wypełniony może być duchem św, niestety od grzechu całkowicie zielonoświątkowiec się nie uwolni

Awatar użytkownika
pacyfik
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 218 times
Been thanked: 209 times

Post autor: pacyfik » 2026-08-08, 13:07

Jeden z bardziej zaangażowanych w ekumenizm katolicko luterański Alfons Nossol
Obchodzi właśnie 94 urodziny.
Chyba obecnie najstarszy biskup polski.
Tutaj w rozmowie o ekumenii
Ostatnio zmieniony 2026-08-08, 13:07 przez pacyfik, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukiwacz perły Berejczyk
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.

Freejazz
Przybysz
Przybysz

Post autor: Freejazz » 2026-08-11, 19:53

To mój pierwszy wpis na forum, więc witam wszystkich serdecznie. Zacznę od tego, że Boga nie szukam, bo znalazłem Go dawno temu i idę z nim przez życie.
Tylko ten jeden wątek na interesuje, inne nie.
Powiem krótko - często wstydzę się być katolikiem, gdy widzę, jak polski kościół ( biskupi) postępuje, jak angażuje się w politykę po złej stronie, innymi słowy często wybiera zło - milczenie ma temat fali nienawiści wobec Ukraińców na przykład. To po pierwsze. Po drugie, najpierw otrzymałem rozum, a potem są różne, często głupie dogmaty. Na przykład unikanie mięsa w piątki. Mnie to oburza. A kiedy ktoś pisze, że bardzo złą postacią w historii był Marcin Luter, to jest skończonym idiotą i nawet nie będę z nim polemizował.
KK w Polsce jest w głębokim kryzysie, przyczyn jest wiele, nie będę teraz o tym pisać. Powiem tylko, co mnie bulwersuje w polskim kościele podczas mszy. Intencje modlitewne. Ksiądz intonuje modlitwę módlmy się za...
I tu następują intencje wypływające z czystego egoizmu.
Za parafian, za biskupa, za papieża... Czy świat ogranicza się tylko do katolików!!!!!
A gdzie intencje wykraczające poza wąski mur katolicki?
Gdzie modlitwa za cierpiąch głód? Gdzież modlitwa za pokój na świecie? Gdzież modlitwa za niewierzących?
Gdzie za zjednoczenie ludzi wszystkich ras?
Naprawdę... Ręce opadają. Owszem, Duch Święty działa, są ludzie Mu oddani, ale od tysiąca lat liczy się władza i pieniądze. Ludzie! Trochę żyję na tym świecie i powiem jedno. Wolę być z ludźmi, którzy uważają się za ateistów albo agnostyków, niż z ludźmi kościoła, którzy postępują niemoralnie. Kościół katolicki powinien odnawiać się, szukając wzorów w innych odłamach religijnych.
Pieśni kościelne śpiewane w parafiach to prawdziwy dramat. Te same smęty słyszę od 50 lat w kościele.
Młodych nie ma. Kto będzie na tacę rzucać za dwadzieścia lat? Zombie i wampiry, zresztą one już grasują co niedzielę w postaci staruszków przepychających się bezpardonowo w kolejce do komunii. Amen. Kto do spowiedzi do mnie, to proszę w kolejkę się ustawić. Jestem biskupem bez czapki i kija
Ostatnio zmieniony 2026-08-11, 20:48 przez Freejazz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-08-11, 20:01

Witamy cię ciepło :ymhug:

Freejazz
Przybysz
Przybysz

Post autor: Freejazz » 2026-08-11, 20:22

@sądzony
Zaiste, niech Twe drogi będą pełne Słońca za to ciepłe powitanie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekumenizm”