Sprzedaż w kościele

Rozmowy na temat świąt i zwyczajów religijnych Kościoła świętego.
Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1266 times
Been thanked: 2137 times

Re: Sprzedaż w kościele

Post autor: abi » 2026-07-31, 15:48

u nas w katedrze w kruchcie jest kiosk - różańce, świece, obrazki z patronami, modlitewniki
nie wiem w jaki sposób przeszkadza to się modlącym
דַּיֵּנוּ‎
ignoruj mnie a., jako i ja ciebie

Stanko
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 52 times
Been thanked: 222 times

Post autor: Stanko » 2026-07-31, 16:08

abi pisze: 2026-07-31, 15:48 u nas w katedrze w kruchcie jest kiosk - różańce, świece, obrazki z patronami, modlitewniki
Niektórzy uważają, że prawdziwi katolicy i kościoły z duszpasterzami to tylko ci "wyszlifowani". A co robić z tymi 24-25 procent z genetycznymi zaburzeniami osobowości lub psychicznymi? A co z tym około 3% z zaburzeniami seksualnymi, lub około 5 procent (łącznie z Alzheimerami i Parkinsonami), zażywającymi konieczne leki dopaminergiczne? Oni też żyją wśród nas, w różnych zawodach i stanach, także duchownych!

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 1266 times
Been thanked: 2137 times

Post autor: abi » 2026-07-31, 16:23

ale co ma to do sprzedaży dewocjonaliów
דַּיֵּנוּ‎
ignoruj mnie a., jako i ja ciebie

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 624 times
Been thanked: 695 times

Post autor: Arek » 2026-07-31, 16:37

Stanko pisze: 2026-07-31, 16:08
abi pisze: 2026-07-31, 15:48 u nas w katedrze w kruchcie jest kiosk - różańce, świece, obrazki z patronami, modlitewniki
Niektórzy uważają, że prawdziwi katolicy i kościoły z duszpasterzami to tylko ci "wyszlifowani". A co robić z tymi 24-25 procent z genetycznymi zaburzeniami osobowości lub psychicznymi? A co z tym około 3% z zaburzeniami seksualnymi, lub około 5 procent (łącznie z Alzheimerami i Parkinsonami), zażywającymi konieczne leki dopaminergiczne? Oni też żyją wśród nas, w różnych zawodach i stanach, także duchownych!
Choroby są od zawsze. Nie tylko dziś. Ale faktycznie w dobie rozwoju medycyny współcześnie może być zatrzęsienie ludzi z dolegliwościami.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇
---------------------------------------------------

Stanko
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 52 times
Been thanked: 222 times

Post autor: Stanko » 2026-07-31, 19:58

Arek pisze: 2026-07-31, 16:37
Stanko pisze: 2026-07-31, 16:08
Choroby są od zawsze. Nie tylko dziś. Ale faktycznie w dobie rozwoju medycyny współcześnie może być zatrzęsienie ludzi z dolegliwościami.
Nie piszę o zdrowiu/chorobach fizycznych, lecz o neuro-schorzeniach z niedowładami moralnymi, kiedy to władanie, rozeznanie i odpowiedzialność moralna u pozornie zdrowych maleje w 30-50-70 procentach. Oni mogą i faktycznie znajdują się wśród tych wymarzonych nieskalanych w oczach innych "nieskalanych" i zgorszonych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Święta i zwyczaje religijne”