Witam wszystkich :)

Jesteś nowy/a na forum? Tutaj możesz się z nami przywitać i siebie nam przedstawić.
ODPOWIEDZ
BeataK88
Przybysz
Przybysz
Has thanked: 14 times
Been thanked: 5 times

Witam wszystkich :)

Post autor: BeataK88 » 2026-06-24, 20:10

Witajcie,
kilka lat temu poznałam praktykującą koleżankę. Niestety na skutek różnych wydarzeń odeszła od praktykowania wiary, a mi bardzo brakuje rozmów na tematy związane z wiarą katolicką, takich jak np. o czym było niedzielne kazanie, jak interpretować przykazania, kiedy coś jest grzechem, a kiedy nie itp. Oczywiście poza tym jestem też otwarta na inne wątki, trenuję fitness w domu, czytam książki (głównie religijne... ale nie tylko), spaceruję.
W tym roku kończę 38 lat, jestem bezdzietną mężatką która nie może się zebrać, żeby regularnie chodzić na spotkania jakiejś wspólnoty, a jednocześnie chciałaby mieć więcej praktykujących znajomych. To tak w skrócie o mnie :) Pozdrawiam. Beata

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5214 times

Re: Witam wszystkich :)

Post autor: Andej » 2026-06-24, 20:27

BeataK88 pisze: 2026-06-24, 20:10 ...
Witam serdecznie i pozdrawiam. Zapraszam do aktywności. Na temat kazań nie ma jeszcze wątku. Ale, jesli masz ciekawe refleksje, to możesz spróbować pisać o nich w wątku "Rozumienie rozumienia". Jeśli się to rozwinie, to założymy nowy wątek poświęcony tylko temu.
Zapraszam też do refleksji na temat aktualnych czytań w wątku "Czytanie na każdy dzień - moje rozumienie, poruszenie , ...".
Jest też wiele innych wątków poświęconych sprawo religijnym. Znajdziesz tu też trochę humoru.
Rozgość się.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1508 times
Been thanked: 1805 times

Post autor: AdamS. » 2026-06-24, 20:35

BeataK88 pisze: 2026-06-24, 20:10 Witajcie,
kilka lat temu poznałam praktykującą koleżankę. Niestety na skutek różnych wydarzeń odeszła od praktykowania wiary, a mi bardzo brakuje rozmów na tematy związane z wiarą katolicką, takich jak np. o czym było niedzielne kazanie, jak interpretować przykazania, kiedy coś jest grzechem, a kiedy nie itp. Oczywiście poza tym jestem też otwarta na inne wątki, trenuję fitness w domu, czytam książki (głównie religijne... ale nie tylko), spaceruję.
W tym roku kończę 38 lat, jestem bezdzietną mężatką która nie może się zebrać, żeby regularnie chodzić na spotkania jakiejś wspólnoty, a jednocześnie chciałaby mieć więcej praktykujących znajomych. To tak w skrócie o mnie :) Pozdrawiam. Beata
Jak się cieszę, że do nas dołączyłaś! :) Zwłaszcza, że to, o czym piszesz, jest mi szczególnie bliskie - możliwość wspólnych rozważań pisma, zatrzymanie się nad pewnymi fragmentami kazania, refleksja nad życiem w kontekście różnych problemów czy paradoksów... Mam nadzieję, że tutaj znajdziesz okazję do takich rozmów, choć musisz też się przygotować na to, że bywa różnie i może nie zawsze trafisz na zrozumienie. Czas, abym i ja się przedstawił. Mam na imię Adam i jestem od Ciebie 21 lat starszy, choć czuję się wciąż 40-latkiem. :) Z wykształcenia i pracy zawodowej jestem biologiem, a moją pasją jest wędrówka w głąb człowieka i w głąb czasu - po różnych okresach kultury mentalnej i materialnej. Wiarę traktuję jak fascynującą drogę, w której nieustannie odsłania się jakiś nowy horyzont.

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 718 times
Been thanked: 1348 times

Post autor: Albertus » 2026-06-24, 21:31

Witaj! :)

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6784 times
Been thanked: 4055 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-06-24, 22:22

Miło cię widzieć Beato :ymhug:
Rozgość się , czuj jak u siebie i wzrastaj w wierze i wiedzy o Bogu
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

luba
Początkujący
Początkujący
Ostrzeżenia: 1
Wyznanie: Agnostyk
Has thanked: 7 times

Post autor: luba » 2026-08-03, 18:43

Hallo :)

Witam wszystkich i pozdrawiam ze Szwajcarii :-h

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 718 times
Been thanked: 1348 times

Post autor: Albertus » 2026-08-03, 18:44

luba pisze: 2026-08-03, 18:43 Hallo :)

Witam wszystkich i pozdrawiam ze Szwajcarii :-h
Witaj! :)

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6784 times
Been thanked: 4055 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-08-03, 20:42

Ze Szwajcarii jeszcze nie mieliśmy forumowiczki
Rozgość się, szanuj gospodarzy, poczytaj regulamin i ...
kochaj i pisz co chcesz
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj się”