Psychopatia

Tutaj możesz porozmawiać na tematy dotyczące życia, życiowych mądrości, jak żyć w sposób zgodny ze światem
Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 566 times
Been thanked: 719 times

Psychopatia

Post autor: Andy72 » 2026-08-04, 12:26

Czy psychopata to bardziej ktoś o odmiennym mózgu, tak że można powiedzieć że psychopaci to odmienny drapieżny gatunek zerujący na homo sapiens, czy tez my swoimi wyborami możemy zmierzać w stronę psychopatii lub dobrymi wychodzić stamtąd?
Nieoczywiści psychopaci w kulturze masowej:
nie oglądałem nowego Jamesa Bonda z Pierce Brosnanem ani z Daniel Craigem, gdzie jest podobno bardziej ludzki, ale wcześniejsze, zwłaszcza z Regerem Moorem to główny bohater jest maszyną do zabijania. Taki "kawał drania, ale to nasz drań".
A jaki jest filmowy najsympatyczniejszy psychopata?
Niewątpliwie Ryszard Ochódzki z "Misia".
Człowiek , który ani słowa prawdy nie powiedział:

dla każdego mający inną bajeczkę, przez co jak się ogląda pierwszy raz "Misia" to nie wiadomo dokładnie o co chodzi ;)
A mimo to jest zadowolenie że jego żona hipergamistka (zmieniająca go na ministra) nie zdołała go okraść.
Pamiętam dawme jednominutowe kuszenie w związku z Ryśkiem: "zaimponował mi, może być taki jak on?", ale inna myśl: "niestety jestem tylko średnio inteligentny i to nie przejdzie."
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
pacyfik
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 218 times
Been thanked: 209 times

Re: Psychopatia

Post autor: pacyfik » 2026-08-04, 17:04

Andy72 pisze: 2026-08-04, 12:26 A jaki jest filmowy najsympatyczniejszy psychopata?
Niewątpliwie Ryszard Ochódzki z "Misia".
Jestem zaskoczony tym zdaniem.
Jakie cechy psychopatyczne w nim widzisz?
Poszukiwacz perły Berejczyk
"bo u Ciebie jest źródło życia"Ps 36,10🕯
Prawda zwycięża • Pravda vítězí — Jan Hus
Analiza treści, wolność pytań, swoboda poszukiwań.

Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Andy72 » 2026-08-04, 17:32

patologiczne kłamstwo, owszem przedstawiony żartobliwie i daleko mu do ciężkich psychopatów np. takimi z którymi w filmach walczą pozytywni bohaterowie. Dlatego napisałem "najsympatyczniejszy" ;)

Dodano po 11 minutach 50 sekundach:
A jeszcze dwie cechy psychopatyczne:
w młodości jak jeździłem autobusem, to bardzo zależało mi na tym, by znaleźć miejsce siedzące, gdy tłumek był przed autobusem wpychałem, się by być pierwszym, inni ludzie mniej ważni ode mnie;
Raz jeden młody człowiek to zauważył, i powiedział "postałbyś trochę" i w autobusie pilnował bym nie usiadł, a ja się bałem usiąść.
Z jednej strony miał on pewne cechy psychopaty - zrobił się samowolnym sędzią, który dał sobie prawo "wyrywać chwasty".
Z drugiej strony - dzięki temu zawróciłem z drogi, która u mnie powodowała pewne psychopatyczne cechy.

Dodano po 24 minutach 39 sekundach:
pacyfik pisze: 2026-08-04, 17:04 Jestem zaskoczony tym zdaniem.
A widziałeś jedną z ostatnich scen filmu? Rysiek najpierw opowiada o sobie jako słynnym koszykarzu Murzynie, a potem jak jest ze swoją kochanką (którą też traktuje przedmiotowo) - zamienia się w słomianego misia - może właśnie stąd ten tytuł filmu.
Ostatnio zmieniony 2026-08-04, 17:44 przez Andy72, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
miłośniczka Faustyny
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1176 times
Been thanked: 1318 times

Post autor: miłośniczka Faustyny » 2026-08-04, 22:32

Wypowiem się na podstawie tego, co czytałam w Internecie na ten temat. Nie mam fachowej wiedzy, więc mogą pojawić się błędy, ale na potrzeby tego wątku chyba warto to rozpisać, bo widzę w niektórych postach mylne założenia.
Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem to zjawisko, ale z tego, co wiem, psychopatia jest powiązana z tzw. antyspołecznym zaburzeniem osobowości. Niektórzy uważają, że to synonimy i że "antyspołeczne zaburzenie osobowości" to po prostu prawidłowe specjalistyczne nazewnictwo. Psychopatia chyba nie jest terminem ściśle medycznym (w przeciwieństwie do antyspołecznego zaburzenia osobowości, które stanowi jednostkę w ICD-10). Nie wiem, czy każda osoba z antyspołecznym zaburzeniem spełnia kryteria psychopatii (możliwe, że nie, może psychopatia to raczej pewien podtyp), ale każdy psychopata ma zaburzenie osobowości antyspołecznej.
Andy72 pisze: 2026-08-04, 12:26 czy tez my swoimi wyborami możemy zmierzać w stronę psychopatii
Nie, to niemożliwe. Antyspołeczne zaburzenie osobowości powstaje we wczesnym dzieciństwie, tak samo jak inne zaburzenia osobowości. Diagnozuje się je raczej dopiero po 18 roku życia z tego względu, że u osób młodszych łatwiej o błędną diagnozę (osobowość się jeszcze rozwija). Nie da się zdiagnozować tego po samym tylko zachowaniu, bo kluczowy jest sposób odczuwania i postrzegania świata. Osoby z tym zaburzeniem mają duże problemy z empatią, przeżywaniem niektórych emocji (np. trudno im odczuwać poczucie winy). Wykazują zachowania destrukcyjne dla otoczenia (czyli właśnie antyspołeczne) oraz trudności z kontrolą impulsów. To jedna z najtrudniejszych diagnoz psychiatrycznych.
W zaburzeniu antyspołecznym kluczowe są stałe deficyty emocjonalne, czyli to, że brakuje zdolności do przeżywania niektórych uczuć czy emocji. W dużej mierze mogą powodować to skłonności wrodzone, ale inną z przyczyn jest doświadczenie traumy we wczesnym dzieciństwie. Chyba największe prawdopodobieństwo rozwoju tego zaburzenia jest wtedy, gdy te czynniki zaistnieją jednocześnie.
Gdy poczytacie różne artykuły, to można stracić nadzieję, ale praktyka bywa chyba trochę inna niż teoria. Czytałam na forach wypowiedzi osób, które przyznawały się do tego zaburzenia i niektórzy rozwinęli z czasem empatię na poziomie racjonalnym i nauczyli się nią kierować tak, by nie krzywdzić innych. Dla jednej z tych osób byłam wręcz pełna podziwu. Być empatycznym wtedy, gdy nie potrafi się współczuć emocjonalnie, to chyba najwyższa forma empatii.
Ostatnio zmieniony 2026-08-05, 14:44 przez Dezerter, łącznie zmieniany 2 razy.
Odkąd umiłowałam Boga całą istotą swoją, całą mocą swego serca, od tej chwili ustąpiła bojaźń, i chociażby mi nie wiem już jak mówiono o Jego sprawiedliwości, to nie lękam się Go wcale, bo poznałam Go dobrze: Bóg jest Miłość a Duch Jego- jest spokój"

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 1616 times
Been thanked: 1361 times

Post autor: CiekawaXO » 2026-08-05, 07:07

Mój najulubienszy psychopata, który nie przezywa emocji i ma mrocznego pasażera, którego przeprobił na bardziej moralnego, to Dexter.
Czyli zabijający morderców którzy uniknęli sprawiedliwości.

Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Andy72 » 2026-08-05, 07:55

To już James Bond jest sympatyczniejszy

Stanko
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 52 times
Been thanked: 222 times

Post autor: Stanko » 2026-08-05, 20:05

miłośniczka Faustyny pisze: 2026-08-04, 22:32 Wypowiem się na podstawie tego, co czytałam w Internecie na ten temat. Nie mam fachowej wiedzy, więc mogą pojawić się błędy, ale na potrzeby tego wątku chyba warto to rozpisać, bo widzę w niektórych postach mylne założenia.
Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem to zjawisko, ale z tego, co wiem, psychopatia jest powiązana z tzw. antyspołecznym zaburzeniem osobowości. Niektórzy uważają, że to synonimy i że "antyspołeczne zaburzenie osobowości" to po prostu prawidłowe specjalistyczne nazewnictwo. Psychopatia chyba nie jest terminem ściśle medycznym (w przeciwieństwie do antyspołecznego zaburzenia osobowości, które stanowi jednostkę w ICD-10). Nie wiem, czy każda osoba z antyspołecznym zaburzeniem spełnia kryteria psychopatii (możliwe, że nie, może psychopatia to raczej pewien podtyp), ale każdy psychopata ma zaburzenie osobowości antyspołecznej.
Andy72 pisze: 2026-08-04, 12:26 czy tez my swoimi wyborami możemy zmierzać w stronę psychopatii
Nie, to niemożliwe. Antyspołeczne zaburzenie osobowości powstaje we wczesnym dzieciństwie, tak samo jak inne zaburzenia osobowości. Diagnozuje się je raczej dopiero po 18 roku życia z tego względu, że u osób młodszych łatwiej o błędną diagnozę (osobowość się jeszcze rozwija). Nie da się zdiagnozować tego po samym tylko zachowaniu, bo kluczowy jest sposób odczuwania i postrzegania świata. Osoby z tym zaburzeniem mają duże problemy z empatią, przeżywaniem niektórych emocji (np. trudno im odczuwać poczucie winy). Wykazują zachowania destrukcyjne dla otoczenia (czyli właśnie antyspołeczne) oraz trudności z kontrolą impulsów. To jedna z najtrudniejszych diagnoz psychiatrycznych.
W zaburzeniu antyspołecznym kluczowe są stałe deficyty emocjonalne, czyli to, że brakuje zdolności do przeżywania niektórych uczuć czy emocji. W dużej mierze mogą powodować to skłonności wrodzone, ale inną z przyczyn jest doświadczenie traumy we wczesnym dzieciństwie. Chyba największe prawdopodobieństwo rozwoju tego zaburzenia jest wtedy, gdy te czynniki zaistnieją jednocześnie.
Gdy poczytacie różne artykuły, to można stracić nadzieję, ale praktyka bywa chyba trochę inna niż teoria. Czytałam na forach wypowiedzi osób, które przyznawały się do tego zaburzenia i niektórzy rozwinęli z czasem empatię na poziomie racjonalnym i nauczyli się nią kierować tak, by nie krzywdzić innych. Dla jednej z tych osób byłam wręcz pełna podziwu. Być empatycznym wtedy, gdy nie potrafi się współczuć emocjonalnie, to chyba najwyższa forma empatii.
Widzę, że masz, miłośniczko, znajomość literatury. Jednak ona idzie do przodu. Z prasy irańskiego autora (Komasi i zesp. 2022) dowiadujemy się, że antyspołeczne zaburzenie osobowości (ASPD) może ma zwyczaj uaktualniać się w dzieciństwie na skutek jakiegoś wczesnego nieadaptacyjnego schematu (EMS), ale ono wypływa (ciekawe!) z dwóch genetycznych temperamentów (by Cloninger): niskiego poziomu "uzależnienia od nagrody"(RD) i wysokiego poziomu "poszukiwania nowości" ((NS).

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2962 times
Been thanked: 3288 times

Post autor: sądzony » 2026-08-05, 20:17

Prawie dobrze.
ASPD może rozwijać się u osób o określonym profilu temperamentalnym, charakteryzującym się wysokim poszukiwaniem nowości oraz niskim uzależnieniem od nagrody.
Jedna osoba nie posiada dwu temperamentów, ani nie ma dwu temperamentów, na bazie których to zaburzenie może się "uaktywnić".
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
miłośniczka Faustyny
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1176 times
Been thanked: 1318 times

Post autor: miłośniczka Faustyny » 2026-08-05, 21:16

Stanko pisze: 2026-08-05, 20:05 Widzę, że masz, miłośniczko, znajomość literatury. Jednak ona idzie do przodu. Z prasy irańskiego autora (Komasi i zesp. 2022) dowiadujemy się, że antyspołeczne zaburzenie osobowości (ASPD) może ma zwyczaj uaktualniać się w dzieciństwie na skutek jakiegoś wczesnego nieadaptacyjnego schematu (EMS), ale ono wypływa (ciekawe!) z dwóch genetycznych temperamentów (by Cloninger): niskiego poziomu "uzależnienia od nagrody"(RD) i wysokiego poziomu "poszukiwania nowości" ((NS).
Nie przeczę temu i nie mam wystarczającej wiedzy by móc to zrobić. Ale mimo to wydaje mi się, że w zaburzeniach osobowości kluczowe są czynniki środowiskowe i pomijanie ich zniekształca obraz tego, czym rzeczywiście jest osobowość. I nie staram się teraz udowadniać, że liczą się tylko doświadczenia z dzieciństwa, bo masz rację, że czynniki genetyczne też mają duże znaczenie, również to zaznaczyłam w moim poprzednim poście. Ale jesteśmy czymś więcej niż uwarunkowaniami biologicznymi. Zaburzona osobowość to nie wrodzone cechy charakteru, a raczej ich zniekształcenie i dezintegracja. Doświadczenia wczesnodziecięce są bardzo istotne w rozwinięciu się zaburzeń osobowości, bo to jest czas kształtowania się reakcji przywiązaniowych i od tego zależy, jaką rolę będzie odgrywała więź w późniejszym życiu.
Odkąd umiłowałam Boga całą istotą swoją, całą mocą swego serca, od tej chwili ustąpiła bojaźń, i chociażby mi nie wiem już jak mówiono o Jego sprawiedliwości, to nie lękam się Go wcale, bo poznałam Go dobrze: Bóg jest Miłość a Duch Jego- jest spokój"

Stanko
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Stanko » 2026-08-06, 08:01

miłośniczka Faustyny pisze: 2026-08-05, 21:16
Stanko pisze: 2026-08-05, 20:05 Widzę, że masz, miłośniczko, znajomość literatury. Jednak ona idzie do przodu. Z prasy irańskiego autora (Komasi i zesp. 2022) dowiadujemy się, że antyspołeczne zaburzenie osobowości (ASPD) może ma zwyczaj uaktualniać się w dzieciństwie na skutek jakiegoś wczesnego nieadaptacyjnego schematu (EMS), ale ono wypływa (ciekawe!) z dwóch genetycznych temperamentów (by Cloninger): niskiego poziomu "uzależnienia od nagrody"(RD) i wysokiego poziomu "poszukiwania nowości" ((NS).
Nie przeczę temu i nie mam wystarczającej wiedzy by móc to zrobić. Ale mimo to wydaje mi się, że w zaburzeniach osobowości kluczowe są czynniki środowiskowe i pomijanie ich zniekształca obraz tego, czym rzeczywiście jest osobowość. I nie staram się teraz udowadniać, że liczą się tylko doświadczenia z dzieciństwa, bo masz rację, że czynniki genetyczne też mają duże znaczenie, również to zaznaczyłam w moim poprzednim poście. Ale jesteśmy czymś więcej niż uwarunkowaniami biologicznymi. Zaburzona osobowość to nie wrodzone cechy charakteru, a raczej ich zniekształcenie i dezintegracja. Doświadczenia wczesnodziecięce są bardzo istotne w rozwinięciu się zaburzeń osobowości, bo to jest czas kształtowania się reakcji przywiązaniowych i od tego zależy, jaką rolę będzie odgrywała więź w późniejszym życiu.
Tak od niedawna myślałem też i o swoim PD (nieustępliwe standardy). Ale...
Mam wynik od AI., która podaje wpływ wrodzonego temperamentu, zależnego przecież od biologii mózgu

Podłoże i przyczyny powstawania EMS.
Zgodnie z koncepcją Jeffreya Younga, źródłem schematów jest kombinacja wrodzonego temperamentu dziecka oraz toksycznych doświadczeń relacyjnych z wczesnego dzieciństwa.
Do najważniejszych czynników należą:
Niezaspokojone potrzeby: Brak poczucia bezpieczeństwa, akceptacji, autonomii, kompetencji czy realistycznych granic.
Trauma i przemoc: Doświadczenie fizycznego, emocjonalnego lub seksualnego krzywdzenia bądź zaniedbania.
Nadopiekuńczość lub kontrola: Odbieranie dziecku możliwości samodzielnego działania i decydowania o sobie.
Mikroklimat rodzinny: Odrzucenie, chłód emocjonalny, warunkowa miłość lub nadmierna krytyka ze strony rodziców bądź opiekunów.
Temperament dziecka: Wrodzona wrażliwość, lękliwość lub pobudliwość, która sprawia, że jednostka intensywniej odbiera trudne sytuacje.

Dodano po 6 minutach 26 sekundach:
sądzony pisze: 2026-08-05, 20:17 Prawie dobrze.
ASPD może rozwijać się u osób o określonym profilu temperamentalnym, charakteryzującym się wysokim poszukiwaniem nowości oraz niskim uzależnieniem od nagrody.
Jedna osoba nie posiada dwu temperamentów, ani nie ma dwu temperamentów, na bazie których to zaburzenie może się "uaktywnić".
Opieram się na Fig 2 i jego opisie w pracy S. Komasi, Comprehensive meta-analysis... 2022.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-08-06, 08:24

Stanko pisze: 2026-08-06, 08:08 Opieram się na Fig 2 i jego opisie w pracy S. Komasi, Comprehensive meta-analysis... 2022.
W nauce ważniejsze od tego na czym się opieramy jest to czy właściwie rozumiemy to w oparciu o co budujemy wnioski (a raczej hipotezy)... a może nawet co chcemy udowodnić.

Dodano po 7 minutach 56 sekundach:
Osobowość w największym uproszczeniu składa się z temperamentu (wrodzonego układu cech temperamentalnych) oraz charakteru (kształtowanego przez wychowanie i doświadczenia). Zaburzenia osobowości wynikają z nieprawidłowego rozwoju całej osobowości, a nie z samego temperamentu. Temperament może stanowić biologiczną podatność, ale sam w sobie nie jest zaburzeniem.
Ostatnio zmieniony 2026-08-06, 08:32 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Stanko
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Stanko » 2026-08-06, 08:42

Od AI (podkreślenia moje):
Nie, genetyka i model psychobiologiczny Roberta Cloningera nie rozgraniczają temperamentów w sposób ostry i kategoryczny. Wymiary temperamentu są niezależnymi, wielowymiarowymi kontinuami, a nie sztywnymi typami. Geny wpływają na systemy neuroprzekaźnikowe, ale cechy te nakładają się na siebie i współdziałają z charakterem oraz środowiskiem.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2026-08-06, 08:54

Stanko pisze: 2026-08-06, 08:42
Od AI (podkreślenia moje):
Nie, genetyka i model psychobiologiczny Roberta Cloningera nie rozgraniczają temperamentów w sposób ostry i kategoryczny. Wymiary temperamentu są niezależnymi, wielowymiarowymi kontinuami, a nie sztywnymi typami. Geny wpływają na systemy neuroprzekaźnikowe, ale cechy te nakładają się na siebie i współdziałają z charakterem oraz środowiskiem.
Dobrze, że poprawiasz samego siebie, szkoda, że za pomocą AI.

Stanko
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Stanko » 2026-08-06, 09:14

sądzony pisze: 2026-08-06, 08:54 Dobrze, że poprawiasz samego siebie, szkoda, że za pomocą AI.
Tekst od Wałęsy czy Tuska?

Stanko
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Stanko » 2026-08-06, 11:38

Andy72 pisze: 2026-08-04, 12:26 Czy psychopata to bardziej ktoś o odmiennym mózgu, tak że można powiedzieć że psychopaci to odmienny drapieżny gatunek zerujący na homo sapiens, czy tez my swoimi wyborami możemy zmierzać w stronę psychopatii lub dobrymi wychodzić stamtąd?/.../
Psychopatia (np. ASPD) to poważne schorzenie osobowości. Należy ja traktować, jak inne schorzenia fizyczne lub psychiczne, z ludzkim szacunkiem, nigdy jako tematy dowcipów. Wikipedia podawała statystykę tego zaburzenia: około 37% wśród kryminalistów (znaczna ich część uważa się za niewinnych; nie rozumie za co go skazano - tak funkcjonują ich mózgi). Z czyjej winy? Najpierw z winy niekorzystnych zdarzeń wychowawczych i losowych we wczesnym dzieciństwie i nieco później.

Genetyka wykazuje zaangażowanie setek loci DNA, zmiennie się dziedziczących, reagujących na wpływy niekorzystnego środowiska. S. Komasiego Kompleksowa metaanaliza (2022) wiąże ASPD z dysfunkcją systemu nagrody w mózgu (RD), niskim samosterowaniem (SD) oraz z wysokim zapotrzebowaniem przeżyć nowości (NS).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Psychologia, filozofia, czyli jak żyć dojrzale”