Tatuaż a zły wpływ

Rozmowa na temat upadłego anioła, czyli szatana, jego cel w świecie, początek jego istnienia, itp.
Awatar użytkownika
Jordan
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 267 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Re: Tatuaż a zły wpływ

Post autor: Jordan » 2024-06-11, 07:51

@sądzony - 22.07.2023 napisałeś: "Osobiście przymierzam się do kolejnych, symbolicznych tatuaży chrześcijańskich."
Właśnie obejrzałem na YT nagranie o 5 powodach nierobienia sobie tatuaży. Poszukałem na forum, czy był taki temat; znalazłem ten i Twój w nim wpis... Jeśli jeszcze zamiaru sprzed roku nie uskuteczniłeś, to zachęcam do bardzo solidnego przemyślenia go...
:-q
Pod nagraniem dałem komentarz:
Pełna zgoda z treścią nagrania!
Dawniej tatuaże ze światkiem kryminalnym się kojarzyły; gdyby tak teraz ożyli ci, co dawno temu pomarli, mając za sobą kryminalną przeszłość, to chodząc po współczesnych ulicach, pewnie by mogli pomyśleć, że przestępczość osiągnęła jakieś kosmiczne rozmiary...
A co do szkodliwości tuszy, to kiedyś czytałem, że najgorsze są te kolorowe, a wśród nich tusze czerwone!

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 2977 times
Been thanked: 3314 times

Post autor: sądzony » 2024-06-11, 08:00

Jordan pisze: 2024-06-11, 07:51 @sądzony - 22.07.2023 napisałeś: "Osobiście przymierzam się do kolejnych, symbolicznych tatuaży chrześcijańskich."
Właśnie obejrzałem na YT nagranie o 5 powodach nierobienia sobie tatuaży. Poszukałem na forum, czy był taki temat; znalazłem ten i Twój w nim wpis... Jeśli jeszcze zamiaru sprzed roku nie uskuteczniłeś, to zachęcam do bardzo solidnego przemyślenia go...
:-q
Pod nagraniem dałem komentarz:
Pełna zgoda z treścią nagrania!
Dawniej tatuaże ze światkiem kryminalnym się kojarzyły; gdyby tak teraz ożyli ci, co dawno temu pomarli, mając za sobą kryminalną przeszłość, to chodząc po współczesnych ulicach, pewnie by mogli pomyśleć, że przestępczość osiągnęła jakieś kosmiczne rozmiary...
A co do szkodliwości tuszy, to kiedyś czytałem, że najgorsze są te kolorowe, a wśród nich tusze czerwone!
Nie spełniłem zamiaru jednakże z niego nie zrezygnowałem. Mam 2 tatuaże. Krzyżyk na nadgarstku i mały napis "talitha koum" na przedramieniu. Robiłem je wspólnie z żoną. Jak wspomniałem planujemy kolejne. A raczej zostawiamy w głowie tę myśl, by "się snuła". I tak jak nie widzę problemu w zdrowym piciu alkoholu, paleniu tytoniu, oglądaniu tv, kupowaniu, korzystaniu z internetu tak nie widzę problemu w zdrowym tatuowaniu.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Jordan
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 267 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Jordan » 2024-06-11, 08:21

Zdrowe palenie tytoniu? - możesz to jakoś uzasadnić, że palenie tytoniu jest zdrowe?

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 4287 times
Been thanked: 6339 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2024-06-11, 09:06

Ważne, żeby nie dostać szajby na te wszystkie tematy. Ze zdrowiem włącznie.
pozdrawiam
Marek

Freejazz
Początkujący
Początkujący

Post autor: Freejazz » 2026-08-13, 17:32

Daleki byłbym, bardzo daleki z utożsamianiem tatuaży z szatanem, bo takie myślenie jest niebywale groźne.
Każdy człowiek ma w sobie Ducha Świętego, bo zostaliśmy przez Niego stworzeni. Każdy ruch ręką, nogą itp to działanie Ducha . To jasne i zrozumiałe. Natomiast tatuaże są tylko i wyłącznie objawem głupoty, żeby nie było, głupota to także moja cecha, każdemu zdarza się powiedzieć, czy zrobić coś głupio. Właściwie to nasze prawo być głupim. Szczególnie młodość to taki czas, że trzeba spróbować wszystkiego. Autorce wątku mogę tylko napisać, że idzie dobrą drogą, czyli drogą wiary. Natomiast błędem jest szukanie odpowiedzi i pomocy w tłumaczeniu snów na forum. Bo to Twoje życie, Twój krzyż i tylko Ty możesz zrozumieć znaczenie snu. Tu potrzebna modlitwa i zawierzenie Bogu.

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 625 times
Been thanked: 702 times

Post autor: Arek » 2026-08-14, 07:10

Wszystko co jest dobre pochodzi od Boga, a co złe od złego. I wszystko ma też swoje konsekwencje te dobre albo te złe.

Nie będziecie się tatuować.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇
---------------------------------------------------

mareta
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 202 times
Been thanked: 306 times

Post autor: mareta » 2026-08-14, 21:52

Tatuaże niczemu dobremu nie służą, niepotrzebne okaleczanie i otwieranie wrót infekcjom skóry. Wartość estetyczna, co najmniej dyskusyjna, odwrócenie efektu- kosztowne, bolesne i długotrwałe. Jednak same tatuaże nie mają żadnego wpływu na człowieka. To tylko farba wprowadzona w skórę, nic więcej.
Ostatnio zmieniony 2026-08-14, 22:10 przez mareta, łącznie zmieniany 1 raz.
„Nie lękaj się, bo ja jestem z tobą. Nie trwóż się, bom ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam, podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.”

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6851 times
Been thanked: 4075 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2026-08-16, 20:04

Freejazz pisze: 2026-08-13, 17:32 Daleki byłbym, bardzo daleki z utożsamianiem tatuaży z szatanem, bo takie myślenie jest niebywale groźne.
Każdy człowiek ma w sobie Ducha Świętego, bo zostaliśmy przez Niego stworzeni. Każdy ruch ręką, nogą itp to działanie Ducha . To jasne i zrozumiałe. (...)
Musze zdementować dwa niechrześcijańskie stwierdzenia
Ducha św mają tylko ochrzczeni w Imię Ojca i Syna i Ducha św - tak uczy Kościół
Ruch ręką to nasza świadoma reakcja sterowana wolą, mózgiem i systemem nerwowo-mięśniowym - ja bym Ducha nie mieszał w dłubaniu w nosie, czy drapaniu się po ....
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 1524 times
Been thanked: 1816 times

Post autor: AdamS. » 2026-08-18, 10:23

Osobiście z wielką przykrością patrzę na każdy tatuaż - nawet gdy jest on artystycznie wykonany, pozostaje gestem niszczenia ciała, któremu należny jest szczególny szacunek. Szczególnie przykry jest to widok u młodych dziewcząt, które w ten sposób wyzbywają się delikatnego wizerunku kobiety. Pomijam już fakt, że tatuaże na starzejącej się skórze wyglądają coraz gorzej.

A zagrożenia duchowe? Pewnie i one się zdarzają, gdy tatuaż zawiera w sobie elementy duchowego manifestu, odnoszącego się do śmierci, szatana, przemocy, rozwiązłości, szyderstwa czy innych treści uderzających w nadzieję, miłość i godność człowieka.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 2977 times
Been thanked: 3314 times

Post autor: sądzony » 2026-08-18, 11:52

AdamS. pisze: 2026-08-18, 10:23 A zagrożenia duchowe? Pewnie i one się zdarzają, gdy tatuaż zawiera w sobie elementy duchowego manifestu, odnoszącego się do śmierci, szatana, przemocy, rozwiązłości, szyderstwa czy innych treści uderzających w nadzieję, miłość i godność człowieka.
A jak zawierają odniesienia do chrześcijaństwa?
;)
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 1524 times
Been thanked: 1816 times

Post autor: AdamS. » 2026-08-18, 12:12

sądzony pisze: 2026-08-18, 11:52 A jak zawierają odniesienia do chrześcijaństwa?
Tak też bywa. Koptyjski krzyż na ręce tu już stara tradycja - i godna podziwu deklaracja wiary, która tam często wiąże się z zagrożeniem życia. Jeśli natomiast jest to tatuaż w naszym kręgu kulturowym, gdzie nie ma zakorzenienia w rzeczywistym wyznaniu wiary, widzę w tym raczej modę pewnych środowisk - tak jak krzyż w postaci kolczyka. Jeśli mam być szczery, to nie bardzo mi się to podoba, bo graniczy z lekceważeniem ważnych znaków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szatan, grzech”